Οι «χυλόπιτες» πέφτουν σαν το χαλάζι στον Τσίπρα

Όλοι γνωρίζουμε κι έχουμε ακούσει την έκφραση «έφαγε χυλόπιτα», η οποία χρησιμοποιείται ως επί το πλείστον στην αργκό για να υποδηλώσει  την ερωτική απόρριψη. Η προέλευση της φράσης- σύμφωνα με την επιτυχημένη εκπομπή «η Μηχανή του Χρόνου» εντοπίζεται στις αρχές του 19ου αιώνα και όσο κι αν μοιάζει περίεργο, έχει κυριολεκτική σημασία. Την περίοδο εκείνη η ιατρική επιστήμη δεν ήταν διαδεδομένη και κυριαρχούσε η πρακτική ιατρική. Πολλοί, που εμφανίζονταν ως σωτήρες ήταν στην ουσία απατεώνες, ή αλλιώς κομπογιαννίτες. Όπως ο Παρθένης Νένιμος από τα Γιάννενα. Η περιοχή των Ιωαννίνων «γέννησε» άλλωστε και τον όρο κομπογιαννίτης. Ετυμολογικά, η λέξη προέρχεται από τη συνένωση των λέξεων κομπώνω (σημαίνει  δένω με μάγια) και Ιωαννίτης.

Οι πρακτικοί θεραπευτές που δρούσαν γύρω από τη χαράδρα του Βίκου χρησιμοποιούσαν κόμβους, δηλαδή ρίζες για τα γιατροσόφια τους και έδεναν τα βότανα που αποξήραιναν σε μαντήλια σε σχήμα πουγκιού, δηλαδή κόμβου. Έτσι από τους κόμπους, ονομάστηκαν κομπογιαννίτες. Αργότερα ο όρος διαδόθηκε και χρησιμοποιήθηκε για όλους τους εμπειρικούς «γιατρούς». Ο κομπογιαννίτης Νένιμος, εκτός από τους βαριά αρρώστους, θεράπευε και τους βαριά ερωτευμένους. Ιδιαίτερα εκείνους που δεν είχαν ανταπόκριση και ήταν «πονεμένοι». Το «φάρμακο» ήταν ένας χυλός από σιτάρι, με μπαχαρικά ψημένος στον φούρνο, τον οποίο έπρεπε οι «παθόντες» να καταναλώσουν τρία συνεχόμενα πρωινά, όντας νηστικοί. Έτσι καθιερώθηκε να λέγεται πως όποιος ερωτευόταν χωρίς ανταπόκριση είχε «φάει χυλόπιτα» για να του περάσει ο πόνος του έρωτα…

Λογικό είναι αναρωτηθείτε τι σχέση μπορεί να έχει ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ με την χυλόπιτα των ερωτευμένων. Κι όμως οι απαντήσεις που έλαβε από τρία άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης μοιάζουν σαν χυλόπιτα. Οι αρνήσεις από ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ 25 μοιάζουν σαν τελετή κηδείας των επιδιώξεων της Κουμουνδούρου για συγκυβέρνηση με απλή αναλογική. Στον ΣΥΡΙΖΑ το έχουν πάρει απόφαση ότι όποτε κι εάν διεξαχθούν οι επόμενες εθνικές εκλογές θα ηττηθούν πανηγυρικά και ψάχνουν τρόπους για να βάλουν εμπόδια στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Το παραμύθι της Προοδευτικής Διακυβέρνησης

Έτσι στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν μετατρέψει το αφήγημα της Προοδευτικής Διακυβέρνησης σε ευαγγέλιο. Από τον πρωί έως το βράδυ το μόνο που ακούς είναι ΣΥΡΙΖΑιους να μιλούν για προοδευτική διακυβέρνηση και την αναγκαιότητα της εναλλακτικής πρότασης εξουσίας. Και για να πασπαλίσουν με χρυσόσκονη το παραμύθι ακόμη και το Πολιτικό Συμβούλιο ασχολήθηκε με αυτό. Κάτι που φαίνεται και από την απόφαση που δημοσιοποιήθηκε: «Όσο εξελίσσεται η καταστροφική πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη, όσο η πολιτική αυτή εκτός από σκληρά νεοφιλελεύθερη θα γίνεται και απροκάλυπτα αυταρχική και ακραία δεξιά, τόσο η ανάγκη για πολιτική αλλαγή και προοδευτική διακυβέρνηση θα γίνεται μεγαλύτερη. Αυτό οφείλουν να το κατανοήσουν όλα τα κόμματα της προοδευτικής αντιπολίτευσης. Το ΚΙΝΑΛ, το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25. Σε αυτή την προσπάθεια για την πολιτική αλλαγή και την προοδευτική διακυβέρνηση κομβικό ρόλο έχει το πρόγραμμα που θα ενώσει την κριτική μας αλλά και τις επιμέρους προτάσεις και στόχους μας σε ένα ενιαίο στρατηγικό σχέδιο ριζοσπαστικών μεταρρυθμίσεων και τομών, ένα πρόγραμμα για την ανάταξη της ελληνικής κοινωνίας, την ανάκαμψη της οικονομίας, την επαναφορά της κοινωνικής συνοχής».

Και με δεδομένο τα δημοσκοπικά ποσοστά των κομμάτων για να επανέλθει ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση ακόμη και με απλή αναλογική δεν αρκούν μόνο δύο κόμματα. Ίσως όχι και τρία. Οπότε ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε πρόβλημα κι απέστειλε προσκλήσεις σε όλα τα όμορα ιδεολογικά κόμματα, δηλαδή το ΚΙΝΑΛ, το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ 25. Κι όπως σχολίασαν κύκλοι του Περισσού «για να κάτσουν και πάλι στις υπουργικές καρέκλες οι ΣΥΡΙΖΑοι είναι ικανοί να απευθύνουν πρόσκληση ακόμη και στον Βελόπουλο. Εδώ τόσα χρόνια με τον Καμμένο ήταν αγκαλιά, σιγά να μην έχουν πρόβλημα με τον Βελόπουλο».

Επισήμως ο Περισσός δεν θα απαντήσει. Το θεωρεί ως περιττό, όπως και υποτίμηση της νοημοσύνης.  Από την πλευρά της η Φώφη Γεννηματά φρόντισε νωρίς να κόψει κάθε γέφυρα. «Δεν κλείνουμε το μάτι σε κόμματα. Κοιτάζουμε στα μάτια τους πολίτες και τους λέμε καθαρά, στο χέρι σας είναι να αλλάξετε τους πολιτικούς συσχετισμούς για να γίνει πράξη. Να ανατρέψετε το συντηρητικό δίπολο Ν.Δ.-ΣΥΡΙΖΑ ώστε να πάμε πάλι μαζί τη χώρα μπροστά. Δεν ψάχνουμε λοιπόν κομματικούς συμμάχους δεξιά κι αριστερά. Αγωνιζόμαστε για να γίνει και πάλι η παράταξή μας ισχυρή, πρωταγωνιστής στις πολιτικές εξελίξεις», δήλωσε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ.

Η Κουμουνδούρου εισέπραξε και τρίτο «όχι», καθώς ο Γιάνης Βαρουφάκης, με δήλωσή του, ήταν κατηγορηματικός: «Πιστεύει πραγματικά το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ πως μπορεί να υπάρξει συστράτευση των προοδευτικών πολιτών με κόμματα που, από τη μία, υποστηρίζουν ότι έσωσαν την χώρα με μνημόνια ενώ, από την άλλη, αρνούνται ακόμα και να διανοηθούν ένα ΟΧΙ στην τρόικα; Μπορεί, στην εποχή της Κλιματικής Καταστροφής, να υπάρξει συστράτευση με κόμματα που έστησαν Μόριες και έχουν υπογράψει συμβάσεις εξορύξεων και αγωγών με την ExxonMobil, την Total και τον Νετανιάχου;», αναρωτιέται ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, κόβοντας κι αυτός κάθε συζήτηση.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα