Ο Τραμπ έστειλε κρυφά στον Πούτιν τεστ Covid στην κορύφωση της πανδημίας
Ο Ντμίτρι Πεσκόφ επιβεβαίωσε την πληροφορία του δημοσιογράφου Μπομπ Γούντγουορντ – που είχε βγάλει στη φόρα το σκάνδαλο Watergate – στο νέο βιβλίο του με τίτλο «War»
Το Κρεμλίνο επιβεβαίωσε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ, στο διάστημα που ήταν ακόμη πρόεδρος των ΗΠΑ, έστειλε στην κορύφωση της πανδημίας στον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν διαγνωστικά τεστ για την Covid-19 , που σπάνιζαν εκείνη την εποχή.
Ο Ντμίτρι Πεσκόφ είπε σήμερα ότι όντως εστάλησαν τα τεστ για την Covid-19, όπως υποστηρίζει ο δημοσιογράφος Μπομπ Γούντγουορντ – που είχε βγάλει στη φόρα το σκάνδαλο Watergate – στο νέο βιβλίο του με τίτλο «War».
Ο Πεσκόφ διέψευσε, ωστόσο, τον ισχυρισμό του Γούντγουορντ ότι Τραμπ και Πούτιν συνομίλησαν αρκετές φορές από τηλεφώνου – τουλάχιστον επτά – αφότου ο νυν Ρεπουμπλικανός προεδρικός υποψήφιος αποχώρησε από τον Λευκό Οίκο.
«Στείλαμε κι εμείς εξοπλισμό στην αρχή της πανδημίας», ανέφερε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου σε γραπτή απάντησή του σε ερώτηση αναφορικά με το περιεχόμενο του βιβλίου. «Αλλά αυτά περί τηλεφωνημάτων, δεν αληθεύουν», πρόσθεσε.
Στο βιβλίο του, που θα κυκλοφορήσει στις 15 Οκτωβρίου στην Αμερική, ο διάσημος δημοσιογράφος αναφέρει ότι όταν ο Τραμπ ήταν πρόεδρος των ΗΠΑ το 2020, έστειλε κρυφά στον Πούτιν διαγνωστικά τεστ Abbott για την Covid-19, που ήταν σε έλλειψη εκείνη την περίοδο.
Κι ο Ρώσος πρόεδρος, λέει το βιβλίο, προειδοποίησε τον Αμερικανό ομολόγό του να μην μιλήσει πουθενά για το θέμα. «Δεν θέλω να μιλήσεις σε οποιονδήποτε [γι’ αυτό] επειδή με σένα θα οργιστεί ο κόσμος, όχι με μένα», φέρεται να είπε ο Πούτιν, που ως γνωστόν φοβάται τα μικρόβια κι είχε καθίσει στην απέναντι πλευρά ενός τεράστιου σε μήκος τραπεζιού έχοντας απέναντί του τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και σε μια άλλη περίσταση τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς.
Πριν την επιβεβαίωση του Κρεμλίνου για τα τεστ Covid-19 το προεκλογικό επιτελείο του Τραμπ επιχείρησε να διαψεύσει τα αναφερόμενα στο βιβλίο λέγοντας ότι «καμία απ’ αυτές τις κατασκευασμένες ιστορίες από τον Μπομπ Γούντγουορντ δεν είναι αληθής».
To βιβλίο “War” του Μπομπ Γούντγουορντ προσφέρει μια αξιοσημείωτη ματιά στα παρασκήνια των αλληλεπιδράσεων του προέδρου Τζο Μπάιντεν και του προκατόχου του στον Λευκό Οίκο, Ντόναλντ Τραμπ με ξένους ηγέτες
«Ο Πρόεδρος Τραμπ δεν του παρείχε απολύτως καμία πρόσβαση για αυτό το βιβλίο σκουπίδι, που είτε θα πρέπει να τοποθετηθεί στα ράφια με τη λογοτεχνία του φανταστικού σε εκπτωτικά βιβλιοπωλεία ή να χρησιμοποιηθεί ως χαρτί υγείας», ανέφερε σε δήλωσή του ο διευθυντής επικοινωνίας της προεκλογικής καμπάνιας του Τραμπ, Στίβεν Τσιουνγκ.
Η αντιπρόεδρος και Δημοκρατική προεδρική υποψήφια Κάμαλα Χάρις έσπευσε να επωφεληθεί από τις αποκαλύψεις του βιβλίου του Γούντγουορντ για τον αντίπαλό της στις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου.
«Πρόκειται για το πιο πρόσφατο, χτυπητό παράδειγμα του ποιος είναι ο Ντόναλντ Τραμπ», δήλωσε η Χάρις σε συνέντευξή της στο Howard Stern Show
Η ίδια επεσήμανε ότι την εποχή εκείνη στη διάρκεια της πανδημίας που ο κόσμος πάσχιζε να βρει διαγνωστικά τεστ «αυτός ο άνθρωπος, που ήταν πρόεδρος των ΗΠΑ, τα έστελνε στη Ρωσία, σε έναν φονιά δικτάτορα για προσωπική του χρήση»;
«Πιστεύω ότι ο Ντόναλντ Τραμπ έχει αυτή την επιθυμία να γίνει δικτάτορας. Θαυμάζει τους ισχυρούς άνδρες και τον εμπαίζουν επειδή νομίζει ότι είναι φίλοι του, αλλά εκείνοι τον χειραγωγούν διαρκώς με κολακείες και χάρες», είπε η Χάρις.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Τζο Μπάιντεν επιτέθηκε κατά του Τραμπ στη διάρκεια εκδήλωσης για τη συγκέντρωση χρημάτων για την προεκλογική εκστρατεία του Δημοκρατικού γερουσιαστή της Πενσυλβάνια, Μπομπ Κέισι. «Αυτά τα τεστ, που σου έλεγαν αν κόλλησες Covid-19 ήταν σε έλλειψη κι εκείνος τηλεφώνησε στον καλό του φίλο, τον Πούτιν – δεν κάνω πλάκα – για να βεβαιωθεί ότι είχε τα τεστ. Τι τρέχει μ’ αυτόν τον τύπο»; διερωτήθηκε ο Μπάιντεν.
Η σχέση του Τραμπ με τον Πούτιν δέχεται πυρά από τους Δημοκρατικούς που κάνουν λόγο για υπέρμετρα φιλικούς δεσμούς του Ρεπουμπλικανού προεδρικού υποψηφίου με δικτάτορες ανά την υφήλιου, δεσμούς που θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των ΗΠΑ και των συμμάχων τους.
Ο Τραμπ κομπάζει εδώ και χρόνια για τη σχέση του με τον Πούτιν κι έχει υποστηρίξει ότι αν επανεκλεγεί θα τελειώσει σε μια μέρα τον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά έχει αρνηθεί να πει ότι θα επιθυμούσε νίκη των Ουκρανών. Ο ίδιος επιτέθηκε στον Μπάιντεν, υποστηρίζοντας ότι αν βρισκόταν στον Λευκό Οίκο η Ρωσία δεν θα είχε εισβάλει στην Ουκρανία, ούτε η Χαμάς θα είχε επιτεθεί στο Ισραήλ.