Ο τραμπισμός είναι εδώ (όχι ενωμένος αλλά δυνατός)

Στην επέτειο του ενός χρόνου από την εισβολή των οπαδών του Ντόναλντ Τραμπ στο Καπιτώλιο, το ένα τρίτο των Αμερικανών εκτιμά ότι μία βίαιη δράση εναντίον της κυβέρνησης μπορεί σε κάποιες των περιπτώσεων να δικαιολογηθεί

Μεγάλη ημέρα για τη Χριστιανοσύνη ήταν η Πέμπτη 6 Ιανουαρίου λόγω των Θεοφανίων, αλλά στις ανατολικές ακτές του Ατλαντικού, στις ΗΠΑ, ήταν ημέρα άσχημης και σκοτεινής επετείου, καθώς συμπληρώθηκε ένας χρόνος από τη σχεδόν πραξικοπηματική εισβολή στο Καπιτώλιο των οπαδών τού τέως προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.

Του Νίκου Τσαγκατάκη

Το πρωτόγνωρο περιστατικό όχι απλώς έχει χαραχτεί ανεξίτηλα στη συλλογική μνήμη των Αμερικανών πολιτών, αλλά τους έχει γεννήσει και το φοβικό συναίσθημα ότι το δημοκρατικό πολίτευμά τους κινδυνεύει να καταλυθεί. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει ως βασικό συμπέρασμα από δύο έρευνες γνώμης που διενήργησαν αφενός το τηλεοπτικό δίκτυο CBS News, αφετέρου η εφημερίδα «Washington Post» και οι οποίες είδαν το φως της δημοσιότητας τη δεύτερη ημέρα του νέου χρόνου.

Ειδικότερα, για τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων από το CBS το «ντου» που έκαναν στην έδρα του αμερικανικού Κογκρέσου οι ακραίοι τραμπιστές ψηφοφόροι στις 6/1/2021 ήταν το «δακτυλικό αποτύπωμα» μιας αυξανόμενης πολιτικής βίας, με τους ίδιους ερωτηθέντες να απαντούν ότι η αμερικανική δημοκρατία παραμένει σήμερα «υπό απειλή».

Το ίδιο συναίσθημα κυριάρχησε έστω και διασταλτικά και στους συμμετέχοντες στην έρευνα που έκανε το Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ για λογαριασμό της «Washington Post», αφού από τις απαντήσεις τους αναδεικνύεται ότι η υπερηφάνεια των Αμερικανών για τη δημοκρατία τους κατρακύλησε στο 54% από το 90% που βρισκόταν ο ίδιος δημοσκοπικός δείκτης πριν από είκοσι χρόνια, το 2002.

Νομιμοποίηση των εκτροπών

Δυστυχώς, στην περίπτωση των δύο δημοσκοπήσεων του CBS και της «Washington Post» δεν ισχύει το ουδέν κακόν (εύρημα) αμιγές καλού. Κι αυτό διότι περισσότερο από την απαισιοδοξία το πλέον ανησυχητικό και περίπου κοινό εύρημα των παραπάνω γκάλοπ είναι ότι σημαντική μερίδα των Αμερικανών πολιτών –σχεδόν το ένα τρίτο– νομιμοποιούν τέτοιου είδους εκτροπές. Στην έρευνα του CBS το 28% των ερωτηθέντων κρίνει πως η βία δύναται να χρησιμοποιηθεί αν πρόκειται κάποιος να υπερασπιστεί το αποτέλεσμα μιας εκλογικής αναμέτρησης. Αντίστοιχα, στην έρευνα της «Washington Post» το 34% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι μία βίαιη δράση εναντίον της κυβέρνησης μπορεί σε κάποιες των περιπτώσεων να δικαιολογηθεί.

Ζει και βασιλεύει ο διχασμός

Τούτων δοθέντων, η μεγάλη εικόνα που σχηματίζεται είναι ότι η πολιτική αλλαγή και η ανάδειξη του Τζο Μπάιντεν στην αμερικανική προεδρία δεν έχει ακόμη καταφέρει να επουλώσει τις πληγές που άφησε η διακυβέρνηση Τραμπ, με την αμερικανική κοινωνία να παραμένει βαθιά διχασμένη. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα δύο τρίτα των ψηφοφόρων του Ντόναλντ Τραμπ συνεχίζουν να πιστεύουν πως ο επικεφαλής του Δημοκρατικού κόμματος και νυν «ένοικος» του Λευκού Οίκου εξελέγη παράνομα, ισχυριζόμενοι ότι έγινε νοθεία στις κάλπες τού 2020. Εν πολλοίς, μηρυκάζουν ακόμη την επιχειρηματολογία του Ρεπουμπλικανού μεγιστάνα που σε ομιλία του λίγο πριν από την εισβολή της 6ης Ιανουαρίου 2021 επέμενε ότι του «έκλεψαν» τις εκλογές, καλώντας τους  υποστηρικτές του να «πολεμήσουν σαν διάβολοι».

Οι κλώνοι περιμένουν

Μιας και ο λόγος για… διαβόλους, που σύμφωνα με την ελληνική λαϊκή σοφία έχουν πολλά ποδάρια, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι στο πολιτικό καλεντάρι στις ΗΠΑ υπάρχει ο Νοέμβριος του 2022 με τη διεξαγωγή των ενδιάμεσων εκλογών. Τότε οι Αμερικανοί ψηφοφόροι θα κληθούν να εκλέξουν τα μέλη του Κογκρέσου, τουτέστιν:

>>Για τις 435 έδρες στη Βουλή των Αντιπροσώπων (σ.σ. η θητεία ενός βουλευτή είναι διετής).

>>Για 35 από τις 100 έδρες της Γερουσίας, δεδομένου ότι η θητεία των γερουσιαστών είναι εξαετής και εκλέγονται κυλιόμενα κάθε 2 χρόνια το 1/3 από αυτούς.

Οι κάλπες αυτές θεωρούνται κομβικές για το Ρεπουμπλικανικό κόμμα που επιδιώκει την εξασφάλιση της πλειοψηφίας του Κογκρέσου. Σύμφωνα με τους πολιτικούς αναλυτές ενδεχόμενος έλεγχος του Κογκρέσου από το «Μέγα Παλαιό Κόμμα» θα στρώσει το χαλί σε κάποιον από τους κλώνους του Τραμπ –αν όχι στον… ορίτζιναλ– που φαίνεται να έχουν το πάνω χέρι στο κόμμα. Κι αυτοί οι κλώνοι δεν είναι λίγοι.

Παράδειγμα, ο βουλευτής Πολ Γκόσαρ, ο οποίος πρόσφατα δημοσίευσε ένα βίντεο κινουμένων σχεδίων, στο οποίο ο ίδιος εμφανίζεται ως υπερήρωας και επιτίθεται στη βουλευτή των Δημοκρατικών Αλεχάντρια Οκάζιο-Κορτές. Άλλο παράδειγμα η βουλευτής και υποστηρίκτρια της οπλοκατοχής Λόρεν Μπάουμπερτ που συνέκρινε δημόσια τη μουσουλμάνα στο θρήσκευμα  βουλευτή των Δημοκρατικών Ιλχάν Ομάρ με μια τρομοκράτισσα. Τέλος, η «ρούκι» 47χρονη βουλευτής και φανατική τραμπίστρια, Μάρτζορι Τέιλορ Γκριν, που έχει πάρει… εργολαβία η διασπορά θεωριών συνωμοσίας.

Σημειωτέον το 26% των Αμερικανών, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του CBS, εύχεται ο Ντόναλντ Τραμπ να κατέβει υποψήφιος στις εκλογές του 2024.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα