Οι χαμηλές πτήσεις παγώνουν το αφήγημα του 3ου πόλου

Οι εκπρόσωποι του ΚΙΝΑΛ σε δήμους και περιφέρειες ξεπερνούν αυτούς του ΣΥΡΙΖΑ, όμως στις εθνικές εκλογές πατώνει

Μπορεί ο πολιτικός χρόνος να τρέχει το τελευταίο διάστημα με ταχύτητες φωτός και να μην ξέρεις τι σου ξημερώνει, εν τούτοις ο προβληματισμός στο εσωτερικό του Κινήματος Αλλαγής καλά κρατεί. Ένας προβληματισμός που έχει να κάνει με τις χαμηλές πτήσεις στις δημοσκοπήσεις σε αντίθεση με τα όσα καταγράφονται με τους υποψηφίους δημάρχους και περιφερειάρχες του κόμματος.

Αυτό το παράδοξο αδυνατούν να το εξηγήσουν στην Χαριλάου Τρικούπη. Έτσι για παράδειγμα σε κρίσιμες περιοχές οι υποψήφιοι αυτοδιοικητικοί εκπρόσωποι του ΚΙΝΑΛ χτυπάνε στα ίσια τους υποψηφίους του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό φαίνεται τόσο στην Περιφέρεια Αττικής με τον Γιάννη Σγουρό να δίνει σκληρή μάχη με τη Ρένα Δούρου για να περάσει στον δεύτερο γύρο, ενώ στον δήμο της Αθήνας αυξάνονται οι πιθανότητες ο Παύλος Γερουλάνος να αφήσει πίσω του τον Νάσο Ηλιόπουλο. Τα ίδια ευρήματα υπάρχουν στις κατά τόπου δημοσκοπήσεις που έχει στα χέρια του το ΚΙΝΑΛ και για άλλες περιοχές της χώρας, όπως η περιφέρεια Πελοποννήσου, όπου ο Γιάννης Μπουντρούκας φαίνεται ότι προσπερνά τον κυβερνητικό υποψήφιο, τον συνεργάτη του Χρήστου Σπίρτζη, τον Γιώργο Δέδε, πρώην στέλεχος του ΠΑΣΟΚ κι αυτός.

Τουναντίον στην πρόθεση ψήφου σε αυτές τις περιοχές το ΚΙΝΑΛ υπολείπεται του ΣΥΡΙΖΑ μέχρι και 20 ποσοστιαίες μονάδες, κάτι που δυσκολεύει το αφήγημα του 3ου πόλου που έχει αναπτύξει εδώ και τέσσερα περίπου χρόνια η Φώφη Γεννηματά και που με αυτό υπήρξε η ενοποίηση κομμάτων και κινήσεων στο Κίνημα Αλλαγής.

Βέβαια αυτό το εγχείρημα της κοινής πορείας των δυνάμεων του Κέντρου και της Κεντροαριστεράς, αφού δοκιμάστηκε από τις προσωπικές στρατηγικές των πρωταγωνιστών του, ναυάγησε στη λίμνη των Πρεσπών. Τώρα το 2019 θεωρείται το κρισιμότερο έτος για την Κεντροαριστερά. Οι τρεις εκλογικές αναμετρήσεις και ειδικά αυτή των εθνικών εκλογών θα καθορίσουν την πολιτική της υπόσταση.

Η απάντηση όλων σχεδόν των κορυφαίων στελεχών της Χαριλάου Τρικούπη στο ερώτημα «Ποια είναι η μεγαλύτερη πρόκληση του 2019 για τη Φώφη Γεννηματά και το Κίνημα Αλλαγής» είναι η ίδια: «Το διψήφιο ποσοστό στις εκλογές». Άπαντες παραδέχονται ότι δεν είναι εύκολη υπόθεση. Το Κίνημα Αλλαγής φαίνεται να αντέχει την πίεση που του ασκεί ο νέος δικομματισμός του ΣΥΡΙΖΑ και της Ν.Δ. Όμως εμφανίζεται δημοσκοπικά καθηλωμένο σε ποσοστά της τάξης του 6%-6,5%, τα οποία απέχουν από τον εκλογικό του στόχο.

 

Εντείνεται ο προβληματισμός στη Χαριλάου Τρικούπη, που βλέπουν πως η πόλωση δεν τους επιτρέπει να σηκώσουν κεφάλι

Παραμένουν αισιόδοξοι

Ωστόσο, κορυφαία στελέχη εμφανίζονται αισιόδοξα και έτοιμα να στοιχηματίσουν για το διψήφιο ποσοστό. Η εκτίμησή τους είναι ότι το πολωτικό σκηνικό που επιχειρούν να στήσουν ο ΣΥΡΙΖΑ και η Ν.Δ. είναι πιθανόν, αντί να πιέσει και άλλο το Κίνημα Αλλαγής, να αναδείξει τη σημασία της ύπαρξης ενός ισχυρού πολιτικού πόλου στον ενδιάμεσο χώρο. Προς αυτή την κατεύθυνση είναι προσαρμοσμένη και η στρατηγική Γεννηματά μέχρι τις εκλογές. Να αναδείξει ότι το Κίνημα Αλλαγής είναι η προοδευτική πολιτική δύναμη και ότι η ενίσχυσή του είναι αυτή που θα αποτρέψει τη δημιουργία ενός πολωτικού και διχαστικού σκηνικού που θα αποδειχθεί πολλαπλά επιζήμιο για τη χώρα.

Η Φώφη Γεννηματά γνωρίζει ότι καθεμία από τις εκλογικές αναμετρήσεις του 2019 έχει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και την ιδιαίτερη σημασία της. Ωστόσο, τονίζει ότι οι εθνικές εκλογές είναι η μητέρα όλων των μαχών. Ακούει από τους στενούς της συνεργάτες διαφορετικές εκτιμήσεις για τον χρόνο διεξαγωγής τους. Η ίδια επαναλαμβάνει ότι όσο πιο γρήγορα γίνουν οι εκλογές, τόσο το καλύτερο. Είναι πεπεισμένη ότι η παράταση του βίου της σημερινής κυβέρνησης βλάπτει τη χώρα, την οδηγεί σε δρόμους παρακμής.

 

Οι Πρέσπες και η ΔΗΜ.ΑΡ.

Η πρώτη πρόκληση της νέας χρονιάς είναι η συμφωνία των Πρεσπών. Το Κίνημα Αλλαγής έχει πάρει ξεκάθαρη θέση κατά της συμφωνίας και έχει δηλώσει ότι θα την καταψηφίσει όταν έλθει στη Βουλή. Ωστόσο, η διαφορετική στάση της ΔΗΜ.ΑΡ. απέναντι στη συμφωνία, σε συνδυασμό με τις εκκρεμότητες που υπάρχουν στο μέτωπο των ψηφοδελτίων, ακολουθείται από πλήθος σεναρίων που θέλουν την Αγίου Κωνσταντίνου να επανεξετάζει τη θέση της στο Κίνημα Αλλαγής και να διερευνά προοπτικές συνεργασίας με το Ποτάμι.

Μάλιστα στο ΚΙΝΑΛ λένε με νόημα πως με τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο πρωθυπουργός απέφυγε να καλέσει συμβούλιο πολιτικών αρχηγών, παρά το γεγονός ότι η υπεύθυνη στάση όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης διέσωσε την χώρα το καλοκαίρι του 2015. «Το απέφυγε, διότι παραδέχθηκε ο ίδιος ότι στη σύνθεση του συμβουλίου θα βρισκόταν και ο κυβερνητικός του εταίρος», ισχυρίζονται στελέχη του Κινήματος Αλλαγής.

Το ενδεχόμενο μιας νέας εσωτερικής ρήξης με αφορμή και πάλι το Μακεδονικό δεν θεωρείται πιθανό από τους επιτελείς της Φώφης Γεννηματά. Άλλα στελέχη του Κινήματος Αλλαγής δεν βάζουν στοιχήματα. Ο κ. Θεοχαρόπουλος έχει ξεκαθαρίσει ότι η στάση που θα κρατήσει στη Βουλή θα αποφασιστεί από την Κεντρική Επιτροπή του κόμματός του, η οποία έχει εκφραστεί θετικά για τη συμφωνία. Έχει ξεκαθαρίσει, επίσης, ότι προϋπόθεση για να ψηφίσει τη συμφωνία είναι να δεσμευτεί ο κ. Τσίπρας ότι θα οδηγήσει αμέσως τη χώρα σε εκλογές.

Η στάση αυτή δεν προκαλεί πρόβλημα στη Χαριλάου Τρικούπη. Οι επιτελείς του Κινήματος Αλλαγής χαρακτηρίζουν τη στάση της ΔΗΜ.ΑΡ. έντιμη από τη στιγμή που ξεκαθαρίζει ότι δεν στηρίζει την κυβέρνηση. Ωστόσο, τα ανοιχτά μέτωπα που υπάρχουν είναι βέβαιο ότι θα δοκιμάσουν και πάλι τις σχέσεις των δύο κομμάτων.

 

Επιμένουν για εκλογές

Πάντως στη Χαριλάου Τρικούπη επιμένουν σε όλους τους τόνους ότι η μοναδική λύση για τη χώρα είναι εκλογές τώρα. Κι όπως επισημαίνουν συνεργάτες της προέδρου του ΚΙΝΑΛ, «ο κ. Τσίπρας ουσιαστικά παραδέχθηκε την επερχόμενη ήττα του μέσω της τηλεοπτικής του συνέντευξης. Η Κυβέρνηση αυτή δεν μπορεί να σταθεί πολιτικά σε μια κρίσιμη φάση για τη χώρα.  Δεν μπορεί να οδηγήσει στην έξοδο της Ελλάδας από την κρίση με μεταγραφές. Όπως λέει ο λαός μας… ανεμομαζώματα, διαβολοσκορπίσματα».

Βέβαια από το Κίνημα Αλλαγής έδωσαν και μία απάντηση, τόσο προς τον κ. Τσίπρα, που άνοιξε το θέμα, όσο και προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε ό,τι αφορά την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας το 2020. Ο πρωθυπουργός είπε ότι θα προτείνει εκ νέου τον Προκόπη Παυλόπουλο, με το ΚΙΝΑΛ να τονίζει: «Ο κ. Τσίπρας στηρίζει τη δεξιά συνιστώσα που τον έφερε στην εξουσία. Είναι η ώρα για Πρόεδρο από τον προοδευτικό χώρο. Εμείς θα έχουμε την πρότασή μας. Η πρόσκληση απευθύνεται μάλλον στον κ. Μητσοτάκη που ο ίδιος προσωπικά είχε ψηφίσει αρνητικά».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα