Ο θεός του Ταγίπ και το ελληνικό «βοήθα, Παναγιά!»

«Μας απειλούν. Δεν μπορούν να θέλουν να “σωφρονίσουν” την Τουρκία με τη γλώσσα των απειλών. Εμείς γονατίζουμε μόνο μπροστά στον Θεό. Θα είναι λάθος να προσπαθήσουν να τιμωρήσουν την Τουρκία για έναν ιερέα. Θα κάνουμε μόνο ό,τι απαιτεί η τουρκική Δικαιοσύνη», υποστήριξε ο Ταγίπ Ερντογάν με αφορμή τις αμερικανικές κυρώσεις κατά της χώρας του. Μόνο που ο «σουλτάνος» δεν αναγνωρίζει άλλον Θεό εκτός από τον… εαυτό του! Η πολιτική του πορεία, η στάση του το τελευταίο διάστημα και οι επιλογές του δείχνουν πως θεωρεί εαυτόν παντοδύναμο και δεν θα διστάσει να το αποδείξει έστω και αν πληγώσει βαθύτατα τη χώρα του.

Του Θεοδόση Παπανδρέου

Ακόμα και η πιο απλή κίνηση που θα μπορούσε να κάνει, η αύξηση των επιτοκίων, για εκείνον είναι «απαγορευτική». Με πλέον του 15% πληθωρισμό, ο Ταγίπ Ερντογάν τοποθέτησε υπουργό Οικονομικών τον απόλυτα ελεγχόμενο γαμπρό του. Και ακολουθεί μια πολιτική που δεν υπακούει σε κανέναν κανόνα της αγοράς, παρά μόνο στην ανάγκη του να περάσει το μήνυμα στους πολίτες του ότι έχουν πρόσβαση σε φθηνό χρήμα οπότε και μπορούν να ξοδεύουν. Και όμως, τα τελευταία εικοσιτετράωρα οι τιμές των εισαγόμενων έχουν εκτοξευθεί καθιστώντας τα απαγορευμένα είδη για τους Τούρκους, ενώ πολλές εταιρείες και καταστήματα βλέπουν πως πλησιάζει η ώρα που θα μπει λουκέτο λόγω της αδυναμίας τους να εισάγουν.

Και όμως, ο Ταγίπ Ερντογάν γνώριζε από καιρό πως η οικονομία του κατέρρεε. Του το είχαν επισημάνει άπαντες σε όλους τους τόνους. Και εκείνος επέμενε να επιτίθεται στην Ελλάδα. Τα τελευταία χτυπήματα που ήρθαν από τις ΗΠΑ ήταν και τα καθοριστικά. Αφενός γιατί κοστίζουν ακριβά και αφετέρου γιατί πληγώνουν το ηγετικό προφίλ που με τόσο κόπο έχτισε όλα τα τελευταία χρόνια. Ο «πανίσχυρος» ηγέτης έχει να επιλέξει μεταξύ του να γονατίσει στον πλανητάρχη ή να καταστραφεί: πέρα από τις κυρώσεις των ΗΠΑ, ο Ντόναλντ Τραμπ πάγωσε την παραγγελία των F35. Επιπλέον, η Τουρκία δεν μπορεί να παραδώσει και τα ελικόπτερα που κατασκεύασε για το Πακιστάν, καθώς για αυτό απαιτείται η σύμφωνη γνώμη των ΗΠΑ λόγω της τεχνολογίας που έχει χρησιμοποιηθεί. Πρόκειται για μια παραγγελία 1,5 δισεκατομμυρίου δολαρίων. Και ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την Τουρκία, ενώ φαίνεται να βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις και με τις Φιλιππίνες.

Το χτύπημα που δέχθηκε πάντως από τις ΗΠΑ, οι οποίες εκμεταλλεύτηκαν τη σαθρή με ευθύνη του σουλτάνου τουρκική οικονομία, καθυστέρησε, εκτιμούν διεθνείς αναλυτές. Και αυτό διότι ο Ταγίπ Ερντογάν πολλάκις τα έχει βάλει με το αγαπημένο των ΗΠΑ Ισραήλ, ενώ η πρόσδεσή του στο άρμα του Πούτιν είναι ξεκάθαρη. Υποστηρίζουν πως ανέκαθεν ήταν αντι-Αμερικανός, ενώ δεν ήθελε και δυτικές επιρροές στη χώρα του. Φυσικά, η υπόθεση του πάστορα είναι η τέλεια δικαιολογία για τον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος ανεβάζει καθημερινά τις μετοχές της χώρας του και για αυτό δεν θα κάνει σε καμία περίπτωση πίσω. Άλλωστε, ο καβγάς εκτός των άλλων είναι για το υγροποιημένο αέριο, όπου οι ΗΠΑ θέλουν να πουλήσουν στην Ε.Ε., αλλά βγαίνει κάπως ακριβό έναντι του αζέρικου (και ρωσικού). Αν όμως ο αγωγός δεν ολοκληρωθεί ποτέ, τότε η τιμή θα αλλάξει και θα έρθει στα επίπεδα του αμερικάνικου.

 

Τα απόνερα για την Ελλάδα

Εδώ όμως εμπλέκεται ξαφνικά η Ελλάδα. Ο αγωγός TANAP (Τrans Anatolian Natural Gas Pipeline Project -TANAP) θα πρέπει να διασχίσει όλη τη Βόρεια Ελλάδα για να καταλήξει μέσω της Αλβανίας στην Ιταλία. Αν όμως η Τουρκία έχει περιθωριοποιηθεί και με ενδεχόμενο να ανεβάσει τους τόνους έναντι της Ελλάδας ως αντιπερισπασμό στην κατάρρευση, το έργο για ακόμα μια φορά μπαίνει στον πάγο. Πόσω δε όταν και η Αλβανία δεν έχει λόγο να πάει κόντρα στα «θέλω» των ΗΠΑ, οι οποίες φαίνεται να ξανασχεδιάζουν τα σύνορα στα Βαλκάνια και ίσως τα Τίρανα να οδεύσουν προς την Ε.Ε. κατά τι μεγαλύτερα.

Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα σε αυτήν τη φάση έχει δύο εναλλακτικές: να υιοθετήσει τον ρόλο της Ιφιγένειας ή του παράγοντα στην ευρύτερη περιοχή. Είναι απολύτως σίγουρο πως όταν οι ΗΠΑ πάρουν εκείνα που θέλουν από την Τουρκία, θα πρέπει να την ευχαριστήσουν. Αυτό θα μπορούσε να γίνει με την ΑΟΖ ή κάποιο άλλο πάγιο αίτημα της Άγκυρας. Η Αθήνα θα πρέπει προτού φτάσουμε σε αυτό το σημείο να ισχυροποιηθεί. Ήδη η απόφαση του ΓΕΕΘΑ να προχωρήσει στην αναστολή σχεδόν όλων των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) με την Τουρκία για το 2018 δείχνει πως η Ελλάδα επιλέγει τη σκληρή στάση. Άλλωστε, το αίτημα των ΗΠΑ προς την Τουρκία να εγκαταλείψει τις έρευνες για αέριο και πετρέλαιο γύρω από την Κύπρο δίνει το αβαντάζ στη χώρα μας να κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση, και μάλιστα με γοργούς ρυθμούς ώστε να προλάβει τις εξελίξεις. Όμως η Ελλάδα πρέπει να βρει λύση και στην οικονομική ζημιά, με την οποία απειλείται λόγω της κατάρρευσης της λίρας.

Η Τουρκία αποτελεί πλέον τον δεύτερο εμπορικό εταίρο της Ελλάδας, καθώς απορροφά το 8,1% των ελληνικών εξαγωγών. Έχει υποσκελίσει την Κύπρο και τη Γερμανία και βρίσκεται πίσω από την Ιταλία, η οποία παραμένει ο κυριότερος προορισμός των ελληνικών εξαγωγών. Η τουρκική, λοιπόν, «βόμβα» υπολογίζεται άνω των 2 δισ. ευρώ και απειλεί την ελληνική οικονομία, καθώς οι οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών, παρά την ένταση σε πολιτικό επίπεδο, είναι ιδιαίτερα στενές.

ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΣΙΓΟΥΡΟ ΠΩΣ ΟΤΑΝ ΟΙ ΗΠΑ ΠΑΡΟΥΝ ΕΚΕΙΝΑ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ
ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΗΝ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΣΟΥΝ

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα