Ο ξεχωριστός Ιανουάριος του Κυριάκου

>>Εκτός από τα ελληνοτουρκικά, οι σκέψεις του πρωθυπουργού βρίσκονται και στον ΠτΔ και στον εκλογικό νόμο, αλλά και στη συνέχιση των εργασιών της Προανακριτικής για τη Novartis

Την ενδέκατη ημέρα του πρώτου μήνα του χρόνου διανύουμε και, αν εξαιρέσουμε τις αργίες της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανίων, είναι ελάχιστος ο χρόνος που έχει διεξαχθεί πραγματικό πολιτικό «παιχνίδι». Ωστόσο, ο Ιανουάριος είναι πολύ ξεχωριστός μήνας για την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη κι αυτό διότι στις εναπομείνασες 20 ημέρες του μήνα πολλά κομβικά γεγονότα θα λάβουν χώρα.

Του Νίκου Τσαγκατάκη

Έχοντας ήδη αφήσει πίσω την πανηγυρική υπογραφή στις 2 Ιανουαρίου στην Αθήνα της διακρατικής συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ για τον αγωγό EastMed, ο Έλληνας πρωθυπουργός ξεκίνησε αυτό το κρίσιμο 20ήμερο με το τετ-α-τετ με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, που έγινε το βράδυ της περασμένης Τρίτης (7/1) στον Λευκό Οίκο. Η εν λόγω συνάντηση στην οποία πολλά είχε επενδύσει η Αθήνα έγινε με φόντο όχι μόνο τις τουρκικές προκλήσεις σε Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειο, αλλά κυρίως στον απόηχο της αμερικανο-περσικής κρίσης που «γέννησε» η εξολόθρευση του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί στη Βαγδάτη. Ειδικά το τελευταίο άλλαξε τα δεδομένα ακόμη και των εθιμοτυπικών δηλώσεων, και μένει να φανεί στην πράξη τι θα εισπράξει η Αθήνα από την επιμονή Μητσοτάκη να υπογραμμίσει στον πλανητάρχη τη μη ανοχή της Ελλάδας σε οποιαδήποτε παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της εκ μέρους της Τουρκίας.

Ξαναπιάνει… δουλειά η Προανακριτική για τη Novartis 

Βέβαια, ο φετινός Ιανουάριος δεν έχει μόνο ελληνοτουρκικά. To Κοινοβούλιο ξαναέπιασε… δουλειά την Τετάρτη 8 Ιανουαρίου, με τη συζήτηση επί του νομοσχεδίου που είχε καταθέσει μερικές ημέρες νωρίτερα στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, και το οποίο αφορούσε τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ελληνικού ενδιαφέροντος αβεβαιότητες (π.χ. η αναγνώριση του δικαιώματος διαμονής των Βρετανών πολιτών στη χώρα μας για όσα θα ισχύουν μέχρι την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, είτε με είτε χωρίς την επίτευξη συμφωνίας. Σημαντική δίχως άλλο νομοθέτηση –έστω και αν δεν της «φαίνεται»– όχι όμως τόσο μείζονος σημασίας όσο είναι η επανεκκίνηση των διαδικασιών της Προανακριτικής Επιτροπής για τη Novartis που έγινε την Πέμπτη 9 Ιανουαρίου.

Θυμίζεται ότι οι τελευταίες –εντός του 2019– συνεδριάσεις της Επιτροπής αναλώθηκαν με τις καταθέσεις του αντιεισαγγελέα Γιάννη Αγγελή, που επανέλαβε τις καταγγελίες του εναντίον της εισαγγελέως Διαφθοράς, Ελένης Τουλουπάκη, καταλογίζοντάς της δόλια απόκρυψη σημαντικών εγγράφων από τη δικογραφία. Μάλιστα, στο πλαίσιο των καταθέσεών του ο δικαστικός λειτουργός φέρεται να ισχυρίστηκε ότι οι μεθοδεύσεις για σπίλωση των 10 πολιτικών αντιπάλων του ΣΥΡΙΖΑ ήταν σε γνώση τής τότε κυβέρνησης Τσίπρα.

Το καμπανάκι της διακοπής των εργασιών της Προανακριτικής για τη Novartis λόγω των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς χτύπησε, τέλος, με την επίκληση εκ μέρους των βουλευτών του Κινήματος Αλλαγής, Βασίλη Κεγκέρογλου και Ευαγγελίας Λιακούλη, πληροφοριών-στοιχείων που ενδέχεται να τεκμηριώνουν χειραγώγηση από τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, ακόμη και της υπόθεσης Noor 1.

 

Δεδομένης της σπουδαιότητας της υπόθεσης Novartis, η επανέναρξη των εργασιών της Προανακριτικής Επιτροπής αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ειδικά αν συνυπολογιστεί το γεγονός ότι μετά από την κατάθεση του εκδότη-διαφημιστή Εμμανουήλ Βουλκίδη (σ.σ. φέρεται να υποστήριξε ότι ο Φιλ. Δεστεμπαστίδης, που έχει «φωτογραφηθεί» ως ένας εκ των προστατευόμενων μαρτύρων, του ζήτησε προμήθεια €400.000 για να του δίνει περισσότερες δουλειές της Novartis, ενώ άφησε άμεσους υπαινιγμούς για την εισαγγελέα Τουλουπάκη ότι του προτάθηκε να μπει σε καθεστώς προστασίας και όταν εκείνος δεν έδωσε στοιχεία για πολιτικά πρόσωπα, τότε τον κάλεσαν να καταθέσει ως ύποπτος), η επόμενη προγραμματισμένη –κρίσιμη κατά πολλούς– κατάθεση είναι αυτή της πρώην εισαγγελέως κατά της Διαφθοράς, Ελένης Ράικου.

Ο εκλεκτός για ΠτΔ και ο εκλογικός νόμος

Ακόμη και το τοπίο της «γαλάζιας» πρότασης για τον επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα ξεκαθαρίσει κι αυτό μέσα στον τρέχοντα μήνα. Ανεξαρτήτως της πασαρέλας των υποψηφίων και των σεναρίων που συνοδεύουν τον καθένα εξ αυτών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει πλέον πολύ χρόνο στη διάθεσή του για να ανακοινώσει τον «εκλεκτό» του κυβερνώντος κόμματος.

Η θητεία του νυν Προέδρου, Προκόπη Παυλόπουλου, περατώνεται στις 13 Μαρτίου και η συνταγματική επιταγή ορίζει πως η διαδικασία των ψηφοφοριών θα πρέπει να ξεκινήσει έναν μήνα νωρίτερα, δηλαδή στις 12 Φεβρουαρίου. Αν και είναι μάλλον απίθανο να φτάσουμε στα μέσα του Φλεβάρη για να μάθουμε το όνομα του (ή της) υποψηφίου που θα προτείνει για το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εκτιμάται πως όλα θα εξαρτηθούν από την άλλη κομβική πολιτική εξέλιξη του φετινού Ιανουαρίου: την ψήφιση της αλλαγής του εκλογικού νόμου.

Ο μέχρι σήμερα σχεδιασμός της κυβέρνησης έλεγε ότι θα προηγηθεί η κατάθεση στη Βουλή του νομοσχεδίου για το νέο ασφαλιστικό, πολλοί όμως είναι εκείνοι που στοιχηματίζουν ότι θα προηγηθεί χρονικά η κατάθεση του νομοθετήματος για την κατάργηση της απλής αναλογικής. Κι αυτό διότι δεν αποκλείεται η σύγκλιση μεταξύ Ν.Δ. και ΚΙΝ.ΑΛ. να ανταλλαχθεί με μία συναινετική σύγκλιση των δύο κομμάτων στο όνομα του επόμενου ΠτΔ.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα