Ο «τιτανικός» των «μικρών» κομμάτων

Από τις κάλπες της 26ης Μαΐου πολλά συμπεράσματα βγήκαν. Ένα από αυτά είναι και η αποδοκιμασία, από μία μεγάλη μερίδα ψηφοφόρων, προς τα «μικρά» κόμματα τα οποία ή ακολούθησαν αλλοπρόσαλλες πολιτικές, όπως για παράδειγμα, τη Συμφωνία των Πρεσπών ή απλά στο πέρασμα του χρόνου χάθηκε η δυναμική τους, από λάθη τακτικής που έκαναν.

Ποτάμι, Ανεξάρτητοι Έλληνες και Ένωση Κεντρώων καταποντίστηκαν, όχι μόνο δεν εξέλεξαν κανέναν ευρωβουλευτή, αλλά είδαν τα ποσοστά τους να φτάνουν στα τάρταρα! Υπενθυμίζεται ότι στις ευρωεκλογές του 2014, το Ποτάμι με ποσοστό 6,61% είχε εκλέξει δύο ευρωβουλευτές ενώ οι ΑΝΕΛ με 3,46% έναν ευρωβουλευτή.

Η εικόνα για τα δύο αυτά κόμματα είναι αποκαρδιωτική. To Ποτάμι το οποίο… σκόρπισε στις Πρέσπες, αλλά και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες εισέπραξαν πολύ χαμηλά πσοσοστά, που ίσως κανείς δεν το περίμενε…

Τελικά αυτό που αποδείχτηκε είναι ότι όταν δεν έχεις σαφή προορισμό και στο δρόμο παρασύρεσαι από τις «σειρήνες» των μεγάλων κομμάτων, ο βίος στην πολιτική ζωή συρρικνώνεται. Να λες ότι θα αλλάξεις τη χώρα, θα την αναδημιουργήσεις, είναι εύκολο• δύσκολο είναι να κάνεις πραγματικότητα τα λόγια, όταν μάλιστα το ένα μάτι κοιτάζει δώθε και το άλλο κείθε -είναι βέβαιο ότι θα αλληθωρίσεις στο τέλος, οπότε χάνεις τον πλου σου.

Το ΠΟΤΑΜΙ έμεινε εκτός ευρωβουλής και έχασε περίπου το 85% της δυναμικής του. Συγκεκριμένα, έλαβε 1,58% των ψήφων έναντι 6,61% και δύο εδρών το 2014.

Εκτός της Ευρωβουλής έμειναν και οι ΑΝΕΛ που επίσης έχασαν το 85% της δυναμικής τους. Συγκεκριμένα, έλαβαν 0,80% των ψήφων έναντι 3,46% και μιας έδρας το 2014.

Ενώ η Ένωση Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη συγκέντρωσε μόλις το 1,45% των ψήφων

Τα εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά του Ποταμιού, της Ένωσης Κεντρώων και των Ανεξάρτητων Ελλήνων θέτουν ανοικτά το ερώτημα της πιθανής επανεκλογής τους στην ελληνική Βουλή στις επερχόμενες εθνικές εκλογές.

Διαβάστε επίσης