«Ο τέταρτος θάλαμος είναι υπόγειος και πιθανότατα μικρότερος»

Θέμα χρόνου είναι πλέον η αποκάλυψη του και του τετάρτου θαλάμου στον τάφο της Αμφίπολης, με την γ.γ. του υπουργείου Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, να μιλάει στον ρ/σ Παραπολιτικά fm για την πορεία των ανασκαφών.

«Πρόκειται για μια πόρτα που φαίνεται πως είναι μικρότερη από τις υπόλοιπες πύλες που βρέθηκαν και δείχνει ότι είναι ένα επίπεδο προς τα κάτω. Μόνο αυτές οι πληροφορίες υπάρχουν μέχρι στιγμής και καλύτερη εικόνα θα υπάρχει μόνο όταν ολοκληρωθούν οι εργασίες στο τρίτο θάλαμο» ανέφερε χαρακτηριστικά η κα Μενδώνη. Οι πρώτες σκέψεις και εικασίες, λοιπόν, συνηγορούν ότι ο τέταρτος θάλαμος πιθανότατα θα είναι μικρότερος, αλλά θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι να φτάσουν στα σημεία αυτά οι αρχαιολόγοι, αφού πρώτα ολοκληρώσουν τις εργασίες στον τρίτο θάλαμο.

Ωστόσο, σχολιάζοντας τα σενάρια για το ποιος είναι ο ένοικος του τάφου, η κα Μενδώνη εμφανίστηκε ιδιαίτερα φειδωλή. «Ακόμη δεν υπάρχουν τα κατάλληλα στοιχεία για να μιλήσουμε για τον ένοικο του τάφου. Στην περίπτωση του συγκεκριμένου μνημείου έχουμε ως δεδομένο ότι είναι ένα πολύ ιδιόρρυθμο μνημείο, καθώς δεν υπάρχει κάτι αντίστοιχο. Τα όσα συναντούν οι αρχαιολόγοι είναι πρωτόγνωρα. Είναι εντελώς λάθος να μιλάμε για την ταυτότητα του όποιου νεκρού. Τα στοιχεία δεν επαρκούν για να έχουμε ξεκάθαρη εικόνα και άποψη. Ούτε η ανασκαφή έχει ολοκληρωθεί, ούτε ο τάφος έχει αποκαλύψει τα μυστικά του», εξήγησε.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα