Οι δήμοι της Αττικής συνδράμουν στα έξοδα και τις δυσκολίες των φοιτητών

Άλλοι ενισχύουν στον βαθμό που μπορούν τα χαμηλά εισοδήματα, άλλοι δημιουργούν λεωφορειακές γραμμές, άλλοι οργανώνουν δέματα που μειώνουν αισθητά το καθημερινό κόστος.

Κάθε χρόνο τέτοια εποχή, πολλά νοικοκυριά τα «βάζουν κάτω» προκειμένου να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στα έξοδα φοίτησης των παιδιών τους και οι αριθμοί «βαραίνουν» επικίνδυνα τον οικογενειακό προϋπολογισμό. Έξοδα φοίτησης, έξοδα καθημερινής μετακίνησης, έξοδα ενοικίου και διατροφής αν είναι φοιτητές στην επαρχία. Αλλά και για φοιτητές που σπουδάζουν στην Αθήνα, η καθημερινότητα μόνο εύκολη δεν είναι. Αν κατοικούν σε δήμο απομακρυσμένο, χρειάζονται δύο και τρία διαφορετικά μέσα συγκοινωνίας για να φτάσουν στη Σχολή τους κι άλλα τόσα για να επιστρέψουν σπίτι κι αυτό κάθε μέρα. Μπορεί η φοιτητική ζωή να έχει τις ομορφιές της, όμως έχει και την καθημερινή ταλαιπωρία της.

Ορισμένοι δήμοι της Αττικής τα έχουν αναλογιστεί όλα αυτά, τις δυσκολίες, τα έξοδα, κι έχουν προβεί σε καθοριστικές ενέργειες προκειμένου να συνδράμουν στη φοίτηση των παιδιών. Άλλοι ενισχύουν στον βαθμό που μπορούν τα χαμηλά εισοδήματα, άλλοι δημιουργούν λεωφορειακές γραμμές, άλλοι οργανώνουν δέματα που μειώνουν αισθητά το καθημερινό κόστος όσων φοιτητών σπουδάζουν μακριά από το σπίτι τους.

Πώς βοηθά τους φοιτητές ο δήμος Ασπροπύργου

Ο δήμος Ασπροπύργου ενισχύει οικονομικά φοιτητές χαμηλού οικογενειακού εισοδήματος, που εισήχθησαν σε Σχολές εκτός Αττικής. «Είναι κάτι που γίνεται τα τελευταία τρία χρόνια για φοιτητές που είναι δημότες Ασπροπύργου και φοιτούν εκτός Αττικής», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιδήμαρχος Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών Αντώνης Καραμπούλας και συνεχίζει: «Υπάρχουν δύο κριτήρια ως προς το οικογενειακό εισόδημα, καθώς έχουμε ορίσει κι ένα υψηλότερο όριο για οικογένειες φοιτητών με δυσλεξία ή ΑμεΑ. Σκοπός του προγράμματος είναι να συνδράμουμε στο έξοδο της εύρεσης σπιτιού κι έτσι ο δήμος δίνει τα πρώτα 1.000 ευρώ. Μέσα στον Νοέμβριο γίνονται οι αιτήσεις από τις οικογένειες των εισαχθέντων και το πρώτο 15νθήμερο του Δεκεμβρίου δίνουμε άπαξ όλο το ποσό. Φέτος δεν γνωρίζουμε ακόμη τον αριθμό των φοιτητών που δικαιούνται τη βοήθεια, καθώς τώρα θα γίνουν οι αιτήσεις, όμως αυτή την τριετία ο μέσος όρος ήταν 12 με 15 φοιτητές».

Ως προς τη σημασία αυτού του βοηθήματος, ο κ. Καραμπούλας απαντά: «Ο Ασπρόπυργος είναι μια εργατούπολη, τα εισοδήματα δεν είναι υψηλά για ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού μας. Επίσης υπάρχουν πολλοί παλιννοστούντες Έλληνες από τον Πόντο. Ο δήμος προσπαθεί να συμπαρασταθεί στις οικογένειες που αδυνατούν να ανταπεξέλθουν σε σημαντικά έξοδα προκειμένου να καταφέρουν να σπουδάσουν τα παιδιά τους».

Και προσθέτει: «Είμαστε κι εμείς γονείς, έχουμε παιδιά, τα έχουμε ζήσει αυτά, ξέρουμε τι δυσκολίες υπάρχουν. Να αντιμετωπίζεις οικονομικά προβλήματα και να πρέπει να πας στα Ιωάννινα για παράδειγμα, να ψάξεις για σπίτι, να βρεις, να πρέπει να δώσεις δύο και τρία νοίκια μπροστά. Ταλαιπωρία και έξοδα. Προσπαθούμε λοιπόν να συνδράμουμε όσο μπορούμε για την καλλιέργεια και την πρόοδο αυτών των παιδιών».

«Σου έχω δέμα», λέει ο δήμος Ηρακλείου

«Σου έχω δέμα» ονομάζει ο δήμος Ηρακλείου το πρόγραμμα στήριξης φοιτητών της επαρχίας. Το εισοδηματικό κριτήριο που έχει ορίσει για τις οικογένειες των δικαιούχων είναι στα 20.000 ευρώ και αποστέλνεται διαρκώς ένα πακέτο με τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης, τα οποία για να αγοραστούν βαραίνουν το καθημερινό κόστος ζωής των φοιτητών. Η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής του δήμου Δέσποινα Αϊβατζίδου-Ποριώτου, αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Ουσιαστικά το πρόγραμμα απευθύνεται μόνο σε πρωτοετείς φοιτητές, μέχρι να βρουν τα βήματά τους στην πόλη όπου φοιτούν και να σταθεροποιήσουν την καθημερινότητά τους. Όμως δεν το τηρήσαμε αυτό, αφού συνεχίζουμε να στέλνουμε το δέμα και τα επόμενα χρόνια της φοίτησής τους, όσο κρατούν τη φοιτητική ιδιότητά τους, μέχρι το πτυχίο. Είναι μια βοήθεια και το έχουν αγκαλιάσει οι οικογένειες. Στο μεγαλύτερο διάστημα της πανδημίας, τα μαθήματα έγιναν από το σπίτι, ωστόσο εμείς δεν διακόψαμε το πρόγραμμα, δεν αναζητήσαμε να βρούμε ποιοι φοιτητές έχουν επιστρέψει σπίτι τους, αλλά συνεχίσαμε κανονικά να το παρέχουμε. Και τώρα, ξεκινήσαμε να το δίνουμε από τον Σεπτέμβρη κι ας αρχίζει τον Οκτώβριο η ακαδημαϊκή χρονιά».

Και συνεχίζει: «Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βοηθήσουμε τις οικογένειες και ο κόσμος το αναγνωρίζει αυτό. Άλλωστε αυτός είναι και ο στόχος της κοινωνικής πολιτικής, να βοηθάει και να ενισχύει όπου μπορεί και στον βαθμό που μπορεί. Να στέκεται δίπλα σε πολίτες που το χρειάζονται».

Τι περιέχει το δέμα

Ως προς τα είδη που περιέχει το δέμα, η αντιδήμαρχος Ηρακλείου απαντά: «Το δέμα περιέχει ζυμαρικά, γάλα, δηλαδή διάφορα τυποποιημένα προϊόντα και πάντα φροντίζουμε να υπάρχει κάθε φορά και κάτι εναλλακτικό, όπως σαμπουάν ή είδη υγιεινής. Βοηθούν πολύ σ’ αυτό και οι χορηγίες και το λέω με χαρά, πως χτύπησαν τα τηλέφωνά μας όταν το έμαθαν διάφοροι συμπολίτες μας. Μας έψαξαν άνθρωποι και τοπικές επιχειρήσεις και ρωτούσαν ‘’Τι μπορούμε να συνεισφέρουμε;’’. Υπάρχει γενικότερη ευαισθησία πάνω στο συγκεκριμένο θέμα και προσφορά από καταστήματα, από εταιρείες κι αυτό βοηθά πολύ τη δική μας προσπάθεια».

Και καταλήγει λέγοντας: «Αυτό που θέλουμε είναι η πληροφορία να πάει σε όλα τα σπίτια, γιατί όσο κι αν δείχνει παράξενο για την εποχή μας, υπάρχουν πολλοί που δεν το μαθαίνουν. Έτσι, όταν δίνουν Πανελλήνιες στέλνουμε ένα ενημερωτικό σημείωμα, πως αν ο μαθητής εισαχθεί σε Σχολή της επαρχίας, ο δήμος θα του παρέχει αυτή τη βοήθεια. Επίσης, το αναφέρουμε και όταν γίνονται από τον δήμο οι βραβεύσεις για τους εισαχθέντες, αν και τα τελευταία δύο χρόνια με την πανδημία, έχει πάει πίσω αυτό, καθώς δεν πραγματοποιήθηκαν εκδηλώσεις».

Ο δήμος Ηρακλείου έχει οργανώσει και δημοτική συγκοινωνία για την Πανεπιστημιούπολη, την οποία χρησιμοποιούν περίπου 30 φοιτητές της πόλης. Η ανάγκη αυτή για συγκοινωνία προς την Πανεπιστημιούπολη και την Πολυτεχνειούπολη γίνεται ακόμη μεγαλύτερη για την Πεντέλη κι έτσι η σημερινή δημοτική Αρχή μερίμνησε από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε, ώστε να λυθεί ένα σοβαρό ζήτημα για τους φοιτητές και των τριών δημοτικών ενοτήτων, δηλαδή της Πεντέλης, της Νέας Πεντέλης και των Μελισσίων.

Η δήμαρχος Δήμητρα Κεχαγιά είχε βιώσει ως φοιτήτρια του ΕΜΠ αυτή τη δυσκολία που έχει η ιδιαιτερότητα της πόλης της και αποτέλεσε κάτι σαν προσωπικό στοίχημα όταν ανέλαβε τα καθήκοντά της, η δημιουργία από τον δήμο της λεωφορειακής γραμμής για φοιτητές και των δρομολογίων της. «Αυτό της μετάβασης των φοιτητών στις Σχολές τους είναι ένα μεγάλο ζήτημα, ειδικά για τη δική μας περιοχή, που δεν έχει πολλές επιλογές ως προς τις γραμμές των μέσων συγκοινωνίας. Οπότε κάναμε αυτή την κίνηση πριν από δύο χρόνια, καθώς ήταν ένα χρόνιο αίτημα πολλών φοιτητών του δήμου μας. Ξεκινήσαμε το 2019, πέρυσι μας φρέναρε η πανδημία και φέτος το επαναλειτουργούμε και μάλιστα αυξήσαμε σε δύο τις γραμμές, προσθέσαμε δηλαδή άλλη μια γραμμή λόγω της μεγάλης συμμετοχής των παιδιών», τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και συνεχίζει:

«Τα λεωφορεία μας κάνουν και εσωτερικές στάσεις, εσωτερικά των τριών δημοτικών κοινοτήτων, στη συνέχεια βγαίνουν στην Αττική οδό και όταν φτάσουν στην Πανεπιστημιούπολη και στην Πολυτεχνειούπολη, δεν αφήνουν τα παιδιά στην πύλη, αλλά συνεχίζουν μέσα, ώστε να τα αφήσουν πλησίον των Σχολών τους».

Η μεγάλη σημασία που έχει για τους φοιτητές του δήμου Πεντέλης η λεωφορειακή γραμμή, ωθεί την δήμαρχο στον επόμενο στόχο: «Το επόμενο βήμα θα είναι να βάλουμε λεωφορείο και για τις Σχολές στο Αιγάλεω, γιατί υπάρχουν πολλοί φοιτητές της πόλης μας και σε αυτό το Πανεπιστήμιο. Πιστεύω πως τη νέα χρονιά θα έχουμε έτοιμη για να λειτουργήσει και αυτή τη γραμμή».

Στο τέλος ζητάμε από την κ. Κεχαγιά να θυμηθεί τα δικά της φοιτητικά χρόνια στην Πεντέλη και απαντά: «Έπρεπε ν’ αλλάξουμε δύο και τρία συγκοινωνιακά μέσα για να φτάσουμε στη Σχολή. Ήταν απογοητευτικό κάθε πρωί. Παίρναμε λεωφορείο για το Μαρούσι, από εκεί τον ηλεκτρικό για την Ομόνοια, στη συνέχεια περπατούσαμε μέχρι την Ακαδημίας για τα λεωφορεία που μας πήγαιναν στην είσοδο της Πολυτεχνειούπολης και από εκεί, νέο περπάτημα μέχρι τις Σχολές».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα