Οι ακραίοι στο καβούκι τους

Στο περιθώριο μπαίνουν σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές τα ακραία στοιχεία που παρεπιδημούσαν εδώ και πολλούς μήνες στη Ν.Δ. και προσπαθούσαν μέσω των παρεμβάσεων να αλλάξουν το προφίλ του κόμματος.

 Του Μιχάλη Κωτσάκου

Μία φράση του Τάκη Μπαλτάκου στη συνέντευξη που έδωσε στον Νίκο Χατζηνικολάου ήταν το μότο όλων αυτών που επιθυμούσαν τη στροφή προς τα δεξιά. Ο πρώην γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου είπε πως «με τη στροφή προς το κέντρο η Ν.Δ. τείνει να ξεχάσει τους ψηφοφόρους της στα δεξιά».

Όμως την ίδια ώρα μετά τη δημοσιοποίηση της υποκλαπείσης συνομιλίας των Μπαλτάκου-Κασιδιάρη ήρθε στην επιφάνεια ένα σοβαρό ζήτημα σχετικά με την ιδεολογική πορεία της Ν.Δ. Αρκετά στελέχη της Συγγρού έδειξαν να ασφυκτιούν από τη δεξιά στροφή και ήδη δεν ήταν λίγοι αυτοί που είχαν θέσει το ζήτημα στον Αντώνη Σαμαρά για μία στροφή προς ένα πιο φιλελεύθερο και μετριοπαθές προφίλ. Μάλιστα, τονίζουν ότι αυτή η στροφή είναι αναγκαία, προκειμένου να δείξουν στην κοινωνία ότι η Ν.Δ. είναι ένα σύγχρονο κόμμα, το οποίο εγγυάται την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας. Αυτό σημαίνει ότι έχει ανεκτικότητα, ότι αναγνωρίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη διαφορετικότητα, που είναι στην κορυφή της ατζέντας της Ενωμένης Ευρώπης.

Η έξοδος του Τ. Μπαλτάκου από την κυβέρνηση και η απόφαση του Φαήλου Κρανιδιώτη (μετά από υπόδειξη του Μαξίμου) να μην είναι στο ευρωψηφοδέλτιο της Ν.Δ. δημιουργούν νέα πολιτικά δεδομένα. Κατ’ αρχάς φαίνεται ξεκάθαρα ότι και η απόφαση Σαμαρά είναι να προωθηθεί το ευρωπαϊκό προφίλ του κόμματος, ενώ την ίδια ώρα οι κορυφαίοι της Ν.Δ., ούτε συζητούν το ενδεχόμενο να αλλάξει το προφίλ της παράταξης.

 Οι κορυφαίοι

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και αντιπρόεδρος της Ν.Δ., Δημήτρης Αβραμόπουλος, έχει ταχθεί έγκαιρα υπέρ της στροφής προς το Κέντρο και έχει ξεκαθαρίσει ότι με δεξιά ατζέντα δεν κερδίζονται στην Ελλάδα οι πολιτικές μάχες. Υπέρ της στροφής προς το Κέντρο είχε ταχθεί εδώ και καιρό και η βουλευτής Επικρατείας της Ν.Δ. Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία το είχε επισημάνει έγκαιρα, σε μια εποχή που θεωρείτο «αιρετικός» όποιος είχε διαφορετική άποψη από την επικρατούσα στην ηγετική ομάδα του Μαξίμου.

«Πρέπει να γίνει στροφή προς το Κέντρο», επιμένει, προτάσσοντας το επιχείρημα ότι η Ν.Δ. είναι το κόμμα που μπορεί και πρέπει να εκφράσει τον σύγχρονο Ευρωπαίο και δημοκρατικό Έλληνα, ο οποίος διεκδικείται και από άλλους χώρους, οι οποίοι κινούνται ακόμη και στην Κεντροαριστερά.

Έτσι, δεν είναι λίγα τα στελέχη που ένιωσαν ανακούφιση με την απόσυρση Κρανιδιώτη από το ευρωψηφοδέλτιο και υποστηρίζουν πως αποτελεί ένα θετικό σημάδι για μία στροφή προς το κέντρο. Και όπως λένε, αναμένουν πλέον από τον πρωθυπουργό ένα κάλεσμα για τη δημιουργία ενός σύγχρονου κεντροδεξιού κόμματος με κεντρώα, φιλελεύθερα και μεταρρυθμιστικά στοιχεία.

Γι’ αυτό θεωρούν πολύ σημαντικό για τη στροφή του κόμματος την ενεργοποίηση βουλευτών και στελεχών με κεντρογενές και φιλελεύθερο προφίλ και υποχώρηση των προσώπων με πιο σκληρές δεξιές θέσεις που έχουν επιλέξει διχαστικό δημόσιο λόγο. Και όπως εκτιμούν, η στροφή προς το κέντρο θα βοηθήσει σημαντικά και την προσπάθεια του Αντ. Σαμαρά για ανασύνταξη της μεγάλης κεντροδεξιάς παράταξης και ενδέχεται να ενισχύσει και δημοσκοπικά τη Ν.Δ.

Παράλληλα, θα απαντάει με πειστικό τρόπο στην κριτική του ΣΥΡΙΖΑ ότι υπάρχουν «ακροδεξιοί θύλακες» στη Ν.Δ. και θα εξουδετερώσει όλα τα επιχειρήματα που «σηκώνει» το τελευταίο διάστημα η αξιωματική αντιπολίτευση.

Εισηγήσεις

Με δεδομένο το κλίμα που υπάρχει στο εσωτερικό της Ν.Δ., ο πρωθυπουργός δέχεται εισηγήσεις και προκρίνει τον δρόμο του σχεδιασμού μιας συντεταγμένης πορείας και όχι των κινήσεων εντυπωσιασμού, ή σπασμωδικών, όπως τις χαρακτηρίζουν κάποιοι άλλοι. Με αυτή τη λογική ο πρωθυπουργός, όπως αναφέρουν συνεργάτες του, δεν φαίνεται να αποδέχεται εισηγήσεις για ευρύτατες αλλαγές.

Μία από τις εισηγήσεις είναι άμεσος ανασχηματισμός, που θα δείξει τη στροφή προς το κέντρο. Βέβαια, ένας ανασχηματισμός απλά για λόγους εντυπωσιασμού δεν αναμένεται να αποφέρει οφέλη. Γι’ αυτό και προκρίνεται ο ανασχηματισμός να τεθεί επί τάπητος μετά τις ευρωεκλογές, ώστε να σηματοδοτηθεί η «νέα εκκίνηση» με φόντο τις εθνικές εκλογές. Ο πρωθυπουργός δεν είναι υπέρμαχος των «μαγικών λύσεων» και θεωρεί πως όποιες κινήσεις προκριθούν πρέπει να αποδώσουν σε βάθος χρόνου.

Πάντως, από το Μαξίμου διαμηνύουν το γεγονός ότι η απόσυρση Κρανιδιώτη και η στροφή προς το κέντρο δεν έγιναν υπό το καθεστώς πίεσης και σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι ο πρωθυπουργός βρίσκεται υπό κηδεμονία, όπως κάποιοι προσπαθούν να περάσουν ανεπιτυχώς ακόμη και εντός της «γαλάζιας κοινωνίας». Αντίθετα, όπως λένε από το Μαξίμου, ο πρωθυπουργός παραμένει ισχυρός και βασικός εγγυητής της πορείας της χώρας προς την έξοδο από την κρίση. Επίσης, επισημαίνεται ότι συνέβαλε αποφασιστικά να λειανθούν όλες οι ενδοκυβερνητικές κρίσεις και γι’ αυτό έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη ακόμη και των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ.

Επιπλέον, συνεργάτες του πρωθυπουργού τονίζουν σε όλους τους τόνους ότι σε καμία περίπτωση η κυβέρνηση δεν θα παίξει το παιχνίδι της Χρυσής Αυγής και όσων ελπίζουν πως θα αποκομίσουν οφέλη με το να αναπαραγάγουν τις απειλές του νεοναζιστικού μορφώματος.

 Η «εκδίκηση» του μεσαίου χώρου

Δεν είναι λίγοι εντός της Ν.Δ. που αναφέρουν στις συζητήσεις τους με τους δημοσιογράφους ότι ο μεσαίος χώρος παίρνει τώρα την εκδίκησή του, ειδικά μετά την πολεμική που υπέστη από ακραία στοιχεία, όπως ο Φ. Κρανιδιώτης, ο οποίος στην αρθρογραφία του υποστήριξε με πάθος τη στροφή προς τα δεξιά. Χαρακτηριστική είναι και η παρέμβαση του Ευάγγελου Αντώναρου , ο οποίος θεωρείται ότι εκφράζει την άποψη του Κώστα Καραμανλή. Ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος υπενθύμισε τη ρήση του ιδρυτή της Ν.Δ., Κωνσταντίνου Καραμανλή, περί μη συνεργασίας με τα άκρα. Ο Ευ. Αντώναρος απέφυγε να κάνει ονομαστική αναφορά τόσο στον Φ. Κρανιδιώτη, όσο και σε κάποιο άλλο στέλεχος, αλλά τους φωτογράφισε.

Παρά το γεγονός ότι ουδέν ζήτημα τίθεται για στελέχη όπως ο Άδωνις Γεωργιάδης, ή ο Μάκης Βορίδης, που έχουν και οι δύο διατελέσει υπουργοί συμμαχικών κυβερνήσεων και τους τελευταίους μήνες ανέλαβαν το βάρος του… πολέμου με τη Χρυσή Αυγή, θα επιχειρηθεί η εκπροσώπηση της Ν.Δ. να μη βασίζεται κυρίως στα δύο αυτά στελέχη αλλά, αντιθέτως, θα επιδιωχθεί να βγουν μπροστά στελέχη με πιο μετριοπαθές προφίλ και αναφορές στον κεντρώο χώρο και τη φιλελεύθερη πτέρυγα.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα