Ο «θείος Γιάννης» άνοιξε το Κουτί της Πανδώρας

Άφωνη η κοινή γνώμη με την άνεση που ο Γιάννης Ρουμπάτης «κάρφωσε» τον Αλέξη Τσίπρα για την παρακολούθηση Πιτσιόρλα

Αναμφίβολα η κατάθεση του Γιάννη Ρουμπάτη στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής έχει προκαλέσει τεράστια εντύπωση. Η άνεση με την οποία ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ, επί κυβέρνησης Τσίπρα παραδέχθηκε την απ’ ευθείας παρακολούθηση του Στέργιου Πιτσιόρλα.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Και δεν μιλάμε για μία τυπική παρακολούθηση, ή κάποιο λάθος. Διότι ο κ. Ρουμπάτης παραδέχθηκε ότι τον παρακολουθούσε η ΕΥΠ την εποχή που ήταν επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ και μάλιστα ήταν σε γνώση του πρώην πρωθυπουργού, ο οποίος ζήτησε να συνεχιστεί η παρακολούθηση. Αυτή σταμάτησε όταν ο κ. Τσίπρας αποφάσισε να αναβαθμίσει τον κ. Πιτσιόρλα και να τον κάνει υφυπουργό Οικονομίας. Το εντυπωσιακό ήταν ότι και στην διορθωτική του δήλωση ο Γιάννης Ρουμπάτης κάρφωσε ακόμη περισσότερο τα έργα και ημέρες της περιόδου Τσίπρα, προκαλώντας αμηχανία στην Κουμουνδούρου και οργή στα παλαιότερα στελέχη και της ανανεωτικής αριστεράς που έτσι κι αλλιώς εξακολουθούν να παραμένουν επιφυλακτικοί έναντι των μεταγραφέντων από το ΠΑΣΟΚ.

Μεταξύ άλλων ο κ. Ρουμπάτης δήλωσε πως «ουδέποτε κατέθεσα ότι με έκπληξη διαπίστωσα ότι ο Αλέξης Τσίπρας, αντί να απομακρύνει τον κ. Πιτσιόρλα, τον προήγαγε σε υφυπουργό, γεγονός που με ανάγκασε να σταματήσω την παρακολούθησή του λίγες ημέρες νωρίτερα. Αυτό που είπα είναι ότι ενημέρωσα τον Αλέξη Τσίπρα στην αρχή του 2016, μου είπε να προχωρήσω κανονικά και αν χρειαστεί, να στείλω τα στοιχεία που θα προκύψουν στη Δικαιοσύνη».

Η επόμενη ημέρα

Όπως γίνεται αντιληπτό η κατάθεση Ρουμπάτη αλλάζει τα δεδομένα και βγάζει το Μαξίμου από την δύσκολη θέση που έχει περιέλθει λόγω της παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη. Όλοι προσπαθούν να εξηγήσουν την απόφαση του πρώην διοικητή να μιλήσει ανοιχτά και φυσικά να προκαλέσει επώδυνο τραυματισμό στο προφίλ, αλλά και στα επιχειρήματα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο οποίος έχει υιοθετήσει την υπόθεση Ανδρουλάκη ακολουθώντας μονοσήμαντη αντιπολιτευτική τακτική.

Οι σκεπτόμενοι προσπαθούν να εξηγήσουν τι έχει συμβεί και ξαφνικά απασφάλισε ο Γιάννης Ρουμπάτης. Η εξήγηση που έδωσε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος ότι «ο πρώην διοικητής κατήργησε στην πράξη το απόρρητο που επιβάλλει ο Μητσοτάκης και με το οποίο απειλεί για καταδίκη η Ντόρα Μπακογιάννη σε όσους μιλήσουν» δεν στέκει και πολύ. Ή πιο σωστά στέκει, καθώς το μόνο κόμμα που μπορεί να εκμεταλλευθεί την κατάθεση είναι το ΠΑΣΟΚ. Και αυτό διότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να δώσει μία λογική εξήγηση για ποιον λόγο παρακολουθούσαν ακόμη και τους δικούς τους ανθρώπους. Διότι δεν πρέπει να λησμονούμε τα όσα έχουν πει και ο Παναγιώτης Λαφαζάνης και η Ζωή Κωνσταντοπούλου, αλλά και την επίσημη καταγγελία του ΚΚΕ και του Ποταμιού το 2016 για συνακροάσεις. Ήταν η εποχή που ο Τσίπρας είχε δώσει εντολή να συνεχίζονται οι παρακολουθήσεις.

Η καρμική σχέση του «θείου Γιάννη»

Για τον πρώην διοικητή της ΕΥΠ παλιά στελέχη του ΠΑΣΟΚ λένε «ότι είναι ανάποδος άνθρωπος που εάν στραβώσει μπορεί να σου γυρίσει την πλάτη κι ας είσαι 30 χρόνια φίλος του». Κάποιοι άλλοι, που τον γνωρίζουν, ισχυρίζονται ότι παρά την απομάκρυνση του έχει δημιουργήσει καρμική σχέση με το ΠΑΣΟΚ. Κι όπως λένε μειδιώντας «ανήκει σε αυτή την κατηγορία ΠΑΣΟΚων που έχουν ως αξίωμα «μία φορά ΠΑΣΟΚ για πάντα ΠΑΣΟΚ». Και παρά το γεγονός ότι οι σχέσεις του με το ΠΑΣΟΚ έχουν διαρραγεί, εξακολουθεί να έχει συμπαθούντες στην Χαριλάου Τρικούπη.

Πάντως το σίγουρο είναι ότι οι σχέσεις του Γιάννη Ρουμπάτη έχουν διαρραγεί με τον Αλέξη Τσίπρα. «Οπότε ο Γιάννης δεν υπολογίζει τίποτα», μας είπε χαρακτηριστικά παλιός παπανδρεϊκός, ο οποίος γνωρίζει καλά τον συγκρουσιακό χαρακτήρα του πρώην διοικητή της ΕΥΠ.

Για τους μυημένους του παπανδρεϊσμού, ο Ρουμπάτης ήταν ο «θείος Γιάννης». Τουλάχιστον, την περίοδο που ήταν κοντά στον Γιώργο Παπανδρέου. Προηγουμένως, ο Γιάννης Ρουμπάτης είχε πάρει το πολιτικό βάπτισμα του πυρός κοντά στον Ανδρέα Παπανδρέου. Οι σχέσεις του με τον Ανδρέα Παπανδρέου έχουν περάσει από διάφορα κύματα. Όταν ανέλαβε ο Ανδρέας πρωθυπουργός το 1981, ο Γιάννης Ρουμπάτης ήταν στην στενή ομάδα των συνεργατών του Μαξίμου. Σύμφωνα με την αφήγηση του αείμνηστου Γιάννη Καψή εκδιώχθηκε το 1983 με απαίτηση του πανίσχυρου Μένιου Κουτσόγιωργα για να επανέλθει ως κυβερνητικός εκπρόσωπος το 1987. Μία θέση που διατήρησε μέχρι τον Ιούνιο του 1988.

Κάποιοι λένε ότι αναγκάστηκε ο Ανδρέας να επαναφέρει τον Δημήτρη Μαρούδα, μπας και μαζευτεί το σκάνδαλο Κοσκωτά, διότι αρκετοί χρεώνουν στον Ρουμπάτη την προσέγγιση του τότε τραπεζίτη με την κυβέρνηση. Τουλάχιστον αυτό υποστήριξε εκνευρισμένος ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Το 2011 σε εκπομπή του Νίκου Ευαγγελάτου, ο Ρουμπάτης στον Σκάι είχε καταφερθεί προσβλητικά για τον Βενιζέλο λέγοντας:  «Την τελευταία φορά που επιχείρησε να λύσει ένα θέμα οδήγησε τη χώρα στην καταστροφή, μην το ξεχνάμε αυτό». Η αναφορά είχε προκαλέσει την οργή του Βενιζέλου και ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σε συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του το 2013 άφησε αιχμές για τον ρόλο Ρουμπάτη την περίοδο του σκανδάλου Κοσκωτά εγκαλώντας τον ως «παντελώς άσχετο»… Η αλήθεια είναι ότι από τότε ο Ρουμπάτης δεν ξαναμίλησε για τον Βενιζέλο.

 

Η συμβουλή στον Χρυσοχοΐδη

Ο «θείος Γιάννης» μετά την θητεία του ως ευρωβουλευτής από το 1994-1999 απομακρύνθηκε, καθώς οι σχέσεις του με το καθεστώς Σημίτη ήταν παγωμένες που θύμιζαν τις θερμοκρασίες που επικρατούν στην Ανταρκτική. Επέστρεψε στην πρώτη γραμμή ως άμισθος σύμβουλος του Γιώργου Παπανδρέου. Όμως απομακρύνθηκε, όταν μετά τις εκλογές του 2007 και την ήττα του ΠΑΣΟΚ, εισηγήθηκε στον Γιώργο Παπανδρέου να παραιτηθεί από την προεδρία του κόμματος.

Στο προσκήνιο επανήλθε ως σύμβουλος του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη το 2010. Οι κακές γλώσσες λένε ότι ήταν εκείνος που του εισηγήθηκε επικοινωνιακά να πει την περίφημη φράση «δεν διάβασα το Μνημόνιο» ως ένδειξη ειλικρίνειας.

Κάποιοι λένε ότι ο Ρουμπάτης κέρδισε τον Τσίπρα, λόγω του χαρίσματος του να μπορεί να πιάνει αμέσως τον παλμό της κοινωνίας. Εξάλλου την εποχή εκείνη (2011-2015) ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν ανίκανος να στελεχώσει ακόμη και το θυρωρείο του κόμματος. Γι’ αυτό και υποδέχθηκαν τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, όπου ο καθένας κουβαλούσε και την προίκα του (μικρή ή μεγάλη). Όλοι αυτοί έζησαν το δικό τους πολιτικό Ελντοράντο. Μέσα σε λίγα λεπτά από «πουλημένοι» βαφτίζονταν «αγωνιστές».

Και ο «θείος Γιάννης» κουβάλησε μαζί του τη γνώση των μυστικών υπηρεσιών. Είχε κάνει άλλωστε και ένα διδακτορικό στα νιάτα του για την διείσδυση των αμερικανικών υπηρεσιών στην Ελλάδα.  Εξάλλου το 1987 είχε εκδώσει το βιβλίο «Δούρειος Ίππος: Η αμερικανική διείσδυση στην Ελλάδα, 1947-1967», βασισμένο στη διδακτορική διατριβή του για το Johns Hopkins.

Αν και κανένας δεν αμφισβητεί την εμπειρία του στα της εξωτερικής πολιτικής, πολλοί του καταλογίζουν ότι είναι εμμονικός. Αρκετοί θεωρούν ότι συχνά βλέπει απειλές-φαντάσματα και θυμούνται την περίοδο που είχε εμμονή με τα της Θράκης.

Οι παλιοί σύντροφοι του, πάντως λένε πως «όλα είναι πιθανά. Αν αποφάσισε ο Γιάννης να ανοίξει το κουτί της Πανδώρας, τότε θα το φτάσει μέχρι το τέλος. Και ίσως μάθουμε πολλά κι εντυπωσιακά για την τετραετία Τσίπρα»…

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα