Ο Θωμάς, η διαιτησία και τα fake news «ερυθρών» και μη κονδυλοφόρων

ΑΡΘΡΟ: Βίκτωρας Μητρόπουλος

Είναι παγκοσμίως διαπιστωμένο ότι ζούμε στην εποχή των fake news, όπου όποια «μπαρούφα» και να πετάξει κάποιος, είτε από βλακεία είτε από άγνοια, χωρίς τα παραμικρά ψήγματα αλήθειας, μπορεί να πάρει χαρακτήρα σημαντικής αποκάλυψης. Πολύ δε περισσότερο όταν η «μπαρούφα» είναι κατασκευασμένη, και μάλιστα υπάρχουν «πρόθυμα» ΜΜΕ να μεταδώσουν την «είδηση» εξυπηρετώντας συγκεκριμένους σκοπούς.

Μια τέτοια είδηση, απόλυτα μορφής fake news, ήταν εκείνη που έφερε στη δημοσιότητα το διαιτητικής μορφής site «τα σφυρίγματα», φιλοολυμπιακών αισθημάτων, ότι «ο Θωμάς Μητρόπουλος μαζί με κάποιον παράγοντα της ΑΕΚ ελέγχουν(!!!) τον Τριτσώνη και την ΚΕΔ του Περέιρα». Και –το κερασάκι στην τούρτα– ότι ο Ολυμπιακός προέβη μάλιστα σε καταγγελία γι’ αυτό στους εκπροσώπους της UEFA κατά τη συνάντηση που είχαν με εκπροσώπους των 4 ομάδων: ΑΕΚ, ΟΣΦΠ, ΠΑΟΚ, ΠΑΟ.

 

Την είδηση αυτή –απολύτως ψευδή και φυσικά κατασκευασμένη– έσπευσαν να αναπαραγάγουν και ιστοσελίδες όπως gavros.gr sport24.gr, fws.gr, sport-fm.gr, gazzetta.gr, sportime.gr.

Επειδή η «είδηση» ως απολύτως ψευδής δεν ήταν δυνατόν να έχει διατυπωθεί από την πλευρά του Ολυμπιακού, η «Α» επικοινώνησε με άτομα που παραβρέθηκαν στη σύναξη και βεβαίως η απάντηση που εισέπραξε ήταν ότι δεν υπήρξε μνεία και πολύ περισσότερο αναφορά στο όνομα του Θωμά Μητρόπουλου. Κάποιος εκ των συνδαιτυμόνων μάλιστα μας διαβεβαίωσε ότι αν χρειασθεί μπορεί να γίνει και χρήση του ονόματός του.

Το ερώτημα δεν είναι γιατί οι συγκεκριμένες ιστοσελίδες ανέλαβαν να «εκτελέσουν» μιας τέτοιας μορφής «παραγγελιά». Άλλωστε, η «δουλειά» δεν είναι ντροπή, και χωρίς τέτοιες «εξυπηρετήσεις», πέραν του ότι τα «χτυπήματα» στην ιστοσελίδα μειώνονται, μειώνοντας και οι κάθε μορφής «χορηγίες» για τη λειτουργία τους.

Με δεδομένο ότι η ΠΑΕ Ολυμπιακός δεν θα ήταν δυνατόν να προβεί σε μια τόσο αστήρικτη και ψευδή «καταγγελία», κατά τα φαινόμενα την «είδηση» μέσω διαρροών(…) έσπρωξαν προς τα εν λόγω ΜΜΕ οι γνωστοί άγνωστοι που πλαισιώνουν κάθε ισχυρό ιδιοκτήτη ΠΑΕ.

Γιατί λειτούργησαν με τη μέθοδο των διαρροών οι «επαγγελματίες» των διαρροών τύπου fake news; Υπάρχει εξήγηση.

Είναι σαφές ότι, μετά τη γνωστή προσέγγιση Ολυμπιακού και ΠΑΟΚ, το έδαφος για εχθροπραξίες μιντιακής μορφής μεταξύ των δύο αυτών ΠΑΕ είχε μηδενικές διαστάσεις. Με κοινό στόχο την ΑΕΚ –δικαίως ή αδίκως είναι άλλο θέμα– έπρεπε να κατασκευασθεί ένα παραμύθι και να εφευρεθεί και ο απαραίτητος δράκος. Έτσι, λοιπόν, κατασκευάστηκε το παραμύθι ότι ο Θωμάς Μητρόπουλος ασχολείται με τη διαιτησία και, μαζί με έναν παράγοντα της ΑΕΚ, επηρεάζει τον Περέιρα και τον  Τριτσώνη. Κατασκευή φτηνή και ανέντιμη, αφού οι πάντες γνωρίζουν ότι δεν έχει καμία σχέση με τη διαιτησία.

Αρκεί κανείς να σκεφθεί ότι ακόμη και στην παντοδυναμία του «Θρύλου», σε εποχές Σωκράτη Κόκκαλη, την περίοδο 2007-2009, η ομάδα του Θωμά, το Αιγάλεω, διελύθη κυριολεκτικά και από διαιτητικές επιλογές. Χρήσιμη επισήμανση: Τότε τα ηνία της ΕΠΟ τα είχε ο κ. Βασίλης Γκαγκάτσης, ο οποίος και σήμερα έχει τα ηνία του επαγγελματικού ποδοσφαίρου…

Τη μη ανάμειξη του Θωμά Μητρόπουλου στα ποδοσφαιρικά δρώμενα, όμως, κυρίως τη γνωρίζουν οι «εγκέφαλοι» των διαρροών, που για τους δικούς τους λόγους έπρεπε να ταΐσουν με σανό τους οπαδούς τους. Για να καλύψουν τα νώτα τους, αν τα πράγματα δεν πάνε καλά ποδοσφαιρικά. Αν δηλαδή μελλοντικά σε κάποιο παιγνίδι της ομάδας τους, με Έλληνα διαιτητή, φάνε καμιά «πιστολιά». Τότε την «παραγγελιά» θα την έχει δώσει ο «κακός» Θωμάς, και όχι αυτός που θα πάρει το πρωτάθλημα αφού οι ενώσεις που προέρχονται οι διαιτητές είναι σχεδόν όλες δικές του…

Ποιοι κατασκεύασαν το παραμύθι και πώς επέλεξαν τον δράκο, είναι γνωστό από παραδείγματα στο παρελθόν. Η συνομιλία παράγοντα ΠΑΕ, που υποδεικνύει σε ιστοσελίδα διαιτητικών «σφυριγμάτων» τι να γράψει είναι σε όλους γνωστή και δεν χρειάζεται να την επαναλάβουμε.

Τα ταξίδια στις ΕΠΣ με «δώρα φέροντας» είτε πρόεδρο ΕΠΣ, είτε πρώην διαιτητή, είτε παλαίμαχο τερματοφύλακα είτε πρώην υπάλληλο αθλητικού φορέα είναι λίγο-πολύ γνωστά, αφού έχουν αναγραφεί στα ΜΜΕ, αλλά με τη λάιτ εκδοχή τους.

Η «Α» έχει αποκαλύψει πολλές φορές ποδοσφαιρικές πτυχές που κάθε άλλο παρά ευχάριστες είναι για τους λεγόμενους ισχυρούς του ποδοσφαίρου.

Και επειδή το ψέμα αντιμετωπίζεται μόνο με αληθινά στοιχεία, αν χρειαστεί είναι πολύ πιθανό να υπάρξουν προσεχώς αποκαλυπτικά ρεπορτάζ με διευθύνσεις και ονόματα. Φυσικά, στο κατάλληλο τάιμινγκ. Έχουμε καιρό…

Όσον αφορά τον Θωμά Μητρόπουλο, η δήλωσή του στην «Α» που αναφέρει ότι «Δεν έχω καμία σχέση με τη διαιτησία, και δεν δίνω δεκάρα για ό,τι λένε οι διάφοροι κονδυλοφόροι» μάλλον βολεύει τους… κονδυλοφόρους, αφού η αδιαφορία του μπορεί να εκληφθεί και ως αδυναμία.

Το πρόβλημα όμως στη συνέχεια της υπόθεσης δεν θα το έχουν μόνο οι κονδυλοφόροι. Θα το έχουν και γνωστοί (σ’ εμάς) – άγνωστοι (σε άλλους) εφευρέτες των «διαρροών» που στην έντυπη έκδοση και στο site της «Α» αλλά και στο F/b πανελλαδικά θα βρίσκονται σε περίοπτη θέση οι φωτογραφίες τους…

 

 

 

Διαβάστε επίσης