Ο «Τίγρης» τα έχει… τετρακόσια

Δημήτρης Μελισσανίδης

Μαγική ήταν η σεζόν που ολοκληρώνεται σήμερα για την ΑΕΚ. Μετά από 24 χρόνια κατάφερε να κατακτήσει το πρωτάθλημα παίζοντας εντυπωσιακό ποδόσφαιρο κι έφθασε στον τελικό Κυπέλλου όπου σήμερα (20:30) στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας αντιμετωπίζει τον ΠΑΟΚ. Στην Ευρώπη μετά τον αποκλεισμό από τους ομίλους του Champions League από την ΤΣΣΚΑ Μόσχας, ήλθε η ξέφρενη πορεία στο Europa League, όπου έμεινε αήττητη σε 10 αναμετρήσεις, αντιμετωπίζοντας Μπριζ, Ριέκα, Αούστρια Βιέννης, Μίλαν και Ντιναμό Κιέβου.

Για να οδηγηθεί η «Ένωση» στους δρόμους των επιτυχιών και να φθάσει κυρίως στην κορυφή του Ελληνικού πρωταθλήματος, πολλοί άνθρωποι έπαιξαν ρόλο.

Τον Ιανουάριο του 2017, έπειτα δηλαδή από 5,5 χρόνια, στον πάγκο της ΑΕΚ βρέθηκε ξανά ο Μανόλο Χιμένεθ. Ο Ισπανός προπονητής, γνωρίζοντας καλά τις ισορροπίες του πρωταθλήματός μας, την ψυχολογία των Ελλήνων ποδοσφαιριστών, τις απαιτήσεις των φιλάθλων, αλλά κυρίως την οικογένεια του «Δικέφαλου» σε διοικητικό και σε επίπεδο συνεργατών, δημιούργησε ένα εξαιρετικό σύνολο. Ο Χιμένεθ, έχοντας την πλήρη εμπιστοσύνη της διοίκησης, επέβαλε τους όρους του στους παίκτες και στον αγωνιστικό χώρο δημιούργησε το θαύμα της ΑΕΚ.

Ο εκτελεστικός διευθυντής της ΠΑΕ Ντούσαν Μπάγεβιτς, ο άνθρωπος που εμπιστεύεται όσο κανένας άλλος ο Δημήτρης Μελισσανίδης, ήταν ο αφανής ήρωας της δουλειάς που έγινε οργανωτικά στην ΑΕΚ. Ο Σερβοέλληνας πρώην προπονητής είναι ξανά παρών στις νέες μεγάλες στιγμές της ΑΕΚ, συνδυάζοντας την παρουσία του στην ομάδα με την επιστροφή στους τίτλους και τον δρόμο των επιτυχιών.

Ο τεχνικός διευθυντής Νίκος Λυμπερόπουλος ήταν εκείνος που, λόγω της εμπειρίας και της ιδιοσυγκρασίας, αποτελούσε την ιδανική επιλογή του έμπιστου ανθρώπου, ο οποίος ήταν συνδετικός κρίκος διοίκησης και παικτών κι έλυνε κάθε πρόβλημα με τις σοφές εισηγήσεις και αποφάσεις του.

Ο έφορος Βασίλης Δημητριάδης είχε την ευθύνη της λειτουργίας του ποδοσφαιρικού τμήματος. Το πάθος, η εμπειρία και η παρεμβατικότητά του δίπλα στους παίκτες και τον αγωνιστικό χώρο έπαιξαν τον δικό τους ρόλο στις επιτυχίες.

Με το δίδυμο Λυμπερόπουλου-Δημητριάδη η ΑΕΚ εξασφάλισε ηρεμία στα αποδυτήρια και τις λίγες φορές που υπήρξαν κρίσεις η εκτόνωση ήταν άμεση.

Ο υπεύθυνος επικοινωνίας Ανδρέας Δημάτος υπέδειξε τη σοφότερη τακτική αντιμετώπισης του τομέα του, αναδεικνύοντας το μεγαλείο της ΑΕΚ και τον ευρωπαϊκό χαρακτήρα της. Δίχως κραυγές κι εντάσεις, ήταν το πρόσωπο που ανέβασε τον πήχη στο κομμάτι της επικοινωνιακής πολιτικής μιας μεγάλης ΠΑΕ.

Τον σημαντικότερο ρόλο βέβαια στην αναγέννηση και το μεγαλείο που ζει η ΑΕΚ στις μέρες μας έπαιξε ο Δημήτρης Μελισσανίδης. Ο ισχυρός άνδρας της ΠΑΕ ελάχιστους ανθρώπους εμπιστεύεται, πολύ δύσκολα αλλάζει συνεργάτες, ακόμα πιο δύσκολα αλλάζει άποψη και στηρίζεται στο ένστικτο, τον λόγο της τιμής του και τις συμβουλές από τους πολύ στενούς του συνεργάτες.

Ο Δ. Μελισσανίδης είναι ένας άνθρωπος ικανός να πουλήσει πάγο σε Εσκιμώο, έχει τέτοια πειθώ και τόσο πάθος που σε βάζει σε σκέψεις και αναλογίζεσαι πως αποκλείεται να κάνει λάθος. Σε αυτά ήλθε να προστεθεί, για πρώτη φορά από τότε που ασχολήθηκε με το ποδόσφαιρο, μια πρωτόγνωρη ωριμότητα.

Τριάντα τόσα χρόνια είναι στο ποδόσφαιρο, μια ολόκληρη ζωή, το ξέρει κι απ’ την καλή κι απ’ την ανάποδη, έχει ζήσει και τα ξερά γήπεδα, την προ-Μποσμάν εποχή, την εποχή των παχιών αγελάδων, την εποχή της παρακμής. Από τότε που το μακρινό 1986, για να καθυστερήσει η σέντρα στον αγώνα του Ιωνικού με τον Μακεδονικό στη Νεάπολη, τα φέρετρα προσγειώνονταν στον αγωνιστικό χώρο και χάλαγε η υδροφόρα του δήμου κάπου στο κέντρο…

Ατάκες και δηλώσεις

Όλη τη σεζόν ο Δημήτρης Μελισσανίδης ήταν αυτός που μίλησε λιγότερο από τους ισχυρούς των μεγάλων ομάδων. Ακόμη και όταν το έκανε όμως, πετούσε ατάκες διφορούμενες που έχρηζαν… ανάλυσης.

Τον Ιανουάριο του 2016, ο Πόντιος επιχειρηματίας… «απασφάλισε» μετά τη λήξη της αναμέτρησης της ΑΕΚ με την Ξάνθη στο Ολυμπιακό Στάδιο (2-1) και, παρ’ ότι η ομάδα του πήρε τους τρεις βαθμούς της νίκης με τον Ανέστη να αποκρούει το πέναλτι του Νιέτο, πήρε… παραμάζωμα την τότε ηγεσία της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας. Τι είχε δηλώσει;  «Λίγα ψωμιά τούς έμειναν, στους πονηρούς που τους ξέρει όλη η Ελλάδα. Δεν γίνεται να διοικούν το ελληνικό ποδόσφαιρο νεκροκεφαλές και γκρανκάσες. Ήρθε η ώρα τους, έχουν τελειώσει και το ξέρουν»…

Από τις γκρανκάσες, τη διανυόμενη σεζόν ο Δημήτρης Μελισσανίδης μίλησε όταν έπρεπε. Πήγε στα αποδυτήρια της ΑΕΚ πριν από την έναρξη του τέταρτου και τελευταίου για φέτος ντέρμπι με τον Ολυμπιακό κι «έφτιαξε» τους ποδοσφαιριστές:

«Σήμερα πρέπει να παίξετε για τη φανέλα και το έμβλημα. Το σήμα και η φανέλα πρέπει να γίνουν δεύτερο πετσί σας. Πρέπει να μπείτε πεινασμένοι, μπορείτε να κερδίσετε και να δώσετε χαρά στον κόσμο μας. Το οφείλετε και στους εαυτούς σας γιατί είκοσι χρόνια σας κλέβουν τον ιδρώτα». Η ΑΕΚ κέρδισε στο «Καραϊσκάκης» 1-2 κι έβαλε τα θεμέλια του τίτλου.

Όταν δε η ΑΕΚ επικρίθηκε για τη στάση της στο κομβικής σημασίας παιχνίδι με τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα, ο διοικητικός ηγέτης της ΑΕΚ ήταν καυστικός και ουσιαστικός, αναφερόμενος στην απόφαση Σκουτέρη, αλλά και τα νωπά γεγονότα της Λεωφόρου με τον Βλάνταν Ίβιτς να φεύγει με καροτσάκι και ο «Δικέφαλος του βορρά» να παίρνει το ματς στα χαρτιά

«Επειδή πολλά λέγονται, η ΑΕΚ δεν έχει δημιουργήσει τίποτα. Μπήκε να παίξει το παιχνίδι. Οι ποδοσφαιριστές παίκτες κοιμήθηκαν με -5 και χωρίς κόσμο και ξύπνησαν με -2 και κόσμο. Δεν είπαμε τίποτα, οι παίκτες μπήκαν να παίξουν. Έγινε αυτή η φάση. Δεν θα πω αν είναι οφσάιντ ή όχι. Πενήντα-πενήντα είναι.

»Το έδωσαν οφσάιντ, τι πρέπει να κάνουμε; Εγώ τι πρέπει να πω για το Κύπελλο που ήταν τρία μέτρα οφσάιντ; Έπρεπε να μπουκάρουμε κι εμείς μέσα; Είναι μια κακή στιγμή και για τον ΠΑΟΚ. Εμείς ούτε με καρότσια βγάλαμε προπονητές, ούτε βάλαμε στους προπονητές μας δίχτυ λες και βγήκε από το κομμωτήριο».

Μέχρι που φθάσαμε στην φαρμακερή του ατάκα για τους Μάο Μάο.  Λίγα λεπτά μετά την επικράτηση της ΑΕΚ επί του Λεβαδειακού στο ΟΑΚΑ (2-0) και την κατάκτηση του πρωταθλήματος από τους «κιτρινόμαυρους», ο ισχυρός άνδρας της «Ένωσης» έθιξε τις τότε δικαστικές εκκρεμότητες: «Αστεία πράγματα μετά από 30-40 μέρες να μην υπάρχει απόφαση. Εμείς μπήκαμε να παίξουμε μπάλα και το διακόψανε. Μόνο Μάο-Μάο κι ανθρωποφάγοι τα κάνουν αυτά. Αν είναι Μάο-Μάο, ας τολμήσουν».

Τα οικονομικά

Ο Δημήτρης Μελισσανίδης πήρε μια ομάδα με μπάτζετ 13 εκατ. ευρώ, έναντι 31 εκατ. ευρώ του Ολυμπιακού και του ΠΑΟΚ –δεν κάνουμε αναφορά στον Παναθηναϊκό σεβόμενοι την περιπέτειά του– και πέτυχε στον αγωνιστικό χώρο να φαντάζει ισχυρότερη.

Ακόμη και όταν τραυματίστηκε τον Οκτώβριο του 2017 σοβαρά η ψυχή της ΑΕΚ, ο Πέτρος Μάνταλος, δεν τον έπιασαν τα κουβαρνταλίκια. Με σύνεση και ψυχραιμία αντιμετώπισε την απώλεια και κράτησε τις ισορροπίες εκεί που ήθελε. Το ίδιο έπραξε όταν δέχθηκε ακόμη ένα χτύπημα. Τον τραυματισμό του Γιόχανσον στον αγώνα της Εθνικής Σουηδίας με την Ιταλία, έναν μήνα αργότερα. Θα περίμενε κανείς ότι τον Ιανουάριο η ΑΕΚ που είχε υποχρεώσεις στην Ευρώπη και ήταν μέσα στους στόχους της, θα έκανε υπερβάσεις.

Η επιλογή του Δημήτρη Μελισσανίδη ήταν διαφορετική. Ο Χουλτ από τον Παναθηναϊκό και ο Μασούντ από τον Πανιώνιο ήταν παίκτες ενδεκάδας που έπαιξαν την… επόμενη μέρα καθώς γνώριζαν το ελληνικό πρωτάθλημα.

Όταν προέκυψαν σημαντικά θέματα με τον Ανέστη και τον Βράνιες, ο διοικητικός ηγέτης της «Ένωσης»… καθάρισε με συνοπτικές διαδικασίες. Ο Ανέστης τερματοφύλακας της Εθνικής, με αφορμή και τις πολύ καλές εμφανίσεις του στο Europa League, εκτίναξε τις απαιτήσεις για την ανανέωση του συμβολαίου του. Αποτέλεσμα; Εξαφανίστηκε, όχι μόνο από την ενδεκάδα, αλλά και από τον πάγκο της ΑΕΚ. Οι Μπάρκας και Τσιντώτας τον αντικατέστησαν και με το… παραπάνω.

Ο ιδιόρρυθμος κεντρικός αμυντικός, Όγκνιεν Βράνιες, προκάλεσε ουκ ολίγα προβλήματα και βρέθηκε προ των πυλών της εξόδου. Τρεις φορές υπέπεσε σε πειθαρχικά παραπτώματα τα οποία θα μπορούσαν να κάνουν άνω-κάτω τα αποδυτήρια. Στο θέμα παρενέβη ο Δ. Μελισσανίδης που έθεσε τελεσίγραφο στον κεντρικό αμυντικό ότι «δεν πρόκειται να πάρει μεταγραφή λόγω της συμπεριφοράς του, ακόμη κι αν έρθει πρόταση 10 εκατ. ευρώ»…

Ακόμα πιο χαρακτηριστικός, ωστόσο, ήταν ο τρόπος που του κατέστησε σαφές ότι δεν θα ανεχθεί παρόμοιες συμπεριφορές στο μέλλον. «Ξέρω ότι έχεις… μια τρέλα και ειδικά μέσα στο γήπεδο. Μου αρέσει κάποιες φορές, αλλά πρέπει να ξέρεις και εσύ πως εγώ είμαι αυτός που έχει ανοίξει τα τρελάδικα».

Ο Βράνιες, που έχει συμβόλαιο έως το καλοκαίρι του 2019, έβλεπε στην κερκίδα τον Ανέστη και τον έλουζε κρύος ιδρώτας. Επέστρεψε στον ίσιο δρόμο, προσέφερε τα μέγιστα στην ΑΕΚ και ήταν αυτός που άναψε μέχρι… καπνογόνο στο πούλμαν που μετέφερε τους πρωταθλητές στη Νέα Φιλαδέλφεια. Αποτέλεσμα της μεταμέλειάς του είναι η «Ένωση» σύντομα να του προσφέρει σημαντική αύξηση ετήσιων αποδοχών από τις 250.000 στις 500.000 ευρώ.

Η διαιτησία

Στον τομέα της διαιτησίας, χωρίς να μπορεί κανείς να υποστηρίξει πως η ΑΕΚ είχε την εύνοια που της έδωσε τον τίτλο, κοινή είναι η διαπίστωση ότι σχεδόν ποτέ δεν αδικήθηκε, αν εξαιρεθεί το ματς με τον Απόλλωνα Σμύρνης στο ΟΑΚΑ. Στον αντίποδα υπήρξαν δύο-τρία παιχνίδια που ευνοήθηκε, όπως στη Λαμία όταν της δόθηκε πέναλτι εκτός περιοχής, στην Ξάνθη όταν ισοφάρισε με γκολ οφσάιντ του Βράνιες σε 1-1, ενώ φωνές υπήρξαν και από τον Ολυμπιακό για το 1-2 στο Φάληρο από τον Γιακουμάκη, θεωρώντας ότι προηγήθηκε φάουλ.

Κανείς όμως δεν μπορεί να υποστηρίξει ότι για δύο σφυρίγματα η ΑΕΚ πήρε το πρωτάθλημα, όταν στο παρελθόν άλλες ομάδες έπαιρναν πολύ περισσότερα σφυρίγματα.

ΑΕΚ και πολιτική

Ο Δημήτρης Μελισσανίδης κινήθηκε… σοφά και σε πολιτικό επίπεδο. Κατάφερε χτυπώντας στην πλάτη τον ΣΥΡΙΖΑ χαϊδευτικά να πάρει τις άδειες του γηπέδου και το όραμα της Αγια-Σοφιάς γίνεται πραγματικότητα. Ο δήμαρχος Νέας Φιλαδέλφειας, Άρης Βασιλόπουλος, πλέον βρίσκεται στα όρια της νευρικής κρίσης.

Ως επιχειρηματίας ο Δημήτρης Μελισσανίδης είναι λογικό να τα έχει καλά με την κυβέρνηση, όπως ο Σωκράτης Κόκκαλης με το ΠΑΣΟΚ, ή ο Βαγγέλης Μαρινάκης που όπως δήλωσε μπαινόβγαινε στο Μαξίμου, άσχετα με την τροπή που πήραν γι’ αυτόν τα πράγματα στη συνέχεια. Ο δε Ιβάν Σαββίδης είναι αυτοκόλλητος με κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο διοικητικός ηγέτης της ΑΕΚ δεν χρειάστηκε να πάει στο Μέγαρο Μαξίμου. Αν πήγε δεν το γνωρίζει κανείς, αλλά οι δημόσιες εμφανίσεις του με το βαρύ πυροβολικό του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκο Φλαμπουράρη έπαιξαν τον ρόλο τους.

 

Αθλητική Δικαιοσύνη

Στο ντέρμπι ΑΕΚ-ΠΑΟΚ στο ΟΑΚΑ οι οπαδοί της «Ένωσης» συγκρούστηκαν με την Αστυνομία στην κερκίδα. Ο Ολυμπιακός έκανε καταγγελία και ζήτησε να αφαιρεθούν βαθμοί από την ΑΕΚ και να τιμωρηθεί η έδρα της. Η καταγγελία έπεσε στο κενό (όπως και αυτές σε βάρος του ΠΑΟΚ για τα επεισόδια που προκάλεσαν οπαδοί του στους αγώνες με τον ΠΑΣ Γιάννινα εκτός έδρας και τον Ολυμπιακό έξω από το γήπεδο της Τούμπας).

Οι κανονισμοί έγιναν λάστιχο, κάτι που εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο η ΑΕΚ.

Στις 24 Αυγούστου 2017, αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της ΕΠΟ η κατεπείγουσα απόφαση της Επιτροπής Εκτάκτων Θεμάτων της Ομοσπονδίας να τροποποιήσει το άρθρο 15 του Πειθαρχικού Κώδικα και ειδικότερα την παράγραφο 4, ώστε να περιλάβει στις παραβάσεις που ελέγχονται πειθαρχικά τα επεισόδια στις εξέδρες και τον εν γένει χώρο των γηπέδων. Ο τροποποιημένος Πειθαρχικός Κώδικας δημοσιεύεται με τη νέα του μορφή δύο μήνες σχεδόν μετά την τροποποίηση του Καταστατικού της Ομοσπονδίας, που έγινε στις 30/6/2017.

Η νέα διοίκηση της ΕΠΟ, που εκλέχθηκε στις 18 Αυγούστου 2017, ανακάλυψε ότι είχε «παραλειφθεί» η πειθαρχική διαδικασία (και οι αναλογούσες ποινές) για επεισόδια που εξελίσσονταν στις εξέδρες και τον εν γένει χώρο του γηπέδου. Μπορεί η κυβερνητικά υποταγμένη Προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή της Ομοσπονδίας, υπό τον καθηγητή Νομικής και ειδικό σύμβουλο του Μεγάρου Μαξίμου Γιάννη Δρόσο, να διατείνονταν πως είχε ολοκληρώσει την καθοδηγημένη διαδικασία τροποποίησης των κανονισμών, αλλά μόνο όταν προκλήθηκε θόρυβος από τον υφυπουργό Αθλητισμού, Γιώργο Βασιλειάδη, ανακαλύφθηκε η παράλειψη.

Η συγκεκριμένη παράλειψη καταργούσε ένα σημαντικότατο κεφάλαιο των όρων και προϋποθέσεων αντιμετώπισης των εκδηλώσεων βίας στα ελληνικά γήπεδα, καθώς ήταν  και στατιστικά δεδομένο πως τα περισσότερα από αυτά εκδηλώνονται στις εξέδρες ή στις εισόδους του γηπέδου που αντιστοιχούν στις θύρες των οργανωμένων οπαδών, γενικότερα στον περιβάλλοντα χώρο. Η σέντρα του πρωταθλήματος έγινε με την «παράλειψη» αυτή σε ισχύ.

Η ΑΕΚ στηρίχθηκε στο μπάχαλο που δημιούργησε η… ξεχασιάρα ΕΠΟ και δικαίως δεν τιμωρήθηκε, καθώς τα χέρια των αθλητικών δικαστών ήταν… δεμένα. Είχε το νομικό επιτελείο να το αναδείξει και να μην αφήσει περιθώρια δράσεων και μεγάλων αντιδράσεων.

Στην αθλητική Δικαιοσύνη ο Δημήτρης Μελισσανίδης έφθασε στο σημείο να ζητήσει την εξαίρεση του περίφημου Δημήτρη Σκουτέρη από την έφεση στην αναμέτρηση ΠΑΟΚ-ΑΕΚ.

Τακτική «Τίγρη» με Κομίνη

Σε κινήσεις τακτικής, όταν ο ΠΑΟΚ στον αγώνα που διακόπηκε στην Τούμπα βγήκε στον αγωνιστικό χώρο να συνεχίσει τα τελευταία λεπτά, η ΑΕΚ δεν ανταποκρίθηκε στην πίεση. Ο διαιτητής Κομίνης είχε κατοχυρώσει το γκολ του Βαρέλα και συμπλήρωσε το Φύλλο Αγώνα. Στη συνέχεια όταν πήγε σπίτι του ξεκαθάρισε ότι η διακοπή της αναμέτρησης οφειλόταν στην εισβολή του Ιβάν Σαββίδη με το πιστόλι στον αγωνιστικό χώρο. Ο ρέφερι αποχώρησε ασφαλής, η ΑΕΚ έπραξε αυτό που όφειλε για να διασφαλίσει τα συμφέροντά της και στον ΠΑΟΚ το φυσάνε και δεν κρυώνει.

Φιέστα πριν την απόφαση

Η ΑΕΚ κράτησε χαμηλούς τόνους καθώς η δικαίωσή της ήταν δεδομένη, αλλά λίγο πριν βγει η απόφαση του διαιτητικού και μετά τα πανηγύρια για την κατάκτηση του τίτλου, ο Δημήτρης Μελισσανίδης έκανε την αναφορά για τους… Μάο Μάο, θεωρώντας ότι δεν υπάρχει κανένα νομικό έρεισμα ανατροπής της δικαστικής κρίσης.

Και φθάνουμε στο τέλος. Ο Δημήτρης Μελισσανίδης έκανε δήλωση να πάει ο τιμωρημένος Ιβάν Σαββίδης στον τελικό του Κυπέλλου. Αν δεν ήταν πάνω από 65 ετών, θα μπορούσε να εκτιμηθεί πως η δήλωση αυτή έγινε γιατί στοχεύει στα βουλευτικά έδρανα. Τέτοια δήλωση θα έκαναν μόνο οι βουλευτές των ΑΝΕΛ Γιώργος Λαζαρίδης και της Ένωσης Κεντρώων Αριστείδης Φωκάς. Ο Δημήτρης Μελισσανίδης ξέρει καλά πως δεν μπορεί να καταργήσει τους νόμους και τους κανονισμούς και να δώσει άφεση αμαρτιών στον Ιβάν Σαββίδη.

Εκ του ασφαλούς μεγαλόψυχος, δηλαδή.

Εκτός από επιχειρηματικό μυαλό όμως, το πλεονέκτημα του Δημήτρη Μελισσανίδη έναντι των άλλων είναι ότι ξέρει κάποια καντάρια μπάλα περισσότερο από το συνηθισμένο.

Μίλησαν και …μουγγοί

Ο Δημήτρης Μελισσανίδης ήταν αυτός που κατά τη διάρκεια της σεζόν επιχειρούσε να προσγειώσει συνεργάτες και παίκτες, οι οποίοι έδειχναν υπέρμετρο ενθουσιασμό πως ο τίτλος θα γίνει «κιτρινόμαυρος», πολύ πριν την ουσιαστική κατάκτηση.

Ο «ισχυρός άνδρας» της «Ένωσης» έσπευσε όποτε έκρινε επιβεβλημένο να ρίξει τους τόνους.

Μάλιστα, σε συζητήσεις του με τους συνεργάτες του, θέλησε να σταματήσει τους… πανηγυρισμούς, πετώντας τρομερή… ατάκα για το ελληνικό ποδόσφαιρο.

«Κανένας πανηγυρισμός. Ηρεμία και ψυχραιμία. Τίποτα δεν έχει κριθεί. Το πρωτάθλημα έχει πολύ δρόμο. Στο ποδόσφαιρο έχουν συμβεί απίθανα πράγματα. Στο ποδόσφαιρο έχουν μιλήσει και… μουγγοί», ήταν μεταξύ άλλων τα λόγια του.

 

ΠΑΟΚ

Ανικανότητα και… αυτοκτονία

Ο ΠΑΟΚ αυτοκτόνησε λόγω της ανικανότητας των στελεχών του κι έχασε το πρωτάθλημα.O Ιβάν Σαββίδης έχασε 9 βαθμούς στην Τούμπα στις αναμετρήσεις με την ΑΕΚ και τον Ολυμπιακό. Αν γνώριζε την ήττα στον αγωνιστικό χώρο από τις δύο ομάδες, η απώλειά του θα ήταν έξι βαθμοί και θα μπορούσε να διεκδικήσει τον τίτλο. Οι συνεργάτες του ισχυρού άνδρα του ΠΑΟΚ τον διαβεβαίωναν ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα. Προφανώς υποστήριζαν ότι οι παίκτες της ΑΕΚ δεν τρόμαξαν από ένα πιστόλι, ή δεν το είδαν. Για δε την περίπτωση του Όσκαρ Γκαρσία, εκτίμησαν πως θα μέτραγε ότι δεν πήγε σε δημόσιο νοσοκομείο για τον τραυματισμό του στο κεφάλι, αλλά στο Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης.

Αν δεν έβγαζε ο Σαββίδης το μπουφάν, δεν θα γινόταν τίποτα στο ματς με την ΑΕΚ. Ζεστάθηκε όμως ή ήθελε να δείξει την ισχύ του. Όπως και να έχει, έτσι έμεινε δεύτερος.

Ολυμπιακός

Κυνήγι Μαρινάκη στα δικαστήρια

Ο Ολυμπιακός απώλεσε μεγάλες δυνάμεις από το δικαστικό κυνήγι στον Βαγγέλη Μαρινάκη. Ο εισαγγελέας Εφετών Σταμάτης Δασκαλόπουλος ζήτησε από το Συμβούλιο Εφετών την παραπομπή σε δίκη και προφυλάκιση του προέδρου του Ολυμπιακού.

Στη συνέχεια απαλλάχτηκε αμετάκλητα από τρία κακουργήματα, που αφορούσαν την υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης του ποδοσφαίρου, καθώς απορρίφθηκε από το ποινικό τμήμα του Αρείου Πάγου η αναίρεση του αντιεισαγγελέα ΑΠ Χαράλαμπου Βουρλιώτη, που ζητούσε να κριθεί εκ νέου η υπόθεση μετά από το απαλλακτικό βούλευμα 2050/2018 του Συμβουλίου Εφετών.

Το νέο Συμβούλιο Εφετών, που θα κρίνει την υπόθεση για το κακούργημα της αλλοίωσης και για το πλημμέλημα της συμμορίας, θα εκδώσει νέο βούλευμα, το οποίο αναμένεται να είναι απαλλακτικό.

Πέραν αυτών ο ισχυρός άνδρας του Ολυμπιακού κυνηγήθηκε από την κυβέρνηση (Καμμένος – Κοντονής) για την περίφημη υπόθεση του Noor 1 που βρίσκεται σε εξέλιξη. Η εισαγγελέας Πρωτοδικών Πειραιά Ειρήνη Τζίβα άσκησε ποινική δίωξη σε βάρος του εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη και συνεργατών του, με πολύ σοβαρές κατηγορίες. Το βούλευμα ωστόσο του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών, για τη μη απαγόρευση εξόδου απ’ τη χώρα, αποτελεί πρόκριμα για την απαλλαγή του εφοπλιστή από κάθε κατηγορία, αφού στο περιεχόμενό της κυριαρχεί το συμπέρασμα ότι: «δεν στοιχειοθετούνται επαρκώς τα αδικήματα της δίωξης».

Aυτή είναι η τρίτη φορά που ο Βαγγέλης Μαρινάκης κατηγορείται ως αρχηγός εγκληματικής οργάνωσης, καθώς είχε προηγηθεί το σκάνδαλο Koriopolis στο οποίο επίσης απαλλάχθηκε. Ως εκ τούτου, στις δύο περιπτώσεις ήδη έχουμε οριστική απαλλαγή, κάτι που αναμένεται και για την τρίτη που αφορά το Noor 1. Μπορεί λοιπόν οι κατηγορίες να καταπίπτουν η μία μετά την άλλη, αλλά είναι λογικό σε όλο αυτό το διάστημα ο Βαγγέλης Μαρινάκης να μην έχει τη δυνατότητα ν’ αφιερώσει στην ομάδα τον επιθυμητό χρόνο.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα