Οι αδιάβαστοι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ…

Όλες οι ερωτήσεις που έχουν απευθύνει προς την Κομισιόν πήγαν… άπατες, καθώς όχι μόνο δεν πέτυχαν τον στόχο τους, αλλά τους έκαναν και παρατηρήσεις οι κοινοτικοί αξιωματούχοι

Κάθε γουλιά και… μπράβο, ήταν το σλόγκαν μίας παλαιάς επιτυχημένης διαφήμισης για ελληνικό καφέ. Κάπως έτσι θα πρέπει να νιώθει η ευρωκοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία μοιάζει να έχει ως πρώτιστο στόχο όχι το να προάξει τα ελληνικά-εθνικά συμφέροντα στην Εσπερία, αλλά το να αντιπολιτευτεί στο Στρασβούργο την ελληνική κυβέρνηση.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Όμως μέχρι στιγμής αποδεικνύεται ότι είτε δεν γνωρίζουν καλά τα ευρωπαϊκά θέματα και το πώς λειτουργεί το ιερατείο των Βρυξελλών, είτε είναι παντελώς απροετοίμαστοι. Έτσι, όλες οι ερωτήσεις που έχουν απευθύνει προς την Κομισιόν πήγαν… άπατες, καθώς όχι μόνο δεν πέτυχαν τον στόχο τους, αλλά τους έκαναν και παρατηρήσεις οι κοινοτικοί αξιωματούχοι.

Η αρχή έγινε όταν κατατέθηκε ερώτηση τον περασμένο Ιούλιο, λίγες ημέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων της νέας κυβέρνησης Μητσοτάκη. Τότε οι ευρωβουλευτές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκαναν λόγο για «υπερεξουσίες του Έλληνα πρωθυπουργού στον τομέα των ΜΜΕ». Με πολύ κομψό τρόπο η επίτροπος Δικαιοσύνης, Βέρα Γιούροβα, τους απάντησε τότε ότι δεν γνωρίζουν καν την ελληνική νομοθεσία: «Το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης είναι η αρμόδια ρυθμιστική Αρχή για τις υπηρεσίες οπτικοακουστικών μέσων στην Ελλάδα. Η διαδικασία διορισμού του ανώτατου οργάνου λήψης αποφάσεων της ρυθμιστικής Αρχής επαφίεται στη διακριτική ευχέρεια του εκάστοτε κράτους-μέλους».

Η επόμενη ΣΥΡΙΖΑϊκή ερώτηση ήλθε για την Επιτροπή Ανταγωνισμού και την «εκπαραθύρωση» της Βασιλικής Θάνου για να λάβουν ως απάντηση: «Η Επιτροπή αντιλαμβάνεται ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει την πρόθεση να αποφύγει πολιτικά κατευθυνόμενους διορισμούς ή τη λήψη αποφάσεων από άτομα που έχουν υπηρετήσει σε κυβερνητικές θέσεις, για μια πενταετία μετά τη λήξη τής εν λόγω απασχόλησης».

Ο ερωτών ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδημούλης δεν έμεινε ικανοποιημένος από τη… χυλόπιτα και συνέχισε με άλλες δύο ερωτήσεις. Στις 20 Αυγούστου κατήγγειλε τη ρήτρα αναδρομικότητας στη νομοθετική ρύθμιση για την Επιτροπή Ανταγωνισμού, με την Κομισιόν να του απαντά πως «η πρόσφατη τροποποίηση της ελληνικής νομοθεσίας περί ανταγωνισμού φαίνεται να συνάδει με την οδηγία ΕΔΑ+». Στις 25 Αυγούστου, με νέα ερώτηση κάνει λόγο για «ασυμβίβαστο προτεινόμενου νέου μέλους της Ελληνικής Επιτροπής Ανταγωνισμού», και ρωτά αν «τίθεται θέμα αμεροληψίας και θεσμικής σύγκρουσης συμφέροντος».

«Είναι σημαντικό να υπενθυμιστεί ότι οι ρυθμίσεις που ισχύουν για τη διασφάλιση της διακυβέρνησης του δικαστικού σώματος εμπίπτουν στην αρμοδιότητα των κρατών-μελών», απαντά η Ευρωπαία επίτροπος Ανταγωνισμού, Μαργκρέτε Βεστάγκερ.

Ασταμάτητοι…

Μετά τον Δ. Παπαδημούλη ακολούθησε ο άλλος φωστήρας, ο Κώστας Αρβανίτης, ο οποίος ρώτησε σχετικά με την κατάργηση των δευτεροβάθμιων επιτροπών ασύλου, μιλώντας για «κατάφωρη παραβίαση εθνικού και Διεθνούς Δικαίου». Η απάντηση που έλαβε φυσικά δεν τον ικανοποίησε: «Η δευτεροβάθμια προσφυγή δεν είναι υποχρεωτική βάσει της ΟΔΑ (σ.σ.: η οδηγία για τις διαδικασίες ασύλου), στον βαθμό που το πρώτο επίπεδο προσφυγής δεν αντιβαίνει στις διατάξεις της κοινοτικής νομοθεσίας».

Εν συνεχεία ο κ. Αρβανίτης κατήγγειλε την κατάργηση του αυτοδιοίκητου του ΚΕΘΕΑ, με τις Βρυξέλλες να του απαντούν ότι αυτό το ζήτημα αφορά την Ελλάδα και όχι την Ε.Ε. «Ως εκ τούτου, η Επιτροπή δεν διαθέτει αρμοδιότητα παρέμβασης επί του θέματος», ανέφερε χαρακτηριστικά η απάντηση.

Και φυσικά μέσα σε όλα αυτά υπήρξε και η ερώτηση του Στέλιου Κούλογλου με θέμα τον… αγαπημένο του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, και αποδέκτη την «φρέσκια» επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ. Το μέγα… λαγωνικό της δημοσιογραφίας σημείωνε, μεταξύ άλλων, ότι ο Έλληνας κεντρικός τραπεζίτης:

 

>>Προέβη, σύμφωνα με έκθεση που υπογράφουν 3(!!!) εισαγγελείς Διαφθοράς, σε προσπάθεια εκφοβισμού προστατευόμενου μάρτυρα.

>>Υποστηρίζει πως δεν υπάρχει σκάνδαλο Novartis με αποτέλεσμα να βλάπτεται (!!!) το κύρος της ΕΚΤ.

Στην ίδια ερώτηση ο ΣΥΡΙΖΑίος ευρωβουλευτής προσέθεται ότι η σύζυγος του Γ. Στουρνάρα, Λίνα Στουρνάρα, έχει εμπλακεί στο σκάνδαλο Novartis.

Πέρα από τη διαστρέβλωση της πραγματικότητας στην ερώτησή του προς την Κρ. Λαγκάρντ ο Στ. Κούλογλου είχε ξεχάσει το σημαντικότερο. Ότι ο Γ. Στουρνάρας έχει απαλλαγεί πλήρως από κάθε εμπλοκή στο σκάνδαλο Novartis, με αρχειοθέτηση ΟΛΩΝ των στοιχείων που τον αφορούσαν στις καταθέσεις των υπό προστασία ψευδομαρτύρων.

Επίσης, η σύζυγός του, Λίνα, όχι μόνο δεν έχει κάποια δίωξη εις βάρος της, τουναντίον έχει πάρει στο κυνήγι όλο τον… συμφερτό (Παπασπύρου & ΣΙΑ) που θα έχουν τα επόμενα χρόνια αρκετά ραντεβού στην Ευελπίδων, ίσως και στο Εφετείο.

Χρειάστηκε να του το θυμίσει η Γαλλίδα διευθύντρια της ΕΚΤ, που του απάντησε… στεγνά: «Δεν γνωρίζετε ότι οι κατηγορίες κατά του κ. Στουρνάρα αρχειοθετήθηκαν

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα