Οφέλη για την αντιπολίτευση από το κυβερνητικό αλαλούμ

Η ανυπαρξία συντονισμού, η ανεπάρκεια στη διαχείριση της κρίσης, αλλά και τα τερατώδες ψέματα που ειπώθηκαν από κυβερνητικά χείλη για να ξεπεραστεί με επικοινωνιακό τρόπο η εθνική τραγωδία, δίνουν το δικαίωμα στα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης να αναπροσαρμόσουν τη στρατηγική τους και να πιέσουν αφόρητα τον ΣΥΡΙΖΑ.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Την ώρα που η κυβέρνηση αναζητά με αγωνία μία σωστική λέμβο για να παραμείνει ζωντανή στα τρικυμιώδη νερά που πλέει από τις 23 Ιουλίου και ειδικά μετά τη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό το βράδυ εκείνης της ημέρας στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής. Μία σύσκεψη που τα κόμματα την έχουν χαρακτηρίσει ως «το θέατρο της Δευτέρας» ενθυμούμενοι τις ημέρες της ασπρόμαυρης ακόμη ΕΡΤ.

Η δήλωση του Δημήτρη Τζανακόπουλου ότι «η απόφαση του Πρωθυπουργού είναι σαφής. Η Κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να συγκρουστεί με τα συμφέροντα για να γίνει ό,τι είναι δυνατόν για την αποφυγή παρόμοιας καταστροφής στο μέλλον», εννοώντας τις κατεδαφίσεις των αυθαιρέτων, αντιμετωπίστηκε με γέλωτα από την αντιπολίτευση, που κατανοούν το δράμα του πρωθυπουργού και του κόμματός του, οι οποίοι καταρρέουν μέρα με την ημέρα. Και όπως επισημαίνουν από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, «η παγιωμένη αντίληψη στην κοινωνία, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ τελειώνει, μετά την εθνική τραγωδία στο Μάτι έχει μετατραπεί σε οργή».

Κι όπως επισημαίνουν βουλευτές της ελάσσονος αντιπολίτευσης, «ο Αλέξης Τσίπρας μοιάζει κουρασμένος και ανήμπορος, να διαχειριστεί τον όλεθρο και την καταστροφή. Ό,τι και αν επιχειρήσει να πράξει, είτε σε πολιτικό είτε σε επικοινωνιακό επίπεδο, καίγεται και εξαϋλώνεται μέσα σε ελάχιστο χρόνο».

Κίνημα Αλλαγής και ΚΚΕ εξακολουθούν πάντως να ζητούν εξηγήσεις από την κυβέρνηση στη Βουλή. Ήδη ερώτηση έχουν καταθέσει βουλευτές του Κομμουνιστικού Κόμματος, αλλά και η Εύη Χριστοφιλοπούλου, εκ μέρους του Κινήματος Αλλαγής, που θέτει μάλιστα εννέα συγκεκριμένα ερωτήματα για το πώς φτάσαμε στην εθνική τραγωδία. Εξάλλου, το ΚΙΝΑΛ κατηγορεί την κυβέρνηση για εγκληματικές πράξεις και παραλείψεις αλλά και έλλειψη προληπτικών μέτρων πολιτικής προστασίας. Ο Βασίλης Λεβέντης ζήτησε προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή σε επίπεδο αρχηγών, ώστε να συζητηθούν οι ευθύνες για την τραγωδία. Και τέλος, το Ποτάμι πέραν των δηλώσεων του Σταύρου Θεοδωράκη, όπου ζητά παραιτήσεις, εξέδωσε ανακοίνωση εκφράζοντας επιφυλάξεις για το εάν η Δικαιοσύνη θα ασχοληθεί επί της ουσίας με την εθνική τραγωδία, ή θα βάλει πλάτη στην κυβέρνηση.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι όλα τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης θεωρούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ηττηθεί όποτε κι εάν γίνουν εκλογές και γι’ αυτό προσπαθούν να εκμεταλλευθούν την φυγή των ψηφοφόρων από το κυβερνητικό κόμμα. Εξάλλου ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ, Ποτάμι και Ένωση Κεντρώων είναι πιο κοντινές επιλογές για τους απογοητευμένους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ.

«Εμείς έχουμε μπαρουτοκαπνισμένα στελέχη για τις κρίσεις»

Στη Χαριλάου Τρικούπη, ήδη μετά τη λήξη του τριήμερου πένθους, ανέβασαν κατακόρυφα τους τόνους. Κι εκτός της συνέντευξης της Φώφης Γεννηματά, κατατέθηκε μακροσκελής επερώτηση μέσω της Εύης Χριστοφιλοπούλου στη Βουλή. Στην επερώτηση, πέραν των 9 ερωτημάτων προς την κυβέρνηση, υπάρχει αναλυτική αναφορά για την καταστροφική διαδρομή της πυρκαγιάς από το Νταού Πεντέλης στο Μάτι.

Στην επερώτηση το ΚΙΝΑΛ αναφέρει ότι ως κύρια αίτια της εθνικής τραγωδίας είναι το γεγονός πως δεν ελήφθησαν μέτρα αυξημένης επιτήρησης σε δασικές εκτάσεις, δεν ενημερώθηκαν έγκαιρα οι κάτοικοι, δεν ελήφθησαν μέτρα για την αποφυγή πρόκλησης πυρκαγιάς, και δεν εξασφαλίστηκε η ετοιμότητα του προσωπικού και των μέσων των εμπλεκομένων φορέων. «Αντιθέτως, το μεσημέρι της Δευτέρας διατάχθηκε η μετακίνηση των δυνάμεων που βρίσκονταν στο Κορωπί, την Παλλήνη και τη Νέα Μάκρη, αφήνοντας τις περιοχές αυτές εντελώς ανοχύρωτες όταν ξέσπασε η πυρκαγιά. Η ολιγωρία επέτρεψε την γιγάντωση της φωτιάς, με αποτέλεσμα να απαιτούνται πολλαπλάσιες δυνάμεις για την κατάσβεσή της. Ταυτόχρονα έγινε λάθος εκτίμηση για την πορεία της φωτιάς, ενώ αγνοήθηκαν οι προβλέψεις της ΕΜΥ». Εξ αντιδιαστολής, επισημαίνεται ότι όπου υπήρξε εκκένωση με πρωτοβουλία των άμεσα εμπλεκομένων (Λύρειο Ίδρυμα, Κατασκηνώσεις Αγίου Ανδρέα, Ίδρυμα «Η Παμμακάριστος») «δεν θρηνήσαμε ούτε ένα θύμα».

Όμως το Κίνημα Αλλαγής αρχής γενομένης από την επερώτηση της κας Χριστοφιλοπούλου θα υπενθυμίζει από εδώ και πέρα τον τρόπο διαχείρισης των κρίσεων επί ΠΑΣΟΚ, ενώ θα τονίζεται μετ’ επιτάσεως πως επί ημερών Γιάννη Σγουρού στη Νομαρχία Αθηνών (2002-2010) και στην Περιφέρεια (2010-2014) δεν υπήρξε νεκρός. Τουναντίον, με τη Δούρου στο τιμόνι της Περιφέρειας, η Αττική μετρά περισσότερους από 100 νεκρούς, τον χειμώνα στις πλημμύρες της Μάνδρας και τώρα στο Μάτι. Επίσης από τη Χαριλάου Τρικούπη θα επισημαίνονται διαρκώς τα αντανακλαστικά του Γιώργου Καμίνη, που με δική του εντολή εκκενώθηκαν οι παιδικές κατασκηνώσεις του δήμου Αθήνας στον Άγιο Ανδρέα. Κι όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, το ΚΙΝΑΛ θα προσπαθήσει να αποδείξει ότι έχει τα κατάλληλα στελέχη για διαχείριση κρίσεων, σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ, «οι οποίοι μετρήθησαν, ζυγίσθηκαν και φάνηκαν ελλιποβαρείς».

 Το ευαγγέλιο Χρυσοχοΐδη

Ταυτόχρονα, στη Χαριλάου Τρικούπη έχουν αναρτήσει ως ευαγγέλιο τις τρεις προϋποθέσεις που έχει αναφέρει σε όλες τις συσκέψεις ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και τις οποίες ο πρώην υπουργός τις δημοσιοποίησε. Αυτές οι προϋποθέσεις είναι:

Η πρώτη αφορά το προσωπικό το οποίο καλείται κάθε φορά να συμμετάσχει. Εκεί απαιτείται να υπάρχει ένας επικεφαλής έμπειρος και ικανός αξιωματικός. Και τούτο διότι θα κληθεί να λάβει πολύ σοβαρές αποφάσεις και να οργανώσει τις δυνάμεις, ώστε η επιχειρησιακή προσπάθεια που θα καταβληθεί να έχει αποτέλεσμα. Πρέπει αυτός και οι συνεργάτες του να αξιολογήσουν τον κίνδυνο και την απειλή με τρόπο τέτοιο ώστε να αποτραπεί ή να ελαχιστοποιηθεί η όποια ζημιά.

Η δεύτερη αφορά στην εξοικείωση και γνώση γύρω από τη διαχείριση. Να υπάρχει ετοιμότητα μέσα από διαρκείς ασκήσεις που θα αντιμετωπίζουν όλα τα πιθανά ενδεχόμενα, ώστε οποιοδήποτε περιστατικό, ακόμη και το πιο ακραίο, να μην είναι κάτι πρωτόγνωρο. Απαιτείται διαρκής εξάσκηση και εκπαίδευση. Απαιτείται εισαγωγή νέων τεχνολογιών όπως και νέων μεθόδων.

Η τρίτη προϋπόθεση αφορά στην επικοινωνία αυτών που διαχειρίζονται μια κρίση με τους πολίτες. Οι πολίτες πρέπει να είναι ανά πάσα στιγμή ενήμεροι. Να δέχονται μηνύματα, από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, από τα social media, από την κινητή τηλεφωνία, ώστε να γνωρίζουν πώς πρέπει να δράσουν είτε για την προστασία της περιουσίας τους είτε της ζωής τους.

Στο ΚΙΝΑΛ θεωρούν ως δεδομένο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχει περίπτωση να ανακάμψει. Απλά προσπαθούν να μαντέψουν πότε θα αποδράσει από την εξουσία. Διότι όλα τα αφηγήματα αποδεικνύονται κάλπικα, ενώ τώρα θα πρέπει διαρκώς να απολογείται και για τους νεκρούς στο Μάτι. Επίσης, όπως τονίζουν, «όσο οι υπουργοί συνεχίζουν να ρίχνουν τις ευθύνες στους νεκρούς και τα αυθαίρετα, τόσο θα αηδιάζει περισσότερο η κοινωνία μαζί τους». Οπότε υπάρχει πεδίον δόξης λαμπρό, προκειμένου να προχωρήσει η επιχείρηση επαναπατρισμού των πράσινων ψηφοφόρων.

Και βέβαια ουδείς θα πρέπει να λησμονήσει ότι ακόμη και όταν καταλαγιάσει κάπως ο σάλος με την τραγωδία στο Μάτι, έρχονται εκ νέου στην επικαιρότητα το Μακεδονικό, αλλά και τα μέτρα που θα αναγκαστεί να υλοποιήσει η κυβέρνηση Τσίπρα, κάτι που επισήμανε και η τελευταία έκθεση του ΔΝΤ, η οποία δεν έτυχε της πρέπουσας δημοσιότητας, λόγω της έκτακτης κατάστασης με τη βιβλική καταστροφή.

ΠΟΤΑΜΙ: Ανάσα από την εσωστρέφεια, σχέδια για το μέλλον

Μπορεί να ακούγεται τραγικό, όμως η εθνική τραγωδία στο Μάτι προσέφερε τις ανάσες που χρειαζόταν το Ποτάμι για να ξεφύγει από την εσωστρέφεια στην οποία είχε περιέλθει. Τόσο σε επίπεδο βάσης για το ότι το κόμμα μετείχε στο εγχείρημα του Κινήματος Αλλαγής, όσο και στις έριδες στην κορυφή με τον τσακωμό Θεοδωράκη-Ψαριανού και τον γενικότερο προβληματισμό προς τα πού πηγαίνει το Ποτάμι.

Με αφορμή την εθνική τραγωδία, ο Σταύρος Θεοδωράκης είχε την ευκαιρία να επικοινωνήσει μέσω αλλεπάλληλων συνεντεύξεων με τον κόσμο, να επιτεθεί κατά του ΣΥΡΙΖΑ, να ζητήσει παραιτήσεις, αλλά σε καμία περίπτωση δεν ζήτησε εκλογές. Κι αυτό διότι όσο πιο μακριά διεξαχθούν οι εκλογές, τόσο περισσότερες ελπίδες διαμορφώνονται για το Ποτάμι, ώστε να ανακάμψει και να επιτύχει την είσοδό του στη Βουλή. Πάντως, ήδη κυκλοφόρησε ότι το έκτακτο συνέδριο του Ποταμιού θα γίνει στις 20 και 21 Οκτωβρίου.

Σε ό,τι αφορά την τραγωδία στο Μάτι στο Ποτάμι έχουν επικεντρωθεί στην δικαστική διερεύνηση των ευθυνών και γι’ αυτόν τον λόγο εξέδωσαν και ανακοίνωση με 10 ερωτήματα, όμως έχουν δύο επισημάνσεις που σίγουρα θα συζητηθούν στη Βουλή και θα προκαλέσουν αντιπαράθεση με την κυβέρνηση. Το ένα είναι ότι η διερεύνηση της υπόθεσης δεν ανατέθηκε σε έμπειρο εισαγγελέα Εφετών, με βάση τις προβλέψεις της νομοθεσίας. Το δεύτερο είναι ότι η ανάθεση της πραγματογνωμοσύνης ανατέθηκε σε εν ενεργεία πυραγό, δηλαδή σε αξιωματικό που τελεί σε σχέση ιεραρχικής εξάρτησης από την ελεγχόμενη ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος είναι εκτός λογικής. Αυτά τα δύο θεωρούν στο Ποτάμι ότι είναι αρκετά για να κρούσουν τον κώδωνα στην κυβέρνηση ότι δεν θα αναχθούν καμία εμπλοκή της σε προσπάθεια να κουκουλωθεί η υπόθεση. Και όπως λένε χαρακτηριστικά «οι παραλείψεις είναι εγκληματικές κι έτσι πρέπει να αντιμετωπιστούν». Επίσης υποστηρίζουν ότι «οι πυρκαγιές στην Ανατολική Αττική αποκάλυψαν δυστυχώς την απουσία μηχανισμών Πολιτικής Προστασίας και την ανικανότητα του Κράτους στην πιο κρίσιμη λειτουργία του. Τη διαφύλαξη της ασφάλειας, της υγείας, της ζωής των πολιτών».

ΚΚΕ: «Οι πραγματικοί αντιμνημονιακοί έχουν μία μόνο επιλογή»

Και στον Περισσό υπολογίζουν σε οφέλη από την ραγδαία πτώση του ΣΥΡΙΖΑ. Στο ΚΚΕ, στις αναλύσεις που κάνουν, εκτιμούν πως πλέον η Κουμουνδούρου θα αναζητήσει με διάφορα τρυκ σωσίβια βάρκα και θεωρούν ότι στις εκλογές όποτε κι εάν γίνουν θα γνωρίσουν τη συντριβή. Και επιχειρηματολογούν γι’ αυτή την εκτίμηση: «Το ΠΑΣΟΚ που είχε διπλάσια μέλη δεν άντεξε στην πίεση του κόσμου. Πως θα αντέξει ο ΣΥΡΙΖΑ που έγινε κυβέρνηση με δανεικούς ψηφοφόρους;»

Στο ΚΚΕ ελπίζουν ότι ένα μέρος αυτών που πίστεψαν στον ΣΥΡΙΖΑ και τον ψήφισαν δεν θα επιστρέψει στο νέο ΠΑΣΟΚ, το Κίνημα Αλλαγής, καθώς ο λόγος που έφυγαν ήταν τα μνημόνια. Κι έτσι θα στραφούν στο ΚΚΕ, που αν μη τι άλλο εξακολουθεί να μιλά για τα προνόμια που έχασαν οι Έλληνες μετά το 2010.

Πάντως, στο θέμα της προετοιμασίας της κρατικής μηχανής έναντι των πυρκαγιών του καλοκαιριού το ΚΚΕ είχε κτυπήσει καμπανάκι από τον Μάιο, όταν κατέθεσε επερώτηση στη Βουλή και ο Νίκος Τόσκας διαβεβαίωνε σε όλους τους τόνους πως όλοι είναι πανέτοιμοι. Κι όπως επισημαίνουν πηγές του ΚΚΕ: «Το ότι έλεγαν ψέματα αποδείχθηκε ότι μόλις τρία πυροσβεστικά αεροπλάνα μπορούν να πετάξουν». Ο επόμενος στόχος του ΚΚΕ είναι να «σύρουν» την κυβέρνηση στη Βουλή για να απαντήσει την επερώτηση που κατέθεσαν οι βουλευτές Γιάννης Γκιόκας, Χρήστος Κατσώτης, Διαμάντω Μανωλάκου και Θανάσης Παφίλης. Και όπως αναφέρουν οι βουλευτές του ΚΚΕ: «Ένα ολοκληρωμένο σχέδιο θα έπρεπε να περιλαμβάνει προληπτικές παρεμβάσεις στα δασικά οικοσυστήματα, με δημιουργία αντιπυρικών ζωνών, διάνοιξη δασικών δρόμων, καθαρισμό και ουσιαστική φύλαξη, επάρκεια προσωπικού, αξιοποίηση του επιστημονικού προσωπικού της δασικής υπηρεσίας και του Πυροσβεστικού Σώματος. Η τραγική εξέλιξη απέδειξε την απουσία ενός τέτοιου ολοκληρωμένου σχεδίου, οδηγώντας στα γνωστά αποτελέσματα και στον εγκλωβισμό του κόσμου στο Μάτι που μετατράπηκε σε παγίδα θανάτου».

Το μερίδιο του θα διεκδικήσει και ο Λεβέντης

Ο Βασίλης Λεβέντης έχει θέσει ως βασικό στόχο το Μακεδονικό. Εκεί εκτιμούν στην Ένωση Κεντρώων ότι είναι η βασική δεξαμενή ψηφοφόρων, όμως επιζητούν το δικό τους μερίδιο από όσους αποχωρήσουν από τον ΣΥΡΙΖΑ. Εξάλλου αυτό που λέει διαρκώς ο Βασίλης Λεβέντης «είμαστε το μοναδικό κόμμα που δεν ψηφίσαμε μνημόνιο».

Ο κ. Λεβέντης ζήτησε προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή, αλλά το αίτημα του μάλλον δεν πρόκειται να γίνει δεκτό, καθώς όλοι αναγνωρίζουν πως ο κ. Τσίπρας σε καμία περίπτωση δεν θα άντεχε να τον «πυροβολούν» από όλες τις πτέρυγες του Κοινοβουλίου.

Αυτό φυσικά το γνωρίζει και ο Λεβέντης, ο οποίος στην κριτική που ασκεί βάζει μέσα και το Μακεδονικό, φυσικά για ψηφοθηρικούς λόγους, όπως η τελευταία ανακοίνωση: «Από τη μια πλευρά το Σκοπιανό και από την άλλη οι πολύνεκρες πυρκαγιές στην Αττική, σφίγγουν ασφυκτικά τον κλοιό γύρω από τον κ. Τσίπρα. Νομίζουμε ότι οι παραιτήσεις των Υπουργών που παρίσταντο στο σόου της Δευτέρας, η παραίτηση της κας Δούρου και η παραίτηση των αρχηγών της Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος και του Λιμενικού, καθώς και οι παραιτήσεις των δύο Δημάρχων των περιοχών του εγκλήματος, είναι αναπόφευκτες».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα