Οι (ανοιχτοχέρηδες) πρόεδροι και οι (ελαφροχέρηδες) συνεργάτες τους

Πριν από μερικούς μήνες, και συγκεκριμένα στις 9/2/2013 και 16/2/2013, η «Άποψη» είχε με συνεχή ρεπορτάζ της αναφερθεί στο σκάνδαλο της ΕΠΟ με τις περίφημες αλλά ανύπαρκτες κάρτες υγείας των ερασιτεχνών ποδοσφαιριστών.

Τότε συγκεκριμένα, με πλήρως εμπεριστατωμένα ρεπορτάζ των συντακτών της, η «Α» είχε «χτυπήσει» φλέβα στον υπόγειο κόσμο των αδύτων της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, επί θητείας του Βασίλη Γκαγκάτση, αλλά και του διαδόχου του, αυτοαποκαλούμενου εξυγιαντή του ποδοσφαίρου, Σοφοκλή Πιλάβιου.

Τα δημοσιεύματα της «Α» τάραξαν τα νερά και βεβαίως έδωσαν και το ερέθισμα στους λειτουργούς της Δικαιοσύνης να αρχίσουν να ξεσκονίζουν τα… ράφια της ΕΠΟ. Τα ευρήματα του ξεσκονίσματος περιγράφονται αναλυτικά στην ιστοσελίδα e-Reportaz του δημοσιογράφου –στο δικαστικό ρεπορτάζ– Πέτρου Κουσουλού. Το παραθέτουμε αυτούσιο:

 

Σκάνδαλο με την κάρτα υγείας στην ΕΠΟ

Εννιά εκατομμύρια ευρώ ζημίας του Ελληνικού Δημοσίου, ο ακριβής ρόλος δυο πρώην προέδρων της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, οι συμβάσεις με δυο εταιρίες, και 1.3 εκατομμύρια ιατρικές μετρήσεις οι οποίες ουδέποτε πραγματοποιήθηκαν, αποτελούν το αντικείμενο δικαστικής έρευνας την οποία διενεργεί ο Οικονομικός Εισαγγελέας, κ. Παναγιώτης Αθανασίου, συνεπικουρούμενος από τον κ. Ιωάννη Δραγάτση.

Η εισαγγελική έρευνα που διερευνά τα αδικήματα της κακουργηματικής απιστίας περί την υπηρεσία σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές διατάξεις του Νόμου 1608/50 περί καταχραστών του Δημοσίου, προκαλεί αναταράξεις στα λιμνάζοντα ύδατα του ελληνικού ποδοσφαίρου καθώς ελέγχει τον ακριβή ρόλο των κ.κ. Γκαγκάτση και Πιλάβιου, πρώην προέδρων της ΕΠΟ οι οποίοι εμφανίζονται να συναίνεσαν στην εκταμίευση υπέρογκων ποσών που δόθηκαν σε συγκεκριμένες εταιρίες για ιατρικές μετρήσεις που δεν πραγματοποιήθηκαν!

Ενδεικτικό του βάθους της υπόθεσης που ερευνούν οι εισαγγελικοί λειτουργοί είναι το γεγονός ότι ενώ βάσει των συμβάσεων που είχαν υπογραφεί μεταξύ ΕΠΟ και των εταιριών OPENTEC και PCSYSTEMS θα έπρεπε να είχαν γίνει 1.5 εκατ. ιατρικές μετρήσεις σε ποδοσφαιριστές, τελικά πραγματοποιήθηκαν 15.530! Ακόμη πιο σκανδαλώδες είναι το γεγονός ότι οι συμβαλλόμενες εταιρίες πληρώθηκαν για το σύνολο των εξετάσεων που δεν έκαναν.

 

Οι συμβάσεις

Το κουβάρι της περίεργης ιστορίας που αναμένεται να οδηγήσει στην άσκηση κακουργηματικών διώξεων, άρχισε να ξετυλίγεται από τον Μάρτιο του 2012, όταν από έλεγχο του ΣΔΟΕ βρέθηκε η σύμβαση της ΕΠΟ με την εταιρία OPENTEC με ημερομηνία 22-9-2005.

Η εν λόγω σύμβαση αφορούσε την έκδοση κάρτας υγείας των αθλητών της ΕΠΟ. Ειδικότερα, προέβλεπε τον σχεδιασμό και την εφαρμογή ενός κεντρικού συστήματος παρακολούθησης των ιατρικών πληροφοριών που θα προέκυπταν από τις εξετάσεις στις οποίες θα υποβάλλονταν οι αθλητές.

Από την σύμβαση προβλεπόταν η παράδοση 53 σταθμών τηλεμετρίας στις τοπικές ποδοσφαιρικές Ομοσπονδίες σε χώρους που θα υποδείκνυε η ΕΠΟ καθώς και την έκδοση 250.000 smart cards για τους ποδοσφαιριστές των Ομοσπονδιών.

Βάσει σχεδιασμού, οι αθλητές θα έπρεπε να υποβάλλονται σε τηλεμετρίες τα αποτελέσματα των οποίων θα συγκεντρώνονταν σε μια Κεντρική Μονάδα που θα παρακολουθούσαν εξειδικευμένοι ιατροί. Έτσι ανά πάσα στιγμή οι ιατροί θα γνώριζαν το ιστορικό του κάθε ποδοσφαιριστή.

Στην ίδια σύμβαση οριζόταν το ποσό των 11.6 ευρώ ως το κόστος της κάθε μέτρησης που θα πραγματοποιούνταν. Σε περίπτωση, δε, που τελικά γίνονταν λιγότερες από 250.000 μετρήσεις η ΕΠΟ αναλάμβανε να πληρώσει τη διαφορά!

Στη συνέχεια η εταιρία OPENTEC η οποία είχε υπογράψει την αρχική σύμβαση με την Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, απορροφήθηκε από την εταιρία PCSYSTEMS.

Από το ιστορικό του φακέλου που βρίσκεται στο γραφείο των Οικονομικών εισαγγελέων, προκύπτει ότι στις 18 Φεβρουαρίου του 2010 μεταξύ ΕΠΟ και PCSYSTEMS υπεγράφη νέα σύμβαση η οποία δεν μετέβαλλε τους όρους της προηγούμενους.

Μάλιστα μια ημέρα αργότερα, στις 19 Φεβρουαρίου 2010, η νέα σύμβαση αναλαμβάνει να μεταφέρει τα δείγματα του βιολογικού υλικού των αθλητών καθώς και τα αναλώσιμα για τις 250.000 εξετάσεις οι οποίες θα έπρεπε να γίνονται σε ετήσια βάση. Ως κόστος ορίζεται το ποσό των 4.67 ευρώ ανά εξέταση.

 

Η επιχορήγηση και οι εξετάσεις που δεν έγιναν

Από την έρευνα των εισαγγελικών Αρχών προκύπτουν σημεία και τέρατα που αφορούν τη ζημία του ελληνικού Δημοσίου για εξετάσεις οι οποίες πληρώθηκαν αλλά δεν έγιναν. Όπως προέκυψε ναι μεν η ΕΠΟ πήρε για το… μεγαλόπνοο, αυτό, έργο επιχορήγηση ύψους 1 εκατομμυρίου ευρώ από την Ουέφα, εντούτοις από τα δημόσια ταμεία εκταμιεύθηκε πακτωλός χρημάτων για υπηρεσίες που –περιέργως- δεν προσφέρθηκαν. Όπως διαπιστώθηκε από την έρευνα των κ.κ. Αθανασίου και Δραγάτση, το διάστημα 2006-2011 η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία κατέβαλε στις δυο εταιρίες το ποσό των 8.061.755 ευρώ καθώς και 1.663.124 ευρώ που αναλογούσε στον ΦΠΑ.

Συνολικά λοιπόν κατέβαλλε 9.724.880 ευρώ που θα αντιστοιχούσαν στο 1.5 εκατομμύριο μετρήσεις οι οποίες θα έπρεπε να είχαν πραγματοποιηθεί όλα αυτά τα χρόνια. Το εξωφρενικό της υπόθεσης που διεισδύει στα άβαθη του ελληνικού ποδοσφαίρου και της Ομοσπονδίας είναι το γεγονός ότι όλο αυτό το διάστημα δεν πραγματοποιήθηκαν παρά 15.530 μετρήσεις.

Τα ερωτήματα τα οποία προκύπτουν και εστιάζει η έρευνα είναι εύλογα και πολύ συγκεκριμένα:

 

1) Για ποιο λόγο πληρώθηκε το κόστος για το σύνολο των μετρήσεων;

2) Γιατί δεν διερευνήθηκε αρμοδίως από τους επικεφαλής της ΕΠΟ εάν πραγματοποιήθηκαν ή όχι οι ιατρικές μετρήσεις;

3) Ποιος ή ποιοι άναψαν το «πράσινο φως» προκειμένου να εκταμιευθούν τεράστια ποσά χωρίς να έχουν πραγματοποιηθεί οι απαραίτητες εξετάσεις;

 

Το προσεχές διάστημα οι Οικονομικοί Εισαγγελείς αναμένεται να κλείσουν τον φάκελο της υπόθεσης, με την έρευνα να εστιάζει στα πρόσωπα των κ.κ. Γκαγκάτση και Πιλάβιου οι οποίοι έβαλαν τις υπογραφές τους στις συμβάσεις, του αντιπροέδρου και του προέδρου της εταιρίας OPENTEC που υπέγραψαν τη σύμβαση του 2005 και του προέδρου της εταιρίας PCSYSTEMS που υπέγραψε τη σύμβαση του 2010.

 

Θα κληθούν ως ύποπτοι

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Α», οι Βασίλης Γκαγκάτης και Σοφοκλής Πιλάβιος πρόκειται σύντομα να κληθούν από τους αρμόδιους εισαγγελείς με την ιδιότητα των υπόπτων και μετά την απολογία τους θα αποφασιστεί εν πρέπει να διωχθούν ποινικά και για ποια αδικήματα.

Πέραν όμως της ποινικής έρευνας για την παραπάνω υπόθεση, εξελίξεις υπάρχουν και για το αστικό μέρος, αφού ήδη από τις «αμαρτίες» των δύο προέδρων η εταιρεία PC System έχει πετύχει την έκδοση απόφασης συντηρητικής κατάσχεσης ύψους 1,5 εκατ. ευρώ στα έσοδα της ΕΠΟ. Η διοίκηση του Γιώργου Σαρρή, που αμέσως μετά την εκλογή της κατήγγειλε την αμαρτωλή σύμβαση, έχει αναθέσει την υπόθεση στο δικηγορικό γραφείο του Πέτρου Μαχά, ο οποίος ήδη ετοιμάζει μηνύσεις κατά της εταιρείας αλλά και κατά των δύο προέδρων.

Η συνέχεια επί της… οθόνης, αλλά και επί της… Ευελπίδων.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα