Ο Ζελένσκι ανακοίνωσε νέα διοίκηση σε τέσσερις περιοχές της Χερσώνας

Τα ρωσικά στρατεύματα θα αποσυρθούν από όλη τη δυτική όχθη του ποταμού Δνείπερου

Νέα δεδομένα διαμορφώνονται στην ουκρανική επικράτεια, με τις εξελίξεις στη Χερσώνα, τη μέχρι πρότινος «μητέρα των μαχών». Μετά την ανακοίνωση από τον Ρώσο υπουργό Άμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού, ότι τα ρωσικά στρατεύματα αποχωρούν από όλη τη δυτική όχθη του ποταμού Δνείπερου, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι διόρισε τέσσερις επικεφαλής περιφερειών στη Χερσώνα.

Ειδικότερα, ο Ζελένσκι υπέγραψε διάταγμα βάσει του οποίου αλλάζει η διοίκηση σε τέσσερις περιοχές της αριστερής πλευράς της δυτικής όχθης του ποταμού Δνείπερου.

Οι εξελίξεις στη συγκεκριμένη περιοχή της Χερσώνας καταγράφονται αφότου η Δύση ζήτησε από την Ουκρανία να συμμετέχει σε ειρηνευτικές συνομιλίες, με τη Ρωσία ωστόσο να θέτει και πάλι τους όρους της – δια στόματος Μαρία Ζαχάροβα. Το Κίεβο όμως παραμένει, μέχρι τώρα, σε στάση άρνησης για διάλογο εάν η Μόσχα δεν αποσύρει το βέτο της.

Σημειώνεται, πάντως, ότι η Χερσώνα ανήκε στις περιοχές εκείνες για τις οποίες ανακοινώθηκε προσάρτηση, με την προέλαση του Κιέβου ωστόσο να ανατρέπει, σε πολλά σημεία, τις κατοχικές δυνάμεις.

Η κατάσταση στην πόλη παραμένει δραματική αφού εκατομμύρια κάτοικοι ζουν στο σκοτάδι, αποκομμένοι από το ρεύμα.

Η ανακοίνωση της απόσυρσης

Τα ρωσικά στρατεύματα θα αποσυρθούν από όλη τη δυτική όχθη του ποταμού Δνείπερου, όπως έγινε γνωστό την Τετάρτη.

Σε σχόλια που μεταδόθηκαν και τηλεοπτικά, ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Σοϊγκού τόνισε ότι «οι ζωές και η υγεία των στρατευμάτων πάντα έχουν προτεραιότητα. Λαμβάνουμε υπόψη την απειλή στον άμαχο πληθυσμό και σεβόμαστε τις επιθυμίες αυτών που θέλουν να φύγουν, αλλά και διασφαλίζουμε τη μεταφορά του στρατιωτικού υλικού στον Δνείπερο».

Ο διοικητής των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία, στρατηγός Σεργκέι Σουροβίκιν, επικαλέστηκε δυσκολίες ανεφοδιασμού. Η καλύτερη επιλογή σε αυτές τις περιστάσεις, είπε ακόμη ο στρατηγός σε ανώτατους αξιωματικούς, θα είναι η οργάνωση της άμυνας σε μια γραμμή κατά μήκος του Δνείπερου.

«Η Χερσώνα δεν μπορεί να εφοδιαστεί και να λειτουργήσει πλήρως. Η Ρωσία έκανε ό,τι ήταν δυνατόν να διασφαλίσει την εκκένωση από τους κατοίκους», είπε.

Πρόσθεσε ότι η απόφαση για την υπεράσπιση της αριστερής όχθης [ενν. στα ανατολικά του Δνείπερου] δεν ήταν εύκολη, ταυτόχρονα θα σώσουμε τις ζωές των στρατιωτών.

Η κίνηση ήταν γενικά αναμενόμενη εδώ και ημέρες. Φωτογραφίες και βίντεο από τη Χερσώνα τις τελευταίες ώρες έδειχναν τις ρωσικές σημαίες να έχουν υποσταλεί, ενώ οι ρωσικές αρχές στην κατειλημμένη πόλη είχαν μετακινηθεί προς τα νότια.

Ωστόσο, η παραδοχή του Σουροβίκιν είναι τολμηρή, σημειώνει ο Guardian. Ο στρατηγός ουσιαστικά είπε ότι οι δυνάμεις του δεν μπορούν να λειτουργήσουν ικανοποιητικά, παρά την προσπάθεια της Μόσχας να ενισχύσει τις δυνάμεις της στην περιοχή εγκαταλείποντας άλλα εδάφη βορειότερα και στα ανατολικά.

Η ανακοίνωση έρχεται λίγες μόλις ώρες από την είδηση για τον θάνατο σε τροχαίο δυστύχημα του διορισμένου αναπληρωτή διοικητή της Χερσώνας, Κίριλ Στρεμούσοφ, σε συνθήκες ασαφείς αν όχι και ύποπτες. Μόλις πριν από έξι ημέρες έλεγε ότι είναι «αρκετά πιθανό» ότι οι ρωσικές δυνάμεις θα διέσχιζαν τον ποταμό, δηλαδή θα υποχωρούσαν.

Πλήγμα για τον Πούτιν

Η νίκη στην περιοχή της Χερσώνας ήταν και παραμένει ένας από τους μεγάλους στόχους της Ουκρανίας κατά την αντεπίθεση που εξαπέλυσε από τις αρχές Σεπτεμβρίου, πριν η φθινοπωρινή λάσπη και ο χειμώνας δυσκολέψουν τις επιχειρήσεις.

Ήδη δυτικά μέσα ενημέρωσης, όπως ο Guardian, μιλούν για «ταπεινωτική ήττα» για τη Μόσχα και για τον ίδιο τον Σουροβίκιν που διορίστηκε πριν από ένα μήνα για να φέρει επιτυχίες την ώρα που η πίεση της Ουκρανίας είχε αυξηθεί.

Αλλά, περισσότερο ίσως, είναι και ένα πλήγμα για τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν, που πριν από λίγες εβδομάδες είχε υπογράψει την προσάρτηση της επαρχίας της Χερσώνας στη Ρωσία «για πάντα», έπειτα από δημοψηφίσματα που καταδίκασε η διεθνής κοινότητα.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα