«Οι δανειστές μας πιέζουν για σύνταξη στα 67 χρόνια»

«Οι δανειστές, στις τελευταίες συνεδριάσεις του Brussels Group, προέβαλαν σθεναρά το ζήτημα της αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια» αποκάλυψε μέσω του τ/σ Mega, ο γενικός γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Γιώργος Ρωμανιάς.

Μάλιστα, σημείωσε ότι η απαίτηση αυτή των «θεσμών» αφορά και εκείνους που έχουν θεμελιώσει δικαίωμα μέχρι το 2012. «Η δική μας κόκκινη γραμμή ήταν ότι δεν θέλουμε να ανατραπούν θεμελιωμένα και κατοχυρωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα. Λέμε λοιπόν να το κουβεντιάσουμε, να δεχτούμε να ανεβάσουμε τα όρια αλλά να τα ανεβάσουμε με τέτοιο τρόπο ώστε να μην θιγούν θεμελιωμένα και κατοχυρωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα», ανέφερε ο κ. Ρωμανίας.

Διευκρίνισε, πάντως, ότι «μπορούμε να δεχτούμε να ισχύσει για όσους βγουν στην σύνταξη από το 2025 και πέρα. Οσοι έχουν θεμελιωμένο συνταξιοδοτικά δικαίωμα θα έχουν μπροστά τους 10 χρόνια για να φύγουν και να μην θιγούν από την αύξηση των ορίων». Παράλληλα, υποστήριξε ότι το mail Χαρδούβελη που ζητούν οι δανειστές να εφαρμοστεί «έλεγε ότι από το τέλος του 2018 ανεβαίνουν τα όρια κατά δύο χρόνια και από το τέλος του 2020 πάνε όλοι στα 67 και στα 62. Αυτό εμείς δεν το δεχόμαστε».

Σε ό,τι αφορά τις πιέσεις για επιβολή ρήτρας μηδενικού ελλείμματος και για τις κύριες συντάξεις, ο γ.γ. Κοινωνικών Ασφαλίσεων είπε ότι φαίνεται πως το θέμα αυτό («που το είχαν προβάλει πριν από 10 ημέρες») έχει υποχωρήσει, καθώς «δεν έχουν ξανακάνει κουβέντα πάνω σε αυτό». Επιμένουν, ωστόσο, όπως δήλωσε, για τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές. «Αλλά επιμένουμε κι εμείς ότι θα την καταργήσουμε» πρόσθεσε και συμπλήρωσε

«Στην τελευταία συζήτηση που έγινε στις Βρυξέλλες προχθές άφησαν ένα περιθώριο. Κάνανε ένα είδος υποχώρησης, όχι οριστικής όμως, με την έννοια δηλαδή να δούμε αν βρεθεί κάτι ανάλογο που να καλύψει τα 326 εκατομμύρια που θα στοιχίσει για το 2015 η κατάργηση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές… Επί του παρόντος είναι πάνω στο τραπέζι».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα