Οι 5+2 δίκες που θα… ταρακουνήσουν τη Θέμιδα το 2015

Χρονιά με πλούσια… δικαστική αντζέντα (εκτός από πολιτική) αναμένεται να είναι το 2015, καθώς σειρά μεγάλων υποθέσεων που απασχόλησαν την κοινή γνώμη οδεύουν προς εκδίκαση στα αρμόδια δικαστήρια. Πλέον αυτών, όμως, σημαντικές δικογραφίες που αφορούν στα εξοπλιστικά ερευνώνται ακόμη από ανακριτές και προδιαθέτουν για νέες δικαστικές «βόμβες» που μπορεί να σκάσουν.

Της Αγγελικής Κοσμοπούλου

Η υπόθεση της Χρυσής Αυγής, η δίκη για τον τρόπο που οι ελληνικές αρχές διαχειρίστηκαν την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ με μοναδικό κατηγορούμενο τον πρώην ισχυρό υπουργό του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπακωνσταντίνου, οι επικείμενες δίκες για τα σκάνδαλα της Siemens και των «ιερών ανταλλαγών» είναι μόνο κάποιες από τις υποθέσεις με έντονο πολιτικό υπόβαθρο, τις οποίες θα κληθούν να φέρουν εις πέρας εντός του 2015 οι ελληνικές δικαστικές αρχές.

Σε αυτές θα πρέπει να προστεθούν οι δίκες δύο πρώην υπουργών του ΠΑΣΟΚ, και συγκεκριμένα του Γιάννου Παπαντωνίου για παραβίαση του νόμου περί «πόθεν έσχες», αλλά και του Γιάννη Ανθόπουλου, ο οποίος θα δικαστεί για την κατηγορία της τοκογλυφίας κατ’ εξακολούθηση. Εξίσου σημαντικές όμως θεωρούνται και δίκες με οικονομικό χαρακτήρα, όπως αυτή που αφορά στην υπόθεση των δανείων από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο αλλά και αυτή που αφορά στα δάνεια της Proton Bank με βασικό κατηγορούμενο τον Λαυρέντη Λαυρεντιάδη.

Στο σύνολό τους πρόκειται για υποθέσεις με έντονο πολιτικό χαρακτήρα που είχαν βρεθεί στην πρώτη γραμμή της δημοσιότητας, καθώς είχαν απασχολήσει την κοινή γνώμη επί μακρόν. Εξ αυτού του λόγου, μάλιστα, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται και οι σχετικές αποφάσεις των δικαστηρίων που θα τις δικάσουν και τα οποία θα κληθούν να απονείμουν δικαιοσύνη σε μια ιδιαίτερα ευαίσθητη περίοδο για τους πολίτες που σηκώνουν το βάρος των μέτρων λιτότητας σε εφαρμογή των μνημονίων που υπέγραψε η χώρα με τους δανειστές της.

Διασπάθιση δημόσιου χρήματος
Την ερχόμενη Παρασκευή 16 Ιανουαρίου αναμένεται να ξεκινήσει ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας η δίκη για το σκάνδαλο διασπάθισης δημόσιου χρήματος από στελέχη των εταιρειών Hellas Power και Energa. Στο εδώλιο θα καθίσουν 19 από τους 25 κατηγορούμενους για το αδίκημα της υπεξαίρεσης σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου 1608/1950 περί καταχραστών του Δημοσίου, λαθρεμπορίας και ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.
Εντός του 2015 και σε ημερομηνίες που αναμένεται να προσδιοριστούν το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται να ξεκινήσουν δύο ακόμη δίκες οικονομικού ενδιαφέροντος. Η πρώτη αφορά στην υπόθεση της Proton Bank με 34 πρόσωπα να κάθονται στο εδώλιο, αντιμέτωπα με πράξεις εγκληματικής οργάνωσης, απιστίας, απάτης, ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, κ.ά. Σε ημερομηνία που ακόμη δεν έχει οριστεί αναμένεται και η δίκη για την υπόθεση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου σχετικά με τη χορήγηση επισφαλών, κατά τη Δικαιοσύνη, δανείων σε επιχειρηματίες.

Σκάνδαλο Siemens: Εννέα χρόνια μετά…
Την ώρα που άλλες ευρωπαϊκές (και όχι μόνο) χώρες έχουν ερευνήσει το σκάνδαλο των «μαύρων ταμείων» της Siemens, στην Ελλάδα η σχετική δικογραφία έχει διαβαστεί περίπου εννέα χρόνια μετά την έναρξη των πρώτων ερευνών σε δικαστικό συμβούλιο για την έκδοση βουλεύματος. Η ανάκριση για την πολύκροτη υπόθεση είχε ολοκληρωθεί τον περασμένο Φεβρουάριο και η δικογραφία-μαμούθ διαβιβάστηκε στον οικονομικό εισαγγελέα κ. Γαληνό Μπρη, ο οποίος με εισήγησή του ζητεί να δικαστούν 64 πρόσωπα για το μαύρο χρήμα που διακινήθηκε για την υπογραφή της σύμβασης 8002 της Siemens με τον ΟΤΕ. Ο κ. Μπρης ζητεί να παραπεμφθεί σε δίκη και ο Θεόδωρος Τσουκάτος, άλλοτε «στρατηγός» του ΠΑΣΟΚ, για τον οποίο κρίνει ότι λειτούργησε ως γέφυρα στη διαδρομή μαύρων χρημάτων – συγκεκριμένα δύο εμβασμάτων ύψους 1 εκατ. γερμανικών μάρκων. Τον τελικό λόγο θα έχει πάντως το δικαστικό συμβούλιο, το οποίο θα αποφανθεί με βούλευμά του για να οριστεί στη συνέχεια η ημερομηνία εκδίκασης της υπόθεσης.

Υπόθεση «ιερών ανταλλαγών»
Επί μήνες βρέθηκε στην πρώτη γραμμή της δημοσιότητας και η αποκάλυψή του προκάλεσε ισχυρές δονήσεις στο τότε πολιτικό αλλά και δικαστικό στερέωμα. Πρόκειται για το αποκαλούμενο σκάνδαλο των «ιερών ανταλλαγών» ακινήτων του ελληνικού δημοσίου με τη Μονή Βατοπεδίου. Έπειτα από μαραθώνια ανακριτική διαδικασία, στο ακροατήριο παραπέμπονται τελικά συνολικά 14 πρόσωπα – ανάμεσά τους ο αρχιμανδρίτης Εφραίμ, ο μοναχός Αρσένιος, η Αικατερίνη Πελέκη, ο Διονύσιος και ο Δημήτριος Πελέκης και ο Ιωάννης Διονυσόπουλος. Η παραπομπή τους αποφασίστηκε με βούλευμα του συμβουλίου Εφετών και τα αδικήματα που βαρύνουν κατά περίπτωση τους εμπλεκόμενους είναι απιστία σε βάρος της υπηρεσίας, ψευδείς βεβαιώσεις και ηθική αυτουργία σε αυτές, απάτη, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, κ.ά.

Στην «πρώτη γραμμή» τα εξοπλιστικά
Τέλος, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται τα αποτελέσματα των ερευνών για τα εξοπλιστικά, με πλέον σημαντική ανοιχτή δικαστική έρευνα αυτήν που αφορά στην αγορά των αρμάτων μάχης τύπου Leopard. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αρμόδιες εισαγγελικές αρχές ερευνούν συμβάσεις εξοπλιστικών προγραμμάτων που υπεγράφησαν από το 2000 και μετά στην Ελλάδα.

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ – ΙΩ. ΔΙΩΤΗΣ: Στο εδώλιο για τη λίστα Λαγκάρντ
Μια από τις πιο «καυτές» υποθέσεις είναι και αυτή που αφορά στον τρόπο που οι ελληνικές αρχές είχαν χειριστεί την περιβόητη λίστα Λαγκάρντ και ενώ τη διακυβέρνηση της χώρας είχε το ΠΑΣΟΚ και ο Γ. Παπανδρέου. Σε κρίσιμη δίκη έναν ακριβώς μήνα μετά τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου για το θέμα αυτό, και μάλιστα ενώπιον του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου, έχει παραπεμφθεί ο άλλοτε ισχυρός «τσάρος» της οικονομίας και αρμόδιος να διαχειριστεί το συγκεκριμένο θέμα Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα ο κ. Παπακωνσταντίνου αφαίρεσε από τη λίστα Λαγκάρντ τα ονόματα τριών συγγενών του με καταθέσεις 1,2 εκατ. ευρώ, με σκοπό να προστατέψει την πολιτική του εικόνα και να βοηθήσει τους συγγενείς του.

Η συγκεκριμένη δίκη θα ξεκινήσεις στις 25 Φεβρουαρίου και θα είναι η δεύτερη φορά στη μεταπολιτευτική ιστορία της χώρας μετά την υπόθεση Κοσκωτά που θα συγκροτηθεί Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο προκειμένου να δικάσει πρώην υπουργό. Ο Γ. Παπακωνσταντίνου θα καθίσει στο εδώλιο προκειμένου να λογοδοτήσει για τα κακουργήματα της νόθευσης εγγράφου και της απόπειρας απιστίας στην υπηρεσία με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου. Αν δεν καταφέρει να αντικρούσει τις κατηγορίες, δεν αποκλείεται να βρεθεί αντιμέτωπος ακόμη και με ισόβια κάθειρξη.

Για τους χειρισμούς του στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ σε δίκη παραπέμπεται και ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ και πρώην εισαγγελέας Ιωάννης Διώτης. Την παραπομπή του ενώπιον Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων αποφάσισε το συμβούλιο Εφετών για τα αδικήματα της απιστίας στην υπηρεσία. Ειδικότερα, τα μέλη του συμβουλίου έκαναν δεκτή, στο σύνολό της, την πρόταση του εισαγγελέα Εφετών Μανώλη Δράκου, παραπέμποντας τον Ιωάννη Διώτη μόνο για το κακούργημα της απιστίας και απαλλάσσοντάς τον από το αδίκημα της καταστροφής εγγράφου από υπάλληλο με σκοπό τον πορισμό αθέμιτου οφέλους ή βλάβης τρίτου κατά του ελληνικού Δημοσίου.

Με το ίδιο βούλευμα αίρονται οι κατηγορίες σε βάρος του Γιάννη Καπελέρη, καθώς οι δικαστές αποδέχονται ότι ο προκάτοχος του Ιωάννη Διώτη στο ΣΔΟΕ δεν έλαβε ποτέ ολόκληρη τη λίστα Λαγκάρντ, ούτε εντολή να διενεργήσει έλεγχο. Αντιθέτως, για τον πρώην εισαγγελέα, το συμβούλιο δέχεται ότι δεν αξιοποίησε τη λίστα Λαγκάρντ, στην οποία περιλαμβάνονταν άνω των 2.000 ονομάτων Ελλήνων καταθετών στο υποκατάστημα της τράπεζας HSBC στη Γενεύη, προκειμένου να αντλήσει στοιχεία και να προχωρήσει σε φορολογικούς ελέγχους. Επιπλέον, το δικαστικό συμβούλιο απορρίπτει τον ισχυρισμό του Ιωάννη Διώτη, σύμφωνα με τον οποίο η επίμαχη λίστα αποτελούσε παράνομο υλικό και δεν μπορούσε να αξιοποιηθεί.

ΥΠΟΘΕΣΗ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ: Εν αναμονή του αμετάκλητου βουλεύματος για το ποιοι θα λογοδοτήσουν  
Τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται και το βούλευμα του συμβουλίου Εφετών, με το οποίο η Δικαιοσύνη θα αποφαίνεται οριστικά για το ποιοι από τους κατηγορουμένους θα παραπέμπονται σε δίκη προκειμένου να λογοδοτήσουν για τις πράξεις τους. Συγκεκριμένα, το συμβούλιο Εφετών θα αποφασίσει με αμετάκλητο βούλευμά του ποιοι από τους 85 κατηγορούμενους θα καταθέσουν στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων.

Πάντως, ο προϊστάμενος πλέον της Εισαγγελίας Εφετών Ισίδωρος Ντογιάκος, με πρότασή του, έχει ζητήσει να παραπεμφθούν σε δίκη 70 από τους κατηγορούμενους, μεταξύ των οποίων όλοι οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής. Μερικά από τα αδικήματα για τα οποία κατηγορούνται είναι: ένταξη και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, ανθρωποκτονία, απόπειρα ανθρωποκτονίας, οπλοκατοχή, κ.ά.

Κι άλλοι πρώην υπουργοί στο σκαμνί
Μετά τον Άκη Τσοχατζόπουλο, που καταδικάστηκε σε πολυετή κάθειρξη για μίζες από εξοπλιστικά, και τον Τάσο Μαντέλη, που δικάζεται για «χορηγία» που κατά δήλωσή του έλαβε από τη Siemens, ακόμη δύο πρώην υπουργοί του ΠΑΣΟΚ θα καθίσουν εντός του 2015 στο εδώλιο αντιμέτωποι με κακουργηματικού χαρακτήρα κατηγορίες. Ειδικότερα, σε δίκη παραπέμπεται ο πρώην υφυπουργός Παιδείας του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Ανθόπουλος, καθώς και τρία ακόμη πρόσωπα για το αδίκημα της τοκογλυφίας κατ’ εξακολούθηση. Ο 65χρονος πρώην πολιτικός κατηγορείται για τοκογλυφία σε βάρος ιδιοκτήτριας εταιρείας Καπνεμπορίου με έδρα την Καβάλα.

Στο εδώλιο εντός του 2015 θα καθίσει όμως και ο Γιάννος Παπαντωνίου και η σύζυγός του Σταυρούλα Κουράκου. Συγκεκριμένα, με το υπ’ αριθ. 2315 βούλευμα του συμβουλίου Εφετών το ζεύγος παραπέμπεται σε δίκη προκειμένου να λογοδοτήσει για το ποσό του 1,3 εκατ. ευρώ που εντοπίστηκε από τα στοιχεία της λίστας Λαγκάρντ σε τραπεζικό λογαριασμό, χρήματα που δεν είχαν δηλωθεί στα περιουσιακά τους στοιχεία τα έτη 2009-2010. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ζεύγος Παπαντωνίου έχει καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης 4 ετών από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας για ανακριβή δήλωση «πόθεν έσχες» το οικονομικό έτος 2009, ποινή μετατρέψιμη σε χρηματική έναντι 10 ευρώ την ημέρα και με αναστέλλουσα δύναμη μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό. Εκτός των παραπάνω, όμως, εκκρεμεί και μία ακόμη δίκη που αφορά ανακριβή δήλωση «πόθεν έσχες» για το έτος 2008.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα