Ο υπερδανεισμός… παντρεύει τα έρημα

Το απόγευμα της Τρίτης μια είδηση που φιλοξενήθηκε στις οικονομικές στήλες των ΜΜΕ είχε εξαιρετικό ενδιαφέρον –και φυσικά προδικάζει εξελίξεις– στην ευρύτερη δημοσιογραφική αγορά. Η είδηση αυτή δεν ήταν άλλη από τη θετική εισήγηση της τράπεζας Alpha Bank να «κουρευτούν» τα δάνεια που έχουν λάβει ο ΔΟΛ και ο «Πήγασος». Αν, τώρα, αναρωτιέστε με ποιον τρόπο μπορεί να συμβεί αυτό, την απάντηση τη δίνει η ίδια η Alpha: οι δύο εταιρείες θα «κουρέψουν» τις τραπεζικές οφειλές τους και θα αναχρηματοδοτηθούν, εφόσον συγχωνευθούν!

Εδώ και μερικές εβδομάδες έχουν κάνει την εμφάνισή τους δημοσιεύματα που καταπιάνονται με το πώς οι άλλοτε κραταιοί κολοσσοί, που σήμερα εμφανίζονται να είναι υπερδανεισμένες, θα καταφέρουν να επιβιώσουν και θα βρουν τον τρόπο να γίνουν βιώσιμοι και επικερδείς.

Μάλιστα, κάποιες καλά πληροφορημένες πηγές ισχυρίζονταν ότι ΔΟΛ και Πήγασος μπήκαν στο σχέδιο των τραπεζιτών που ανέλαβαν να βρουν άμεσα λύση στην «οικονομική εξίσωση» του χρέους. Και η λύση βρέθηκε πριν από μερικά εικοσιτετράωρα και φέρεται να είναι η πιο συμφέρουσα και προσιτή και για τους δύο επιχειρηματικούς οργανισμούς. Η λύση αυτή δεν είναι άλλη από τη συγχώνευση.

Το μνημόνιο της συγχώνευσης μεταξύ των δύο κολοσσών είναι κομβικής σημασίας καθώς αναμένεται να «ανακατέψει την τράπουλα» του δημοσιογραφικού χώρου και να αλλάξει ριζικά τα δεδομένα των media. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι προβλέπει δραστική μείωση του προσωπικού και συγχώνευση όλων των ομοειδών δραστηριοτήτων για να επιτευχθούν οικονομίες κλίμακας τουτέστιν μείωση των λειτουργικών εξόδων κατά 40%. Στην πράξη αυτό μεταφράζεται σε –τι άλλο;–  αποχωρήσεις προσωπικού με ότι αυτό συνεπάγεται για ένα κλάδο (τη δημοσιογραφία) που χτυπάει υψηλά ποσοστά ανεργίας.

Από τη συγχώνευση ο νέος όμιλος που θα δημιουργηθεί αναμένεται να διαπραγματευτεί «κούρεμα» των δανείων κατά 60% με τις «ευλογίες» της AlphaBank. Το «κούρεμα» στα υπέρογκα δάνεια των δύο δημοσιογραφικών οργανισμών είναι άλλωστε ο λόγος της συγχώνευσης.

Η συμφωνία θα ανατρέψει τα δεδομένα στα media

Σύμφωνα με τις δημοσιογραφικές πληροφορίες που στη διάρκεια της εβδομάδας που πέρασε είδαν το φως της δημοσιότητας,η ιδέα της συγχώνευση του ΔΟΛ με τον Πήγασο λέγεται ότι ανήκε στον Φώτη Μπόμπολα και έγινα θετικά αποδεκτή από τον Σταύρο Ψυχάρη.

Αναφορικά, τώρα, με τις τράπεζες που εμπλέκονται στην αιτούμενη έκδοση νέων δανείων, δηλαδή την Alpha Bank, την ΕΤΕ και τη Eurobank, αυτές θεωρούν το deal της συγχώνευσης εκ των ων ουκ άνευ προϋπόθεση. Άλλο προαπαιτούμενο της συμφωνίας ΔΟΛ-Πήγασου φέρεται να είναι η καταβολή μετρητών για τη λειτουργία της νέας εταιρείας αλλά και για τις αποζημιώσεις των υπαλλήλων που θα δουν την πόρτα εξόδου. Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, η συγχώνευση θα επιφέρει αλλαγές από την τηλεόραση (βλ. Μega) μέχρι τις εφημερίδες των εκδοτικών επιχειρήσεων, τα πρακτορεία διανομής Τύπου και το ραδιόφωνο, διότι και ΔΟΛ και Πήγασος έχουν επιχειρηματικές δραστηριότητες και άμεση σχέση με όλες τις κατηγορίες των media. Για παράδειγμα, θα συνεχίσουν κανονικά την κυκλοφορία τους όλες οι εφημερίδες των δύο συγκροτημάτων (Νέα, Νέα Σαββατοκύριακο, Βήμα της Κυριακής, Έθνος, Ημερησία, Goal News) και θα παραμείνουν στον ιντερνετικό αέρα όλα τα sites (in.gr, e-go.gr, tanea.gr, ethnos.gr, imerisia.gr, sentragoal.gr);Βέβαια, στην παρούσα φάση δεν προβλέπεται συγχώνευση και του MegaChannel, καθώς οι τραπεζίτες επιθυμούν να τεθούν σε προτεραιότητα οι οικονομικές εκκρεμότητες των δύο επιχειρήσεων και στη συνέχεια να εξετασθεί η συγχώνευση του νέου ομίλου με το γνωστό κανάλι.

Τι προβλέπει η συμφωνία

Όπως αναφέρουν οι σχετικές πληροφορίες, αμέσως μετά τη συγχώνευση, ο τηλεοπτικός σταθμός Mega θα μετακομίσει στις εγκαταστάσεις του Πήγασου στη Μεταμόρφωση Χαλανδρίου, ενώ τα έντυπα του Πήγασου θα μεταφερθούν στην οδό Μιχαλακοπούλου, όπου βρίσκεται ο ΔΟΛ. Μάλιστα, φέρεται ο Σταύρος Ψυχάρης να έχει ζητήσει ήδη να βρεθούν δύο επιπλέον όροφοι για τη μεταφορά. Ένα επιπλέον σημείο κομβικής σημασίας είναι ότι ο νέος όμιλος που θα δημιουργηθεί θα ελέγχει το 52% του Mega. Ο τελικός και ο σημαντικότερος στόχος αυτής της συμφωνίας είναι βέβαια το κούρεμα του χρέους. Τα δάνεια των ΔΟΛ, Πήγασου και Mega υπερβαίνουν τα 400 εκατομμύρια ευρώ και οι δανειολήπτες επιθυμούν να ψαλιδίσουν τα δάνεια στα 130 έως 160 εκατομμύρια ευρώ.

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα