Οι χαμηλές πτήσεις των κρατήσεων προσγειώνουν τις προσδοκίες για θεαματικό τουριστικό ριμπάουντ

Πιο αισιόδοξα τα μαντάτα από την αμερικανική αγορά, όπως τουλάχιστον προκύπτει από τις πρόσφατες επαφές που είχε σε ΗΠΑ και Μεξικό ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης

Για τις 15 Μαΐου είναι προγραμματισμένο να βάλει τα… καλά του ο ελληνικός Τουρισμός και να ανοίξει τις πόρτες του στους ξένους –κυρίως– επισκέπτες, αλλά ο κλάδος μοιάζει να διακατέχεται από μία αβεβαιότητα η οποία πυροδοτείται από τις χαμηλές πτήσεις των κρατήσεων. Έτσι κι αλλιώς, οι προσδοκίες δεν είναι και πάρα πολύ υψηλές. Ή για να είμαστε ακριβέστεροι τις… προσγειώνει ο ίδιος ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), Γιάννης Ρέτσος, που παραδέχτηκε την προηγούμενη εβδομάδα ότι βάσει των τελευταίων διαθέσιμων στοιχείων «η επίτευξη του 50% των εσόδων του 2019 (33 εκατ. επισκέπτες και 18,2 δισ. ευρώ έσοδα), που εκτιμούσαμε λίγους μήνες πριν, είναι μάλλον ένας πολύ φιλόδοξος στόχος».

Ακόμη πιο μαύρο χρωματίζει το επερχόμενο άνοιγμα του τουρισμού η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων, που σε επιστολή της τη Μεγάλη Πέμπτη (29/4), με αποδέκτες τους υπουργούς Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη, Εργασίας, Κωστή Χατζηδάκη, και Τουρισμού, Χάρη Θεοχάρη, δεν υπογραμμίζει μόνο τα αιτήματα του κλάδου για οικονομική στήριξη, αλλά μνημονεύει τις κρατήσεις του Μαΐου χαρακτηρίζοντάς τες μηδενικές. «Αν βελτιωθούν τα επιδημιολογικά δεδομένα στη χώρα μας, ίσως να ξεκινήσουμε να λειτουργούμε τον Ιούλιο, αν βελτιωθούν τα επιδημιολογικά δεδομένα στις βασικές χώρες-αγορές (Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Βέλγιο, Ολλανδία, Πολωνία, ΗΠΑ κ.λπ.) ίσως να ξεκινήσουμε να έχουμε πληρότητες από τον Αύγουστο», λένε επί λέξει. Καταλήγουν δε οι ξενοδόχοι λέγοντας ότι το 2020 μιλούσαν για μείωση τζίρου της τάξης του 78%, ενώ σήμερα βρίσκονται –όπως υποστηρίζουν– «στο απόλυτο μηδέν».

Στο πορτοκαλί «περίμενε» οι Βρετανοί

Οι φόβοι τής ΠΟΞ επιβεβαιώνονται από τα μαντάτα που έρχονται από τη Μεγάλη Βρετανία και λένε ότι η Ελλάδα θα αργήσει να μπει στην πράσινη τουριστική λίστα της κυβέρνησης Τζόνσον. Ως γνωστόν, το «Νησί» θα ανοίξει τα σύνορά του για τα ταξίδια βάσει ενός πρωτοκόλλου-φανάρι. Δηλαδή, θα χωρίσει τις χώρες σε «πράσινες», «πορτοκαλί» και «κόκκινες» ζώνες και αναλόγως της χώρας που θα έχει επισκεφθεί ένας Βρετανός ταξιδιώτης θα υπόκεινται και σε διαφορετικούς περιορισμούς.

Με την Ελλάδα να προορίζεται κατά τα φαινόμενα για την «πορτοκαλί» λίστα κατηγορία, αυτό σημαίνει ότι οι Βρετανοί που θα επιστρέψουν στη χώρα τους από τη δική μας θα πρέπει πρώτα να έχουν κάνει ιδίοις εξόδοις τεστ COVID πριν από την πτήση και να παραμείνουν σε κατ’ οίκον καραντίνα για 10 ημέρες. Στις πέντε ημέρες μπορούν να βγουν από την καραντίνα, εφόσον κάνουν τεστ COVID επίσης με δικά τους έξοδα και το αποτέλεσμα βρει αρνητικό. Το αν και πότε η Ελλάδα θα «πρασινίσει» για τους Βρετανούς –και θα… ξεμαυρίσει για τους Έλληνες του τουριστικού κλάδου– δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί, με τις εικασίες των βρετανικών ΜΜΕ να κάνουν λόγο για τέλη Ιουνίου.

Αισιοδοξία από τις ΗΠΑ

Πιο αισιόδοξα φαίνεται να είναι τα μαντάτα από τη μεγάλη –σε πλήθος τουριστών αλλά και… πορτοφόλι– αμερικανική αγορά, όπως τουλάχιστον προκύπτει από τις πρόσφατες επαφές που είχε σε ΗΠΑ και Μεξικό ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης.

Σε ένα υπερατλαντικό ταξίδι που κράτησε 7 ημέρες (από από τις 23 έως τις 29 Απριλίου) και είχε «στάσεις» σε Ατλάντα, Ντάλα Σικάγο, αλλά και στο διεθνώς γνωστό τουριστικό μεξικανικό θέρετρο του Κανκούν, ο Έλληνας υπουργός συνομίλησε με υψηλούς παράγοντες της παγκόσμιας τουριστικής αγοράς (αεροπορικές εταιρείες, ξενοδοχειακούς ομίλους, tour operators κ.λπ.), εισπράττοντας το έντονο ενδιαφέρον του αμερικανικού κοινού για την Ελλάδα ως ασφαλούς τουριστικού προορισμού. Ειδικότερα, στα τετ-α-τετ που είχε ο Χ. Θεοχάρης αφιέρωσε σημαντικό μέρος στην ανάλυση των όρων επανεκκίνησης της τουριστικής κίνησης προς την Ελλάδα, κατ’ αρχάς με ανώτατα στελέχη των τριών μεγαλύτερων αεροπορικών εταιρειών των ΗΠΑ (Delta, American και United Airlines). Με τις συνομιλίες αυτές επισφραγίστηκε ότι οι τρεις αμερικανικοί αερομεταφορείς, βάσει και των μέχρι στιγμής καταγεγραμμένων κρατήσεων, εκτιμούν ότι οι απευθείας πτήσεις προς την Ελλάδα θα έχουν πολύ μεγάλη ζήτηση στους επόμενους μήνες. Συγκεκριμένα, η Delta Airlines ξεκινά με τρία δρομολόγια ημερησίως προς την Αθήνα, από Νέα Υόρκη και Ατλάντα. Η American Airlines συνδέει τη χώρα μας με τρία διαφορετικά αεροδρόμια των ΗΠΑ (Νέα Υόρκη, Σικάγο, Φιλαδέλφεια). Και η United Airlines, εκτός από το Νιούαρκ – Αθήνα, εισάγει νέα πτήση από την Ουάσινγκτον.

Εξίσου σημαντική ήταν και η συνεργασία που είχε ο Έλληνας υπουργός Τουρισμού στο Κανκούν με τους υφυπουργούς Τουρισμού της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, με τους οποίους συζήτησε το άνοιγμα του τουρισμού στην Ευρώπη, το Πράσινο Ψηφιακό Πιστοποιητικό και την ανάγκη απλοποίησης των διατυπώσεων προκειμένου να ενθαρρυνθεί η τουριστική δραστηριότητα.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα