Οι 6 άξονες Μητσοτάκη για φόρους και εισφορές

Με κεντρικό μήνυμα το «Μπορούμε» θα εμφανιστεί στην 83η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης. Μία εμφάνιση που σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα παίξει σημαντικό ρόλο στον στόχο της αυτοδυναμίας μετά τις εθνικές εκλογές.

Ρεπορτάζ: Κώστας Παπαδόπουλος

«Η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να βγει από μια εποχή παρακμής», σημειώνουν από την Πειραιώς και εξηγούν πως «ο Κυριάκος Μητσοτάκης και τα στελέχη της Ν.Δ. έχουν και το όραμα και το σχέδιο να πάνε την Ελλάδα μπροστά. Γιατί οι Έλληνες μπορούν να πρωταγωνιστήσουν σε μια νέα εποχή δημιουργίας». Ένα στοιχείο που σκοπεύει να αναδείξει, τόσο στην ομιλία του προς τους παραγωγικούς φορείς το Σάββατο όσο και στη συνέντευξη Τύπου της Κυριακής, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι πως οι πολιτικές στη μετά-Μνημόνιο εποχή πρέπει να ισχύουν και να αφορούν όλους τους Έλληνες πολίτες, χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος της Ν.Δ. θα επισημάνει ότι το σχέδιό του δε περιλαμβάνει διαχωρισμούς και αποκλεισμούς κοινωνικών ομάδων και τάξεων, σε αντίθεση με εκείνο του Αλέξη Τσίπρα.

Όσον αφορά αυτή καθ’ αυτή την ομιλία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, θα έχει έντονα τα οραματικά στοιχεία για την Ελλάδα του μέλλοντος μέσα από την υλοποίηση όμως ενός συγκεκριμένου σχεδίου. Στην ατζέντα του κ. Μητσοτάκη βρίσκονται και δεσμεύσεις για μέτρα ελάφρυνσης, που θα έχουν οριζόντιο χαρακτήρα και δε θα προϋποθέτουν την εφαρμογή εισοδηματικών κριτηρίων. Με την κίνηση αυτή θέλει να στείλει το μήνυμα ότι δεν υπάρχουν «ταξικές πολιτικές» –όπως αυτές που ευαγγελίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ και η σημερινή κυβέρνηση–, αλλά ότι αντιθέτως υπάρχουν πολιτικές για όλους και για όλες, καθιστώντας σαφή μία ακόμα μεγάλη διαφορά του από τον πρωθυπουργό. Μεταξύ των άλλων θα υπάρξει ρητή δέσμευση για:

* Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 25%. (Οι κύριες εισφορές θα μειωθούν από το 20% στο 15%)
* Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30%.
* Μείωση του εισαγωγικού συντελεστή στη φορολογία φυσικών προσώπων, για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ, από το 22% στο 9%.
* Μείωση του φόρου στις επιχειρήσεις από το 29% στο 20%.
* Μείωση της φορολογίας στα μερίσματα από το 15% στο 5%.
* Μείωση του ΦΠΑ στο τουριστικό πακέτο στο 11%.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι στην ομιλία του θα υπάρξει ειδική αναφορά στο εργαλείο του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, ως μέσο στήριξης των ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων.

Ρύθμιση 120 δόσεων

Την ίδια ώρα, το «γαλάζιο» κυβερνητικό σχέδιο περιλαμβάνει και την αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους, το οποίο παρουσιάζει ανησυχητικά αυξητικές τάσεις παρά τα σκληρά μέτρα της εφορίας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και οι στενοί συνεργάτες του έχουν ετοιμάσει συγκεκριμένη ρύθμιση για τα χρέη στην εφορία. Από την επεξεργασία που έχει κάνει το οικονομικό επιτελείο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι από τα 100 δισ. ευρώ που μέχρι το τέλος του 2017 οφείλονται στην εφορία, το μεγαλύτερο μέρος δεν επιδέχεται είσπραξης. Τα χρήματα αυτά αφορούν κυρίως σε πτωχυμένες επιχειρήσεις. Με βάση αυτό το σκεπτικό, o πρόεδρος της Ν.Δ. θα προτείνει τις εξής ρυθμίσεις:

1) Με οδηγό τη σχετική απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας και με επικαιροποίηση των σχετικών κριτηρίων της ΑΑΔΕ, η Ν.Δ. τάσσεται υπέρ της διαγραφής των «ανείσπρακτων οφειλών».

2) Όσες οφειλές χαρακτηριστούν «εισπράξιμες», θα μπορούν να ρυθμιστούν σε μια νέα ρύθμιση μέχρι 120 δόσεις. Ειδική μέριμνα θα υπάρξει σε οφειλές μέχρι 3.000 ευρώ, που αφορούν πάνω από 3 εκατομμύρια οφειλέτες. Αυτές θα σπάσουν σε δύο κομμάτια. Το ένα από αυτά θα παγώσει και θα αντιμετωπιστεί, όταν αποπληρωθεί και η τελευταία ρυθμισμένη δόση.

3) Για οφειλές μέχρι 20.000 ευρώ, η ένταξη στη ρύθμιση θα γίνεται χωρίς αυστηρές προϋποθέσεις, ουσιαστικά μόνο με την αίτηση του οφειλέτη. Αντίθετα, για μεγαλύτερες οφειλές σε Δημόσιο και Ασφαλιστικά Ταμεία, θα λαμβάνονται υπόψη εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Στην Πειραιώς, αποδίδουν μεγάλη σημασία στη ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων. Όχημα για τη βελτίωση της κατάστασης που επιβαρύνει και τον τραπεζικό τομέα θα είναι η επικαιροποίηση του «στρατηγικού κακοπληρωτή». Στην επικαιροποίηση αυτή αναμένεται θα αναφερθεί εκτενώς στην ομιλία του ο κ. Μητσοτάκης.

Οι προτάσεις για το ασφαλιστικό

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιμείνει στην αναγκαιότητα ενός νέου ασφαλιστικού συστήματος, με τρεις πυλώνες:

* Ο ΕΦΚΑ θα εξακολουθήσει να είναι ο φορέας για τον πρώτο πυλώνα που θα είναι υποχρεωτικός, δημόσιος και αναδιανεμητικός.
* Στον δεύτερο πυλώνα που θα είναι επίσης υποχρεωτικός, οι πολίτες θα αποταμιεύουν σε ένα προσωπικό τους «κουμπαρά» μέρος των εισφορών τους, μπορώντας να επιλέξουν είτε έναν δημόσιο φορέα, είτε ιδιωτικά συνταξιοδοτικά ταμεία.
* Προαιρετικά θα μπορεί ο ασφαλισμένος στο πλαίσιο του τρίτου πυλώνα να επιλέξει και συμπληρωματική ιδιωτική ασφάλιση. Δηλαδή, κάτι που γίνεται ούτως ή άλλως σήμερα, καθώς όποιος το επιθυμεί μπορεί να έχει επιπλέον ασφάλιση σε ιδιωτικές εταιρείες.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα επιμείνει ιδιαίτερα στη χρησιμότητα του δεύτερου πυλώνα, λέγοντας πως η ρύθμιση αυτή θα δημιουργηθεί για να μη διακυβεύονται στο μέλλον οι συντάξεις αναλόγως της οικονομικής συγκυρίας.

Διαβάστε επίσης