
Ο Τραμπ εκτιμά ότι το Ιράν έχει χάσει σχεδόν το 80% των πυραύλων του
Ο Αμερικανός πρόεδρος υποστήριξε ότι έχουν υποστεί σοβαρά πλήγματα οι πυραυλικές υποδομές και οι μονάδες παραγωγής drones του Ιράν
Ο Ντόναλντ Τραμπ επανήλθε με νέους ισχυρισμούς για τις στρατιωτικές δυνατότητες του Ιράν, υποστηρίζοντας ότι η Τεχεράνη έχει χάσει το μεγαλύτερο μέρος του πυραυλικού της οπλοστασίου μετά τις αμερικανοϊσραηλινές επιθέσεις που ξεκίνησαν στις 28 Φεβρουαρίου.
Σε συνέντευξή του στο NBC News, απόσπασμα της οποίας προβλήθηκε την Παρασκευή, ο Αμερικανός πρόεδρος εκτίμησε ότι στο Ιράν έχει απομείνει μόλις ένα μικρό ποσοστό των πυραύλων που διέθετε πριν από την έναρξη των επιθέσεων.
«Έχουν κάποιους πυραύλους, έχουν κάποια drones. Θα έλεγα εκατοστιαία ίσως το 21-22% των πυραύλων τους. Είναι πολλοί πύραυλοι, αλλά όχι τόσοι όσους είχαν πριν αρχίσουμε την επίθεσή μας», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Η τοποθέτησή του παρουσιάζει πάντως μια διαφοροποίηση σε σχέση με όσα είχε αναφέρει στις αρχές Μαΐου, όταν υποστήριζε ότι στις ιρανικές ένοπλες δυνάμεις είχε απομείνει μόλις «το 18 ως 19%» του αρχικού αποθέματος πυραύλων.
Ο Τραμπ επέμεινε ότι οι επιχειρήσεις προκάλεσαν σοβαρά πλήγματα στις στρατιωτικές υποδομές της χώρας, λέγοντας ότι «Τα περισσότερα από τα εργοστάσια drones έχουν καταστραφεί, οι περισσότερες εξέδρες εκτόξευσης έχουν καταστραφεί και οι περισσότερες εγκαταστάσεις κατασκευή πυραύλων έχουν καταστραφεί».
Την ίδια ώρα, η ένταση στην περιοχή παραμένει υψηλή. Η Τεχεράνη ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι προχώρησε σε «προειδοποιητικές» εκτοξεύσεις πυραύλων εναντίον δύο αμερικανικών πλοίων στη θάλασσα του Ομάν, ως απάντηση στα περιστατικά που σημειώθηκαν νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα στον Περσικό Κόλπο.
Η Ουάσιγκτον απέρριψε τον ισχυρισμό, διαψεύδοντας ότι υπήρξε οποιαδήποτε τέτοια επίθεση κατά αμερικανικών πλοίων.