«Όχι» Ερντογάν σε ΗΠΑ για εκεχειρία στη βόρεια Συρία

Επιμένει στη σκληρή του θέση ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφερόμενος στη Συρία ρίχοντας ¨”πόρτα” στις ΗΠΑ ενώ τόνισε πως δεν πρόκειται να «διαπραγματευτεί ποτέ με τους τρομοκράτες».

Ο Τούρκος Πρόεδρος  είπε σε συνέντευξη του στο NTV πως στη συνομιλία που είχε με τον Ντόναλντ Τραμπ, του ξεκαθάρισε πως δεν έχει καμία πρόθεση να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τους Κούρδους, αναφέροντας μάλιστα πως δεν πρόκειται να κηρύξει ποτέ μια εκεχειρία στην περιοχή.

Ουσιαστικά έθεσε εκτός πλάνου την προτροπή των ΗΠΑ να ξεκινήσουν συζητήσεις ώστε να αποκλιμακωθεί η ένταση και να σταματήσει η επιχείρηση «Πηγή Ειρήνης» των τουρκικών δυνάμεων στη βόρεια Συρία.

Ο Ερντογάν είπε πως στόχος της τουρκικής επέμβασης είναι οι Κούρδοι μαχητές να εκδιωχθούν σε μια απόσταση πάνω από 32 χλμ εντός της συριακής επικράτειας.

Συμπλήρωσε μάλιστα πως η είσοδος του συριακού στρατού στην πόλη Μανμπίτζ «δεν είναι αρνητική», αλλά οι μαχητές δεν πρέπει να παραμείνουν εκεί, ενώ τόνισε πως οι συνομιλίες με τις ΗΠΑ και τη Ρωσία για τις συριακές πόλεις Κομπάνι και Μανμπίτζ συνεχίζονται.

Πρόσθεσε δε, πως είναι έτοιμες οι εναλλακτικές για τα αμερικανικά μαχητικά F-35, δηλώνοντας «πως οι προσφορές καταφθάνουν».

Παράλληλα, η τουρκική προεδρία ανακοίνωσε πως ο Ερντογάν στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, του ανέφερε πως η τουρκική στρατιωτική επιχείρηση θα συμβάλει στην μάχη κατά της τρομοκρατίας, στην εδαφική ακεραιότητα της Συρίας και στην διαδικασία εξεύρεσης πολιτικής λύσης.

Διαβάστε επίσης