Ο Τσίπρας «τσαλακώνει» τον Ευκλείδη

Στα άκρα τραβάει το σχοινί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ με την εσωκομματική αντιπολίτευση, προκειμένου να φτιάξει ένα κόμμα όπως το θέλει αυτός

Τον Δεκέμβριο του 1893 ο Χαρίλαος Τρικούπης, ως πρωθυπουργός, από του βήματος της Βουλής ανακοίνωσε τη χρεοκοπία της χώρας αναφωνώντας το «Δυστυχώς επτωχεύσαμεν». Δύο χρόνια αργότερα, τον Απρίλιο του 1895, οι εκλογές εξελίσσονται σε πανωλεθρία για τον Τρικούπη, καθώς εκλέγεται πανηγυρικά ο μεγάλος αντίπαλός του, Θεόδωρος Δηλιγιάννης, ενώ ο ίδιος αποτυγχάνει να εκλεγεί βουλευτής στην περιφέρειά του, το Μεσολόγγι, όπου με τέσσερις ψήφους διαφορά εισέρχεται στη Βουλή ο δικηγόρος Μιλτιάδης Γουλιμής.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Τότε ο Χαρίλαος Τρικούπης είπε την περίφημη φράση «ανθ’ ημών Γουλιμής», αποχωρώντας απογοητευμένος από την πολιτική και από τη χώρα για να πεθάνει ένα χρόνο αργότερα στις Κάννες, αρνούμενος να πάρει τη θέση του Γουλιμή, ο οποίος ευγενικά του την παραχώρησε.

Τη φράση του Χαρίλαου Τρικούπη χρησιμοποιούμε μέχρι σήμερα, όταν θέλουμε να μιλήσουμε για κάποιον με υποτιμητικό τρόπο. Στην περίπτωση του ΣΥΡΙΖΑ, αναμφίβολα αυτός που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τη φράση του Χαρίλαου Τρικούπη δεν είναι άλλος από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο. Τι να πρωτοθυμηθεί ο πρώην υπουργός Οικονομικών; Ότι ο Αλέξης Τσίπρας τον έχει αποκλείσει από το οικονομικό πρόγραμμα του κόμματος, προτιμώντας τον καθηγητή Διεθνούς Τραπεζικού Δικαίου και Χρηματοοικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, Αιμίλιο Αυγουλέα, που στο δημοψήφισμα του 2015 είχε ταχθεί υπέρ της παραμονής της Ευρώπης και του «ΝΑΙ», με τους ΣΥΡΙΖΑίους να τον έχουν συμπεριλάβει στους «μενουμευρωπαίους», καθώς ήταν ανακάλυψη «του τοξικού Γιώργου Παπανδρέου», σύμφωνα με ρήση του Πάνου Σκουρλέτη;

Κι εκτός του καθηγητή Αυγουλέα, ο Αλέξης Τσίπρας είχε δίπλα του και την Έφη Αχτσιόγλου και τον Αλέξη Χαρίτση και φυσικά από το πανηγύρι δεν θα μπορούσε να λείπει η εμπνεύστρια του «λεφτά υπάρχουν», Λούκα Κατσέλη (έχει διαρρήξει εδώ και πολλά χρόνια τις σχέσεις της με τον κ. Τσακαλώτο), διότι πολύ απλά ο κ. Τσίπρας αποφάσισε να μοιράσει λεφτά με το τσουβάλι και η παρουσία της γυναίκας που πήρε στον λαιμό της τον Γιώργο Παπανδρέου κρίθηκε κάτι παραπάνω από αναγκαία.

Ίσως μετά από 12 χρόνια η κα Κατσέλη να βρήκε τα λεφτά του Παπανδρέου για να τα μοιράσει ο κ. Τσίπρας. Και δεν ήταν μόνο ο Τσακαλώτος, ο οποίος αποκλείστηκε. Ήταν και ο Γιάννης Δραγασάκης, ο οποίος επί πέντε χρόνια χειρίστηκε ως αντιπρόεδρος τα θέματα των τραπεζών και του ΤΧΣ. Δεν ήταν ούτε καν ο Γιώργος Κατρούγκαλος που νομοθέτησε το ασφαλιστικό και για το οποίο περηφανεύονται στην Κουμουνδούρου.

Στο νέο ΣΥΡΙΖΑ που θέλει να φτιάξει ο Αλέξης Τσίπρας ο Τσακαλώτος δεν θα έχει θέση στην πρώτη σειρά των καθισμάτων

Τον απέκλεισε

Προφανώς, ο κ. Τσίπρας θεώρησε ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είναι παρωχημένος. Το πιθανότερο είναι ότι ο κ. Τσακαλώτος δεν συμφωνούσε με το «δώσε και σε μένα, μπάρμπα», καθώς επί μία πενταετία ένιωσε στο πετσί του τι σημαίνει τρόικα και τι θέλουν οι δανειστές. Κάτι που φάνηκε και από άρθρο που δημοσιεύθηκε στην «Εποχή», αναδημοσιεύθηκε από το commonality.gr και ασκεί κριτική στο οικονομικό πρόγραμμα:

«Αυτήν τη στιγμή, τα όπλα που διαθέτει η αξιωματική αντιπολίτευση, είναι ένα σχέδιο προγράμματος διαμορφωμένο για τις ανάγκες ενός συνεδριακού σώματος. Με την αναγκαστική γενικότητα των διατυπώσεών του δεν είναι το κατάλληλο μέσο για τη στήριξη μιας εκλογικής μάχης. Δεν ευνοεί την πειστικότητα, τη δεσμευτικότητα των προτάσεων. Αφήστε που μπορεί να προσβληθεί σαν σκόπιμη, για να μην υπάρχει συγκεκριμένη δέσμευση».

Και τα παραπάνω τα ισχυρίζονται στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και όχι οι πολιτικοί αντίπαλοι. Αυτοί έχουν κάνει viral στο διαδίκτυο τις ετικέτες «δώσε και σε μένα, μπάρμπα» και «νταούλια 2», για να δείξουν πόσο πιστεύουν τις νέες δεσμεύσεις του Τσίπρα. Μάλιστα, οι περισσότεροι υποστηρίζουν πως «την πρώτη φορά ο Τσίπρας που ανήγγειλε σεισάχθεια ανάλογη με του Σόλωνα υπέγραψε μνημόνιο αν και ήταν άυπνος επί 15 ώρες. Τώρα τι ετοιμάζει

Ούτε τα προσχήματα

Το πιθανότερο είναι ότι ο Αλέξης Τσίπρας αποφάσισε να κόψει κάθε νταραβέρι με την εσωκομματική αντιπολίτευση, αποκλείοντας από όλες τις δράσεις τον επικεφαλής των «53+» και της «Ομπρέλας». Είναι χαρακτηριστικό ότι στην τηλεδιάσκεψη που είχε ο κ. Τσίπρας τη Δευτέρα με το Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για το ζήτημα της Τράπεζας Πειραιώς, συμμετείχαν η Έφη Αχτσιόγλου, ως τομεάρχης Οικονομικών, ο Αλέκος Φλαμπουράρης, ως υπεύθυνος Χρηματοπιστωτικού Τομέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, και ο Βαγγέλης Πιλάλης, ως υπεύθυνος Χρηματοπιστωτικού Τομέα του κόμματος. Στον κ. Τσακαλώτο –που εκτός των άλλων γνωρίζει καλύτερα οικονομικά από όλους που μετείχαν της σύσκεψης ενώ είναι και ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του κόμματος– δεν είπαν τίποτα. Η δικαιολογία που εκφράζουν οι συνεργάτες του κ. Τσίπρα δεν πείθουν ούτε τους ίδιους. Δηλαδή, ότι «σε όλες τις αντίστοιχες εκδηλώσεις ο Αλέξης Τσίπρας επιλέγει αυστηρά να έχει στο πλευρό του τους αρμόδιους τομεάρχες, επενδύοντας παράλληλα και στην παρουσία τεχνοκρατών εκτός κόμματος, σε μια προσπάθεια ανοίγματος του ΣΥΡΙΖΑ σε νέες εξωκομματικές προσωπικότητες με επιστημονικά χαρακτηριστικά».

Η προεδρική φρουρά του ΣΥΡΙΖΑ θέλει να φορτώσει στον Τσακαλώτο την φορολογική πίεση στην μεσαία τάξη, λες και ήταν άλλος πρωθυπουργός την περίοδο 2015-2019

Οι πιο ψαγμένοι θεωρούν ότι ο αποκλεισμός του Τσακαλώτου από την παρουσίαση του οικονομικού προγράμματος αποτελεί μια συνειδητή επιλογή του Αλέξη Τσίπρα, θέλοντας να πάρει αποστάσεις από την οικονομική πολιτική που άσκησε ο ίδιος ως πρωθυπουργός. Άλλωστε, δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής κανενός ότι αρκετά στελέχη των Προεδρικών (με πρώτο τον Παύλο Πολάκη) έχουν ασκήσει δριμεία κριτική στη φορολογική πολιτική του Τσακαλώτου, φτάνοντας, μάλιστα, στο σημείο να υποστηρίξουν ότι αποτελούσε τη βασική αιτία της εκλογικής ήττας του 2019.

Υπενθυμίζεται, επίσης, ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θεωρείται ο άτυπος ηγέτης της «Ομπρέλας», γεγονός που κάνει ορισμένους εντός του ΣΥΡΙΖΑ να πιστεύουν ότι η απουσία του από την εκδήλωση της Τρίτης αποτελεί και ένα σαφές μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα προς την εσωκομματική αντιπολίτευση. Άλλωστε, στο Πολιτικό Συμβούλιο της περασμένης εβδομάδας καταγράφηκε έντονη διαφωνία αναφορικά τόσο με το Ελληνικό, όσο και για τις παρεμβάσεις του Παύλου Πολάκη, με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να δηλώνει ότι δεν θα δεχτεί νέες διαφοροποιήσεις σε ψηφοφορίες και να αρνείται την πρόταση Μπίστη, Τσακαλώτου, Φίλη να μπει στο κείμενο απόφασης αναφορά για «συμπεριφορές που δεν συνάδουν με τον αντιπολιτευτικό χαρακτήρα του ΣΥΡΙΖΑ».

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα