Ο βεζίρης που ήθελε να γίνει χαλίφης

ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΠΑΣ: Ο άνθρωπος που έτρεμαν όλοι οι υπουργοί στην κυβέρνηση Αλέξη Τσίπρα

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι χωρίς τον καταδικασθέντα πρώην υπουργό δεν θα γινόταν ποτέ πρωθυπουργός

Του Μιχάλη Κωτσάκου

«Όπου κι αν πας, όπου κι αν πας, εδώ παπάς, εκεί παπάς. Πού είν’ ο παπάς, πού είν’ ο παπάς;». Το συγκεκριμένο ρεφρέν το έχουν σιγοτραγουδήσει πολλές γενιές Ελλήνων, καθώς ξεκίνησε να ακούγεται από την δεκαετία του 50 και συγκεκριμένα το 1952 από τον Τάκη Μπίνη και το ντούο Χάρμα (Τόλης και Λίτσα Χάρμα). Μάλιστα ο Τόλης Χάρμας το 1973 έκανε κάποιες αλλαγές και το τραγούδι το ερμήνευσε ο Σπύρος Ζαγοραίος και λίγα χρόνια αργότερα η Δούκισσα. Εξάλλου οι παπατζήδες ήταν καθημερινή ατραξιόν στους αθηναϊκούς δρόμους. Με αφορμή τους παπατζήδες το 1960 οι Κώστας Βίρβος (στίχοι) και Θοδωρής Δερβενιώτης (σύνθεση) έφτιαξαν το «εδώ παππάς, εκεί παππάς», που το ερμήνευσε ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης, ο οποίος στο φινάλε του τραγουδιού έλεγε «που ’ναι ο παπάς, παλιοπαπάς

Το συγκεκριμένο τραγούδι σε όλες τις εκδοχές του ξεκίνησε να ακούγεται εκ νέου μετά την ομόφωνη καταδίκη με 13-0 από το Ειδικό Δικαστήριο του Νίκου Παππά για παράβαση καθήκοντος. Σε μία δίκη, όπου η γραμματέας του Χρήστου Καλογρίτσα, η Ευθαλία Διαμαντή, κατέθεσε πως φάκελοι και σακούλες με λεφτά έφευγαν από τον γραφείο Καλογρίτσα για τον ΣΥΡΙΖΑ, ανοίγοντας τον ασκό του Αιόλου καθώς το Ειδικό Δικαστήριο ομόφωνα αποφάσισε να στείλει την κατάθεση στον Εισαγγελέα για περαιτέρω έρευνα.

Ο Παππάς, πάντως προς ώρας παραμένει στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ στο Νότιο Τομέα, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας. Όμως μάλλον μοιάζει ξεδοντιασμένος ως επικεφαλής των προεδρικών μετά και την αναταραχή που προκάλεσε ο Παύλος Πολάκης. Και ναι μεν ο Νίκος Παππάς μπορεί να απολαμβάνει την συμπαράσταση του όλου ΣΥΡΙΖΑ, όμως δεν είναι έτσι ακριβώς τα πράγματα. Όταν ξεκίνησε η διαδικασία για την Προανακριτική Επιτροπή σε μία συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου ο Νίκος Φίλης είχε πει ότι «πρέπει να συμπαρασταθούμε στον Παππά, καθώς σήμερα είναι αυτός, αύριο θα έρθει η σειρά κάποιου άλλου». Να σημειωθεί ότι ο Νίκος Φίλης δεν συγκαταλέγεται σε αυτούς που τρέφουν ιδιαίτερη συμπάθεια στο Νίκο Παππά. Εξάλλου ο Νίκος Παππάς εντός του ΣΥΡΙΖΑ έχει φανατικούς εχθρούς και ορκισμένους αντιπάλους. Και πώς να μην έχει όταν ο τρόπος ανέλιξης τους ποτέ δεν ενθουσίασε την Κουμουνδούρου.

Ήθελε ένα γίνει χαλίφης

Μάλιστα κάποιοι από τους εσωκομματικούς αντιπάλους δύσκολα έκρυψαν τα χαμόγελα τους για την ποινή του Παππά. Ίσως επειδή νιώθουν ότι κόβονται τα φτερά του πρώην υπουργού. Εξάλλου δεν είναι λίγοι που τον παρομοιάζουν με την φιγούρα του γαλλικού κόμικ «Ιζνογκούντ» με σεναριογράφο τον Ρενέ Γκοσινί και σχεδιαστή τον Ζαν Ταμπαρί. Η σειρά έχει μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες, συμπεριλαμβανομένων και των ελληνικών κι έχει σπάσει τα ταμεία. Σύμφωνα με το κόμικ τα γεγονότα λαμβάνουν μέρος κυρίως στη Βαγδάτη, αλλά και στις γύρω περιοχές. Ο Ιζνογκούντ είναι ο Μεγάλος Βεζίρης του χαλιφάτου κι έχει βάλει ως μοναδικό στόχο στη ζωή του να εκθρονίσει τον Χαρούν Ελ Πουσάχ, ο οποίος είναι ο Χαλίφης. Ο Ιζνογκούντ επαναλαμβάνει συνεχώς τη φράση «θέλω να γίνω χαλίφης στη θέση του χαλίφη».  Στην προσπάθειά του να γίνει χαλίφης της Βαγδάτης, ο Ιζνογκούντ επιστρατεύει μάγους, τζίνι, στρατιώτες, χαλιά, μαγικά φίλτρα και λυχνάρια, έως και ανθρώπους που έφτασαν από το μέλλον. Πολλοί εντός του ΣΥΡΙΖΑ ισχυρίζονται πως ο Νίκος Παππάς λειτουργούσε ως τον Ιζνογκούντ, θέλοντας κάποια στιγμή να γίνει χαλίφης του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν του αρκούσε ο ρόλος του Νο2 στο κόμμα που τον κατέλαβε χωρίς να λάβει από κανένα το χρίσμα.

Ακόμη και σήμερα οι άσπονδοι φίλοι του δεν μπορούν να χωνέψουν με τίποτα τον τρόπο που ο Παππάς κινήθηκε στους επιχειρηματικούς κύκλους και η άνεση του με την οποία μιλούσε με την διαπλοκή. Παραδοσιακά στην αριστερά έλεγαν ότι «το σύστημα πρέπει να πέσει εκ των έσω», έχοντας κατά νου ότι κατάσκοποι θα σαμποτάρουν τον καπιταλισμό. Όμως οι άσπονδοι φίλοι του ισχυρίζονται ότι «αυτή ήταν μία δικαιολογία για μικρά παιδιά».

Το μεγάλο ερώτημα για τη σχέση Αλέξη Τσίπρα-Νίκου Παππά είναι εάν ο πρώην υπουργός ενεργούσε μόνος του από δική του πρωτοβουλία, ή κατ’ εντολή; Ήταν ο Παππάς για τον Αλέξη Τσίπρα αυτό που ήταν ο Αντώνης Λιβάνης για τον Ανδρέα Παπανδρέου ή αυτό που ήταν ο Θεόδωρος Τσουκάτος για τον Κώστα Σημίτη; Όσοι έχουν γνωρίσει και τους τρεις πρώην πρωθυπουργούς διαβεβαιώνουν πως όχι. Οι δύο αστοί πρωθυπουργοί του ΠΑΣΟΚ χρειάζονταν κάποιον έμπιστο για τη λεγόμενη παρασκηνιακή πολιτική δουλειά, δηλαδή τις ειδικές αποστολές και τις συνεννοήσεις που γίνονται πίσω από τις κουρτίνες με ανεπίσημο τρόπο, και τον είχαν βρει στα συγκεκριμένα πρόσωπα. Δεν υπήρχε ποτέ, ωστόσο, συναισθηματική εξάρτηση και ειδικά ο Κώστας Σημίτης δεν δίστασε να απομακρύνει από το πολιτικό του περιβάλλον τον Θεόδωρο Τσουκάτο, τον λεγόμενο και «στρατηγό» της νίκης του, όταν ένα καλοκαίρι κυκλοφόρησε η φήμη ότι ήταν με τον επιχειρηματία Σωκράτη Κόκκαλη στο σκάφος του.

Ο Νίκος Παππάς ήταν ανέκαθεν στο μάτι του κυκλώνα εντός του ΣΥΡΙΖΑ και αν δεν τον είχε επιβάλει ο Αλέξης Τσίπρας θεωρείται βέβαιο ότι δεν θα είχε κάνει ποτέ πολιτική καριέρα. Αυτό που δεν ξέρουν πολλοί, ειδικά εκτός ΣΥΡΙΖΑ, είναι ότι ο Αλέξης Τσίπρας θεωρεί πως χωρίς τον Παππά δεν θα είχε καταφέρει να κυβερνήσει. Αν υπάρχει ένα πρόσωπο που θεωρεί ότι του χρωστάει και ότι έχει μερίδιο στη νίκη του, αυτός είναι ο Νίκος Παππάς και κανένας άλλος.

Για όλους σχεδόν τους υπόλοιπους στον ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας θεωρεί ότι του χρωστάνε τα πάντα, καθώς έγιναν υπουργοί, απέκτησαν εξουσία και εμπειρίες που δεν θα είχαν ποτέ. Πολιτικός επιστήμονας που συνεργάστηκε με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, θέλοντας να επισημάνει το αδιαίρετο του πολιτικού διδύμου, σχολίαζε πρόσφατα ότι «οι Τσίπρας – Παππάς είναι σαν τον Ιανό, ένας άνθρωπος με δύο πρόσωπα».

Ο Νίκος Παππάς έγινε ευρύτερα γνωστός ως το alter ego του Αλέξη Τσίπρα μετά τις εκλογές του 2012, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ βγήκε δεύτερο κόμμα και αναδείχθηκε αξιωματική αντιπολίτευση. Μέχρι τότε δεν απασχολούσε σχεδόν κανέναν, παρά μόνο το εσωκομματικό του περιβάλλον. Εκεί όμως προκαλούσε πάντα έριδες, από την εποχή που οι δυο τους ήταν στη Νεολαία του Συνασπισμού. Μετά τον Ιούνιο του 2012, όταν ήταν προφανές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βάδιζε προς την εξουσία, όσοι ήθελαν να αποκτήσουν επαφή με τον μελλοντικό πρωθυπουργό ήξεραν ότι έπρεπε να προσεγγίσουν το Νίκο Παππά. Επιχειρηματίες, εκδότες και κάθε είδους παράγοντες συναντούσαν εκείνον. Και αυτός με μεγάλη προθυμία αναλάμβανε και απολάμβανε να «κάνει παιχνίδι». Αυτοί που δεν το απολάμβαναν ήταν τα κορυφαία στελέχη, ειδικά όσοι δεν είχαν καλές σχέσεις με το άτυπο Νο2.

Ο Νίκος Παππάς έγινε διάσημος, αρχικά με το περίφημο ταξίδι στη Βενεζουέλα. Κανείς ποτέ δεν έμαθε ποια ήταν η αποστολή του. Κάποιοι μίλησαν για μπίζνες, λόγω και της παρουσίας του Κύπριου δικηγόρου (με ειδίκευση στις off shore) του Αρτέμη Αρτεμίου, τον οποίο τον βλέπουμε σε όλες τις υποθέσεις που εμπλέκεται ο Παππάς. Από τον διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών, έως τα νταραβέρια με τον Σάμπυ Μιωνή (για να βάλει στο χέρι την Μαρέβα Μητσοτάκη). Ο Νίκος Παππάς, είχε κάνει το ταξίδι στη Βενεζουέλα τον Αύγουστο του 2013 κι εξηγώντας στον Real, είχε πει ότι ταξίδεψε στη Βενεζουέλα μαζί με τον Άρτεμη Αρτεμίου για να διερευνήσει το ενδεχόμενο να πάρουμε τρόφιμα από τα super market της Βενεζουέλας. Μία δήλωση με την οποία γέλασαν με την ψυχή τους και τα παρδαλά κατσίκια. Βέβαια όταν αποκαλύφθηκε το ταξίδι είχε πει ότι συζήτησε για την αγορά φθηνού πετρελαίου από τον σύντροφο Μαδούρο. Μαζί στην αποστολή και ο Χρήστος Καλογρίτσας, όπως είχε παραδεχθεί στην Προανακριτική Επιτροπή με τον δικό του ιδιότυπο τρόπο ο «κόκκινος εργολάβος», ο οποίος αποδείχθηκε μοιραίος για το Νίκο Παππά.

Άλλος άνθρωπος

Δίπλα στον Τσίπρα κατάφερε και πήρε εκδίκηση και για την εκδίωξη του από τη νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ το 2003. Ήδη έδειξε τα δόντια του όταν τοποθέτησε τον πατέρα του, Στέλιο, με εντολή Τσίπρα ως συντονιστή της ευρωκοινοβουλευτικής ομάδας μετά τις ευρωεκλογές του 2014. Όμως σύντομα ο πατήρ Παππάς αναγκάστηκε να τα μαζέψει και να επιστρέψει από τα Ευρώπας, διότι ουδείς του έδινε σημασία. Και μετά την ανάληψη της εξουσίας τον Ιανουάριο του 2015 ανέβηκε Θεσσαλονίκη για τον ΟΑΣΘ.

Σύμφωνα με τους άσπονδους φίλους του «ο Νίκος Παππάς από την ημέρα που πέρασε την πόρτα του Μαξίμου έγινε άλλος άνθρωπος». Όπως αφηγούνται πρώην σύντροφοί του που τους απομάκρυνε, ή έφυγαν μόνοι τους μετά την ψήφιση του 3ου μνημονίου τον Ιούλιο του 2015 «η μεγαλύτερη εμμονή του ήταν τα ΜΜΕ και ο έλεγχος τους». Ένιωθε άτρωτος. Ωστόσο, ο χειρισμός της υπόθεσης των τηλεοπτικών αδειών ήταν η πρώτη του μεγάλη αποτυχία.

Όσο είχε εξουσία κανείς δεν τολμούσε να μιλήσει εναντίον του δημόσια, γιατί όλοι γνώριζαν αυτό που και ο ίδιος επιδείκνυε σε κάθε ευκαιρία, ότι δεν θα δίσταζε να χρησιμοποιήσει την τρομακτική ισχύ που είχε με κάθε τρόπο. Σε καμία περίπτωση, όμως, δεν απώλεσε ισχύ ή την επιρροή του στον Αλέξη Τσίπρα. «Δύο άτομα έχουν εκδιωχθεί με αυτόν τον τρόπο από τη Νεολαία του Συνασπισμού», λένε οι εσωκομματικού του αντίπαλοι. «Ο ένας είναι ο Παππάς και ο άλλος είναι ο Βασιλειάδης». Ο Βασιλειάδης στην κυβέρνηση Τσίπρα έλαβε θέσεις κλειδιά και με την αρωγή του Παππά. Και τώρα είναι σε μία ακόμη θέση-κλειδί, αυτή του αναπληρωτή γραμματέα του κόμματος.

Ο Νίκος Παππάς ένιωσε το 2010 από την ώρα που ως δεξί χέρι του Τσίπρα κι ενώ είχαν τα ηνία του κόμματος, πως έφτασε η ώρα-μετά το πρώτο μνημόνιο το 2010- για ακόμη πιο ψηλά. Συμφώνησε απόλυτα με την πρόταση του Χριστόφορου Βερναρδάκη για στρατηγική αποδόμηση του ΠΑΣΟΚ και την κλοπή στελεχών της Χαριλάου Τρικούπη που δήλωναν αντιμνημονιακοί. Όσοι προέρχονταν από το ΠΑΣΟΚ και ήθελαν να προσεγγίσουν τον Τσίπρα, πάντα πλησίαζαν τον Παππά. Έτσι έστησε την ομάδα των «προεδρικών» που πλέον αποτελούν πλέον την πλειοψηφία μεταξύ των μελών του κόμματος. Και οι περισσότεροι προερχόμενοι από το ΠΑΣΟΚ. Ειδικά σε μικρομεσαίο επίπεδο.

Μάλιστα κάποια από τα ραντεβού μετά το 2012 γίνονταν σε σουίτα κεντρικού ξενοδοχείου του Συντάγματος, έχοντας από κοντά και τον… βοηθό του, τον Μανώλη Πετσίτη. Γι’ αυτό πολλοί από τους «53+» τον αποκαλούσαν «ο πεντάστερος» με σκωπτικό τρόπο. Είναι χαρακτηριστικό όταν μαζί με τον Τσίπρα πήγαν στο Κόμο, στο περιβόητο φόρουμ Αμπροζέτι, από εκείνα που παλαιότερα κατήγγελλαν ως εργαλεία του νεοφιλελευθερισμού και του μεγάλου διεθνούς κεφαλαίου, και αντί να καταγγείλουν τους «νεοφιλελεύθερους» οργανωτές, απόλαυσαν την υπερπολυτελή φιλοξενία τους.

Ήθελε Καμένο

Αυτό που πλήγωσε πολύ το Νίκο Παππά, ήταν ότι στις εκλογές του 2015 βγήκε 7ος στην Β’ Αθήνας παρά τις εντολές του προέδρου. Περίμενε ότι στην χειρότερη περίπτωση θα ήταν 3ος. Τον πέρασαν οι Βαρουφάκης, Δραγασάκης, Κουρουμπλής, Βαλαβάνη, Στρατούλης και Χουντής

Η νυν εσωκομματική αντιπολίτευση δεν του συγχωρεί ότι αντί ο ΣΥΡΙΖΑ να συνεργαστεί με το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ της Φώφης Γεννηματά (από τον Σεπτέμβριο) προτίμησε τους ΑΝΕΛ. Τουναντίον έσπρωξε τον Αλέξη Τσίπρα προς τον Καμμένο, με τον οποίο είχαν άριστες σχέσεις. Τα βρήκαν και στην μοιρασιά. Αντίθετα ο Θεοδωράκης τον Ιανουάριο του 2015 ζητούσε προγραμματική συμφωνία, ενώ ανάλογες ήταν και οι απατήσεις της αείμνηστης Γεννηματά τον Σεπτέμβριο του 2015, όταν την βολιδοσκόπησαν συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα. Αντίθετα ο Καμμένος ένιωθε ικανοποιημένος με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Σε ό,τι αφορά τα νομοσχέδια για τα ανθρώπινα δικαιώματα (ΛΟΑΤΚΙ και σία) ήξεραν ότι θα τα υπερψήφιζαν ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι, οπότε ένιωθαν ήσυχοι.

Τους πρώτους μήνες στο Μαξίμου οι περισσότεροι υπουργοί, όταν συναντούσαν τον Τσίπρα, σπάνια κατάφερναν να μιλήσουν μαζί του χωρίς να  είναι παρών ο Παππάς ή χωρίς να ανοίξει κάποια πόρτα και να εμφανιστεί ξαφνικά. Η παρεμβατικότητά του σε όλους σχεδόν τους τομείς και η διάθεση ελέγχου των πάντων είχε αρχίσει να ενοχλεί πάλι. Όταν κάποιοι παραπονέθηκαν, ο Τσίπρας τότε τους ξεκαθάρισε οριστικά και κατηγορηματικά ότι δεν πρόκειται να τον διώξει ποτέ.

Ο Νίκος Παππάς έφτιαξε έναν κύκλο έμπιστων, εκ των οποίων λίγοι προέρχονταν από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ένας από αυτούς ήταν το παλιό στέλεχος του Συνασπισμού, ο Παναγιώτης Σκούτας, που έγινε διευθυντής του γραφείου του, ένας έμπειρος λογιστής με μεγάλη λογιστική-φοροτεχνική εταιρεία. Ο άλλος ήταν ο Λευτέρης Κρέτσος, για τον οποίον πολλοί στον ΣΥΡΙΖΑ λένε ότι δεν τον θυμούνται πριν από το 2012. Στον στενό αυτόν κύκλο ανήκε και ο εκδότης της εφημερίδας «Χωνί» καθώς και πρώην υποψήφιος των ΑΝΕΛ, Γιώργος ΧριστοφορίδηςΈνα άλλο πρόσωπο στον στενό κύκλο των συνεργατών του ήταν ο Γιώργος Φλωρεντής, που τον έκανε γενικό γραμματέα στο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, ο οποίος τη δεκαετία του ’90 για τρία χρόνια υπήρξε συνεργάτης και σύμβουλος του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ, του αείμνηστου Γιώργου Ρωμαίου.

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα