O τέως «αρχηγός» της διαιτησίας στο εδώλιο

Νίκος Φύριος

Δύο εισαγγελείς, ένας πρόεδρος Πρωτοδικών, ένας πρόεδρος Εφετών και δύο Εφέτες ερεύνησαν την υπόθεση της Kάρτας Yγείας και αποφάνθηκαν ότι πρέπει να διερευνηθεί δικαστικά. Παρέπεμψαν την υπόθεση στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, όπου 22 κατηγορούμενοι απολογούνται, προκειμένου να διερευνηθεί η ενοχή ή αθώωσή τους. Σύμφωνα με τον τέως «αρχηγό» της διαιτησίας για όλα  αυτά ευθύνεται ο Βίκτωρας…

Η δημοσιογραφία στηρίζεται στις αποκαλύψεις. Για κάποιους αυτές μπορεί να είναι οδυνηρές. Δεν… δικάζει, πολύ δε περισσότερο δεν καταδικάζει. Υπάρχουν και αυτοί που βλέπουν φαντάσματα για να δικαιολογήσουν(;) τις πράξεις τους.

Κορυφαίο εκ των θεμάτων που συντάραξαν οικονομικά το ελληνικό ποδόσφαιρο, είναι αυτό της Κάρτας Υγείας. Η πολύκροτη δίκη 22 πρώην μελών του Δ.Σ. της ΕΠΟ από το 2005 έως το 2012, για το οικονομικό σκάνδαλο, αφορά πρόγραμμα που εκπονήθηκε για ιατρικές εξετάσεις εκατοντάδων χιλιάδων ποδοσφαιριστών και το οποίο ουδέποτε υλοποιήθηκε. Ωστόσο, η σύμβαση με την εταιρεία που το είχε αναλάβει, συνέχιζε για χρόνια να εκτελείται και να πληρώνεται, ζημιώνοντας αρκετά εκατομμύρια ευρώ την Ομοσπονδία.

Για κακουργηματική απιστία κατηγορούνται διοικητικά στελέχη της Ομοσπονδίας, με πρώτο τον πρώην πρόεδρο της ΕΠΟ και νυν διευθύνοντα σύμβουλο της Super League, Βασίλη Γκαγκάτση.

Η «ΑΠΟΨΗ», ως είχε υποχρέωση, δημοσιοποίησε την υπόθεση όταν ήδη είχε αρχίσει η διερεύνησή της. Συγκεκριμένα, στις 28 Μαρτίου 2012 το ΣΔΟΕ έκανε έφοδο στην ΕΠΟ και κατέσχεσε οικονομικά στοιχεία από τα οποία βγήκαν… λαυράκια.

Όπως υπογράφει ο τότε προϊστάμενος της Δ΄  Υποδιεύθυνσης Ελέγχων Κωνσταντίνος Διώτης«Από τον έλεγχο προέκυψε ότι η ΕΠΟ κατέβαλε τεράστια ποσά στις αντισυμβαλλόμενες εταιρείες χωρίς να έχουν προσφερθεί οι ανάλογες υπηρεσίες εκ μέρους των εταιρειών αυτών με δική της υπαιτιότητα, αφού αυτή είχε εγγυηθεί για την πραγματοποίηση τουλάχιστον 250.000 ιατρικών εξετάσεων κατ’ έτος σε ερασιτέχνες αθλητές των τοπικών αθλητικών Ενώσεων ανά νομό της χώρας, εκδίδοντας ταυτόχρονα την σχετική κάρτα υγείας αθλητή».

Ο εισαγγελέας Οικονομικού Εγκλήματος Γρηγόρης Πεπόνης στις 28 Φεβρουαρίου 2012 διέταξε προκαταρκτική εξέταση στον προϊστάμενο της Περιφερειακής Διεύθυνσης Αττικής του ΣΔΟΕ, προκειμένου μετά την έκθεση που είχε κατατεθεί να διακριβωθούν αυτεπάγγελτα οι αξιόποινες πράξεις οικονομικών εγκλημάτων που τυχόν διαπράχθηκαν.

Προχθές ωστόσο, στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, ο παλαίμαχος ειδήμων σε θέματα διαιτησίας Νίκος Φύριος, όπως θα διαβάσετε αναλυτικά σε διπλανό ρεπορτάζ, αποφάνθηκε ότι το θέμα δημιούργησε ο εκδότης της «ΑΠΟΨΗΣ» Βίκτωρ Μητρόπουλος. Και με ποιο κίνητρο; Γιατί είχε χάσει τις εκλογές από τον Βασίλη Γκαγκάτση! Το γεγονός ότι δεν είχε αναμετρηθεί ποτέ σε εκλογική διαδικασία με τον Γκαγκάτση, μικρή σημασία έχει για τον Νίκο Φύριο. Δεν πρόκειται ν’ ασχοληθεί το Πειθαρχικό της ΕΣΗΕΑ εξάλλου, ούτε υπάρχει νόμος για τα Fake News, ώστε να του βάλουν… πιπέρι στο στόμα για τα ψεματάκια του.

Άλλωστε ο Βασίλης Γκαγκάτσης είχε διατυπώσει έναν ανάλογο ισχυρισμό. Αυτός όμως δεν είναι δημοσιογράφος κι έχει τη δικαιολογία πως ζαλίστηκε από τα πολλά εδώλια.

Τι είχε ισχυριστεί όμως ο Βασίλης Γκαγκάτσης για τον Βίκτωρα Μητρόπουλο;

«Προφανώς εκτιμά ότι τρεις φορές που κατέβηκε αντίπαλός μου και έχασε ήταν πολύ βαρύ γι’ αυτόν».

Η αλήθεια όμως είναι ότι το μένος τού πρώην προέδρου της ΕΠΟ, ο οποίος αποδοκιμάστηκε ακόμη και όταν η Εθνική ομάδα κατέκτησε το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα το 2004, έχει τις ρίζες του αλλού. Στα αποκαλυπτικά ρεπορτάζ της «Άποψης», καθώς έχει κληθεί δύο φορές –περιπτώσεις Κάρτα Υγείας και τηλεοπτικών δικαιωμάτων της ΕΠΟ– να «ζεστάνει» το εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων. Τα ρεπορτάζ στηρίζονται σε στοιχεία και σε δικαστικές έρευνες, και όχι στην… επιφοίτηση των συντακτών της εφημερίδας μας.

Όσον αφορά τις περίφημες τρεις εκλογικές ήττες του Βίκτωρα Μητρόπουλου από τον Βασίλη Γκαγκάτση, η αλήθεια είναι πως ο πρώτος έθεσε μόνο μία φορά υποψηφιότητα για την προεδρία της ΕΠΟ το 2009, με αντίπαλο τον Σοφοκλή Πιλάβιο. Η σύγχυση από τα πολλά εδώλια, όμως, οδηγεί σε χάρτινους ισχυρισμούς.

Ωστόσο, πράγματα και.. θαύματα ακούστηκαν προχθές στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών.

Πρωταγωνιστής ο συνταξιούχος δημοσιογράφος Νίκος Φύριος. Τι είπε μεταξύ άλλων στην απολογία του ο κατηγορούμενος;

«Αυτή η υπόθεση βγήκε από κάποιον Μητρόπουλο που παριστάνει το δημοσιογράφο, ενώ δεν έχει περάσει ούτε απ’ έξω από την ΕΣΗΕΑ. Εγώ είμαι μέλος της και το ξέρω.

»Η φυλλάδα του που λέγεται “Άποψη” έβγαλε το θέμα επειδή ο ίδιος έχει προσωπική αντιπαράθεση με τον Βασίλη Γκαγκάτση. Όταν οι δυο τους αναμετρήθηκαν στις εκλογές της ΕΠΟ, ο Μητρόπουλος δεν βρήκε ούτε την ψήφο του».

Τα όσα υποστήριξε ο Νίκος Φύριος χρήζουν βέβαια ανάλυσης. Τα στοιχεία του ήταν ανάλογα με αυτά που παρουσίασε ο τότε πρόεδρος της ΕΠΟ, Βασίλης Γκαγκάτσης. Αυτός όμως είναι εύλογο να τα μπερδεύει. Ο δημοσιογράφος πώς την… πάτησε;

Ο Νίκος Φύριος μπέρδεψε και άλλα. Ο Βίκτωρ Μητρόπουλος είναι εκδότης της εφημερίδας «Η ΑΠΟΨΗ», και όχι δημοσιογράφος. Θα έπρεπε να γνωρίζει πως άλλο είναι οι εκδότες και άλλο οι δημοσιογράφοι. Προφανώς θα πρέπει αυτό να το γνωρίζουν οι δικαστές, στους οποίους επεχείρησε να θολώσει τα νερά.

Ο Νίκος Φύριος χρόνια ολόκληρα ήταν ο μεγιστάνας του ρεπορτάζ της διαιτησίας. Είχε επαφές και άκρες σε όλη την Ελλάδα, γι’ αυτό και τον προσκαλούσαν συχνά Σύνδεσμοι διαιτητών και διαιτητές στον τόπο τους για επιτόπιο ρεπορτάζ. Δεν υπήρχε διαιτητής ή βοηθός ή παρατηρητής διαιτησίας σε όλη την Ελλάδα, του οποίου το τηλέφωνο να μη βρίσκεται στην ατζέντα του Νικόλα. Υπήρξε περίοδος που αρκούσε να γράψει ο γνωστός δημοσιογράφος ότι ένας διαιτητής είναι πολύ καλός, ώστε η ΕΠΟ, στηριζόμενη στις γνώσεις του και την αξιολογική του κρίση, να τον προωθήσει στις αξιολογήσεις. Ακόμη και στις αξιολογήσεις των διαιτητών για τους πίνακες διαιτησίας, το ρεπορτάζ του Νίκου Φύριου έπαιζε σημαντικό ρόλο.

Ο ρόλος του Νίκου Φύριου δεν περιορίστηκε όμως στη δημοσιογραφία. Όταν ο παράγοντας-γάτα Βασίλης Γκαγκάτσης διαπίστωσε ότι μπορεί να σταθεί δίπλα του, με τις γνώσεις κι επαφές που είχε, του πρότεινε ν’ ακολουθήσει έναν άλλο δρόμο. Έτσι τον πήρε μαζί του, στο χρονικό διάστημα που έβγαινε στη σύνταξη από το «ΦΩΣ». Κάπως έτσι ο δημοσιογράφος έγινε διοικητικό στέλεχος της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας. Εξάλλου, είχε αφήσει και την «ΑΞΙΑ» του Αντώνη Πίκουλα, καθώς ανάλωνε τον χρόνο του ως παράγοντας κυρίως στο αντικείμενο που τον κέρδιζε πάντα. Τη διαιτησία. Από το νέο του πόστο προσέφερε πολύτιμες υπηρεσίες στον Βασίλη Γκαγκάτση κι έβαζε πλάτη σε όσα προωθούσε ο άνθρωπος που τον ανακάλυψε και τον προώθησε ως παράγοντα. Το κομμάτι της διαιτησίας εκείνη την περίοδο βελτιώθηκε. Γιατί, χάρη στις πολύτιμες γνώσεις κι επαφές του Νίκου Φύριου, ο πρόεδρος της ΕΠΟ ήξερε ποιος διαιτητής είναι ικανός και θα παίξει καλά, ποιος βρίσκεται σε πτώση, ποιοι ξεχωρίζουν από τις μικρότερες κατηγορίες, τα πάντα.

Ο Νίκος Φύριος είναι ίσως το μοναδικό πρόσωπο που μπορεί να γράψει τη βίβλο του διαιτητή. Όταν γνωρίζεις ακόμη και το μικρό όνομα του τέταρτου ξάδελφου του εκάστοτε ρέφερι, είναι λογικό να είσαι χρήσιμος. Και καλύτερα να χρησιμεύεις στην Ομοσπονδία, παρά σε μια ΠΑΕ ή ένα σωματείο. Καθαρές δουλειές.

Ξεχωριστό ενδιαφέρον όμως παρουσιάζει και ο λόγος που ο Βίκτωρ Μητρόπουλος έγινε εκδότης. Ποιος του έβαλε την… ιδέα; Ο Νίκος Φύριος. Αυτός που του είχε προτείνει συνεργασία με την «ΑΞΙΑ», η οποία ήταν περιορισμένης διάρκειας. Όταν είδε ο Βίκτωρας πως τα πάει περίφημα σε έναν ακόμη χώρο και διαπίστωσε εκ των έσω τα προβλήματα και τα πλεονεκτήματα της έκδοσης ενός εντύπου, αλλά το κυριότερο ότι θα είχε τη δυνατότητα να παρουσιάζει θέσεις που δεν θα… μπλοκάρονται, αποφάσισε να εκδώσει την «ΑΠΟΨΗ». Από τότε η εφημερίδα αυτή ξεσκεπάζει πολλά σκάνδαλα, ιδιαίτερα στον χώρο του ποδοσφαίρου. Μεταξύ αυτών είναι και το περίφημο της Κάρτας Υγείας, όπου η ΕΠΟ ζημιώθηκε με τεράστιο ποσό που μετακόμισε από το ταμείο της σε άλλες τσέπες.

Ο Νίκος Φύριος θα συμφωνεί εξάλλου πως οι δημοσιογράφοι είναι για να κάνουν αποκαλύψεις και οι εκδότες να μη φιμώνουν τους δημοσιογράφους. Όταν τα λαγωνικά της «ΑΠΟΨΗΣ» ανακάλυψαν την εισβολή του ΣΔΟΕ στα γραφεία της ΕΠΟ και τα λαυράκια που εντόπισε το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, μάλλον ο Βίκτωρ Μητρόπουλος θα έπρεπε να τους πει, όπως επιτάσσει η δημοσιογραφική δεοντολογία… «παιδιά δεν έχετε ν’ ασχοληθείτε με την προπόνηση του Ολυμπιακού καλύτερα;».

Τι έγινε όμως στην προκειμένη περίπτωση; Το ΣΔΟΕ είδε πως υπάρχει ψωμί στην υπόθεση της Κάρτας Υγείας και την ανέθεσε σε οικονομικούς εισαγγελείς. Αυτοί με τη σειρά τους ανέθεσαν την υπόθεση στον οικονομικό εισαγγελέα Παναγιώτη Αθανασίου, που μελέτησε τον φάκελο και άσκησε δίωξη για απιστία.

Την υπόθεση ανέλαβε ο ειδικός ανακριτής Διαφθοράς, Γ. Ανδρεάδης. Μετά την ολοκλήρωση της ανάκρισης, ο ογκώδης φάκελος με τη δικογραφία της υπόθεσης διαβιβάστηκε στην Εισαγγελία Εφετών της Αθήνας, προκειμένου να εισαχθεί ενώπιον του Συμβουλίου Εφετών. H δικογραφία χρεώθηκε στην αντεισαγγελέα Εφετών, Ευγενία Κυβέλου, η οποία υπέβαλε την πρότασή της προς το δικαστικό συμβούλιο. Αυτό, αποτελούμενο από έναν πρόεδρο Εφετών και δύο εφέτες, αποφάνθηκε ποιοι από τους κατηγορούμενους θα έπρεπε να παραπεμφθούν σε δίκη για την υπόθεση ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας. Φθάσαμε λοιπόν στην… τελική πράξη του δράματος.

Για τον Νίκο Φύριο, το τσακάλι της διαιτησίας, ο Βίκτωρ Μητρόπουλος ευθύνεται που η υπόθεση έφθασε στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, και όχι όλοι αυτοί οι δικαστές που… κάτι βλέπουν για να οδηγούν στο ακροατήριο της υπόθεση.

Το γήρας ουκ έρχεται μόνον…

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα