Οι αυλοκόλακες που καταστρέφουν τον ΠΑΟΚ

Ο Ιβάν Σαββίδης οδήγησε τον ΠΑΟΚ σε μεγάλες επιτυχίες και σε κατακτήσεις τίτλων. Ο «δικέφαλος του βορρά» μεγάλωσε εντός των τειχών, όμως εκτός αυτών έχει υποστεί μεγάλη ζημιά. Ο περήφανος σύλλογος της προσφυγιάς, της Μακεδονίας μας, των αλησμόνητων πατρίδων, έχει στιγματιστεί διεθνώς από τη μία με την εισβολή του με όπλο στο ματς με την ΑΕΚ του μεγαλομετόχου του και από την άλλη με την υπόθεση της πολυϊδιοκτησίας που έσπασε τα εγχώρια… δεσμά.

Ο ΠΑΟΚ, μετά τις τρεις αποτυχίες σε Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού, Πειθαρχική Επιτροπή της Super League και Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ, διεθνοποιεί ακόμη ένα θέμα στο οποίο μετέχει ως αρνητικός πρωταγωνιστής.

Ο «δικέφαλος του βορρά» τιμωρήθηκε για πολυϊδιοκτησία με μια άλλη ομάδα του πρωταθλήματος στο οποίο μετέχει, την Ξάνθη. Ο ΠΑΟΚ παρά και τις κυβερνητικές αλλαγές στη νομοθεσία, προκειμένου να μην υποβιβαστεί ως κρινόμενος ένοχος για πολυϊδιοκτησία, έχασε επτά βαθμούς και τις όποιες ελπίδες κατάκτησης του πρωταθλήματος. Το μεγάλο πρόβλημα όμως δεν είναι εκεί, αλλά ότι έχει μπει για τα καλά στον μαυροπίνακα της FIFA και της UEFA, που βλέπουν ένα ελληνικό σωματείο να διαδραματίζει αρνητικό ρόλο σε πολύ σοβαρά θέματα. Αυτή είναι η μεγάλη ζημιά που υφίσταται ο ΠΑΟΚ.

Το νομικό επιτελείο του «δικέφαλου του βορρά» συμβούλευσε προφανώς τον Ιβάν Σαββίδη να προσφύγει στο CAS, το αθλητικό δικαστήριο της Λωζάννης. Εκεί μεταφέρεται η μπάλα. Εκεί –επί ελβετικού εδάφους– θα συζητηθεί εκ νέου η υπόθεση που βαραίνει τον ΠΑΟΚ. Το θέμα της πολυϊδιοκτησίας ξέφυγε από τα ελληνικά σύνορα. Ο ντόρος που θα γίνει για την ομάδα της Θεσσαλονίκης, κάθε άλλα παρά θετικός θα είναι. Η ήττα που θα υποστεί στην Ελβετία θα είναι η τέταρτη, και τότε η κατάσταση στο μέλλον κάθε άλλο παρά ευοίωνη θα είναι για τον ιστορικό σύλλογο.

Προφανώς κάποιοι δεν έχουν αντιληφθεί ότι ομάδες κολοσσοί της Ευρώπης, με τελευταίο παράδειγμα την Μάντσεστερ Σίτι, όταν δώσουν δικαιώματα, υφίστανται ανεπανόρθωτες συνέπειες. Το θέμα της πολυϊδιοκτησίας είναι για την FIFA και την UEFA πολύ σοβαρό. Δεν περνάει στο… ντούκου. Το αντίθετο. Πώς να πιστέψουν οι αξιωματούχοι των διεθνών οργανισμών ότι αδικήθηκε η ελληνική ομάδα σε τρία δικαιοδοτικά όργανα; Τι να θεωρήσουν ότι συμβαίνει στην Ελλάδα;

Ο Ιβάν Σαββίδης, μετά την απόφαση της Επιτροπής Εφέσεων της ΕΠΟ, συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη με τα στελέχη και το νομικό επιτελείο της ΠΑΕ. Προφανώς επειδή δεν τα γνωρίζει όλα, θα στάθμισε τα όσα έπεσαν στο τραπέζι, και κατέληξε πως πρέπει να κατατεθεί προσφυγή στο ανώτατο όργανο δικαστηρίου για το ποδόσφαιρο.

Το επιτελείο του ΠΑΟΚ είχε εκφράσει την αισιοδοξία του σε κάθε δίκη που γινόταν. Οι ήττες όμως ήλθαν η μία μετά την άλλη. Στον αγωνιστικό χώρο ο «δικέφαλος του βορρά» στέκεται μια χαρά τα τελευταία χρόνια, αλλά εκτός αυτού, παρ’ ότι και Βάγγος Γραμμένος υπάρχει και Βίτορ Μέλο Περέιρα, και παρέα ολόκληρη, η κατάσταση είναι απελπιστική.

Ένας σημαντικός επιχειρηματίας, όπως ο Ιβάν Σαββίδης, με επιτυχίες σε επαγγελματικό επίπεδο, αμαυρώνει την εικόνα του για χάρη ποιων;

Κατάμαυρη… άνοιξη

Παρά την αισιοδοξία του νομικού επιτελείου και των ανθρώπων που έχει εμπιστευτεί ο Ιβάν Σαββίδης να κινούν τα νήματα της ΠΑΕ, η άνοιξη δεν αποδείχθηκε ασπρόμαυρη, αλλά κατάμαυρη για τον ΠΑΟΚ.

Στις 14 Απριλίου 2020 επισημοποιήθηκε η ποινή αφαίρεσης επτά βαθμών για ΠΑΟΚ και Ξάνθη και σε δεύτερο βαθμό κρίσης από τους αθλητικούς δικαστές του ποδοσφαίρου. Η Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ ως γνωστόν έκρινε δεσμευτική την εισήγηση της ΕΕΑ και η πρωτόδικη απόφαση έμεινε ως είχε.

Ο Ολυμπιακός είναι στο +14 από τον δεύτερο ΠΑΟΚ, με την ολοκλήρωσης της κανονικής διάρκειας της σεζόν, η τρίτη ΑΕΚ είναι μόλις στο -1 από τον «Δικέφαλο του Βορρά», ενώ ο Παναθηναϊκός στο -8.

Στις 5 Μαρτίου 2020, το Πρωτοβάθμιο Μονομελές Πειθαρχικό όργανο της Super League είχε εξετάσει την υπόθεση του ΠΑΟΚ για το ζήτημα της συνιδιοκτησίας και επέβαλε την ποινή αφαίρεσης επτά βαθμών από το τρέχον πρωτάθλημα.

Μάλιστα, δεν ήταν οι μόνες αποτυχίες, καθώς είχε προηγηθεί ένας… βαρύς χειμώνας. Στις 26 Φεβρουαρίου 2020 ο ΠΑΟΚ είχε προσφύγει στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο, το ΣτΕ,  για παράνομη σύνθεση επιτροπής της ΕΕΑ, σύμφωνα με το πόρισμα της οποίας προκύπτει πολυϊδιοκτησία. Ζητούσε να «παγώσει» η εκδίκαση της υπόθεσης από τα αρμόδια πειθαρχικά όργανα της Super League και της ΕΠΟ. Το Συμβούλιο της Επικρατείας, ωστόσο, απέρριψε το αίτημά του.

Στον ΠΑΟΚ είχαν πάρει… φόρα από πολύ νωρίς. Από τις 29 Ιανουαρίου 2020 είχαν κάνει σαφές –και με ανακοίνωσή τους– ότι δεν πρόκειται να σταματήσουν να κυνηγούν την υπόθεση μέχρι και το ανώτατο επίπεδο το CAS.

Ο Γιώργος Σαββίδης  μάλιστα είχε αναρτήσει ότι:

«Ο ΠΑΟΚ θα προσφύγει στα δικαστήρια κατά των μελών της επιτροπής. Των Τζουλάκη, Φαραντούρη και Αρκούδη που ψήφισαν για τον αποκλεισμό του Δικεφάλου και της Ξάνθης από το πρωτάθλημα, για να αποδείξουν εκεί τους ισχυρισμούς για πολυϊδιοκτησία».

Ήταν οι μέρες που στον ΠΑΟΚ αισθάνονταν πανίσχυροι ελέω Γεραπετρίτη. Ήταν τότε που πέρασε τροπολογία-εξπρές για να μην επιβάλλονται εξοντωτικές κυρώσεις στις ποδοσφαιρικές ομάδες κι εξασφαλιζόταν ο μη υποβιβασμός για περιπτώσεις πολυϊδιοκτησίας, αλλά απλά η αφαίρεση βαθμών.

Η κακή μέρα είχε φανεί από νωρίς και είχε αποκορυφωθεί με την απόφαση που πήρε στις 27 Ιανουαρίου η ΕΕΑ για την υπόθεση της πολυϊδιοκτησίας.  Με πλειοψηφία 4-1 οι παραβάσεις κρίθηκαν «βαρείες».

Η ΠΑΕ ΠΑΟΚ είχε ακολουθήσει την τακτική της… εξαφάνισης των πρωταγωνιστών. Όταν στις 16 Ιανουαρίου 2020 στην πεντάωρη ακροαματική διαδικασία εμφάνισε μόνο δικηγόρους, ώστε να μη γίνουν ερωτήσεις που θα ενοχλούσαν μη έμπειρους παράγοντες, δεν τα είχε ζυγίσει καλά τα πράγματα.

Είχαν… «εξαφανίσει» μέχρι και τον Ιβάν Σαββίδη.  Όταν ρωτήθηκαν από τα μέλη της επιτροπής για τη μετοχική σύνθεση της ΠΑΕ, απάντησαν ότι αυτή ανήκει στην Dimera. Ότι το 91% της Dimera ανήκει στον Νίκο Σαββίδη και το 9% ανήκει στη σύζυγο του Ιβάν Σαββίδη.

Ο νομικός εκπρόσωπος του Ιβάν, μάλιστα, είπε πως… πρέπει να καταρρίψουμε έναν μύθο. Ο ΠΑΟΚ δεν ανήκει στον Ιβάν Σαββίδη, απλά είναι πρόεδρος. Η ΠΑΕ ανήκει στον Νίκο Σαββίδη και στην Κυριακή Σαββίδη, που κάνουν κουμάντο. Ο Ιβάν απλά τους συμβουλεύει…

Οι συμβουλές αυτές προφανώς αποδεικνύονται καταστροφικές για τα μέλη της οικογένειας που παίρνουν τις αποφάσεις.

Όσο για τον Ιωάννη Καλπαζίδη, που επρόκειτο για το τρίτο πρόσωπο της υπόθεσης, δεν εκπροσωπήθηκε στη διαδικασία, ούτε έδωσε το «παρών». Η πλευρά του ΠΑΟΚ ανέφερε γι’ αυτόν ότι είναι τρίτος ξάδελφος του Ιβάν Σαββίδη και πως ο ΚΑΠ από τον τρίτο βαθμό συγγένειας και μετά δεν απαγορεύει σε κάποιον να αγοράσει μια ΠΑΕ.

Αυτά θα πουν και στο CAS για να δικαιωθούν;

Πως το 2018 ο ανιψιός του Ιβάν Σαββίδη από το Κιλκίς αγόρασε τυχαία τις εγκαταστάσεις της ΠΑΕ Ξάνθης που αγωνίζεται στο ίδιο πρωτάθλημα με τον ΠΑΟΚ μέσω της κυπριακής εταιρείας RfA; Πως η συγκεκριμένη εταιρεία αγόρασε συμπτωματικά την εταιρεία Vialand (ιδιοκτήτρια εταιρεία των εγκαταστάσεων της Ξάνθης) η οποία άνηκε στους Πανόπουλο και Συγγελίδη;  Πως ο… βαθύπλουτος ανιψιός Καλπαζίδης είχε βάλει λίγο πριν την εξαγορά, δέκα εκατομμύρια ευρώ σε μετρητά στην κυπριακή εταιρεία RFA ;

Εκεί στο CAS θα έχει πολύ… ψάξιμο η υπόθεση. Και με την τακτική των…. κρυμμένων θησαυρών, θα δούμε τι δικαιολογίες θα βρουν να πουν πάλι οι «επιτελείς» στον Ιβάν.

 To μεγάλο χτύπημα

Το πρώτο μεγάλο χτύπημα που είχε διεθνή αντίκτυπο, δέχθηκε ο ΠΑΟΚ στο περίφημο ματς πρωταθλήματος με την ΑΕΚ. Δεν ήταν μόνο ότι έμελλε να χάσει το πρωτάθλημα, αλλά στραπατσαρίστηκε κατά τέτοιο τρόπο η εικόνα και το όνομά του, που πολύ συνέδεσαν τα καμώματα του Ιβάν Σαββίδη στον αγωνιστικό χώρο, με την εχθρική διαιτησία που συνάντησε ο δικέφαλος του βορρά στη συνέχεια στα Ευρωπαϊκά του παιχνίδια.

Όλα τα μεγάλα ΜΜΕ της Ευρώπης έπαιζαν… Σαββίδη. Ακόμη και αυτοί που δεν γνώριζαν τον ΠΑΟΚ και την Τούμπα τα πληροφορήθηκαν για τα καλά από αναφορές και φωτογραφίες που σόκαραν, καθώς θύμιζαν τρίτο κόσμο στην καλύτερη περίπτωση.

Πώς όμως ένας σοβαρός επιχειρηματίας όπως είναι ο Ιβάν Σαββίδης έφθασε να κάνει μπούκες στον αγωνιστικό χώρο; Ποιοι τον είχαν… φορτώσει, ώστε να φθάσει σε τέτοιο ξέσπασμα; Προφανώς ο ίδιος γνωρίζει πολύ καλά. Ως μεγαλόκαρδος προσέφερε συγχώρεση, αν και δεν εκτέθηκε μόνο ο ΠΑΟΚ, αλλά και ο ίδιος προσωπικά.

Η εικόνα της εισβολής με όπλο, είχε κάνει τον γύρο του κόσμου και έχει απασχολήσει τα μεγαλύτερα ΜΜΕ.

«Marca»: «Ο πρόεδρος του ΠΑΟΚ φέρει πιστόλι»

Μία από τις μεγαλύτερες εφημερίδες της Ισπανίας, η μαδριλένικη «Marca», ήταν από τα πρώτα ΜΜΕ που ασχολήθηκε με τα χθεσινά γεγονότα γράφοντας: «Το κρίσιμο ματς της ΑΕΚ για τον τίτλο του πρωταθλήματος στην Ελλάδα έδειξε ακόμη μία φορά την ατυχία που επιβάλλουν οι ultras στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

»Ο διαιτητής, Γιώργος Κομίνης, ακύρωσε το γκολ του ΠΑΟΚ στις καθυστερήσεις και οι οπαδοί των γηπεδούχων εισέβαλαν στον αγωνιστικό χώρο, δείχνοντας ότι απορρίπτουν την απόφαση του διαιτητή. Δεν έμεινε μόνο εκεί το πράγμα, ο πρόεδρος του ΠΑΟΚ, Ιβάν Σαββίδης, μπήκε στον αγωνιστικό χώρο για να κυνηγήσει τον διαιτητή, ο οποίος γρήγορα πήγε στα αποδυτήρια με τους βοηθούς του.

«Σε εικόνες που κατέγραψε ο τηλεοπτικός φακός, ο Σαββίδης φέρει στη ζώνη μία θήκη με ένα πιστόλι. Ο πρόεδρος του ΠΑΟΚ απείλησε τον διαιτητή και τους παίκτες της ΑΕΚ, οι οποίοι εγκατέλειψαν το γήπεδο έντρομοι».

«Sun»: «Εισβολή με όπλο από τον Σαββίδη»

Τα νέα ταξίδεψαν και στην Αγγλία, με την «Sun» να αναφέρει: «Ο πρόεδρος του ΠΑΟΚ, Ιβάν Σαββίδης, εισέβαλε στο ντέρμπι με την ΑΕΚ κουβαλώντας όπλο».

«Gazzetta»: «Μπήκε να διαμαρτυρηθεί με όπλο»

Η ιταλική «gazzetta.it» ασχολήθηκε και αυτή με τα χθεσινά γεγονότα αναφέροντας: «Ελλάδα, το αφεντικό του ΠΑΟΚ μπήκε στο γήπεδο για να διαμαρτυρηθεί με όπλο».

«Dailymail»: «Είσαι τελειωμένος»

Επιστρέφοντας στην Αγγλία, η «Dailymail» κάνει και αυτή αναφορά μετά τη «Sun», γράφοντας και τα όσα είπε ο Σαββίδης στον Κομίνη: «Ο πρόεδρος του ΠΑΟΚ, Ιβάν Σαββίδης, εισέβαλε στο γήπεδο κρατώντας οπλοφορώντας, μετά την ακύρωση γκολ της ομάδας του κόντρα στην ΑΕΚ και λέει στον διαιτητή: “Είσαι τελειωμένος”».

«maisfutebol»: «Διεκόπη το ΠΑΟΚ-ΑΕΚ μετά την εισβολή ένοπλου προέδρου»

Η πορτογαλική «maisfutebol» αναφέρει: «Η αναμέτρηση ΠΑΟΚ-ΑΕΚ διεκόπη, όταν ακυρώθηκε γκολ, μετά την εισβολή του ένοπλου προέδρου του ΠΑΟΚ».

Αναφορές στο περίφημο ντέρμπι και τον Σαββίδη έγιναν επίσης και από άλλα ΜΜΕ σε Νορβηγία, Σουηδία, Τουρκία, Κροατία και Πολωνία, συνθέτοντας μια βραδιά ντροπής για το ελληνικό ποδόσφαιρο με πρωταγωνιστή τον Ιβάν Σαββίδη

Στο CAS θα παιχτεί ακόμη μια πράξη που δεν τιμά το ελληνικό ποδόσφαιρο. Αν χάσει ξανά ο ΠΑΟΚ, τι θα κάνει ο Ιβάν Σαββίδης; Θα το καταπιεί και αυτό, ή θα σταθμίσει ποιοι είναι οι χρυσοπληρωμένοι αυλοκόλακες που οδηγούν τον ιστορικό «δικέφαλο του βορρά» στην καταστροφή; Αυτός ο στενός περίγυρος που τον συμβουλεύει και τον καταστρέφει λόγω ανικανότητας προφανώς, για πόσο ακόμη θα αποτελεί τη θηλιά στον λαιμό του μεγάλου αφεντικού και του ένδοξου συλλόγου της Μακεδονίας;

 

 

Διαβάστε επίσης