Οι… ατρόμητοι Δανοί θεωρούν ότι πλέον δεν απειλούνται από τον κορωνοϊό

Ασπίδα του το ρεκόρ εμβολιασμών καθώς το 80% του πληθυσμού της Δανίας ηλικίας 12 ετών και άνω είναι πλήρως εμβολιασμένο

Την ώρα που η παγκόσμια κοινότητα ανασκουμπώνεται για να αντιμετωπίσει το τέταρτο κύμα του κορωνοϊού, οι… ατρόμητοι Δανοί στρίβουν 180 μοίρες το τιμόνι και αίρουν όλους τους περιορισμούς υγειονομικής προστασίας από την πανδημία, αρχής γενομένης από τη 10η Σεπτεμβρίου.

Πόθεν τους προέκυψε η σιγουριά; Μα από τα επίπεδα-ρεκόρ του εμβολιασμού που έχει πετύχει η Δανία (σ.σ. το 80% του πληθυσμού ηλικίας 12 ετών και άνω είναι πλήρως εμβολιασμένο), οδηγώντας τον υπουργό Υγείας της Δανίας, Μάγκνους Χέουνικε, στον ισχυρισμό ότι η Covid-19 «δεν αποτελεί πλέον κρίσιμης σημασίας απειλή για την κοινωνία» και πως η κατάσταση στη χώρα είναι υπό πλήρη έλεγχο.

Μεταξύ των μέτρων που η κυβέρνηση της Μέττε Φρεντέρικσεν έβαλε πίσω στο συρτάρι είναι το ψηφιακό διαβατήριο κορωνοϊού. Πέραν της έντυπης εκδοχής του, το ψηφιακό διαβατήριο κορωνοϊού δεν είναι παρά μία εφαρμογή που κατεβάζουν οι Δανοί στο κινητό τους και μέσω αυτής εξακριβώνεται αν ο κάτοχος είναι εμβολιασμένος, αν έχει νοσήσει το προηγούμενο διάστημα δύο έως 12 εβδομάδων ή αν έχει αρνητικό τεστ 72 ωρών. Με τη χρήση αυτής της εφαρμογής, οι Δανοί είχαν «ελευθέρας» για να παρακολουθήσουν μια συναυλία, μία θεατρική παράσταση ή ένα κινηματογραφικό έργο στο σινεμά, να διασκεδάσουν σε ένα κλαμπ, αλλά και για να πάνε στο κομμωτήριο.

Πάντως, παρά την πλήρη επιστροφή των Δανών στην κανονικότητά τους, η κυβέρνηση της χώρας διακηρύσσει σε όλους τους τόνους και προς πάσα κατεύθυνση πως η επιδημία δεν έχει εξαλειφθεί και ότι, αν υπάρξει πισωγύρισμα και η διασπορά της πανδημίας είναι τέτοια που απειλήσει εκ νέου σημαντικές οικονομικο-κοινωνικές λειτουργίες, η κυβέρνηση Φρεντέρικσεν δεν θα διστάσει να δράσει γρήγορα.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα