«ΟΧΙ» το «σύστημα», «ΝΑΙ» ο Βασιλειάδης

ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ

Πλήθος αντιδράσεων από έντυπες εκδόσεις και ιστοσελίδες διατυπώθηκαν για το σχέδιο Βασιλειάδη να μειωθούν οι ομάδες του επαγγελματικού ποδοσφαίρου σε 20 και να γίνουν 2 πρωταθλήματα με 10 ομάδες το καθένα.

Δημοσιογράφοι με κύρος(!) ανέλυσαν το σχέδιο και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι εμπεριέχει στοιχεία διάλυσης του ποδοσφαίρου, πολιτικές εξυπηρετήσεις του Βασιλειάδη και ανεπίτρεπτη(!!!) χρηματοδότηση του ποδοσφαίρου, αφού το σχετικό κονδύλι των 30 εκατ. ευρώ θα μπορούσε να δοθεί στις περικοπτόμενες διαρκώς συντάξεις.

Η «Α» έχει χαρακτηρίσει πολλούς ποδοσφαιρικούς παράγοντες αλλά και εκπροσώπους των ΜΜΕ ως «μυαλοπώληδες». Οι εν λόγω κύριοι με αξιοπρόσεκτη γραφή εντοπίζουν(…) όλα τα κενά της πρότασης για μείωση των ομάδων αλλά αδυνατούν να υποδείξουν μια λύση αποδεκτή απ’ όλους. Ειδικά οι αθλητικοί δημοσιογράφοι που ζουν από το ποδόσφαιρο, δείχνουν να ικανοποιούνται από το υπάρχον status του ποδοσφαίρου, δηλαδή με ένα σκηνικό που έχει οδηγήσει σε λουκέτο μεγάλο αριθμό αθλητικών εντύπων. Με λίγα λόγια, θα έλεγε κανείς ότι πυροβολούν τα πόδια τους.

Διατυπωμένες ενστάσεις

Μέσα από τα γραφόμενα αλλά και τις δηλώσεις παραγόντων έχουν διατυπωθεί ενστάσεις τις οποίες οφείλουμε να καταγράψουμε και να αναλύσουμε.

1η ένσταση: Αφορά τη μείωση των ομάδων και έχει κύριο επιχείρημα ότι δεν μπορεί ο υπουργός να αποφασίζει για το θέμα αυτό, παρά μόνο η ΕΠΟ και η Super League.

Μα τον περασμένο Νοέμβριο η Super League απέρριψε πρόταση μείωσης των ομάδων, απέρριψε τα play off και κατέληξε σε ένα τουρνουά Super Cup φιλικών αγώνων, που τελικά δεν διοργάνωσε.

Το ίδιο χρονικό διάστημα η ΕΠΟ του Βαγγέλη Γραμμένου συνεδρίασε 2-3 φορές χωρίς να ασχοληθεί με το θέμα αυτό και γενικότερα με την κατρακύλα του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Οι επιτηρητές της FIFA, Χούμπελ και ΣΙΑ, μέχρι τον Μάρτιο τα έβλεπαν όλα καλά. Και μετά ξαφνικά διαπίστωσαν ότι πρέπει να επέλθει GREXIT στο ελληνικό ποδόσφαιρο, αφού η ΕΠΟ και η Super League δεν έπραξαν αυτά που οι ίδιοι ΔΕΝ τους είπαν!!!

Συμπέρασμα: Μέσω ποδοσφαιρικών φορέων η μείωση των ομάδων δεν πρόκειται να γίνει.

2η ένσταση: Για τη χρηματοδότηση του ποδοσφαίρου μέσω μεριδίου από τη φορολόγηση του ποδοσφαιρικού τζόγου.

Για τους «μυαλοπώληδες» που προαναφέραμε, μπορεί το κράτος και οι στοιχηματικές εταιρείες να κερδίζουν χρησιμοποιώντας τα σήματα των ομάδων χωρίς την έγκρισή τους. Και αν οι ομάδες ζητήσουν μερτικό από τα κέρδη τους, οι κύριοι αυτοί, ενθυμούμενοι σκηνικά Μάρθας Βούρτση και Νίκου Ξανθόπουλου, θυμούνται και τους συνταξιούχους που πεινάνε, λες και οι ομάδες ευθύνονται για το κατάντημα αυτό και όχι το κράτος.

Εδώ όμως το παραμύθι έχει και δράκο. Και ο δράκος είναι η αδυναμία 7-8 ΠΑΕ να βρουν τηλεοπτική στέγη. Ποιος ευθύνεται όμως γι’ αυτή την κατάσταση, είναι γνωστό… Όταν ο Β. Γκαγκάτσης έριχνε στα βράχια την κεντρική διαχείριση με τη NOVA, και στη συνέχεια πήγαινε στην Cosmote για να διαπραγματευτεί μια άλλη κεντρική διαχείριση, την ώρα μάλιστα που 8 ομάδες είχαν ήδη υπογράψει με το συνδρομητικό κανάλι, οι άστεγες σήμερα ΠΑΕ τι έκαναν; Κατάλαβαν έστω και αργά σε ποιους εμπιστεύτηκαν τη διοίκηση και τα συμφέροντά τους και σε ποιους κατέβαλλαν παχυλούς μισθούς 10.000 ευρώ μηνιαίως με μηδενικό αποτέλεσμα;

Είναι σαφές ότι πρωτάθλημα χωρίς τηλεοπτικά συμβόλαια των 7 ομάδων δεν μπορεί να γίνει. Χρειάζεται όμως διάλογος, εφικτές προτάσεις και λύσεις, και όχι «μαγκιές» του τύπου «δεν θα κατέβουμε στο πρωτάθλημα, δεν μπορείτε χωρίς εμάς» κ.λπ.

3η ένσταση (της «Α»): Το απαράδεκτο σκηνικό του ποδοσφαίρου έγινε υπό την αιγίδα των διεθνών φορέων FIFA και UEFA. Έχουν να προτείνουν λύσεις όταν επισκέπτονται τον υπουργό Βασιλειάδη, την ΕΠΟ και τη Super League;

Εδώ ακριβώς βρίσκεται ο κόμπος που πρέπει να λυθεί, Όταν το ποδόσφαιρό μας έχει καταποντισθεί κάτω από το βλέμμα τους, δεν γίνεται να υπάρχει επίκληση του αυτοδιοίκητου, όταν το ίδιο το αυτοδιοίκητο υπό την αιγίδα τους δείχνει τάσεις αυτοκτονίας… Χρειάζεται ρεαλισμός, σύμπτυξη ιδεών και όχι αφορισμοί τύπου GREXIT, την ώρα μάλιστα που οι ομάδες τηρούν τους όρους του καταστατικού που οι ίδιοι επέβαλαν.

Τελειώνοντας θα σταθούμε στην πρόταση του κ. Μονεμβασιώτη του Απόλλωνα Αθηνών. Η πρόταση αυτή ξεκινάει με βάση την πληροφόρησή του ότι στις ΠΑΕ θα διανεμηθούν 70 εκατ. ευρώ. Η πληροφόρηση είναι λανθασμένη, με άμεση συνέπεια την έλλειψη βάσης στην πρότασή του. Αν τα λεφτά αυτά δοθούν μόνο για αμοιβές τηλεοπτικών συμβάσεων, χωρίς κανόνες, χωρίς μέριμνα για εξυγίανση και προγραμματισμό, τότε όχι μόνο  τα 70, αλλά ακόμη και τα 170 εκατ. ευρώ δεν θα επαρκούσαν.

«Η ΑΠΟΨΗ»

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα