Οι διερευνητικές με την Τουρκία προσφέρουν προσωρινή ησυχία

Αναμφίβολα το ότι ξεκινούν οι νέες διερευνητικές επαφές με την Τουρκία είναι καλό, παρά το γεγονός ότι πριν ακόμη ξεκινήσει ο 61ος κύκλος των επαφών των αντιπροσωπειών των δύο χωρών η Άγκυρα εξακολουθεί να λέει τα δικά της περί Γαλάζιας Πατρίδας.

Πάντως η Αθήνα είναι ικανοποιημένη ότι οι διερευνητικές επαφές θα ξεκινήσουν μια εβδομάδα μετά την ορκωμοσία του νέου Αμερικανού Προέδρου, Τζο Μπάιντεν. Αυτός ήταν ένας από τους όρους που είχε θέσει η ελληνική πλευρά, όπως επίσης το πάγωμα των προκλήσεων στο πεδίο αλλά και στην ρητορική και βέβαια ο σεβασμός της ατζέντας των επαφών.

Σε ό,τι αφορά την ατζέντα των συνομιλιών και την επιδίωξη των Τούρκων να βάλουν στο τραπέζι όλα τα θέματα που εκείνοι θέλουν να ανοίξουν, εκ μέρους του Μαξίμου επισημαίνουν: «Οι Τούρκοι μπορεί να βάλουν όποιο θέμα θέλουν σε άτυπη συζήτηση, εμείς θα το βγάζουμε αμέσως εκτός ατζέντας». Στην πραγματικότητα η Αθήνα θα επιμείνει στη συζήτηση που αφορά στη χάραξη των θαλασσίων ζωνών (χωρικά ύδατα, υφαλοκρηπίδα, ΑΟΖ) και θα διερευνήσει το ενδεχόμενο η Άγκυρα να βρει πιθανά πεδία σύγκλισης. Στο υπουργείο Εξωτερικών εκφράζουν πάντως την βεβαιότητα ότι υπάρχει πρόθεση διαλόγου από την άλλη πλευρά, και αξιολογούν ως θετικό σημάδι το ότι η Άγκυρα δεν θα εκπροσωπηθεί από τον Γενικό Διευθυντή του υπουργείου Εξωτερικών, Τσαγατάι Ερτσιγιές, που θεωρείται μέλος της ομάδας των «γερακιών», αλλά από τον μόνιμο αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Σεντάτ Ονάλ. Όπως εξηγούν διπλωματικές πηγές, η Άγκυρα δεν μοιάζει να έχει πρόθεση να τινάξει τα πράγματα στον αέρα, αντίθετα φαίνεται πως έχει ανάγκη το διάλογο ώστε να επαναπροσεγγίσει τη Δύση.

Η Αθήνα διατηρεί πάντως χαμηλές προσδοκίες σε σχέση με πιθανές κυρώσεις από την πλευρά της Ευρώπης. Στην κυβέρνηση γνωρίζουν πως ένα ισχυρό μπλοκ Ευρωπαϊκών χωρών (ανάμεσά τους η Γερμανία, η Ισπανία, η Ιταλία και η Μάλτα) αναζητούν την τροχιά σύγκλισης με την Τουρκία και κατανοεί πως η επιβολή κυρώσεων ικανών να πλήξουν την τουρκική οικονομία είναι ένα πολύ μακρινό σενάριο για την Ευρώπη. Ειδικά από τη στιγμή που τα ανοίγματα των ευρωπαϊκών τραπεζών στην τουρκική οικονομία είναι της τάξης των 105 δισεκατομμυρίων δολαρίων, όπως παραδέχθηκε σε ερώτηση της Εύας Καϊλή, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόφσκις.  Σε κάθε περίπτωση η Αθήνα προσδοκά ότι η διαδικασία των διερευνητικών επαφών θα προσφέρει τον απαραίτητο χρόνο στην χώρα μας, τόσο να αφοσιωθεί στην διαχείριση των επιπτώσεων του κορωνοϊού στην υγεία και στην οικονομία της χώρας, όσο και να θωρακίσει την άμυνά της κατά της Τουρκίας, τόσο στρατιωτικά όσο και κυρίως διπλωματικά.

Σε ό,τι αφορά τις φήμες για επικείμενη συνάντηση Δένδια – Τσαβούσογλου στα Τίρανα, η πιθανότητα συνάντησης της δυο υπουργών Εξωτερικών στο προσεχές διάστημα θεωρείται απίθανη, παρά τις σχετικές προσκλήσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών. Και παρά το γεγονός ότι ο Αλβανός Πρωθυπουργός Έντι Ράμα φέρεται να προσέφερε τα Τίρανα ως πιθανό τόπο συνάντησης και η ελληνική πλευρά να μην έδειξε αρνητική, όμως οι συνθήκες δεν ευνοούν μια τέτοια εξέλιξη, τουλάχιστον όχι πριν οι διερευνητικές επαφές προσφέρουν ένα δείγμα προθέσεων των δυο πλευρών. Άλλωστε αυτή η συνάντηση τη δεδομένη χρονική στιγμή θα μπορούσε να υπονομεύσει ή και να επισκιάσει την προσπάθεια διαλόγου σε επίπεδο υπηρεσιακών παραγόντων.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα