Ο Τραμπ «αποσύρει» το ΔΝΤ στην εξέδρα

Με τη δεύτερη αξιολόγηση να είναι σε εκκρεμότητα και το ΔΝΤ να μην παίρνει απόφαση για το εάν συμμετάσχει τελικά στο 3ο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, τα πάντα είναι στον αέρα.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Η κυβέρνηση τις μισές ημέρες της εβδομάδας αποθεώνει το ΔΝΤ και τις υπόλοιπες το κατακεραυνώνει, ενώ ο καθ’ ύλην αρμόδιος υπουργός, Ευκλείδης Τσακαλώτος, σε εκδήλωση στη Γερμανία προ ημερών, δήλωσε απογοητευμένος από τη στάση του ΔΝΤ προς την Ε.Ε., διότι δεν αναγνωρίζει στο Ταμείο ένα λιοντάρι όπως το ίδιο θεωρεί τον εαυτό του αλλά ένα γατάκι.

Την ίδια ώρα δημοσίευμα του «Spiegel» κάνει λόγο πως στο ΔΝΤ αναμένουν εντολές από τον Ντόναλντ Τραμπ. Κι όπως αναφέρει το γερμανικό περιοδικό: «Λόγω του σκεπτικισμού που έχει εκφράσει ο Τραμπ απέναντι στους διεθνείς οργανισμούς και τις πολυμερείς συμφωνίες, οι εκπρόσωποι των θεσμών, όπως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, προετοιμάζονται για το ενδεχόμενο να απορρίψει ο νέος πρόεδρος τη συμμετοχή του Ταμείου στο τρίτο πακέτο διάσωσης».

«Μια τέτοια εξέλιξη», συνεχίζει ο Γερμανός αρθρογράφος, «θα δημιουργούσε πρόβλημα στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, διότι το γερμανικό Κοινοβούλιο μόνο υπό την προϋπόθεση συμμετοχής του ΔΝΤ θα εγκρίνει νέα βοήθεια προς την Ελλάδα. Η ελληνική κυβέρνηση χρειάζεται ρευστό τον επόμενο Ιούνιο για να πληρώσει την επόμενη δόση», καταλήγει.

Τα πράγματα σύμφωνα με τους ειδικούς αναλυτές αγριεύουν και η τακτική τού να ρίχνουμε τις ευθύνες στους άλλους απλά ρίχνει στάχτη στα μάτια του κόσμου. Έτσι η επίθεση της κυβέρνησης προς τους τεχνοκράτες του ΔΝΤ μπορεί να ικανοποιεί προσωρινά την Αθήνα, αλλά ουδείς μπορεί να είναι σίγουρος τι μέλλει γενέσθαι. Κι αυτό διότι από το άρθρο που δημοσίευσαν οι Τόμσεν και Όμπσφιλντ φαίνεται ότι τα υπέρογκα και άπιαστα πρωτογενή πλεονάσματα τα συμφώνησε η κυβέρνηση και τώρα ισχυρίζεται πως της επιβλήθηκαν. Σύμφωνα με το άρθρο των στελεχών του ΔΝΤ, η ελληνική κυβέρνηση είναι αυτή που συμφώνησε πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% από το 2018 και μετά, ενώ με τα σημερινά δημοσιονομικά δεδομένα το πρωτογενές πλεόνασμα θα κινείται στο 1,5%. Άρα, συμφώνησε στην ανάγκη νέων μέτρων.

Αμείλικτα στοιχεία…
Φυσικά το άρθρο των οικονομολόγων του ΔΝΤ δημιουργεί ζητήματα για το Μαξίμου, το οποίο αποφάσισε να βγει στην αντεπίθεση, προκειμένου να πείσει τους Έλληνες πολίτες ότι το Ταμείο απαιτεί νέα μέτρα που αγγίζουν τα 4,5 δισ. ευρώ. Κι όμως, όπως αναφέρουν οι αναλυτές, το ΔΝΤ ζήτησε διεύρυνση και εξορθολογισμό της φορολογικής βάσης, μείωση του ασφαλιστικού κόστους και παρεμβάσεις στην αγορά εργασίας.

Στα ζητήματα της φορολογικής βάσης τα στελέχη του Ταμείου παραθέτουν μια σειρά από στοιχεία που είναι αμείλικτα. Όπως για παράδειγμα για την εισπραξιμότητα των φορολογικών εσόδων τα τελευταία χρόνια ότι είναι δραματική: Από άνω του 70% το 2010, έπεσε το 2015 σε κάτω από 50%. Αυτό σημαίνει ότι εγγράφονται στον προϋπολογισμό φορολογικά έσοδα, εκ των οποίων δεν εισπράττεται ούτε το 50%. Το ύψος δε των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο βρίσκεται στο αστρονομικό ύψος των 94 δισεκατομμυρίων ευρώ, ποσό μεγαλύτερο από το άθροισμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών όλων των υπόλοιπων κρατών της Ευρωζώνης.

Στο δε ζήτημα του ύψους του ασφαλιστικού κόστους για τον προϋπολογισμό, τα στοιχεία είναι εφιαλτικά: 11% του ΑΕΠ, ποσοστό υπερδιπλάσιο από τις επόμενες χώρες της Ευρωζώνης. Αν δε το εξετάσουμε ως ποσοστό των εξόδων του προϋπολογισμού, εκτός τόκων και χρεολυσίων, τότε φτάνουμε στο εξωφρενικό 46%. Ουσιαστικά δηλαδή δεν μπορεί να υπάρξει σοβαρή κυβερνητική πολιτική σε κανέναν τομέα, αφού τα μισά σχεδόν χρήματα του προϋπολογισμού πηγαίνουν στην κάλυψη των ελλειμμάτων του ασφαλιστικού συστήματος.

Και αποκαλύψεις
Όπως αναφέρουν πηγές του ΔΝΤ, εάν «η ελληνική κυβέρνηση συνεχίσει να προκαλεί, τότε θα αναγκαστούμε να δώσουμε στη δημοσιότητα όλα τα κείμενα των διαπραγματεύσεων, τόσο με τη σημερινή κυβέρνηση, όσο και με τις προηγούμενες. Και φυσικά τότε θα μάθει ο ελληνικός λαός ποιος πραγματικά ευθύνεται για τις μειώσεις σε μισθούς –  συντάξεις που επέβαλαν όλες οι κυβερνήσεις από το 2010 έως και σήμερα».

Επιπλέον, τονίζουν πως σε τέσσερα διαφορετικά μνημονιακά κείμενα που δεσμεύουν τη χώρα σε πολυετή πρωτογενή πλεονάσματα έχει βάλει ήδη την υπογραφή της η κυβέρνηση Τσίπρα. Σε ένα από αυτά μάλιστα υπάρχει σαφής αναφορά στην υποχρέωση της χώρας να εμφανίζει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% για δέκα χρόνια. Συγκεκριμένα στην Έκθεση Συμμόρφωσης της Ε.Ε. για την 1η αξιολόγηση, που δημοσιεύτηκε τον Ιούνιο, αναφέρεται πολύ αναλυτικά ότι  το βασικό σενάριο στο οποίο έχει στηριχθεί όλη η ανάλυση βιωσιμότητας χρέους (DSA) και το οποίο έχει αποδεχθεί πλήρως η κυβέρνηση, προβλέπει ότι από το 2018 και μετά «η Ελλάδα αναμένεται να διατηρήσει τα πρωτογενή πλεονάσματα του 3,5% για μια περίοδο 10 ετών, μετά την οποία θα αρχίσουν να μειώνονται βαθμιαία στο 1,5% μέχρι το 2040».

Τώρα που όλα δείχνουν ότι έχει έρθει η ώρα του λογαριασμού και της λήψης συγκεκριμένων μέτρων τα οποία ζητά να νομοθετηθούν εκ των προτέρων το ΔΝΤ, από τη στιγμή που η Ελλάδα και η ευρωζώνη έχουν αποδεχθεί τον συγκεκριμένο στόχο, τα κείμενα αυτά η κυβέρνηση κάνει ότι δεν τα ξέρει. Αμφισβητεί έτσι την ίδια της την υπογραφή και κάνει αντιπολίτευση στον εαυτό της, άλλοτε με τον πρωθυπουργό να λέει ότι δεν αναγνωρίζει τη δέσμευση για τον στόχο των πρωτογενών πλεονασμάτων και άλλοτε τον υπουργό Οικονομικών να υποστηρίζει ότι η Ελλάδα δεν δέχεται πρωτογενή πλεονάσματα για 10 χρόνια.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα