Οι ανευθυνο- υπεύθυνοι της τραγωδίας στο Ελληνικό

Η τραγωδία της περασμένης Κυριακής (27/4), με τον θάνατο του 13χρονου Βασίλη και τον βαρύτατο τραυματισμό της 9χρονης Ελεάννας, προκάλεσε σοκ αλλά και συζητήσεις για το πόσο ασφαλείς είναι αντίστοιχοι χώροι παιχνιδιού σαν κι αυτόν του Ελληνικού που λειτουργούν σε άλλες γειτονιές.

Του Αλέξανδρου Δερμέζη

Η πλήρωση των όρων ασφαλείας στους παιδότοπους αποτελεί ευθύνη του Τομέα Παιδοτόπων της ΕΒΕΤΑΜ –της Ανώνυμης εταιρείας Βιομηχανικής Έρευνας, Τεχνολογικής Ανάπτυξης και Εργαστηριακών δοκιμών, Πιστοποίησης και Ποιότητας– που διαδέχτηκε τον ΕΛΟΤ σε θέματα πιστοποίησης. Τη λειτουργία της ΕΒΕΤΑΜ δεν διέπει το «αυτεπάγγελτο» ως προς την πραγματοποίηση ελέγχων για την τήρηση των προβλεπόμενων κανόνων σχετικά με την ασφαλή λειτουργία των χώρων που παίζουν μικρά παιδιά. Σύμφωνα με τη διάταξη, δεν προβλέπονται συχνοί έλεγχοι των υπαίθριων εγκαταστάσεων – για την ακρίβεια, δεν επιτρέπονται οι αιφνιδιαστικές αυτοψίες! Για να διενεργηθεί λοιπόν ο οποιοσδήποτε έλεγχος, θα πρέπει να έχει προηγηθεί καταγγελία.

Σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση, που υπεγράφη το 2007, «παιδότοπος είναι ο οριοθετημένος, μη κοινόχρηστος χώρος ψυχαγωγίας. Απευθύνεται αποκλειστικά σε νήπια και παιδιά μέχρι δέκα ετών, παρουσία των συνοδών τους, τα οποία συμμετέχουν σε δραστηριότητες υπό την επίβλεψη του προσωπικού. Ο παιδότοπος, ως χώρος με ελεγχόμενη πρόσβαση, μπορεί να βρίσκεται: α) Εντός κτιρίου (κλειστός), β) Περιφραγμένος, εκτός κτιρίου (υπαίθριος)».

Για τη λειτουργία οποιουδήποτε χώρου ως παιδότοπου, η αδειοδότηση δίδεται από τους κατά τόπους δήμους, αφού πρώτα ο ιδιοκτήτης υποβάλει, μεταξύ άλλων δικαιολογητικών, βεβαίωση ελέγχου από την ΕΒΕΤΑΜ. Από αυτή τη στιγμή, μόνο με καταγγελία ή παρέμβαση της εκάστοτε δημοτικής Αρχής ή του αστυνομικού τμήματος της περιοχής μπορεί να υπάρξει παρέμβαση και να διενεργηθεί έλεγχος.

Εκτός από τα παραδοσιακά λούνα παρκ και τις υπαίθριες παιδικές χαρές (σ.σ. ένα άλλο ζήτημα αμέλειας που βαρύνει τους δήμους), τα τελευταία χρόνια τοποθετούνται υπαίθριες παιδικές χαρές με φουσκωτά παιχνίδια, ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες, σε διάφορους χώρους (πλατείες, προαύλια κέντρων εστίασης, ξενοδοχειακές μονάδες). Σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση παιδότοποι- εγκαταστάσεις με φουσκωτά παιχνίδια υπόκεινται στις ίδιες υποχρεώσεις με τους παιδότοπους. Στις περισσότερες περιπτώσεις, σε τουριστικές περιοχές, και ξενοδοχειακές μονάδες, ο ΕΟΤ δίνει άδεια με την καταβολή παραβόλου ύψους 150 ευρώ, χωρίς να απαιτείται έλεγχος από την ΕΒΕΤΑΜ, με το αιτιολογικό της αποφυγής χρονοβόρων γραφειοκρατικών διαδικασιών προς όφελος της τουριστικής ανάπτυξης.

«Νομάδες»…

Η λειτουργία του φονικού, όπως αποδείχτηκε, λούνα παρκ του Ελληνικού, ήταν άγνωστη στις αρμόδιες ελεγκτικές Αρχές, λόγω της μη σταθερής έδρας της επιχείρησης. Σε αυτές τις περιπτώσεις εγκατάστασης εξοπλισμού σε υπαίθριους χώρους και δεδομένης της συνεχούς μετακίνησης (βλ. τοπικές εκδηλώσεις, πανηγύρια κ.λπ.), η λειτουργία των σχετικών εγκαταστάσεων γίνεται με τη χορήγηση ολιγόμηνης άδειας από τους δήμους, και παρά τη χορήγηση άδειας λειτουργίας λούνα παρκ, εγκαθιστούν φουσκωτά παιχνίδια για παιδιά, χωρίς τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας.

Αυτή η «παράτυπα» νόμιμη λειτουργία των συγκεκριμένων επιχειρήσεων επιτρέπει στους δήμους να μην υποχρεώνουν τους διαχειριστές των εγκαταστάσεων να φέρουν βεβαίωση ελέγχου της ΕΒΕΤΑΜ και οι προδιαγραφές ασφαλείας να μην τηρούνται.

Όπως διαπιστώθηκε για την περίπτωση του λούνα παρκ του Ελληνικού, η άδεια η οποία είχε χορηγηθεί από τον δήμο Ελληνικού-Αργυρούπολης, τον Νοέμβριο του 2013, επέτρεπε τη λειτουργία του παιδότοπου, όπως προκύπτει από τα έγγραφα τα οποία έχουν κατατεθεί στις ανακριτικές Αρχές, μέχρι τον Ιανουάριο του 2014.

Σημείωση: το δημαρχείο Ελληνικού-Αργυρούπολης βρίσκεται σχεδόν απέναντι (σε απόσταση μικρότερη των 100 μέτρων) από το υπαίθριο λούνα παρκ, που λειτουργούσε στη συμβολή της οδού Κύπρου με τη Γούναρη, ενώ οι υπεύθυνοι λειτουργίας του χώρου δεν είχαν ανανεώσει την άδεια.

Ο δήμος Ελληνικού-Αργυρούπολης, όπως προκύπτει από τα έγγραφα που έχει προσκομίσει ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης, ενοικίασε το οικόπεδο στην εταιρεία χωρίς να έχει χορηγήσει νόμιμη άδεια!

Χωρίς πιστοποίηση και οι μισές παιδικές χαρές

Κάθε χρόνο καταγράφονται 700-800 περιστατικά τραυματισμών στις παιδικές χαρές τις Αττικής, σύμφωνα με τα επίσημα καταγεγραμμένα στοιχεία. Στον δήμο Αθηναίων σχεδόν οι μισές παιδικές χαρές από τις 132 συνολικά –μέχρι πρόσφατα– δεν είχαν πιστοποίηση ποιότητας από την ΕΒΕΤΑΜ. Από αυτές, σε 72 παιδικές χαρές, παρά την πλήρη αναδιαμόρφωση των εγκαταστάσεων –διέθεταν πιστοποιητικά ποιότητας–, οι υπεύθυνοι δεν είχαν προβεί σε διαδικασίες συντήρησης, καθιστώντας την εγκατάσταση επικίνδυνη. Στις υπόλοιπες 60 εγκαταστάσεις, σύμφωνα με τους εργαζόμενους στους δήμους, οι συνθήκες είναι ακόμη χειρότερες!

ΦΟΥΣΚΩΤΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ

Η «πατέντα» με το φτηνό αλλά ακατάλληλο ήλιον  

Υπεύθυνοι λειτουργίας παιδότοπων με φουσκωτά παιχνίδια επισημαίνουν ότι οι κανόνες ασφαλείας είναι πολύ αυστηροί και απαιτείται η πιστή τήρησή τους, για την ασφάλεια των ανηλίκων. Ωστόσο, δεν είναι λίγοι οι επιχειρηματίες που αντί για το ειδικό αέριο που χρησιμοποιείται στα φουσκωτά παιχνίδια εκείνοι χρησιμοποιούν ήλιον, λόγω του μειωμένου κόστους που αυτό έχει. Αποτέλεσμα είναι να υπάρχουν περιπτώσεις τραυματισμών λόγω κακής λειτουργίας των εγκαταστάσεων, όπως έγινε στην τραγική περίπτωση του 13χρονου στο Ελληνικό. Δεν ήταν όμως μόνο αυτή η παράβλεψη. Στους συγκεκριμένους χώρους, όπως επισημαίνεται, σύμφωνα με όσα προβλέπει η νομοθεσία για το συγκεκριμένο παιχνίδι, στην πισίνα έπρεπε να υπάρχει περιμετρικά δίχτυ συγκεκριμένου ύψους και ο κύλινδρος μέσα στον οποίο έπαιζαν τα παιδιά έπρεπε να είναι δεμένος με ιμάντες, όπως επίσης και η χρήση πλέγματος πάνω από τα φουσκωτά στο ενδεχόμενο μετατόπισής τους. Στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν ίσχυε τίποτε από όλα αυτά! Στους υπαίθριους χώρους εγκατάστασης αυτών των παιχνιδιών, επιβάλλεται η επίστρωση του δαπέδου με αντικραδασμικό ταρτάν, για την αποφυγή τραυματισμών των ανηλίκων. Όπως διαπίστωσαν το κλιμάκιο της Περιφέρειας και οι αστυνομικοί του ΑΤ Ελληνικού που πραγματοποίησαν αυτοψία στον χώρο, τίποτε από τα παραπάνω δεν τηρήθηκε όπως προβλέπεται, ενώ το λούνα παρκ δεν διέθετε καμία περίφραξη, αν και βρισκόταν σε απόσταση αναπνοής από έναν από τους πιο κεντρικούς δρόμους της περιοχής, τη λεωφόρο Κύπρου.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα