Ο βρώμικος πόλεμος του εμβολίου

Τα συμφέροντα που διακυβεύονται είναι πολλά και δεν είναι μόνο οικονομικά με τη στενή έννοια του όρου

Μέρες τώρα η διεθνής κοινή γνώμη παρακολουθεί να εξελίσσεται σε φιάσκο αυτό που έμοιαζε με θεόσταλτο δώρο και που, αν δεν ήταν τόσο σοβαρό, θα το είχε ήδη κάνει σενάριο για τις φαρσοκωμωδίες του ο Ρόουαν –μίστερ Μπιν– Άτκινσον.

Ο λόγος, φυσικά, για το εμβόλιο-ασπίδα κατά του κορωνοϊού που, ενώ η παραγωγή του γέμισε ελπίδες τον πλανήτη ότι γρήγορα θα απαλλαγούμε από την πανδημία που σε 13 μήνες έχει επιμολύνει πάνω από 100.000.000 άτομα και έχει στείλει στον άλλο κόσμο περισσότερες από 2,1 εκατ. ψυχές, τώρα τα κράτη και οι πολίτες τους περίπου ζητιανεύουν στις φαρμακοβιομηχανίες τις σωτήριες δόσεις.

Έχει φτάσει σε τέτοιο βαθμό ο «πόλεμος του εμβολίου», όπως έχει χαρακτηριστεί, που το πρωί της Πέμπτης έκανε τον γύρο του κόσμου η είδηση ότι, έπειτα από αίτημα της Κομισιόν, ο Ομοσπονδιακός Οργανισμός Φαρμάκων διενήργησε επιθεώρηση στον τόπο παραγωγής εμβολίων της AstraZeneca στο Βέλγιο προκειμένου –όπως διέρρευσε– να διαπιστωθεί αν η καθυστέρηση παράδοσης των εμβολίων εκ μέρους της φαρμακοβιομηχανίας οφείλεται πράγματι σε πρόβλημα παραγωγής στη μονάδα του Βελγίου.

Σε κάθε περίπτωση, το πρόβλημα δεν είναι ότι «η Ευρώπη φλερτάρει με την καταστροφή στους εμβολιασμούς», όπως γράφει το έγκυρο Bloomberg, όσο το γεγονός ότι σε αυτό το ναυάγιο κινδυνεύουν να «πνιγούν» αθώες ζωές χιλιάδων Ευρωπαίων πολιτών.

Πόλεμος, λοιπόν. Πόλεμος αλληλοκατηγοριών ότι η Ε.Ε. «χρύσωσε» τις φαρμακευτικές για τη γρήγορη παραγωγή του εμβολίου, χωρίς όμως να τις δεσμεύσει για τις γρήγορες παραδόσεις. Αλλά και πόλεμος διακρατικός για το ποιος θα πάρει πρώτος τις περισσότερες δόσεις.

Ποιος μπορεί, για παράδειγμα, να πείσει τις κυβερνήσεις των μικρών ευρωπαϊκών κρατών ότι το παιχνίδι παίζεται δίκαια και με όρους αλληλεγγύης, όταν αυτές ακούν ότι έχει δοθεί προτεραιότητα στις παραδόσεις εμβολίων στη Βρετανία; Ή όταν μαθαίνουν ότι η Γερμανία διασφαλίζει όλο και περισσότερα εμβόλια από την ευρωπαϊκή παραγγελία στην Biontech/Pfizer, επειδή ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες αρνούνται τα μερίδιά τους;

Ας μην έχουμε αυταπάτες. Στον πόλεμο της διανομής του σωτήριου εμβολίου θα χρησιμοποιηθούν όλες οι «βρώμικες» τακτικές, αφού τα συμφέροντα που διακυβεύονται είναι πολλά. Και δεν εννοούμε κατ’ ανάγκη τον πακτωλό χρημάτων που τζιράρεται γύρω από την «μπίζνα» –όπως εξελίσσεται– της παρασκευής και της διάθεσης του εμβολίου κατά του κορωνοϊού.

Εννοούμε κατά βάση αυτό που πολλοί δεν συνυπολογίζουν. Ότι όσο πιο γρήγορα προμηθευτεί μία χώρα τις απαραίτητες δόσεις, τόσο γρηγορότερα θα εμβολιάσει τον πληθυσμό της και αντίστοιχα γρηγορότερα θα αποκτήσει ανοσία. Άρα, θα ξεκινήσει και ταχύτερα από τις άλλες χώρες το ντεμαράζ προς την ανάκαμψη.

Ας αναλογιστούμε πόσο θα στοιχήσει στην Ελλάδα ακόμη μία σκληρή καραντίνα κι άλλο ένα καλοκαίρι και χωρίς τουρισμό, και θα έχουμε την απάντηση…

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα