Οι άρχοντες του «γαλάζιου» παρασκηνίου

Από την εποχή της παντοδυναμίας του Ανδρέα Παπανδρέου στο πολιτικό σανίδι της χώρας, στη Νέα Δημοκρατία αναπτύχθηκαν τα τζάκια, οι βαρόνοι, οι κόμηδες και οι κάθε λογής αριστοκράτες, οι οποίοι είχαν κι έχουν σαν στόχο να πρωταγωνιστούν στα κοινά της «γαλάζιας παράταξης».

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Έτσι και τώρα που η Ν.Δ. οδεύει για την εκλογή του 8ου προέδρου της ιστορίας της, τα τζάκια –νέα και παλιά– βρίσκονται σε εγρήγορση, προκειμένου να ποδηγετήσουν την ψήφο της βάσης και να εκλέξουν πρόεδρο της αρεσκείας τους. Θεωρητικά τα δύο μεγαλύτερα «γαλάζια» τζάκια είναι οι «καραμανλικοί» και οι «μητσοτακικοί». Όμως τούτη τη φορά φαίνεται ότι υπάρχει και το τζάκι των «σαμαρικών». Έτσι, ο κάθε «οίκος» ξεχωριστά δίνει τη μάχη για την κατάκτηση της εσωκομματικής ηγεμονίας.

Η μάχη του παρασκηνίου είναι έντονη και οι δημοσιογράφοι καθημερινά γίνονται αποδέκτες κινήσεων, που πολλές φορές μοιάζουν σαν να είναι βγαλμένες από κινηματογραφική ταινία. Όμως η παραγωγή της είναι από το Μπόλιγουντ – και όχι από τη «Μέκκα» του κινηματογράφου, το Χόλιγουντ.

Οι διαρροές το τελευταίο διάστημα για τους τέσσερις υποψήφιους προέδρους προκαλούν τον γέλωτα σε όλους τους αντικειμενικούς παρατηρητές, διότι τις περισσότερες φορές όσοι παράγουν τέτοιες ειδήσεις αποδεικνύονται ότι έχουν οργιώδη φαντασία. Έτσι, αυτή την εβδομάδα υπήρξαν δύο διαρροές που ξεπέρασαν κάθε όριο. Από τη μία κυκλοφόρησε ότι ο Μεϊμαράκης ετοιμάζει ηρωική έξοδο και γι’ αυτόν τον λόγο δημιούργησε το επεισόδιο σε άπταιστα… γαλλικά στη συνεδρίαση της ΚΕΦΕ. Αλλά και η απάντηση ότι «πρώτα ο Βαγγέλης θα πετάξει από τον τρίτο όροφο τον Παπαμιμίκο στη Συγγρού και μετά θα παραιτηθεί» δείχνει ότι η εκλογή νέου προέδρου θα προκαλέσει νέα τραύματα στη Ν.Δ., όπως έγινε και τον Νοέμβριο του 2009, όταν ο Αντώνης Σαμαράς επιβλήθηκε της Ντόρας Μπακογιάννη.

Περί ηρεμίας
Αυτή την εβδομάδα η Ν.Δ. τα έζησε όλα. Το ντου του Μεϊμαράκη στην ΚΕΦΕ, τα «γαλλικά» σε Παπαμιμίκο, Τσιμάρα, την αντίδραση του γενικού διευθυντή που απειλεί με προσφυγή στη Δικαιοσύνη, τις αιχμές των συνεργατών Μεϊμαράκη ότι το δίδυμο (Παπαμιμίκος-Τσιμάρας) κρύβει τον οικονομικό απολογισμό των πρόσφατων εκλογών και, φυσικά, τη συνάντηση των τεσσάρων υποψηφίων, προκειμένου να δείξουν προς τα έξω ότι όλα βαίνουν καλώς.

Φυσικό επακόλουθο είναι να μην τους πιστέψει κανένας και όλοι να ομιλούν περί εύθραυστης εκεχειρίας. Βέβαια, για κάποια 24ωρα το «σύμφωνο συμβίωσης» μάλλον θα ισχύσει. Όμως, ας μην ξεχνάμε ότι στη νερόβραστη συνεδρίαση της Κ.Ο. που ακολούθησε ο Μεϊμαράκης περιποιήθηκε για τα καλά τον Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος προτίμησε να απουσιάζει, όπως και ο έτερος πρώην, ο Κώστας Καραμανλής. Δηλαδή, οι δύο που κινούν τα νήματα, ανεξάρτητα εάν οι ίδιοι υποστηρίζουν πως «δεν ασχολούνται και πως ό,τι θέλουν να πουν θα το πουν οι ίδιοι». Το μόνο βέβαιο είναι πως και οι δύο πρώην καθημερινά έχουν πολλά ραντεβού με βουλευτές και στελέχη του κόμματος. Τι συζητούν; Πάντως, το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν παίζουν παρτίδα μπριτζ, ή ρίχνουν τα ζάρια στο τάβλι.

Και μόνο το ότι ο Άδωνις Γεωργιάδης ήταν αυτός που έριξε την ιδέα για συνάντηση των τεσσάρων υποψηφίων λέγοντας πως «γινόμαστε ρεζίλι» δείχνει ότι τα τζάκια έχουν χάσει την αίσθηση του χωροχρόνου. Και βέβαια οι παραινέσεις Καραμανλή και Σαμαρά ένθεν κακείθεν για «ψυχραιμία κι ενότητα» μάλλον στέλνουν αντίθετα μηνύματα.

Στη γωνία…
Αυτή τη στιγμή, οι δύο βασικοί παίκτες στην εσωκομματική δοκιμασία της Ν.Δ. είναι οι δύο πρώην πρόεδροι και πρωθυπουργοί. Ο Κώστας Καραμανλής και ο Αντώνης Σαμαράς. Ο πρώτος στηρίζει με κάθε τρόπο τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη και δεν θέλει με κανέναν τρόπο να παραμείνει το κόμμα στα χέρια των «σαμαρικών».  Από την άλλη πλευρά, ο Αντώνης Σαμαράς προωθεί την υποψηφιότητα Απόστολου Τζιτζικώστα, ενώ έχει και ως αναπληρωματικό τον Άδωνι Γεωργιάδη. Και οι δύο βασικοί παίκτες ενδιαφέρονται ο επόμενος πρόεδρος να είναι του χεριού τους. Και έχουν τους μηχανισμούς για να το επιτύχουν, όπως και τους ανθρώπους.

Προς το παρόν, εκτός πλάνου παραμένει ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Ο επίτιμος έχει χαρακτηριστεί ως ο άρχοντας του παρασκηνίου. Όμως σε αυτήν τη μάχη ακολουθεί μια διαφορετική τακτική. Αναμένει. Πολλοί ισχυρίζονται πως λόγω ηλικίας δεν έχει τη δυνατότητα της άμεσης επιρροής. Όμως λησμονούν την πνευματική του διαύγεια και την εμπειρία του από εσωκομματικές έριδες και ίντριγκες. Και αυτή την περίοδο ο πατήρ Μητσοτάκης εκτιμά ότι το καλύτερο για τον Κυριάκο είναι να περιμένει στη γωνία.

Με τις… ευλογίες των «καραμανλικών» ο Βαγγέλης
Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης διαθέτει ξεκάθαρα την πρωτοκαθεδρία στη «γαλάζια» Κ.Ο., γεγονός που βρίσκεται σε άμεση συνάρτηση με τη στήριξη που του παρέχει η παραδοσιακή κομματική βαρονία, με πρώτο και καλύτερο βεβαίως τον Κώστα Καραμανλή. Έτσι, τον σημερινό αρχηγό στηρίζουν οι Γιώργος Βλάχος, Κώστας Γκιουλέκας, Χρήστος Σταϊκούρας και Νικήτας Κακλαμάνης, καθώς και οι Γιάννης Πλακιωτάκης, Γιάννης Κεφαλογιάννης, Κώστας Τασούλας, Μάκης Γιακουμάτος, Γιάννης Τραγάκης, Κώστας Κατσαφάδος, Γιώργος Κασαπίδης, Γιάννης Ανδριανός, Μάνος Κόνσολας, Σταύρος Καλαφάτης, Κώστας Κουκοδήμος, Άννα Καραμανλή, Λευτέρης Αυγενάκης, Κώστας Καραμανλής του Αχιλλέα και Χρήστος Μπουκώρος.

Στο μέτωπο των στελεχών, στο πλευρό του πρώην προέδρου της Βουλής τάσσονται ο επικεφαλής της ΟΝΝΕΔ Σάκης Ιωαννίδης, o αναπληρωτής γραμματέας της Ν.Δ. Κ. Ζωντανός, οι κομματικοί παράγοντες Φ. Ταυρής, Γ. Λουλουδάκης και Ε. Λεκκέας, ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Κώστας Κόλλιας, ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος Κωνσταντίνος Μίχαλος.

Στην ίδια κατεύθυνση κινείται ο επικεφαλής του Επιμελητηρίου Βοιωτίας και γενικός γραμματέας της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος Παναγιώτης Αγνιάδης, η αναπληρώτρια εκπρόσωπος του κόμματος επί Αντώνη Σαμαρά, Βασιλική Τζότζολα, το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ Αντώνης Αντωνάκος ο πρώην περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Σωτήρης Βόσδου και ο υποψήφιος βουλευτής στο Επικρατείας της Ν.Δ. και παραολυμπιονίκης Νίκος Πέππας. Ακόμη, ο Ευβοιώτης υποψήφιος βουλευτής Βασίλης Δεμερτζής, ο πρώην περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Δάκης, ο επιχειρηματίας και πρώην πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Γιάννης Κουλιζάκος, ο πρώην δήμαρχος Χαλανδρίου Γιώργος Κουράσης.

Υπέρ του Μεϊμαράκη έχουν ταχθεί επίσης ο πρώην βουλευτής Αχαΐας Νίκος Παπαδημάτος, ο υποψήφιος βουλευτής και πρώην αρχηγός ΓΕΝ Γιώργος Καραμαλίκης, το μέλος της ΝΟΔΕ Αχαΐας και πρώην περιφερειακός διοικητής του ΟΑΕΔ, Γ. Καρβέλης, καθώς και ο υποδιοικητής του νοσοκομείου «Άγιος Ανδρέας» Β. Καραμπελιάς. Τον στηρίζουν επιπλέον ο άλλοτε κορυφαίος υπουργός της Ν.Δ. Γιώργος Βουλγαράκης και ο πολιτευτής της Ν.Δ. στη Β΄ Πειραιά και στενός συνομιλητής του Αντώνη Σαμαρά, Φαήλος Κρανιδιώτης.

Το ίδιο ισχύει βεβαίως για τον κουμπάρο του μεταβατικού αρχηγού, Δάνη Τζαμτζή. Με τον Μεϊμαράκη έχουν συμπαραταχθεί ακόμη οι Νίκος Φώτος, πρώην υπεύθυνος Βορείου Ελλάδας της Ν.Δ., το στέλεχος Στέργιος Αντωνίου και ο πρώην διοικητής του ΟΑΕΕ, Μάκης Γάκης. Παράλληλα, με ανακοίνωσή της η ΔΑΚΕ του ιδιωτικού τομέα εκφράζει ανοικτά την υποστήριξή της στον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, με το σχετικό κείμενο να το υπογράφει ο πρόεδρός της, Νίκος Κιουτσούκης. Και φυσικά ο δήμαρχος Αμαρουσίου και πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης.

Με «σαμαρικούς» και άλλους ο «Τζίτζι»
Από τη «γαλάζια» Κοινοβουλευτική Ομάδα, τον Απόστολο Τζιτζικώστα δήλωσαν ανοικτά μέχρι στιγμής ότι θα στηρίξουν οι Νότης Μηταράκης, Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου (εκπρόσωπός του στην ΚΕΦΕ), Σίμος Κεδίκογλου και Απόστολος Βεσυρόπουλος, ενώ στο παρασκήνιο υπέρ του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας κινούνται ο Στ. Γιαννάκης, ο Μάριος Σαλμάς, ο Κώστας Σκρέκας και ο Κώστας Τζαβάρας.

Στην ίδια κατεύθυνση κινούνται οι Ανδρέας Κατσανιώτης και Γιώργος Στύλιος. Ξεχωρίζουν ακόμη οι περιπτώσεις των μελών της Π.Ε. Στ. Σταθόπουλου και Π. Κανελλόπουλου. Θέση δίπλα στον 37χρονο πολιτικό έχουν σπεύσει να λάβουν οι συνάδελφοί του περιφερειάρχες Ηπείρου και Νοτίου Αιγαίου, Αλέκος Καχριμάνης και Γιώργος Χατζημάρκος αντίστοιχα, που, εκτός των άλλων, υπέγραψαν την υποψηφιότητά του. Επίσης, οι πρώην βουλευτές Κ. Κιλτίδης, Γ. Κωνσταντόπουλος, Κ. Μαρκόπουλος και Δ. Σαμαπαζιώτης, ο δήμαρχος Άργους Δ. Καμπόσος, ο επικεφαλής του ΕΒΕ Ξάνθης Στέλιος Μωραΐτης, ο πολιτευτής Αρκαδίας Γιάννης Παναγιωτόπουλος, η πρώην πρόεδρος της ΝΟΔΕ Ξάνθης Σούλα Ιακωβίδου.

Υπέρ του Τζιτζικώστα τάσσονται ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Τρικάλων Ν. Μουζακιάρης, ο πολιτευτής Σ. Λιούτας, ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Κορινθίας Χ. Δημητρόπουλος, ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Θεσπρωτίας Α. Λάμπρου, ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Αχαΐας Ι. Μακκάς, ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Λακωνίας Κυριάκος Διαμαντάκος, ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Α΄ Θεσσαλονίκης Α. Εμμανουηλίδης και ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Υπολοίπου Αττικής Α. Δρένης. Ακόμη, ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Αιτωλοακαρνανίας Κώστας Σύρρος, ο δήμαρχος Μεσολογγίου Νίκος Καραπάνος, ο πρόεδρος της Τ.Ο. Πέλλας Νικόλαος Θωμαΐδης, ο πρώην βουλευτής Αχαΐας Θανάσης Νταβλούρος, ο πολιτευτής Μεσσηνίας Μίλτος Χρυσομάλλης, ο δήμαρχος Αλμωπίας Δημήτρης Μπίνος, ο δήμαρχος Έδεσσας Δημήτρης Γιάννου, ο δήμαρχος Πέλλας Γρηγόρης Στάμκος.

Τον κ. Τζιτζικώστα στηρίζουν ακόμη ο προερχόμενος από την ΟΝΝΕΔ πρώην γ.γ. Ενημέρωσης Γιώργος Καραγιάννης, ενώ ιδιαίτερης σημασίας είναι η στήριξη που του παρέχει ο εκ των στενότερων συνεργατών του Αντώνη Σαμαρά, Δ. Κανελλόπουλος, ο οποίος στη Μεσσηνία ξιφουλκεί κυριολεκτικά υπέρ του περιφερειάρχη.

Με τον Κυριάκο όλο το σύστημα του επίτιμου
Στο στρατόπεδο του Κυριάκου Μητσοτάκη ξεχωρίζουν οι ευρωβουλευτές Γιώργος Κύρτσος και Μαρία Σπυράκη, οι δήμαρχοι Παλαιού Φαλήρου και Καλλιθέας, Δ. Χατζηδάκης και Δ. Κάρναβος, ο δήμαρχος Καλαμάτας Π. Νίκας, η πρώην πρόεδρος της Βουλής Α. Ψαρούδα-Μπενάκη, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης, ο αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης Χριστόφορος Μέτιος και ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Κιλκίς Τριαντάφυλλος Πέτρογλου.

Επίσης, την προσπάθεια του πρώην υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης συνδράμουν ο πρώην δήμαρχος Λαμίας Γιώργος Κοτρωνιάς, ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Χίου Πρόδρομος Μανωλάκης, ο αντιπεριφερειάρχης Φωκίδας Κώστας Μίχος, ο πρόεδρος του ΕΒΕ Θεσσαλονίκης Δημήτρης Μπακατσέλος, οι παλαιοί «μητσοτακικοί» Κώστας Πυλαρινός και Αντώνης Σγαρδέλης και οι Άγγελος Μπρατάκος, Κωνσταντίνος Σημαιοφορίδης και Μιχάλης Σταυριανουδάκης (δήμαρχος Δάφνης-Υμηττού).

Σε αυτούς προστίθενται ο πρώην βουλευτής Αχαΐας και πρώην υφυπουργός Μιχάλης Μπεκίρης, η υποψήφια βουλευτής Αχαΐας Πηνελόπη Παναγιωτοπούλου, ο πρώην βουλευτής Ιωαννίνων Σταύρος Καλογιάννης και ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας της ΕΣΕΕ Ηλίας Παυλίδης.

Ο πρώην υφυπουργός εκ Μεσσηνίας Γιάννης Λαμπρόπουλος πιθανολογείται πως θα στηρίξει τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ στο επιτελείο του τελευταίου συμμετέχει ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης, πρόεδρος της Νεολαίας του ΕΛΚ. Εσχάτως, τη στήριξή του στον κ. Μητσοτάκη εξέφρασε, παρά τα περί του αντιθέτου λεγόμενα, και ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας και ανιψιός του, Κώστας Μπακογιάννης.

Σε σημείο μηδέν οι σχέσεις Μεϊμαράκη με Σαμαρά
Αν και περάσαμε στο δεύτερο 15μερο του Οκτωβρίου, οι θερμοκρασίες παραμένουν υψηλές. Όμως οι σχέσεις του Βαγγέλη Μεϊμαράκη με τον Αντώνη Σαμαρά βρίσκονται σε πολική περιοχή.

Οι δύο άνδρες ουδέποτε ήταν φίλοι. Αντίθετα, κινούνταν σε διαφορετικές ιδεολογικές ομάδες εντός της Ν.Δ. Ακόμη και σήμερα κάποιοι στη Συγγρού δεν ξεχνούν τους ομηρικούς καβγάδες των δύο στη δύσκολη περίοδο μετά την ήττα στις εκλογές του Ιανουαρίου. Πριν από λίγες ημέρες, ο Μεϊμαράκης ζήτησε να αρθούν οι αποσπάσεις 87 υπαλλήλων του κόμματος και να επιστρέψουν στις θέσεις τους. Οι περισσότεροι εξ αυτών είναι Μεσσήνιοι, πολιτικοί φίλοι και υποστηρικτές του Αντ. Σαμαρά, και ορισμένοι βρίσκονται σε θέσεις-κλειδιά στον κομματικό μηχανισμό και, άρα, εμπλέκονται και στην εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη του νέου αρχηγού της Ν.Δ. Ο Μεϊμαράκης είναι έξαλλος με πολλά και «καρφώνει» συνεχώς τον πρώην πρωθυπουργό, λέγοντας ότι δεν του άφησε ούτε οικονομικό απολογισμό, και αναφέρεται συνεχώς στην κακή οικονομική κατάσταση της Ν.Δ.

Η επιλογή της συντριπτικής πλειοψηφίας των υποστηρικτών –βουλευτών, μελών της Πολιτικής Επιτροπής, μελών και στελεχών– του Αντ. Σαμαρά να συμπορευτεί με τον Απόστολο Τζιτζικώστα εξόργισε το επιτελείο του Μεϊμαράκη και τον ίδιο.

Η προϊστορία της κόντρας
Η κόντρα τους έρχεται από πολύ παλιά… από το 1984, όταν ο Μεϊμαράκης αποφάσισε κατ’ εντολήν τού τότε προέδρου Κωνσταντίνου Μητσοτάκη να διαλύσει τις παραοργανώσεις «Κένταυροι» και «Ρέιντζερς», τις οποίες στήριζε ο Αντ. Σαμαράς. Η στιγμή όμως που θυμάται ακόμα ο Αντ. Σαμαράς ήταν ακριβώς τέτοιες μέρες, πριν από έξι χρόνια, όταν ο Βαγγ. Μεϊμαράκης όχι απλά τάχθηκε με την Ντόρα Μπακογιάννη στην εσωκομματική αναμέτρηση, αλλά καταλόγισε από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής, σε μια επεισοδιακή συνεδρίαση, ότι «πρόδωσε το δάκρυ του εθνάρχη» και δεν δίστασε να μιλήσει για το «αμαρτωλό 1993».

Ο Αντ. Σαμαράς ποτέ δεν του το συγχώρησε και αμέσως μετά την αναρρίχησή του στην ηγεσία της Ν.Δ. ο Μεϊμαράκης έμεινε στο περιθώριο. Όμως, ως πρωθυπουργός επέλεξε να βάλει τον μέγα τακτικιστή Μεϊμαράκη στην προεδρία της Βουλής διότι έτσι τον βόλευε, σε μία δύσκολη περίοδο.

Οι «σωματοφύλακες» του Άδωνι
Ο Βασίλης Κικίλιας και η Όλγα Κεφαλογιάννη έδωσαν τις υπογραφές τους στον Άδωνι Γεωργιάδη, προκειμένου να τον βοηθήσουν να συμπληρώσει τον μαγικό αριθμό «50» και να είναι τελικώς υποψήφιος πρόεδρος. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι θα τον στηρίξουν συλλήβδην στη διάρκεια της προεκλογικής κούρσας.

Στο πλευρό τού πρώην υπουργού, και μάλιστα σε στρατηγικό πόστο, βρίσκεται ο πρώην βουλευτής Πέλλας και στενός συνομιλητής του Αντώνη Σαμαρά, Διονύσης Σταμενίτης. Κεντρικό ρόλο στο οργανωτικό κομμάτι έχει ο Γιώργος Παπαδημητρίου, στέλεχος της ΟΝΝΕΔ και πρώην υποδιοικητής του ΚΑΤ. Επιπλέον, μέχρι στιγμής υπέρ της υποψηφιότητας του Γεωργιάδη έχει ταχθεί ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Μεσσηνίας, Περικλής Μαντάς, όπως και ο πρώην πρόεδρος της ΝΟΔΕ Αχαΐας, Ανδρέας Μαζαράκης, ενώ υπέγραψε την υποψηφιότητά του και ο δήμαρχος Τριφυλίας Παναγιώτης Κατσίβελας.

Υπέρ του Γεωργιάδη εκφράζεται σε κάθε ευκαιρία ο Χρύσανθος Λαζαρίδης, ενώ ατύπως ενισχύει επικοινωνιακά και ο Γιώργος Μουρούτης.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα