Οι χαμηλές πτήσεις των «δικέφαλων» ρίχνουν την Ελλάδα στον ευρωπαϊκό γκρεμό

Του Νίκου Συνοδινού

 

Η ελληνική κατρακύλα στην Ευρώπη δημιουργεί νέα δεδομένα στο ποδόσφαιρό μας, που μπαίνει για τα καλά σε ανηφορική περίοδο. Η συμμετοχή στους ομίλους του Ολυμπιακού στο Champions League και των ΠΑΟΚ-ΑΕΚ στο Europa League, ήταν εφιαλτική.

Τόσες πολλές αποτυχίες. Ο Ολυμπιακός σε έξι ματς γνώρισε πέντε ήττες, αλλά η μία και μοναδική νίκη επί της Μαρσέιγ στο «Καραϊσκάκης» αποδείχθηκε αρκετή ώστε στην ισοβαθμία να πάρει την τρίτη θέση και το εισιτήριο για το Europa League. Ο ΠΑΟΚ τερμάτισε επίσης στην τρίτη θέση, περνώντας μόνο την Κυπριακή Ομόνοια, έχοντας μία νίκη επί της Αϊντχόφεν, τρεις ισοπαλίες και δύο ήττες. Η ΑΕΚ πήρε την τελευταία θέση, με απολογισμό σε αποτελέσματα ανάλογο με αυτόν του Ολυμπιακού. Μία νίκη επί της Ζόρια εκτός έδρας και πέντε ήττες. Σε 18 ματς στους ομίλους, οι τρεις εκπρόσωποί μας, για τους οποίους καυχιόμαστε πως είναι οι δυνατοί του ποδοσφαίρου μας, είχαν τρεις νίκες, τρεις ισοπαλίες και 12 ήττες. Κατάντια.

Η Ελλάδα κατάφερε να βάλει ξανά τρεις ομάδες στους ομίλους των ευρωπαϊκών διοργανώσεων τη φετινή σεζόν, έπειτα από το περσινό «βατερλώ», ωστόσο μετά το νέο έτος θα έχουμε μόνο έναν εκπρόσωπό μας να συνεχίζει να αγωνίζεται εκτός συνόρων. Ο Ολυμπιακός μπορεί να μην κατάφερε για μία ακόμη φορά να προκριθεί στην επόμενη φάση του Champions League, ωστόσο έστω και με τα… χίλια ζόρια θα συνεχίσει στους «32» του Europa League.

Αντιθέτως, οι άλλοι δύο εκπρόσωποί μας απέτυχαν για μία ακόμη φορά να ανανεώσουν το ευρωπαϊκό τους εισιτήριο και μετά τον Φεβρουάριο.

Ο Ολυμπιακός

Τη στιγμή που ο Ολυμπιακός μετράει διαδοχικούς αποκλεισμούς στο Champions League, αδυνατούν να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και οι δύο «Δικέφαλοι», με φυσική απόρροια η Ελλάδα να… βυθίζεται στο ranking της UEFA.

O Ολυμπιακός, ναι μεν έφυγε με πικρό τρόπο από το Champions League,  ωστόσο η πρόκριση στο Europa League σηματοδοτεί ακόμα μία ευρωπαϊκή επιτυχία για την ομάδα του Πειραιά, που παλεύει μόνη της να σώσει οτιδήποτε αν σώζεται για την Ελλάδα.

Οι «ερυθρόλευκοι» θα συνεχίσουν και τον Φεβρουάριο να βρίσκονται στην ελίτ του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Για 9η φορά την τελευταία δεκαετία, η ομάδα του Ολυμπιακού θα φορέσει… κοντομάνικα στην Ευρώπη.

Συγκεκριμένα, ο Ολυμπιακός τη σεζόν 2011-12 αγωνίστηκε έως τη φάση των 16 του Europa League, έχοντας νωρίτερα αποκλειστεί ως τρίτος από τον όμιλο του Champions League. Προκρίθηκε επί της Ρούμπιν Καζάν από τους 32 στους 16 του Europa, πριν αποκλειστεί από τη Μέταλιστ. Έναν χρόνο μετά, σε έναν πολύ δύσκολο όμιλο, στο Champions League, με Σάλκε, Άρσεναλ και Μονπελιέ, οι «ερυθρόλευκοι» κατάφεραν να πάρουν την τρίτη θέση και να βρεθούν στους 32 του Europa League, όπου αποκλείστηκαν από την ισπανική Λεβάντε.

Τη σεζόν 2013-14 ο Ολυμπιακός πέτυχε έναν άθλο. Και πάλι σε έναν πάρα πολύ δύσκολο όμιλο με Παρί, Μπενφίκα και Άντερλεχτ, οι «ερυθρόλευκοι» κατάφεραν να πάρουν δέκα βαθμούς και να προκριθούν στους 16 του Champions League. Εκεί όπου πέτυχαν μια ακόμα σπουδαία νίκη επί της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με 2-0 στο «Καραϊσκάκης», αλλά ηττήθηκαν με 3-0 στην Αγγλία και αποκλείστηκαν.

Μία χρονιά αργότερα, ο Ολυμπιακός πήρε την τρίτη θέση στον όμιλο του Champions League με Ατλέτικο, Γιουβέντους και Μάλμε, παρά το γεγονός πως τους κέρδισε όλους στο Φάληρο και πήρε εννιά βαθμούς.

Έπαιξε ξανά Φεβρουάριο μήνα στην Ευρώπη, όπου και αποκλείστηκε από την Ντνιπρό. Τη σεζόν 2015-16 οι «ερυθρόλευκοι» ήρθαν ξανά τρίτοι στον όμιλό τους στο Champions League, αντιμετωπίζοντας τα… θηρία της Μπάγερν και της Άρσεναλ και τερματίζοντας πάνω από την Ντιναμό Ζάγκρεμπ, για να παίξουν με την Άντερλεχτ στους 32 του Europa League.

Τη σεζόν 2016-17, ο Ολυμπιακός αγωνίστηκε στους ομίλους του Europa League και πήρε δύο προκρίσεις, μία από τον όμιλο ως πρώτος με Γιανγκ Μπόις, ΑΠΟΕΛ και Αστάνα, ενώ στους 32 άφησε εκτός την Οσμάνλισπορ, πριν αποκλειστεί στους 16 από την Μπεσίκτας.

Το 2018-19, και πάλι οι Πειραιώτες προκρίθηκαν από όμιλο του Europa League και μάλιστα έναν όμιλο… φωτιά. Με Μίλαν και Μπέτις και με την αδύναμη Ντουντελάνζ από το Λουξεμβούργο. Προκρίθηκαν με μεγαλειώδη νίκη επί της Μίλαν με 3-1 την τελευταία αγωνιστική και έπαιξαν ξανά Φεβρουάριο, όταν και αποκλείστηκαν από την Ντιναμό Κιέβου.

Και φυσικά πέρσι είχαμε τη μεγαλειώδη πορεία που ξεκίνησε νωρίς το καλοκαίρι με τις προκρίσεις επί Βικτόρια Πλζεν, Μπασάκσεχιρ και Κρασνοντάρ, συνεχίστηκε με την τρίτη θέση του ομίλου στο Champions League, μένοντας πίσω από Μπάγερν και Τότεναμ, και συνεχίστηκε με μία από τις μεγαλύτερες προκρίσεις ελληνικών ομάδων στην Ευρώπη, το 2-1 επί της Άρσεναλ στο Λονδίνο, πριν ολοκληρωθεί με τον αποκλεισμό από τη Γουλβς σε ένα ματς όπου έγιναν διαιτητικά… εγκλήματα.

Εννέα φορές τα τελευταία δέκα χρόνια ο Ολυμπιακός είναι πάντα στις κληρώσεις των νοκ άουτ. Είτε του Champions League, είτε του Europa League. Τη στιγμή που το ίδιο χρονικό διάστημα η ΑΕΚ έχει μόλις μία πρόκριση στους 32 του Europa League (σεζόν 2017-18) και ο ΠΑΟΚ τρεις στους 32 του Europa League, με τον Παναθηναϊκό να μην έχει καμία συμμετοχή αυτό το διάστημα σε νοκ άουτ φάση. Όλες τις άλλες σεζόν οι υπόλοιπες ελληνικές ομάδες ολοκλήρωναν την πορεία τους το αργότερο τον Δεκέμβριο. Όπως συνέβη και φέτος.

Ο ΠΑΟΚ και η ΑΕΚ

Είναι μάλιστα αξιοσημείωτο το γεγονός ότι εδώ και μία επταετία ΑΕΚ και ΠΑΟΚ έπαιξαν μόλις από μία φορά Φεβρουάριο μήνα στην Ευρώπη, δηλαδή μετράνε όλη κι όλη μία πρόκριση από τους ομίλους του Europa League.

Για τους Θεσσαλονικείς η μοναδική φορά σε αυτή την επταετία που πέρασαν από όμιλο ήταν το 2016-17, όταν σε όμιλο με Φιορεντίνα, Κάραμπαγκ και Λίμπερετς, τερμάτισαν στη 2η θέση. Στη φάση των «32» ο ΠΑΟΚ κληρώθηκε με τη Σάλκε και αποκλείστηκε με μία ήττα και μία ισοπαλία (0-3, 1-1).

Έκτοτε, αλλά και νωρίτερα, ο «Δικέφαλος του Βορρά» δεν μπόρεσε ποτέ ξανά να περάσει τον σκόπελο των ομίλων, όποτε βέβαια κατάφερνε να μπει σε αυτούς. Το 2014-15 είχε παίξει με Φιορεντίνα, Γκινγκάμπ, Ντιναμό Μινσκ και τερμάτισε 3ος. Το 2015-16 με Κράσνονταρ, Ντόρτμουντ και Καμπάλα και τερμάτισε πάλι στην 3η θέση. Το 2017-18 αποκλείστηκε στα πλέι οφ του Europa League από την άσημη σουηδική Έστερσουντ, ενώ το 2018-19 σε όμιλο με Τσέλσι, ΜΠΑΤΕ, Βίντι τερμάτισε 4ος. Το 2019-20 ο ΠΑΟΚ έμεινε εκτός ομίλων από τη Σλόβαν Μπρατισλάβας, και φέτος δεν μπόρεσε ξανά να καταλάβει μία από τις δύο προνομιούχες θέσεις, που πήγαν σε Αϊντχόφεν και Γρανάδα.

Συνοψίζοντας, δηλαδή, σε αυτή την επταετία οι «ασπρόμαυροι» δύο φορές δεν κατάφεραν να μπουν καν στους ομίλους του Europa και τις υπόλοιπες πέντε πήραν μόνο μία πρόκριση και γνώρισαν τέσσερις αποκλεισμούς.

H ΑΕΚ επίσης μετράει μόνο μία πρόκριση από όμιλο σε αυτή την επταετία, αλλά θα πρέπει να σημειωθεί και η διετία που αγωνίστηκε σε Γ΄ και Β΄ Εθνική αντίστοιχα, καθώς επίσης η χρονιά της ανόδου όπου εκ των πραγμάτων δεν μπορούσε να βγει στην Ευρώπη. Το 2016-17 που επέστρεψε στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, η «Ένωση» αποκλείστηκε στον 3ο προκριματικό του Europa από τη Σεντ Ετιέν με μία ήττα και μία ισοπαλία (0-1, 0-0).

Την επόμενη σεζόν (2017-18), απέκλεισε στα πλέι οφ του Europa την Κλαμπ Μπριζ. Ακολούθως σε όμιλο με Μίλαν, Αούστρια Βιένης, Ριέκα, τερμάτισε 2η, πίσω μόνο από τους Ιταλούς, και στους «32» της διοργάνωσης αποκλείστηκε από την Ντιναμό Κιέβου με δύο ισοπαλίες (1-1, 0-0).

Το 2018-19 η ΑΕΚ κατάφερε να επιστρέψει στους ομίλους του Champions League μετά από 15 χρόνια, όμως δεν μάζεψε ούτε βαθμό, τερματίζοντας τελευταία σε όμιλο με Μπάγερν Μονάχου, Μπενφίκα και Άγιαξ. Το 2019-20 απέτυχε να μπει στους ομίλους του Europa, μένοντας εκτός από την Τραμπζονσπόρ, και φέτος που έκανε την υπέρβαση και πέρασε τη Βόλφσμπουργκ, τερμάτισε ξανά τελευταία, πίσω κι από τη Ζόρια.

Καταστροφή για ΠΑΟΚ

Ο ΠΑΟΚ βρίσκεται στο χείλος του ευρωπαϊκού γκρεμού, καθώς πλέον έχει υποχωρήσει στην 71η θέση της UEFA με μόλις 20.000 βαθμούς. Με αυτούς θα πάει στις κληρώσεις των ευρωπαϊκών διοργανώσεων το προσεχές καλοκαίρι. Ο «δικέφαλος του βορρά» συγκέντρωσε 5.000 βαθμούς την τρέχουσα σεζόν, όμως μπροστά του έχει πτώση. Πολλές ομάδες θα τον περάσουν, καθώς συνεχίζουν την ευρωπαϊκή τους πορεία.

Από την επόμενη σεζόν, θα χαθούν οι 6.000 βαθμοί της περιόδου 2015/16, ενώ θα ακολουθήσει αργότερα και η αφαίρεση αυτής του 2016/17 που είχε 8.000 βαθμούς. Για την επόμενη αγωνιστική περίοδο και τις κληρώσεις του καλοκαιριού, αυτήν τη στιγμή προσμετρούνται οι παρακάτω σεζόν: 2016/17 8.000, 2017/18 1.500, 2018/19 3.000, 2019/20 2.500, 2020/21 5.000 και έτσι το σύνολο έφτασε τους 20.000 βαθμούς. Με αυτούς θα πάει το επόμενο καλοκαίρι στις κληρώσεις, ενώ θα πάει στους 12.000 την επόμενη αγωνιστική περίοδο και ό,τι συγκεντρώσει στην Ευρωπαϊκή του πορεία το 2020/21.

Είναι προφανές πως όσο πιο χαμηλά στο ranking, τόσο πιο δύσκολες κληρώσεις στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Ο ΠΑΟΚ ήταν στο Νο 73 τη σεζόν 2019/20 και σήμερα είναι στο 71, αλλά εξάντλησε τους βαθμούς του, όταν πολλές ομάδες που είναι σε χαμηλότερη θέση συνεχίζουν και είναι προφανές πως θα βρεθεί σε δυσμενέστερη θέση. Ο «δικέφαλος του βορρά» κινδυνεύει να βρεθεί ακόμη και στην… 100ή θέση! Ο ΠΑΟΚ βρέθηκε για 10 συνεχόμενα χρόνια στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, καθώς από το 2009 και μετά είναι σταθερά… «Ευρωπαίος», αλλά δεν κατάφερε να χτίσει βαθμολογικό υπόβαθρο.

Η ΑΕΚ κερδίζει πόντους

Η ΑΕΚ είχε βρεθεί στον πάτο του βαρελιού της Ευρώπης, λόγω της περιπέτειάς της σε Β΄ και Γ΄ Εθνική, όπου είχε μηδενική συγκομιδή. Πλέον έχει κερδίσει πόντους και κατέχει την 78η  θέση, απ’ την οποία θα υποχωρήσει αρκετά, καθώς ολοκλήρωσε την παρουσία της και μάλιστα μόλις με 2.000 βαθμούς. Έτσι, στην πενταετία έχει συγκεντρώσει συνολικά 18.500 πόντους. Η «Ένωση» βρισκόταν στην 92η θέση τη σεζόν 2019/20 και τσίμπησε βαθμούς, καθώς έφυγε μια μηδενική σεζόν. Για μια χρονιά ακόμη η ΑΕΚ θα πετάξει μια κακή περίοδο, αφού του χρόνου θα φύγει η σεζόν 2016/17, όπου πήρε μόλις 1.000 βαθμούς. Από ’κεί και πέρα όμως, θα γίνει ένα μεγάλο πισωγύρισμα, εκτός αν έχει εντυπωσιακή πορεία στις επόμενες υποχρεώσεις της. Κι αυτό γιατί όταν χαθεί η περίοδος 2017/18, όπου είχε 9.000 βαθμούς, πολύ δύσκολα θα γίνει αναπλήρωση.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα