Ο Ζοζέπ Μπορέλ καλεί τις ευρωπαϊκές χώρες να προμηθεύσουν την Ουκρανία με όπλα μακρού βεληνεκούς

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ χαιρέτησε επίσης την ανακοίνωση του Βερολίνου για την παροχή στρατιωτικής βοήθειας ύψους 2,7 δισεκατομμυρίων ευρώ στο Κίεβο

«Να επιταχύνουν» τις αποστολές όπλων προς τις ουκρανικές δυνάμεις και να τις προμηθεύσουν με συστήματα πυροβολικού μακρού βεληνεκούς για να απαντούν στις ρωσικές επιθέσεις, κάλεσε σήμερα Σάββατο τις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ.

«Οι Ουκρανοί έχουν ειδικές ανάγκες. Οι Ρώσοι τους βομβαρδίζουν από μεγάλη απόσταση, κατά συνέπεια πρέπει να έχουν την ικανότητα να φθάνουν στις ίδιες αποστάσεις, το ίδιο βεληνεκές», εξήγησε έπειτα από την συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα στην Στοκχόλμη.

«Πρέπει να επιταχύνουμε τις αποστολές»

Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι θα προμηθεύσει τις ουκρανικές δυνάμεις με πυραύλους Κρουζ Storm Shadow μακρού βεληνεκούς.

«Τα βασικά θέματα της συνομιλίας μου με τους υπουργούς Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης σήμερα θα είναι τα συστήματα πυροβολικού μακρού βεληνεκούς και οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις βραχυπρόθεσμα», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, ο οποίος προσεκλήθη να συμμετάσχει στην σύνοδο των ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών και των ομολόγων τους της περιοχής Ινδικού-Ειρηνικού.

«Αντί να τίθεται η ερώτηση πότε να ξεκινήσει η αντεπίθεση, καθένας πρέπει να αναρωτηθεί αν έχει κάνει αρκετά για να ξεκινήσει η ουκρανική αντεπίθεση και για να είναι επιτυχής», δήλωσε ο Ντμίτρο Κουλέμπα πριν από την συνάνητσή του με τον Ζοζέπ Μπορέλ.

«Ο Ντμίτρο Κουλέμπα μας εξήγησε την κατάσταση στο πεδίο. Στην περιοχή του Μπαχμούτ, η Ουκρανία έχει ανάγκη από περίπου 1.000 οβίδες πυροβολικού ημερησίως (…) αυτό δίνει μια ιδέα της έντασης των μαχών», είπε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας.

«Στέλνουμε όπλα και πυρομαχικά, αλλά πρέπει να επιταχύνουμε τις αποστολές και να αποκαταστήσουμε τα αποθέματα», επέμεινε χαιρετίζοντας την ανακοίνωση του Βερολίνου για την παροχή στρατιωτικής βοήθειας ύψους 2,7 δισεκατομμυρίων ευρώ στο Κίεβο.

«Η ένταξη της Ουκρανίας είναι αποφασισμένη»

«Αν δεν στείλουμε, η Ουκρανία δεν θα μπορέσει να αμυνθεί. Η ύπαρξη μίας ανεξάρτητης και κυρίαρχης χώρας διακυβεύεται με αυτόν τον πόλεμο που διεξάγει η Ρωσία».

«Ο κ. Κουλέμπα θα έχει την ευκαιρία να μιλήσει γι’ αυτό στην συνεδρίασή μας με τις χώρες της περιοχής Ινδικού-Ειρηνικού», πρόσθεσε ο Μπορέλ.

«Δεν μιλήσαμε για την ένταξη κατά την διάρκεια της συνομιλίας μας. Η ένταξη της Ουκρανίας είναι αποφασισμένη και η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη», είπε.

Το θέμα της Ουκρανίας ότι δηλαδή η κυριαρχία της δεν καλύπτει το σύνολο του εδάφους της δεν αποτελεί λόγο για καθυστέρηση. Η Κύπρος έγινε δεκτή ως μέλος χωρίς η κυριαρχία της να καλύπτει το σύνολο του εδάφους της και το ζήτημα παραμένει ανοικτό», εξήγησε ο Ζοζέπ Μπορέλ.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα