Ο Ζάεφ «γκρεμίζει» την πλειοψηφία του Μαξίμου

Η εναλλακτική πλειοψηφία στη Βουλή που είχε έτοιμη το Μαξίμου κλονίζεται μετά τα όσα είπε ο Ζόραν Ζάεφ στα Σκόπια, ότι «οι Έλληνες θα μπορούν μαθαίνουν μακεδονικά». Μία ρήση που προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, ακόμη και αυτών που έχουν αποφασίσει να ψηφίσουν τη συμφωνία. Τουναντίον, η κυβέρνηση και το Μαξίμου έπαθαν –ως συνήθως σε τέτοια ζητήματα– αφωνία.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Ήδη στο πρωθυπουργικό μέγαρο προσπαθούν να ξεφύγουν από τη σκληρή πραγματικότητα, ποντάροντας ότι μετά τις συστάσεις Νίμιτς προς τον Ζάεφ, αλλά και τις διαψεύσεις του ίδιου του Σκοπιανού πρωθυπουργού θα ξεχνιόταν το θέμα. Όμως τα βίντεο που κυκλοφόρησαν, όπου ακούγεται ολοκάθαρα ο Ζάεφ να μιλά για «Μακεδονία» και όχι φυσικά για «Β. Μακεδονία» και για «μακεδονική γλώσσα» μάλλον χειροτέρεψαν τα πράγματα.

Έτσι, η πρόσκληση του Κυριάκου Μητσοτάκη προς τους βουλευτές όλων των κομμάτων να μην ψηφίσουν τη συμφωνία των Πρεσπών βρίσκει ευήκοα ώτα. Ο αρχηγός της Ν.Δ. τονίζει πως παραχωρήθηκε η μακεδονική ταυτότητα, η μακεδονική γλώσσα, ενώ πλέον αναβλύζει και αλυτρωτισμός από τον θεωρητικά ήπιο Ζάεφ, ο οποίος έκανε λόγο για «Αιγαιάτες Μακεδόνες» και «διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας στα ελληνικά σχολεία».

Ερμηνεία της Συμφωνίας (κατόπιν εορτής) θέλει ο κ. Πάκης!

Το βίντεο που είδε το φως της δημοσιότητας, όπου η εικόνα και ο ήχος δεν αφήνουν αμφιβολίες για το ποιο ήταν το πραγματικό μήνυμα που ήθελε να περάσει ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, εκνεύρισαν ακόμη και αυτούς που διάκεινται θετικά με τη λύση του θέματος μέσω της συμφωνίας των Πρεσπών. Ο μόνος που δεν αντέδρασε ήταν ο άβουλος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος κατόπιν εορτής και αφού έχουν πέσει οι υπογραφές έθεσε στον Γ.Γ. του ΝΑΤΟ ζήτημα ερμηνείας της συνθήκης των Πρεσπών, ώστε να διασφαλιστεί πως δεν θα υπάρξει αναγνώριση μακεδονικού έθνους και πως η γλώσσα του γειτονικού κράτους είναι σλαβική. Μάλλον πρέπει να πει κάποιος στον κύριο Πρόεδρο ότι στη συμφωνία έχουν συμπεριληφθεί και αναφέρονται ξεκάθαρα ότι η μακεδονική γλώσσα και η μακεδονική εθνότητα ανήκουν στη Βόρεια Μακεδονία. Η οποία σύντομα θα μείνει σκέτη Μακεδονία, κάτι για το οποίο έχει ξεκινήσει εκστρατεία η Σκοπιανή κυβέρνηση, την ώρα που η ελληνική κοιμάται τον ύπνο του δικαίου.

Και κάτι ακόμη για τον συνταγματολόγο κ. Παυλόπουλο. Από πότε οι υπογραφείσες συμφωνίες –όπως των Πρεσπών– υπόκεινται και σε άλλες διαδικασίες, δηλαδή και και σε διαδικασία υπογραφής ερμηνειών; Δηλαδή, θα έχουμε νέες Πρέσπες; Όταν υπογραφόταν η συμφωνία, πού ήταν; Μήπως στη Ραφήνα, δίπλα στον «Αρχηγό» και κοίταζαν τη θάλασσα;

Μετά τις δηλώσεις Ζάεφ για μακεδονική γλώσσα ο καθηγητής Διεθνούς Δικαίου, Πέτρος Λιάκουρας, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN και την Έλλη Στάη, κλήθηκε να απαντήσει στο κρίσιμο ερώτημα αν υπάρχει τρύπα στη Συμφωνία των Πρεσπών όσον αφορά την εθνότητα. «Στη συμφωνία έπρεπε να αναφέρονται ρητά οι νέες διατυπώσεις του Συντάγματος ώστε ο κος Ζαεφ να μην μπορεί να τροποποιεί», σχολίασε, προσθέτοντας πως το δύσκολο είναι πάντα η εφαρμογή και τότε πρέπει να είναι υπό παρακολούθηση από το έτερο συμβαλλόμενο μέλος.

 Μετρούν πάλι κουκιά

Στο Μαξίμου υπολογίζουν ότι από τους ΑΝ.ΕΛ. είναι «δεμένος» ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος (το δήλωσε και πάλι ο ίδιος παρά τα όσα είπε ο Ζάεφ), ενώ τώρα πρέπει να καταβάλουν νέες προσπάθειες με τον Ζουράρι και την Κουντουρά.

Η μεγάλη τους ανησυχία ήταν η αντίδραση του Σταύρου Θεοδωράκη, ο οποίος αναφέρθηκε στις δηλώσεις του Ζάεφ κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Βέλγο πρέσβη: «Η προσπάθεια να βρούμε μία λύση στις σχέσεις μας με τους γείτονές μας δεν γίνεται από θέση αδυναμίας και αυτό πρέπει να το καταλάβει και ο κ. Ζάεφ». Στον κ. Θεοδωράκη ασκούνται πιέσεις από πολλές πλευρές για να αλλάξει στάση το κόμμα του. Ο κ. Θεοδωράκης πιέζεται και από τη Ν.Δ. και το ΚΙΝΑΛ, αλλά και από τους βουλευτές του και πολλά στελέχη από τη βάση, οι οποίοι του έχουν διαμηνύσει πως «κάποιες φορές κάνεις λίγο πίσω για να έχεις οφέλη», εξηγώντας του πως εάν το Ποτάμι καταψηφίσει τη συμφωνία των Πρεσπών θα αλιεύσει περισσότερες ψήφους στις εκλογές, οπότε έχει περισσότερες πιθανότητες να εισέλθει στη Βουλή.

Το σίγουρο είναι ότι κατά της συμφωνίας θα ψηφίσουν εκ μέρους του Ποταμιού οι Γρηγόρης Ψαριανός και Γιώργος Αμυράς, ενώ εάν πειστεί ο Θεοδωράκης θα τον ακολουθήσει σίγουρα ο Γιώργος Μαυρωτάς, ενώ το ίδιο μάλλον θα κάνει και ο Σπύρος Λυκούδης. Ο Δανέλλης από τη δική του πλευρά μάλλον θα εξακολουθήσει να τάσσεται υπέρ της συμφωνίας. Η αλλαγή στάσης του Θεοδωράκη, το πιθανότερο είναι να οδηγήσει σε στροφή και τον Θανάση Θεοχαρόπουλο, ο οποίος έχει πει ότι θα ψηφίσει τη συμφωνία. Όμως ο πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ. και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ μετά την ομιλία Ζάεφ είπε σε ραδιοφωνικές του δηλώσεις: «Είναι σαφές ότι αν δεν μιλάμε για τη Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά μιλάμε για κάποια άλλη, τότε έχουμε άλλη συζήτηση».

Όμως η αλλαγή Θεοδωράκη πέραν του Θεοχαρόπουλου θα δώσει ένα επιπλέον επιχείρημα και στον Γιάννη Μιχελογιαννάκη να μην ψηφίσει τη συμφωνία των Πρεσπών. Ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ το είχε πει και παλαιότερα, όμως τώρα θα έχει και μία νομιμοποιητική βάση, βλέποντας ολοένα και περισσότερους βουλευτές να είναι απέναντι στη συμφωνία και τις δημοσκοπήσεις να κάνουν λόγο ότι το 70% και πλέον θεωρούν τη συμφωνία επιζήμια για τα ελληνικά συμφέροντα.

Συνάντηση και δηλώσεις

Τη Δευτέρα το απόγευμα στο περιθώριο της παρουσίασης του βιβλίου του Κωστή Χατζηδάκη θα υπάρξει συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Σταύρο Θεοδωράκη, προκειμένου να συζητήσουν τα επίχειρα της συμφωνίας των Πρεσπών και τα όσα είπε ο Ζόραν Ζάεφ. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θέλει να πείσει τον επικεφαλής του Ποταμιού να αλλάξει άποψη, εξηγώντας του ότι και μόνο η δική του αλλαγή θα προκαλέσει θρυαλλίδα εξελίξεων.

Σε αυτή τη ρότα κινήθηκε και ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, βουλευτής Αρκαδίας του Κινήματος Αλλαγής, ο οποίος μέσω τηλεοπτικής του συνέντευξης υποστήριξε πως «θεωρώ ότι και το Ποτάμι πρέπει να ξανασκεφθεί την απόφασή του να στηρίξει τη συμφωνία των Πρεσπών, γιατί είναι σαφές πως αν δεν την ψηφίσει το Ποτάμι, δεν υπάρχει πλειοψηφία στη Βουλή».

Ακόμη πιο σκληρή ήταν η Φώφη Γεννηματά, η οποία έκανε λόγο για προσπάθεια δραπέτευσης του κ. Τσίπρα: «Είναι φανερό πως το μόνο που απασχολεί τον κ. Τσίπρα είναι το πότε και πώς θα δραπετεύσει από τα αδιέξοδα που ο ίδιος δημιούργησε. Όσο παραμένει όμως στην εξουσία τα αδιέξοδα για τη χώρα πολλαπλασιάζονται. Οι κίνδυνοι για τα εθνικά θέματα μεγαλώνουν(…)».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής, Ανδρέας Λοβέρδος, το πάει ακόμη πιο μακριά το θέμα ισχυριζόμενος πως οι κυβερνώντες δεν είχαν επίγνωση τι συμφώνησαν: «Οι πρόσφατες δηλώσεις Ζάεφ για ύπαρξη μακεδονικής μειονότητας αποκαλύπτουν ότι η Κυβέρνηση προχώρησε σε μια συμφωνία, για τις συνέπειες της οποίας είτε δεν είχε επίγνωση, είτε αποδεχόταν ως μη κεφαλαιώδεις. Το βίντεο του Ζόραν Ζάεφ δεν αφήνει περιθώρια για δήθεν παρερμηνείες. Η χώρα χρειάζεται επειγόντως πολιτική αλλαγή».

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα