Οι δύο απόπειρες απόδρασης, οι άδειες και η «μεθόδευση»

Με μήνυμα του σε ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου, το μέλος της Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς, Χρήστος Τσάκαλος, αποκαλύπτει πως δύο φορές οργανώθηκε απόδραση από τις φυλακές Κορυδαλλού όπου κρατούνται μέλη της οργάνωσης.

Όπως χαρακτηριστικά λέει: «Στο διάστημα, που μπαίναμε στο “δικαίωμα” για άδεια, αντί να προσφέρουμε την ανακωχή μας, ως “δείγμα καλής συμπεριφοράς”, επιχειρήσαμε να αποδράσουμε 2 φορές…» και συνεχίζει: «Στην δική μας περίπτωση, έχουν ασκηθεί δύο διώξεις για κείμενα της Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς, που έχουμε δημοσιοποιήσει και σύντομα θα γίνει η δίκη με την κατηγορία της “υποκίνησης βίαιων ενεργειών”. Αυτά, ίσως, να μην είναι πολύ γνωστά γεγονότα… όμως ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες».

Όπως γράφει ο Τσάκαλος «δεν είναι δύσκολο να αποκωδικοποιήσει κανείς το μήνυμα. Οι προθέσεις της εξουσίας και το τελεσίγραφό της προς τους πολιτικούς κρατούμενους είναι σαφείς: ‘Η βγάζετε τον σκασμό, σταματάτε να δημοσιοποιείτε κείμενα και να στηρίζετε τον αναρχικό αγώνα και τότε ΙΣΩΣ σας δώσουμε κάποια άδεια. ‘Η για κάθε λέξη και κάθε κείμενο που δεν προσκυνάει την εξουσία, θα προστίθενται χρόνια φυλακής. Αυτή η μεθόδευση είναι η πιο ύπουλη…

Δηλαδή το κράτος αποφεύγει να εκτεθεί, ζητώντας επίσημα δηλώσεις αποκήρυξης, όπως στην Ιταλία. Άλλωστε, κάτι τέτοιο θα σήμαινε και την αναγνώριση της ύπαρξης πολιτικών κρατουμένων απ’ την μεριά της εξουσίας… Έτσι, οι αρχές εφαρμόζουν την στρατηγική της φθοράς… Ζητάνε απ’ τους πολιτικούς κρατούμενους την σιωπή τους, με αντάλλαγμα υποσχέσεις με το σταγονόμετρο…».

Να θυμίσουμε πως μόλις πριν από μερικές ημέρες (σ.σ. στις 17 Απριλίου) αστυνομικοί της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, της Ασφάλειας Αττικής, της ΕΚΑΜ και σωφρονιστικοί υπάλληλοι ερεύνησαν όλα τα κελιά και τους κοινόχρηστους χώρους στις πτέρυγες Α’, Δ’ και ΣΤ’, όπου κρατούνται κατηγορούμενοι για υποθέσεις τρομοκρατίας, αντιεξουσιαστές έγκλειστοι για ένοπλες ληστείες, και αρχηγικά μέλη της GreekMafia, μετά τις πληροφορίες περί επικείμενης απόπειρας απόδρασης.

Οι έρευνες επικεντρώθηκαν στα κελιά τουλάχιστον οκτώ κατηγορουμένων μελών της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς», στην Α’ πτέρυγα, όπως και ενός κατηγορουμένου μέλους του «Επαναστατικού Αγώνα», στην ίδια πτέρυγα. Στην Δ’ πτέρυγα οι έρευνες αφορούσαν κυρίως τα κελιά μελών του αντιεξουσιαστικού χώρου που κατηγορούνται για τη δίδυμη ληστεία στο Βελβεντό Κοζάνης, στη Λάρισα, στην Πάρο και για συμμετοχή στη «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς», αλλά έχουν διαχωρίσει τις θέσεις τους από τους υπόλοιπους, όπως και σε κελιά αλλοδαπών ποινικών κρατουμένων.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα