Ο «τρελός» τα έχει τετρακόσια

«Μπορούμε να είμαστε ικανοποιημένοι που τελειώνει επιτέλους το τσίρκο, έστω κι αν ο κλόουν παραμένει στη σκηνή», αναφέρουν οι Ευρωπαίοι

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Όταν σε στηρίζει ο Αλέξης Τσίπρας, όταν ο Δημήτρης Παπαδημούλης ξημεροβραδιαζόταν στο twitter για να σε αβαντάρει κι όταν σε συμβουλεύει ο Βαρουφάκης, τι μπορείς να περιμένεις; Μα να χάσεις πανηγυρικά, έχοντας ως αντίπαλο έναν ολίγο τρελάκια. Ο λόγος φυσικά για τον μεγάλο ηττημένο των Βρετανικών εκλογών, τον Τζέρεμι Κόρμπιν, ο οποίος κατάφερε να χάσει σε όσες εκλογικές αναμετρήσεις ήταν αρχηγός των Εργατικών, δηλαδή σε αυτές κόντρα στην Τερέζα Μέι το 2017 και προχθές από τον Μπόρις Τζόνσον, όπου συνετρίβη.

Τι ήταν αυτό που έδωσε τον θρίαμβο στον Μπόρις Τζόνσον; Ο ηγέτης των Συντηρητικών αποδείχθηκε πολύ πιο έξυπνος από όσο τον περίμεναν. Κατ’ αρχάς, είχε ένα ξεκάθαρο μήνυμα, αυτό που έλεγε «εμείς ξέρουμε τον πιο γρήγορο και ασφαλή δρόμο για το Brexit», με το οποίο κατάφερε να συσπειρώσει δίπλα του όλους τους οπαδούς της ευρωπαϊκής φυγής της Βρετανίας, βάζοντας στο περιθώριο τον Νάιτζελ Φάραντζ. Κατά δεύτερο λόγο, υποσχέθηκε τόσες κοινωνικές παροχές, με τις οποίες δεν τρόμαξαν οι ψηφοφόροι, σε αντίθεση με τον Κόρμπιν, ο οποίος μόνο με το κυβερνητικό του πρόγραμμα απέδειξε ότι είναι ένας κρατικιστής και τίποτε άλλο. Το πιο σημαντικό είναι η αμφισημία του στο Brexit. Κάτι που έκανε τους Βρετανούς Ευρωπαϊστές, τους λεγόμενους «Remainers», να παραμείνουν σπίτι τους. Τέλος, ο Μπόρις Τζόνσον κατάφερε να κρύψει έναν φανατικό οπαδό του, τον Ντόναλντ Τραμπ. Ο Αμερικανός πρόεδρος είναι από τα πλέον αντιδημοφιλή πρόσωπα στο Ηνωμένο Βασίλειο και οτιδήποτε έλεγε θα ήταν σε βάρος του Τζόνσον. Και ο Μπόρις κατάφερε να του… βάλει φίμωτρο κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο. Και όπως αναφέρουν οι αναλυτές, μάλλον του έκανε καλό που τον έπιασαν οι κάμερες να κουτσομπολεύει τον Τραμπ παρέα με τον Μακρόν, τον Τριντό (Καναδάς) και τον Ρούτε (Ολλανδία) στη δεξίωση της βασίλισσας Ελισάβετ. «Εκεί πέρασε το μήνυμα ότι δεν είναι υποτακτικός του Τραμπ», αναφέρουν οι αναλυτές.

 Δεν είναι όλα ρόδινα

Τώρα πλέον ο Μπόρις Τζόνσον με τεράστια πλειοψηφία πρέπει να τρέξει για να υπάρξει οριστικό και αμετάκλητο Brexit, στις 31 Ιανουαρίου, όπως υποσχέθηκε. Όμως εκ των αποτελεσμάτων του δημιουργείται ένας νέος πονοκέφαλος. Κι αυτό διότι οι αυτονομιστές της Σκωτίας (SNP) με 55 έδρες και με επικεφαλής τη δραστήρια πρωθυπουργό της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον, 49 ετών (εκ των οποίων 33 στην υπηρεσία του κόμματος), ήδη ζήτησαν νέο δημοψήφισμα για την ανεξαρτητοποίηση της Σκωτίας, προκειμένου να επιστρέψουν έτσι στην Ευρώπη. Γι’ αυτόν τον λόγο και οι περισσότερες εφημερίδες στη Βρετανία βγάζουν έναν προβληματισμό και αναρωτιούνται αν το διαφαινόμενο αποτέλεσμα θα σημειώσει μία νέα αρχή για τη Βρετανία ή θα αποδειχθεί «χριστουγεννιάτικος εφιάλτης».

Τουναντίον ο ευρωπαϊκός Τύπος δείχνει ανακουφισμένος με το αποτέλεσμα. Φυσικά, δεν λείπουν και τα καρφιά όπως αυτό της «Aftonbladet» της Σουηδίας: «Οι Βρετανοί ήθελαν να τελειώνει το τσίρκο του Brexit, όπως και οι κερδοσκόποι και οι επενδυτές ανά την υφήλιο. Αλλά και οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ, που βρίσκονται για τη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες, ήθελαν να τελειώνει επιτέλους το χάος που προκάλεσε στην Ένωση η Βρετανία. Η νίκη του ευρωσκεπτικιστή Μπόρις Τζόνσον έγινε κατά κάποιο τρόπο δεκτή με ανακούφιση. Και μπορούμε να είμαστε ικανοποιημένοι που τελειώνει επιτέλους το τσίρκο, έστω κι αν ο κλόουν παραμένει στη σκηνή».

«Ο Μπόρις Τζόνσον κέρδισε ένα διπλό στοίχημα. Συγκέντρωσε πίσω του όλους τους υποστηρικτές του “Leave”, ενώ το στρατόπεδο του “Remain” παρέμεινε διαιρεμένο», γράφει η γαλλική «Le Figaro».  «Το Βrexit έρχεται. Μετά τις εκλογές στη Βρετανία δεν υπάρχει πλέον καμία αμφιβολία», σχολιάζει η γερμανική «Suddeutsche Zeitung». «Η πλειοψηφία των Βρετανών είχε μπουχτίσει με τις κόντρες για το διαζύγιο από την Ένωση κι αποφάσισε να βάλει ένα τέλος στο δράμα του Brexit», καταλήγει η γερμανική εφημερίδα.

«Η Ευρώπη χάνει το Λονδίνο, αυτή τη φορά στ’ αλήθεια», σχολιάζει η ιταλική «Corriere della Sera». «Η αρχαιότερη κοινοβουλευτική δημοκρατία του κόσμου είχε μπει τη νύχτα της 23ης Ιουνίου του 2016 σ’ έναν λαβύρινθο. Ο Μπόρις Τζόνσον είχε στοιχηματίσει στο Brexit σ’ αυτές τις ιστορικές εκλογές και το κέρδισε».

«Οι εκλογές στη Βρετανία δεν θα μειώσουν το ρήγμα που άνοιξε ο Ντέιβιντ Κάμερον, ούτε θα συμβάλουν στην αποκατάσταση της ενότητας που είναι αναγκαία για την επούλωση του τραύματος του διαζυγίου από την ΕΕ», γράφει η ισπανική «El Mundo». «Αντίθετα άνοιξε νέα χάσματα ανάμεσα στις γενιές, ανάμεσα σε αστικά κέντρα και την επαρχία, ανάμεσα σε εθνικιστές και υπέρμαχους της παγκοσμιοποίησης, ανάμεσα σε φιλοευρωπαίους και λαϊκιστές, ανάμεσα σε θιασώτες της αλληλεγγύης και ξενόφοβους».

Ο Τζέρεμι Κόρμπιν σκέφτεται από ποια πόρτα να φύγει από την ηγεσία των Εργατικών

Το χειρότερο

Κι εάν οι Ευρωπαίοι μιλούν για το «τσίρκο του Brexit», η κωμωδία της χρονιάς αναμφίβολα είναι η στροφή των Εργατικών στην Αριστερά. Ο πρωταγωνιστής Τζέρεμι Κόρμπιν κατάφερε να χάσει, καθώς «δεν έπεισε ούτε την τρίτη γυναίκα του», όπως λένε οι εντός κόμματος επικριτές του, και οι Εργατικοί γνώρισαν το χειρότερο αποτέλεσμα από το 1935. Φυσικά, ακόμη και η ήττα του 2015 του Μίλιμπαντ από τον Κάμερον ωχριά μπροστά στο πάθημα του Κόρμπιν. Ο συνδυασμός λαϊκισμού-σοσιαλισμού του Τζέρεμι Κόρμπιν δεν βρήκε απήχηση στο εκλογικό σώμα, ακόμη και σε μια χώρα κουρασμένη από τη λιτότητα, με μεγάλη ανασφάλεια για τις θέσεις εργασίας και την πρόσβαση σε υπηρεσίες, όπως στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Οι ψηφοφόροι προτίμησαν ένα σίγουρο Brexit παρά τη σοσιαλιστική ατζέντα των Εργατικών, που προέβλεπε –μεταξύ άλλων– κρατικοποιήσεις όχι μόνο στους σιδηροδρόμους, αλλά και στις εταιρείες ενέργειας και υδάτων. Για τους επιχειρηματίες και τους επενδυτές, ο περιορισμός της οικονομικής ελευθερίας ήταν πολύ υψηλό τίμημα για την προοπτική μιας στενότερης συνεργασίας της Βρετανίας με την ΕΕ.

Η μόνη ελπίδα για τους Εργατικούς είναι να ανακαλύψουν ή να κατασκευάσουν έναν νέο Τόνι Μπλερ, ο οποίος θα φτιάξει τον νέο τρίτο δρόμο, ώστε να ανακάμψει το κόμμα. Διαφορετικά, εάν συνεχίσουν με έναν άλλο αριστερούλη Κόρμπιν, θα μετρήσουν ακόμη μία ήττα, όταν θα οδηγηθούν εκ νέου στις κάλπες οι Βρετανοί.

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα