Οι διαιτητές μιλούν για «επανάσταση συνείδησης». Θα δείξει…

Μετά τον άνανδρο ξυλοδαρμό του Λαρισαίου διαιτητή Θανάση Τζήλου, θέλουν να δώσουν τέρμα στους «πατρόνες» και «πατερούληδες» και να μην τρέμουν κάθε φορά που σφυρίζουν έναν αγώνα, μη τυχόν και τους δυσαρεστήσουν

Την περασμένη Τρίτη όλο το ελληνικό ποδόσφαιρο έκανε focus στο παιχνίδι της Ξάνθης με τον Ολυμπιακό στο Κύπελλο, για προφανείς λόγους.

Πώς θα σφύριζε ο διαιτητής Ζαχαριάδης από τη Μακεδονία; Και πώς θα σήκωναν τη σημαία οι βοηθοί Χριστάκογλου (Χαλκιδικής) και Πάτρας (Μακεδονίας), μετά τα όσα έγιναν στο ματς πρωταθλήματος των δυο ομάδων με διαιτητή τον Θανάση Τζήλο και όλα όσα ακολούθησαν;

Η διαιτησία ήταν άριστη και οι βοηθοί υποδειγματικοί. Ορθώς ο Ζαχαριάδης δεν έδωσε το πέναλτι κατά του Κούτρη, καθότι η μπάλα πρώτα βρίσκει το πόδι του και μετά το χέρι του και ορθώς ακυρώθηκε ως οφ σάιντ το γκολ της Ξάνθης.

Λοιπόν, έγινε κάποιο… θαύμα; Ή, μήπως, οι διαιτητές φοβήθηκαν ότι μετά τον ξυλοδαρμό του Τζήλου κινδυνεύουν κι οι ίδιοι και αποφάσισαν να παίξουν καλά; Ποιο είναι το «κλίμα» που υπάρχει στις τάξεις τους; Η «Α» έχει τις απαντήσεις.

Στις συσκέψεις που έγιναν μεταξύ των διαιτητών, πριν από τη μεγάλη σύσκεψη με την παρουσία των Βασιλειάδη και Γραμμένου, τέθηκε θέμα απεμπλοκής τους από εκείνες τις «αόρατες» δυνάμεις που ευθύνονται για την ανέλιξή τους και οι οποίες, στη συνέχεια, τους υποχρεώνουν να συμπεριφέρονται ως πειθήνια όργανα.

Ο κάθε διαιτητής είναι «χρεωμένος» σε έναν μεγαλοπαράγοντα κι αυτό το απόστημα πρέπει να σπάσει. Έτσι είπαν.

Οι διαιτητές είναι έξυπνοι άνθρωποι και γνωρίζουν αν η τοποθέτησή τους στους πίνακες, πέρα από την όποια ικανότητά τους, είναι και προϊόν συναλλαγής του κυρίου προέδρου της ΕΠΣ με τον υποψήφιο πρόεδρο της ΕΠΟ.

Γνωρίζουν, επίσης, σε ποιον μεγαλοπαράγοντα πρόσκειται ο πρόεδρος της τοπικής Ένωσης στην οποία ανήκουν. Η «Α» έχει αναφερθεί επανειλημμένα στις σφαίρες επιρροής του Μελισσανίδη, του Σαββίδη και του Μαρινάκη, μετά τις εκλογές στην ΕΠΟ τον Αύγουστο του ’17.

Αυτόν, ακριβώς, τον εναγκαλισμό θέλουν ν’ αποτινάξουν με την προτροπή του Μέλο Περέιρα. Ο οποίος Πορτογάλος αρχιδιαιτητής είναι, πλέον, γνώστης του «παιχνιδιού» που παίζεται με τους διαιτητές.

Όπως γνωρίζει ότι τα λόγια του αντιπροέδρου της ΕΠΟ, Στέργιου Αντωνίου, «πέρασα να πω μια καλησπέρα» από τα γραφεία των παρατηρητών δεν ήταν και τόσο «αθώα», αφού είχαν ως αποτέλεσμα την εκπαραθύρωση του Τσαχειλίδη. Για τον οποίο, παρεμπιπτόντως, ζήτησε από τον πρόεδρο Ευάγγελο Γραμμένο να επιστρέψει.

Οι διαιτητές φαίνεται ότι κάνουν τη δική τους «επανάσταση συνείδησης» στο νοσηρό περιβάλλον του ελληνικού ποδοσφαίρου. Δεν θέλουν τους «πατρόνους» και «πατερούληδες», τους οποίους έχουν πάντα στο μυαλό τους και «τρέμουν» όταν σφυρίζουν, μη τυχόν και δεν τους… καλοκαρδίσουν κι έχουν… προβλήματα στη συνέχεια.

Αυτό είναι το κλίμα που επικρατεί στις μεταξύ τους συζητήσεις και μακάρι να τηρήσουν την υπόσχεση που δίνει ο ένας στον άλλον ότι θα μπαίνουν, πλέον, και θα σφυρίζουν ό,τι βλέπουν, απαλλαγμένοι από τη μέγγενη του κάθε «πατερούλη».

«Βγαίνουμε από το σπίτι και κοιτάμε πίσω μας μη μας ακολουθεί κανένας», είπαν στη σύσκεψη της 4ης Ιανουαρίου. Ζήτησαν προστασία από την ΕΠΟ. Έμειναν στα λόγια και στα… ευχολόγια.

Επί της ουσίας, δεν πήραν κάτι απτό. Ενδεχομένως κι αυτό να ’παιξε τον δικό του, ξεχωριστό ρόλο, στη λογική ότι ο καθένας διαιτητής αισθάνεται απροστάτευτος, μετά την ανοίκεια επίθεση στον συνάδελφό τους Θανάση Τζήλο.

Κυριακή, κοντή γιορτή, ωστόσο. Το πρωτάθλημα ξαναρχίζει κι εκεί θα δούμε κατά πόσο η «επανάσταση» των διαιτητών θα μεταφερθεί από τα λόγια στο χορτάρι. Διότι ένα ανθρώπινο λάθος είναι ένα ανθρώπινο λάθος.

Ένα οφ σάιντ πέντε μέτρων που δεν δίνεται δεν είναι ανθρώπινο λάθος ή ανικανότητας του βοηθού. Και δυστυχώς, μέχρι σήμερα, είδαμε πολλές διαιτησίες, ξένες προς το ανθρώπινο λάθος…

Όχι άλλες «καλησπέρες»

Μετά τον άνανδρο ξυλοδαρμό του Λαρισαίου διαιτητή Θανάση Τζήλου, οι διαιτητές, όπως θα διαβάσετε στη διπλανή στήλη, έχουν πάρει τις αποφάσεις τους για απεγκλωβισμό από τους διαφόρου τύπου «πατρόνους» και «πατερούληδες», με την προτροπή του Πορτογάλου αρχιδιαιτητή Περέιρα.

Μένει να δούμε αν και οι υπόλοιποι «ιθύνοντες» του ποδοσφαίρου θα συνταχθούν μαζί τους. Όχι με λόγια, αλλά με πράξεις. Θα σταματήσουν οι οχλήσεις προς τους διαιτητές; Θα το δούμε.

Στο πέρασμα των χρόνων, μια πλειάδα παραγόντων στηρίχτηκε στις «σχέσεις τρίτου τύπου» με τους διαιτητές. Περιμένουμε από τον πρόεδρο της ΕΠΟ Ευάγγελο Γραμμένο να μιλήσει όχι με αοριστολογίες, αλλά συγκεκριμένα.

Περιμένουμε από τον αντιπρόεδρο Στέργιο Αντωνίου να μην πάει για «καλησπέρες» σαν κι αυτές που είπε στον Τσαχειλίδη. Περιμένουμε από τους ίδιους τους διαιτητές να σταματήσουν, όπως λένε, να είναι «χρεωμένοι» σε κάποιους μεγαλοπαράγοντες. Η διαιτησία του Ζαχαριάδη στο ματς Κυπέλλου Ξάνθη – Ολυμπιακός να είναι οδηγός…

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα