«Όχι» από τον Κυριάκο για πιο σκληρή καραντίνα

Έντονος είναι ο προβληματισμός στις συσκέψεις του Μεγάρου Μαξίμου. Από την μία το πολιτικό προσωπικό καίγεται να έχει γρήγορα αποτελέσματα, ώστε ει δυνατόν να ανοίξει η οικονομία από την 1η Δεκεμβρίου με όριο τις 10 του επόμενου μήνα. Και από την άλλη η εμμονή των επιστημόνων που ζητούν πιο αυστηρή καραντίνα και απαγόρευση της κυκλοφορίας μετά τις 10 το βράδυ.

Αναμφίβολα όλοι έχουν παραξενευτεί από το… κυκλοφοριακό ζήτημα στην πρωτεύουσα Δευτέρα, Τρίτη και Τετάρτη που δεν θύμισε καραντίνα. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο πρώτο lock down υπήρχαν κάποιες ώρες της ημέρας που δεν κυκλοφορούσε κουνούπι. Τώρα δεν ισχύει αυτό. Ειδικά τις πρωινές ώρες η κίνηση είναι μεγάλη.

Και όπως λένε στο Μαξίμου από τη στιγμή που κινούνται νόμιμα πρέπει να βρεθεί η χρυσή τομή. Δηλαδή και τα μέτρα να τηρούνται, αλλά και οι περιορισμοί στην κίνηση να μην προκαλέσουν μεγαλύτερη δυσφορία, καθώς είναι δεδομένη η κόπωση του κόσμου.

Εξάλλου ήδη υπάρχουν ρήγματα στην κοινωνία και έχουν αυξηθεί αυτοί που διαφωνούν με τους χειρισμούς της κυβέρνησης, ενώ παρατηρείται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κάποιοι, να ακούγονται πολύ πιο εύκολα όσοι διακινούν συνομωσιολογικές θεωρίες. Επίσης ελλοχεύει πάντα ο φόβος για χαλάρωση από τη στιγμή που το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού που ανακοίνωσε η Pfizer λάβει-όπως αναμένεται-την σχετική άδεια.

Έτσι τόσο ο πρωθυπουργός όσο και οι συνεργάτες του αναμένουν με αγωνία τα αποτελέσματα για την πρώτη εβδομάδα της καραντίνας, οπότε και θα ληφθούν αποφάσεις. Αλλά όπως τονίζουν  αξιόπιστες πηγές «είναι εξαιρετικά απίθανο να αυστηροποιηθούν τα μέτρα της καραντίνας». Επίσης αποκλείεται να περιοριστεί η μετακίνηση των πολιτών με βάση τα μηνύματα που αποστέλλονται στο 13033.

Όχι στην πίεση

Όμως ο ίδιος ο πρωθυπουργός, όταν έδωσε την συγκατάθεση του να υλοποιηθούν οι εισηγήσεις των επιστημόνων για νέα καραντίνα ξεκαθάρισε πως δεν επιθυμεί περαιτέρω πίεση των πολιτών, ειδικά αυτή την περίοδο όπου όλοι ανέμεναν τις εορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς και είναι βέβαιο ότι η νέα καραντίνα τους έχει επιβαρύνει ψυχολογικά. Έτσι όλοι αναμένουν τα αποτελέσματα της πρώτης εβδομάδα της καραντίνα κι ελπίζουν ότι δεν θα αναγκαστούν να προχωρήσουν σε αυστηροποίηση των μέτρων. Και δεν μιλάμε για αύξηση κρουσμάτων, τα οποία έτσι κι αλλιώς αναμένονται αυξημένα, καθώς τώρα φαίνονται οι μολύνσεις των προηγούμενων 14 ημερών.

Πάντως εάν το ιικό φορτίο αυξηθεί, κάτι που δεν είναι το αναμενόμενο, τότε δεν θα πρέπει να αποκλειστεί να δούμε τα μέτρα να γίνονται πιο αυστηρά, παρά το γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίζεται ως θιασώτης της ισορροπίας ανάμεσα στους αυστηρούς περιορισμούς που θα οδηγήσουν σε αναχαίτιση του δεύτερου κύματος και της διατήρησης μιας υποτυπώδους αίσθησης «κανονικότητας», προκειμένου οι πολίτες να διατηρήσουν τις δυνάμεις τους. Άλλωστε, οι περιορισμοί δεν θα αρθούν αυτομάτως με το πέρας του lock down.

Επίσης στο Μαξίμου τέθηκε επί τάπητος και η είδηση του νέου εμβολίου που ανακοίνωσε η Pfizer. Κι όλοι φοβούνται ότι εάν οι ειδήσεις είναι ευνοϊκές (όπως υποστήριξε και ο διευθύνων σύμβουλος της πολυεθνικής, ο Θεσσαλονικιός  Άλμπερτ Μπουρλά, στην συνομιλία του με τον πρωθυπουργό), τότε με το μόλις βγούμε από την καραντίνα παρατηρηθεί η ίδια ή και χειρότερη ακόμη χαλάρωση των πολιτών λόγω του εμβολίου.

Υπό αυτό το πρίσμα, πρέπει να διατηρηθούν οι εφεδρείες υπομονής, προκειμένου να μην υπάρξει μέτωπο αντίδρασης σε κυβερνητικές αποφάσεις, κάτι που θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά και την επιδημιολογική εξέλιξη στη χώρα.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα