Οι 2 «γρατζουνιές» του γαλάζιου θριάμβου

«Κάθε κεντρική κυβέρνηση λατρεύει την ομοιομορφία. Η ομοιομορφία την απαλλάσσει από την ανάγκη να ασχολείται με άπειρες λεπτομέρειες». Αυτά είχε πει πριν από 170 χρόνια ο Γάλλος πολιτικός και φιλόσοφος Alexis de Tocqueville και η φράση αυτή ταιριάζει γάντι στη Νέα Δημοκρατία, που σεληνιασμένη από τις 10 μονάδες διαφορά στις ευρωεκλογές, αλλά και το ότι ο χάρτης βάφτηκε μπλε στις περιφερειακές εκλογές, έχει βάλει στην άκρη την αυτοκριτική για τα λάθη και τις παραλείψεις που καταγράφηκαν από επιλογές σε ένα σωρό δήμους της χώρας.

Προφανώς στην Πειραιώς δεν έχουν διαβάσει ούτε τον Γάλλο φιλόσοφο, αλλά ούτε και τον Νικολό Μακιαβέλι, ο οποίος σε μία από τις ρήσεις του είχε πει πως «οι άνθρωποι έχουν το ελάττωμα, όταν έχει νηνεμία, να νομίζουν ότι δεν θα έρθει ποτέ καταιγίδα και δεν προετοιμάζονται».

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Τα όσα συνέβησαν πρωτίστως στη Θεσσαλονίκη, όπου εξελέγη ο Κωνσταντίνος Ζέρβας, και δευτερευόντως στο Ηράκλειο με την επανεκλογή του Βασίλη Λαμπρινού αποδεικνύουν κάποιες λάθος επιλογές. Πολλοί εξεπλάγησαν με το πώς ο Κ. Ζέρβας κατάφερε να κάνει την έκπληξη στη Θεσσαλονίκη, περνώντας πρώτα στον β΄ γύρο και εν συνεχεία κάνοντας περίπατο. Όμως από την εκλογή Ζέρβα εξάγονται σημαντικά συμπεράσματα, που πρέπει να αναλυθούν. Κατ’ αρχάς, από όλα όσα έγιναν στον δήμο Θεσσαλονίκης αποδεικνύεται ότι ελάχιστα μπορούν να επηρεάσουν την τοπική κοινωνία οι λεγόμενοι «καραμανλικοί» που ισχυρίζονται ότι είναι πανίσχυροι.

Η Ν.Δ. επέλεξε να στηρίξει τον Νίκο Ταχιάο, έναν φιλελεύθερο κεντροδεξιό με πολλές αντιπάθειες στη δεξιά πλευρά του κόμματος, λόγω και του ότι στο παρελθόν κάποιες αιρετικές απόψεις του είχαν ενοχλήσει. Ως αστικός μύθος λέγεται ότι την υποψηφιότητα του Νίκου Ταχιάου προωθήθηκε από την Πειραιώς με το σκεπτικό ότι είχε στηρίξει τον Κυριάκο Μητσοτάκη στις εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη πρόεδρου της Ν.Δ., έναντι του Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Όμως το ίδιο είχε κάνει και ο Κωνσταντίνος Ζέρβας. Και η στήριξη του Ζέρβα μέτρησε περισσότερο, καθώς την εποχή εκείνη ήταν εν ενεργεία δημοτικός Σύμβουλος με την “Πρωτοβουλία” του Γιάννη Μπουτάρη (είχαν προηγηθεί τέσσερα χρόνια σε τρεις διαφορετικές αντιδημαρχίες)  και η στήριξη έστελνε μήνυμα πως την επικράτηση Μητσοτάκη ήθελε και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης.  Ο τρόπος που κινήθηκαν οι νεοδημοκράτες της Θεσσαλονίκης μάλλον αποδεικνύει ότι έχουν πολλές αδυναμίες σε όλα τα επίπεδα.

Οι «προεδρικοί» στήριξαν με πάθος την επιλογή της ηγεσίας στηρίζοντας και ψηφίζοντας τον Νίκο Ταχιάο. Αυτό όμως μάλλον δεν ισχύει για τους «καραμανλικούς», που επαίρονται ότι διαθέτουν τεράστια δύναμη. Κάτι που δεν φάνηκε. Διότι επί της ουσίας ούτε τον Ταχιάο στήριξαν, ούτε τον Γιώργο Ορφανό, ο οποίος είναι γνωστός «καραμανλικός», μπόρεσαν να επιβάλουν. Ο πρώην υπουργός της κυβέρνησης Κώστα Καραμανλή στηριζόταν ανεπισήμως και από τον επίσημο ΠΑΟΚ. Μόνο που η ανεπίσημη στήριξη δεν επαρκούσε για να εισέλθει στον δεύτερο γύρο, καθώς αντέδρασαν οι οργανωμένοι οπαδοί του «δικεφάλου του βορρά», που από την αρχή στάθηκαν στο πλευρό ενός δηλωμένου ΠΑΟΚτσή, του Κωνσταντίνου Ζέρβα. Ο θριαμβευτής των εκλογών στη Θεσσαλονίκη ήταν ο ίδιος στο συμβούλιο του ερασιτέχνη ΠΑΟΚ και μάλιστα ήταν ο τεχνικός σύμβουλος την εποχή που κατασκευαζόταν το κλειστό του ΠΑΟΚ στην περιοχή του Φοίνικα. Επίσης, ο αείμνηστος πατέρας του Κωνσταντίνου Ζέρβα είχε διατελέσει πρόεδρος του ερασιτέχνη ΠΑΟΚ. Κάτι που δεν το αφουγκράστηκαν ούτε οι λεγόμενοι «καραμανλικοί» ούτε και η ΠΑΕ ΠΑΟΚ.

Και κάπου εδώ εισέρχεται και ο παράγοντας Μπουτάρης. Με τον απερχόμενο δήμαρχο είχε εκλεγεί δύο φορές ο κ. Ζέρβας (2010, 2014) και μάλιστα είχε θητεύσει σε τρεις διαφορετικές αντιδημαρχίες, πράγμα που έδειχνε ότι ο ίδιος ο Μπουτάρης τον αντιμετώπιζε από το «καλημέρα» ως τον διάδοχό του. Βέβαια, το 2016 Μπουτάρης και Ζέρβας διαφώνησαν, με τον νέο δήμαρχο να ανεξαρτητοποιείται. Όμως ο Μπουτάρης σε αυτές τις εκλογές μόνο αμέτοχος δεν έμεινε. Τουναντίον τουλάχιστον πέντε υποψηφιότητες ήταν του κλίματος Μπουτάρη. Έτσι έχοντας πέντε υποψηφίους ο απερχόμενος δήμαρχος πόνταρε στο γεγονός ότι όλο και κάποιος «δικός» του θα ξεπεταγόταν. Κάτι που δεν το κατανόησαν τα κομματικά επιτελεία.

Φθάνοντας στον δεύτερο γύρο ο κ. Ταχιάος είχε μόνο τη στήριξη της επίσημης Ν.Δ. και τίποτε άλλο. Οι «καραμανλικοί» έμειναν άφωνοι, η ΠΑΕ ΠΑΟΚ ακολούθησε τα κελεύσματα των οργανωμένων οπαδών κι έσπρωξε με όλα τα μέσα τον Ζέρβα. Οι ελεγχόμενοι από τον Γιάννη Μπουτάρη συνδυασμοί (που όλοι θα συμμετάσχουν στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο) ήταν αναφανδόν υπέρ του κ. Ζέρβα. Ακόμη και ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε τον Ζέρβα με στόχο να «γρατζουνήσει» τη Ν.Δ. και να χάσει τον δήμο τουλάχιστον με τον επίσημο υποψήφιο.

Κάπως έτσι καταγράφηκε το αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου, δηλαδή ο Ζέρβας να λάβει το 66,79% και ο Ταχιάος το 33,21%. Δηλαδή, στον δεύτερο γύρο τον κ. Ζέρβα ψήφισαν επιπλέον 40.000 ψηφοφόροι, ενώ τον κ. Ταχιάο μόλις 2.000.

Το ερώτημα που προκύπτει είναι για ποιον λόγο η Πειραιώς δεν «διάβασε» την τοπική κοινωνία. Ή, πιο σωστά, για ποιο λόγο η κομματική νομενκλατούρα της Θεσσαλονίκης δεν πήρε χαμπάρι τις επιθυμίες της τοπικής κοινωνίας. Διότι ήταν γνωστό τοις πάσι ότι ο κ. Ζέρβας στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 είχε τοποθετηθεί τιμής ένεκεν σε μη εκλόγιμη θέση στο ψηφοδέλτιο της Α΄ Θεσσαλονίκης από τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ενώ στις εσωκομματικές εκλογές του 2016 στήριξε ανοικτά τον Κυριάκο Μητσοτάκη, όπως προείπαμε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το βράδυ των επαναληπτικών εκλογών ο πρόεδρος Κυριάκος βημάτιζε νευρικά στο γραφείο του κι έσερνε τα εξ’ αμάξης σε αυτούς που του εισηγήθηκαν την υποψηφιότητα του Νίκου Ταχιάου.

  Αστοχία και στο Ηράκλειο

Αλλά και στο Ηράκλειο υπήρξε ανάλογη αστοχία. Για πρώτη φορά τις τελευταίες δεκαετίες το 2014 η Ν.Δ. κέρδισε τον δήμο Ηρακλείου με τον Βασίλη Λαμπρινό, ο οποίος εκμεταλλευόμενος την κόπωση των πολιτών από τις ΠΑΣΟΚικές διοικήσεις επικράτησε του Γιάννη Κουράκη. Το 2014, λοιπόν, ο Λαμπρινός πέτυχε μία μεγάλη ανατροπή. Αν και υπολειπόταν 12,5 μονάδες (40,92-28,27) στον πρώτο γύρο, επικράτησε στον δεύτερο γύρο με μία μεγάλη διαφορά σχεδόν 20 ποσοστιαίων μονάδων (59,24-40,76).

Κι όμως τώρα η Ν.Δ. δεν στήριξε τον δικό της δήμαρχο, αλλά τον Γιάννη Κουράκη με βάση τη δήλωση που έκανε στο Ηράκλειο ο Νίκος Χαρδαλιάς, υπεύθυνος για τον Τοπική Αυτοδιοίκηση. Και οι Ηρακλειώτες, παρά το γεγονός ότι αναγνωρίζουν το έργο του Κουράκη, δεν λησμόνησαν ότι τον κατηγορούσε η Ν.Δ. για λάθη που είχε κάνει επί της θητείας του. Έτσι επανεξελέγη ο κ. Λαμπρινός με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, όπως το 2014. Δεύτερος και πάλι με 24,12% έναντι 36,71% του κ. Κουράκη. Και στον δεύτερο γύρο, παρά το ότι δεν είχε την κομματική στήριξη της Ν.Δ., επικράτησε με 52,41% έναντι 47,59% του πρώην υπουργού των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ.

Προφανώς οι κομματικοί της Ν.Δ. θεώρησαν ότι μπορούσαν το 2014 να κατηγορούν τον Κουράκη, ενώ το 2019 να του δώσουν άφεση αμαρτιών. Οι ψηφοφόροι όμως δεν είναι λωτοφάγοι…

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα