Ο Βόλος ντύνεται Big-5

Αμέσως μετά τη διακοπή του πρωταθλήματος, το πρόγραμμα της Super League περιλαμβάνει ένα  ντέρμπι κορυφής.

Ο ΠΑΟΚ υποδέχεται τον Βόλο στην Τούμπα!

Ο πρώτος παίζει με τον… πρώτο της βαθμολογίας, καθώς οι δυο ομάδες ισοβαθμούν στην κορυφή της βαθμολογίας με 12 βαθμούς σε πέντε παιχνίδια. Και οι δύο έχουν από μία ήττα. Ο ΠΑΟΚ έχασε από τα Γιάννινα στην Τούμπα, ενώ ο Βόλος ηττήθηκε από τον Παναθηναϊκό στη «Λεωφόρο Αλεξάνδρας».

Αν ένα πράγμα δεν μπορούν να κατηγορήσουν ακόμη και οι εχθροί του τον Αχιλλέα Μπέο, είναι ότι δεν ξέρει μπάλα. Το απέδειξε με τον Πανιώνιο. Το επιβεβαιώνει με τον Βόλο. Μια ομάδα νέα στην κατηγορία, που δείχνει αποφασισμένη (και ικανή) εφέτος να διεκδικήσει την είσοδό της στα πλέι οφ  και να πάρει τη θέση που κατέλαβε πέρσι ο Αστέρας Τρίπολης.

Θα το καταφέρει;

Ο Μπέος πήρε εφέτος έναν προπονητή που κάνει θραύση.

Ουδείς γνώριζε τον 32χρονο (ο πιο νέος αλλοδαπός προπονητής στην κατηγορία κι ένας από τους πιο νέους σε όλα τα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα), Γκιγιέρμο Αμπασκάλ, που όχι μόνο έχει τον Βόλο στην κορυφή, αλλά και με την καλύτερη επίθεση του πρωταθλήματος…

Ο Ισπανός έγινε στη Super League ο νεαρότερος προπονητής που κάθισε σε πάγκο. Το ρεκόρ (στην πρώην Α΄ Εθνική) κατέχει ακόμη ο Ιταλός Ετόρε Τρεβιζάν του Εθνικού τη σεζόν 1959-1960, όταν δεν είχε κλείσει ακόμα τα 31 του χρόνια.

Γεννημένος στις 13 Απριλίου 1989 ο Αμπασκάλ  εργαζόταν μέχρι τον περασμένο Γενάρη στην Άσκολι Under 19, ενώ υπήρξε υπηρεσιακός τεχνικός για κάποια παιχνίδια  της πρώτης ομάδας τη σεζόν 2019-20, ενώ  πιο παλιά ήταν υπεύθυνος των ακαδημιών του συλλόγου.

Ως πρώτος κόουτς σε επαγγελματική ομάδα προέρχεται από τη θητεία του στην ελβετική Λουγκάνο (19 ματς) για πέντε μήνες το 2018 και για 28 παιχνίδια στην επίσης ελβετική Κιάσο από τον Ιούλιο του 2017 μέχρι τον Απρίλιο του 2018.

 

Η Μασία

Ωστόσο, το μεγαλύτερο σχολείο γι’ αυτόν ήταν οι ακαδημίες της Μπαρτσελόνα, η περιβόητη Μασία, στην οποία υπήρξε μέλος και μάλιστα συμπαίκτης του Μέσι σε ηλικία 15 ετών κι ενώ στην πρώτη ομάδα έπαιζαν τότε ο Τιερί Ανρί, ο Ντένις Μπέργκαμπ και ο Ρουντ Φαν Νιστελρόι

Ο Αμπασκάλ όμως δεν ήταν γεννημένος για να γίνει μεγάλος ποδοσφαιριστής. Το κατάλαβε και ο ίδιος από νωρίς, όταν στους μικρούς της Μπαρτσελόνα αποκτήθηκε ο Κρκιτς. Από βασικός φορ πέρασε στον πάγκο και η κοσμοθεωρία του άλλαξε…

Συνολικά παρέμεινε τρία χρόνια στο «ποδοσφαιρικό εργοστάσιο» της Μπαρτσελόνα, προτού επιστρέψει στη γενέτειρά του για να ενταχθεί στα τμήματα υποδομής της Σεβίλλης.

«Στην ηλικία των 19 ετών αποφάσισα να φύγω από τον αγωνιστικό χώρο, γιατί έβρισκα τον εαυτό μου σε μια κατάσταση που δεν μου άρεσε. Δεν είχα κίνητρο.

»Παίζοντας με τους φίλους μου ανακάλυψα ότι ήμουν περισσότερο συγκεντρωμένος στο τι θα μπορούσε να συμβεί παρά στο τι έκανα. Ήθελα να προγραμματίζω, να διδάσκω το πώς καλύπτεις τους χώρους και πώς επιτίθεσαι. Το ότι πέρασα από τη Μασία με βοήθησε να αναπτύξω την ικανότητά μου να κατανοώ το ποδόσφαιρο.

»Προσπαθώ να δημιουργώ ομάδες που πάντα θέλουν να έχουν την μπάλα και είναι έξυπνες, παίζουν με ένταση και με ταχύτητα στην επίθεση, αυτό είναι το στίγμα μου», είχε πει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Marca».

 

Η πρόταση από την Ελλάδα

Στον Βόλο έλυσαν από νωρίς πέρσι τη συνεργασία με τον Μιγκέλ Άνχελ Λόπεθ και αναζήτησαν μια άλλη λύση, αλλά με τα ίδια χαρακτηριστικά.

Ο τεχνικός διευθυντής του Βόλου, Άκης Πέτρου, είχε πει για το πώς η ομάδα της Μαγνησίας προσέγγισε τον Ισπανό: «Τις ημέρες που ψάχναμε νέο προπονητή, μας είχαν… βομβαρδίσει από βιογραφικά. Εμείς πάντα θέλουμε στην ομάδα νέους και εξελίξιμους προπονητές, που θα ταιριάζει η φιλοσοφία τους με τη δική μας και δεν θα αλλάξουν το DNA της ομάδας.

»Είδαμε το βιογραφικό του Αμπασκάλ, μας έκανε εντύπωση και αρχίσαμε να συγκεντρώνουμε πληροφορίες. Μεταξύ άλλων πήραμε πολύ καλές συστάσεις κι από τον Χάβι Γκράθια και έτσι αποφασίσαμε να συνεργαστούμε μαζί του».

Ο ίδιος ο Αμπασκάλ θυμάται: «Η προσφορά του Βόλου μού ήρθε μέσω ενός Έλληνα ατζέντη. Επικοινώνησαν μαζί μου, αφού τους είχαν αναλύσει το προφίλ μου. Μόλις μου το είπαν, έκανα μια μελέτη για τον Βόλο, την πορεία και το στιλ. Νομίζω ότι είναι μια σημαντική ευκαιρία για μένα, καθώς είναι ένας σύλλογος που πιστεύει στους Ισπανούς προπονητές, του προέδρου του αρέσει το ισπανικό μοντέλο, και αυτό ήταν αυτό που με έπεισε περισσότερο. Είναι μια σημαντική πρόκληση γιατί είναι ένα πολύ ανταγωνιστικό πρωτάθλημα, έχει ελκυστική μορφή και το γεγονός ότι παίζουμε για κάτι ως το τελευταίο παιχνίδι δίνει ένα σταθερό κίνητρο να παλέψουμε για να είμαστε σε μια προνομιακή θέση. Θέλω να μάθω μια νέα κουλτούρα και να συνεχίσω να χτίζω τον εαυτό μου ως προπονητής, ώστε, όταν έχω την ευκαιρία να επιστρέψω στην Ισπανία, θα έχω εμπειρίες σαν αυτές που με σκληραίνουν».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα