Ο Τζακ από το… Ισραήλ

Για ακόμα μια χρονιά, επί διοίκησης Ιβάν Σαββίδη, ο ΠΑΟΚ αποφασίζει να «σβήσει» οτιδήποτε θυμίζει την προηγούμενη αγωνιστική σεζόν και να πατήσει ουσιαστικά το «restart» για ένα –στα χαρτιά– πιο ευνοϊκό και επιτυχημένο μέλλον.

Τι πέτυχε και κυρίως τι δεν πέτυχε πέρυσι ο ΠΑΟΚ, αναγκάζοντας τη διοίκηση να πάρει «κεφάλια»; Πρώτον και κύριο, σε καμία περίπτωση δεν «χτύπησε» σοβαρά τον Ολυμπιακό στη μάχη του πρωταθλήματος, στόχος που ήταν και πρωταρχικός σύμφωνα με τις επίσημες τοποθετήσεις του καλοκαιριού του 2013. Επιπλέον, χάθηκε και το Κύπελλο Ελλάδας και μάλιστα με μια «τεσσάρα» στο… κεφάλι από τον Παναθηναϊκό που είχε το 1/3 του προϋπολογισμού του «δικεφάλου». Εκτός από τα προφανή, ο ΠΑΟΚ για μια ακόμα χρονιά δεν κατάφερε να φτιάξει ομάδα πάνω στην οποία θα στηριχθεί τα επόμενα χρόνια. Είναι χαρακτηριστικό ότι αυτό το καλοκαίρι αποχώρησαν συνολικά 18 ποδοσφαιριστές, εκ των οποίων άλλοι ήταν βασικά στελέχη (Στοχ, Λίνο, Νάτχο, Κατσουράνης, Λούκας, Βούκιτς, Λάζαρ κ.λπ.), ενώ άλλοι είχαν πράγματι μικρότερη συμμετοχή (Σωτήρης Νίνης, Γιώργος Γεωργιάδης, Σέκου Ολίσε, Ντάνι Χούσεν).

Στην ουσία, δηλαδή, δεν πέτυχε τίποτα σε αγωνιστικό επίπεδο. Με άλλα λόγια, το σύστημα «φτου κι από την αρχή» που εφαρμόζει με συνέπεια τα τελευταία χρόνια ο Ιβάν Σαββίδης, τηρείται για ένα ακόμα καλοκαίρι και μάλιστα το φετινό η αναδιάρθρωση εντός και εκτός ΠΑΕ γίνεται με τον πλέον ριζοσπαστικό τρόπο.

Μπάτζετ στα… Τάρταρα
Σε όλες τις φυσιολογικές ποδοσφαιρικές χώρες του κόσμου, όταν ο πήχης μιας ομάδας έχει φτάσει σε επίπεδο διεκδίκησης πρωταθλήματος, το μπάτζετ για το αγωνιστικό τμήμα ανεβαίνει ανάλογα. Έτσι έκανε η Ρεάλ στα τελευταία χρόνια της κυριαρχίας της Μπαρτσελόνα, όπως κάνει φέτος η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ για να επιστρέψει στο Champions League. Στην Ελλάδα, φυσικά, δεν γίνονται αυτά. Η διοίκηση του «δικεφάλου του Βορρά» αποφάσισε να χαμηλώσει τον προϋπολογισμό σε σχέση με πέρυσι κατά 40-50% και να αποσυρθεί διακριτικά από τη διεκδίκηση του πρωταθλήματος, επιλέγοντας ουσιαστικά ένα μοντέλο Παναθηναϊκού, χωρίς την οικονομική πίεση που υφίσταται τα τελευταία χρόνια το «τριφύλλι». Σε ρόλο Γιάννη Αναστασίου είναι ο Άγγελος Αναστασιάδης και μένει να φανεί στο γήπεδο αν θα υπάρξουν και τα ίδια –εντυπωσιακά– αποτελέσματα που είχε ο Παναθηναϊκός τη σεζόν 2013-14. Ωστόσο, ακόμα κι αν αποτύχει αυτός ο νέος πειραματισμός, το κόστος δεν θα είναι και τόσο μεγάλο ή σίγουρα θα είναι πολύ μικρότερο από το περσινό, που μόνο το συμβόλαιο του «πολύ» Χουμπ Στέφενς στοίχιζε 2 εκατ. ευρώ ετησίως.

Διοικητική μεταρρύθμιση
Και αν τις αλλαγές προσώπων στο αγωνιστικό τμήμα τις είχαμε συνηθίσει τόσα χρόνια, δεν συμβαίνει το ίδιο και στο διοικητικό σχήμα. Ο Ρώσος μεγαλομέτοχος του «Δικεφάλου» προφανώς δεν έμεινε ικανοποιημένος από τα πρόσωπα που είχε επιλέξει από την πρώτη του μέρα στην ΠΑΕ (Βρύζας, Τσιστιακόφ) και αποφάσισε στην περίπτωση του μέχρι πρότινος προέδρου της ομάδας (ο Τσιστιακόφ από την άλλη απολύθηκε) να τον αντικαταστήσει με τον Κύπριο, Ιάκωβο Αγγελίδη που θα αναλάβει καθήκοντα από τις 14 Αυγούστου. Τι σημαίνουν πρακτικά όλα αυτά; Στην προκειμένη περίπτωση μπορεί και τίποτα με τον λόγο να είναι πολύ απλός. Ο Ιβάν Σαββίδης μέχρι σήμερα φρόντιζε όλα στο τέλος να περνούν από το χέρι του και για αυτό όλοι στην ΠΑΕ περίμεναν πάντα τις αποφάσεις του, με τη λέξη «πρωτοβουλία» να είναι άγνωστη στην Τούμπα. «Περιμένουν τον Σαββίδη να τρέξουν οι εξελίξεις», ήταν ίσως η πιο χιλιοειπωμένη ατάκα στο ρεπορτάζ του ΠΑΟΚ τα τελευταία χρόνια. Ακριβώς εκεί εντοπιζόταν και το πρόβλημα. Όλοι στη διοίκηση έπρεπε μέχρι σήμερα να περιμένουν πότε ο Ιβάν θα βρει χρόνο ώστε να δοθούν απαντήσεις και λύσεις στα δρώμενα του ποδοσφαιρικού τμήματος. Έτσι, σαφώς και δεν μπορεί να γίνει δουλειά. Ο νέος πρόεδρος κινδυνεύει να αποχωρήσει ως αποτυχημένος στο τέλος της θητείας του, ακριβώς επειδή ποτέ δεν του ανατέθηκαν ξεκάθαρες αρμοδιότητες και η δυνατότητα να αποφασίζει για καίρια ζητήματα, με αποτέλεσμα να έχει απόλυτα τυπικό ρόλο στη θέση του προέδρου. Όπως ακριβώς συνέβη και με τον Ζήση Βρύζα…

Ποιος είναι ο Ιάκωβος Αγγελίδης
Βάσει περγαμηνών ο Ιάκωβος (ή Τζακ για τους πιο κοντινούς του) Αγγελίδης είναι περίπτωση «λαχείο» για τον ΠΑΟΚ, καθώς μόνο τυχαίος δεν θεωρείται στο αθλητικό management. Γεννημένος στην Κύπρο, αλλά μεγαλωμένος την Αγγλία, δούλεψε για πρώτη φορά στον τομέα του αθλητισμού όταν προσελήφθη από τον Καναδό Μίτσελ Γκολντχάρ στη Μακάμπι Τελ Αβίβ, ώστε να οργανώσει οικονομικά και σε επίπεδο μάρκετινγκ την ομάδα. Κατά ομολογία όλων όσων ζούσαν την ομάδα του Ισραήλ από κοντά, ο κ. Αγγελίδης τα άλλαξε όλα προς το καλύτερο και είχε το δικό του μερίδιο επιτυχίας στην κατάκτηση του πρωταθλήματος για τη σεζόν 2012-13. «Απογείωσε τα έσοδα της Μακάμπι και έξω από το γήπεδο θύμιζε ένα καρναβάλι με πολλά παιχνίδια για τους νέους. Προσέγγισε νέους φιλάθλους αλλά και πολλά έσοδα στα ταμεία της εταιρείας. Δεν είναι αυτός που επιλεγεί τους παίκτες αλλά βοήθησε τον προπονητή στην πρόσληψη του τεχνικού διευθυντή. Έτσι δούλευε η Μακάμπι όλο αυτό το διάστημα. Είναι πάρα πολύ αθόρυβος, δεν κάνει δηλώσεις συχνά, δεν δίνει πρωτοσέλιδα με τις δηλώσεις του και είναι άνθρωπος της δουλειάς. Αυτό το κάνει επιτυχημένα και τον βοηθάει στη δουλειά του», δήλωσε πρόσφατα στον ARENA FM 89,4, ο Ισραηλινός ρεπόρτερ Νόρι Κούπερ, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να «σκιαγραφήσει» όσο το δυνατόν πιο πιστά το προφίλ του νέου προέδρου του ΠΑΟΚ.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα