O Τσάμπας ζει…

«Ο Στέλιος Τσουκάνης βρισκόταν στα αποδυτήρια της Νίκης Βόλου πριν από έναν αγώνα για το Κύπελλο, όταν ο πρόεδρος της ελληνικής ομάδας μπήκε μέσα. Κανονικά, αυτός (ο πρόεδρος) θα έπρεπε να πληρώσει τον διαιτητή και τους βοηθούς του αγώνα εκείνη τη μέρα, αλλά στις εξέδρες βρίσκονταν μόνο 20 οπαδοί εξαιτίας ενός μποϊκοτάζ των φιλάθλων. Ως εκ τούτου, ο πρόεδρος δεν είχε χρήματα για να πληρώσει τους διαιτητές και αν το μποϊκοτάζ συνεχιζόταν είπε στους ποδοσφαιριστές ότι θα αναγκαζόταν να κλείσει το “μαγαζί”»!

«Στην αρχή δεν τον πιστέψαμε», είπε ο Τσουκάνης.

«Αλλά αργότερα μας είπε να παραλάβουμε τα πράγματά μας και να μην επιστρέψουμε στην ομάδα. Αυτό ήταν».

Το περιστατικό έγινε όταν ο Τσουκάνης έφυγε από τον Άρη με μεταγραφή για τη Νίκη Βόλου, τον Γενάρη του 2014. Έμεινε ένα χρόνο και τον επόμενο Ιανουάριο, του 2015, υπέγραψε εξάμηνο συμβόλαιο για να παίξει στον ΟΦΗ. Αλλά πριν μπορέσει να παίξει έναν αγώνα, ο σύλλογος κατέρρευσε λόγω των χρεών του.

«Έχασα τα χρήματά μου, δεν είχα ένα ευρώ στο όνομά μου», είπε ο Τσουκάνης. «Έπρεπε να επιστρέψω σπίτι και να μείνω με την οικογένειά μου. Ήμουν 24 και πήγα 8 μήνες χωρίς να παίξω».

Ο Τσουκάνης κέρδισε υποθέσεις εναντίον και των δύο συλλόγων που πέρασε χωρίς να πάρει ούτε ένα ευρώ στην Επιτροπή Επίλυσης  Οικονομικών Διαφορών, αλλά επειδή και οι δύο σύλλογοι διαλύθηκαν, δεν μπορούσε να πάρει τα χρήματά του, περίπου 29.000 ευρώ.

«Μπορεί να μην ακούγονται πολλά λεφτά για έναν ποδοσφαιριστή, αλλά για μένα ήταν», είπε ο Τσουκάνης. «Έπαιζα επαγγελματικά έξι χρόνια, αλλά δεν είχα καταφέρει να βάλω στην άκρη κάποια χρήματα».

Μετά τον υποβιβασμό των συλλόγων που αγωνίστηκε σε χαμηλότερες κατηγορίες, ο Τσουκάνης πήγε σε άλλες ομάδες (ερασιτεχνικές κυρίως),  εργαζόταν ως υδραυλικός, ενώ ήθελε να ασχοληθεί με τη διοίκηση των ομάδων, καθώς σκοπεύει να επιστρέψει στο ποδόσφαιρο και να αποτρέψει σε άλλους νέους να έχουν τη δική του περιπέτεια.

Περισσότερα από 100 σωματεία έβαλαν λουκέτο σε όλο τον κόσμο τα πέντε τελευταία χρόνια. Στην Ελλάδα έπεσαν κατηγορία και μέσω νομικών ρυθμίσεων πέτυχαν να απαλλαγούν από τα χρέη. Ανάμεσά τους ήταν και 250 ποδοσφαιριστές.

Η παραπάνω ιστορία γράφτηκε στην επίσημη ιστοσελίδα της Παγκόσμιας Ένωσης Επαγγελματιών Ποδοσφαιριστών, η οποία μέσω ενός ειδικού ταμείου από τη FIFA χρηματοδοτεί ποδοσφαιριστές ανά τον κόσμο οι οποίοι, παρ’ ότι έχουν δικαιωθεί στα αρμόδια όργανα, δεν έχουν καταφέρει ακόμη να εισπράξουν τα χρήματά τους…

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, η Ελλάδα κατέχει τη θλιβερή πρωτιά στη λίστα των παικτών που έχουν λαμβάνειν χρωστούμενα από ομάδες.

Χάρη στο ταμείο, ο Τσουκάνης και πολλοί από τους πρώην συμπαίκτες του θα λάβουν τουλάχιστον μερικά από τα χρήματα που τους οφείλουν. Συνολικά, διανεμήθηκαν 5 εκατ. δολάρια, εκ των οποίων η Ελλάδα πήρε περισσότερα από 1,3 εκατ. δολάρια για τις περιόδους από τον Ιούλιο του 2015 έως τον Ιούνιο του 2020.

Άλλωστε, εκτός των χρημάτων που απώλεσαν οι ποδοσφαιριστές από ομάδες που χρεοκόπησαν από το 2015 και έπειτα, υπάρχουν και πάρα πολλοί που έχασαν το εισόδημά τους σε αντίστοιχες προγενέστερες περιπτώσεις.

Σε σύνολο 36 χωρών μελών των FIFA-FIPRO, ο ΠΣΑΠ,  (που αντιπροσώπευσε τους Έλληνες ποδοσφαιριστές) κατέθεσε τις περισσότερες αιτήσεις αποζημίωσης! Πιο συγκεκριμένα, έγιναν συνολικά δεκτές 291, αριθμός που αντιστοιχεί σχεδόν στο 1/3 του συνόλου των αιτήσεων, αφού είναι χαρακτηριστικό πως η δεύτερη Μαλαισία και η τρίτη Τουρκία είχαν αθροιστικά 264…

Φυσικά, το συγκεκριμένο ποσό σε καμία περίπτωση δεν αντιστοιχεί στο συνολικό χρέος των ομάδων προς τους ποδοσφαιριστές που έχουν λαμβάνειν από τις ομάδες, αλλά απλά και μόνο αποτελεί μια βοήθεια.

Μετά τη συμφωνία τής FIFA και τους επαγγελματίες ποδοσφαιριστές για τη δημιουργία του ταμείου αλληλοβοηθείας της FIFA εγκρίθηκαν 1.005 αιτήσεις για αποζημίωση από την επιτροπή. Το ταμείο ιδρύθηκε για να παρέχει οικονομική υποστήριξη σε παίκτες που δεν έχουν πληρωθεί και δεν έχουν καμία πιθανότητα να λάβουν χρήματα.

Οι εγκεκριμένες αιτήσεις αφορούσαν 109 συλλόγους από 36 Ενώσεις – μέλη και αφορούν ομάδες που είτε εξαφανίστηκαν από τον χάρτη ή σταμάτησαν να συμμετέχουν στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο με κάποιον τρόπο…

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα