Οι δύο ελληνικές «προϋποθέσεις» για να συναντηθούν Μητσοτάκης και Ερντογάν

Το πονηρό blame game του «Σουλτάνου» και η δυσκολία της Αθήνας να επιμείνει στο «όχι» για τετ-α-τετ στη Νέα Υόρκη

Όλη τη βεντάλια της πολιτικής επικαιρότητας, από την οικονομία και το μεταναστευτικό ως την παρουσία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη ΔΕΘ, άνοιξε το πρωί της Δευτέρας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, χωρίς η κορυφαία αξιολογικά είδηση να βγει από τα παραπάνω. Αντιθέτως προέκυψε από το σημείο της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών όπου ο spokesman του Μεγάρου Μαξίμου αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο συνάντησης του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στη Νέα Υόρκη στο περιθώριο της επερχόμενης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Ως γνωστόν ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ξεκαθαρίσει την προηγούμενη εβδομάδα από τη Θεσσαλονίκη ότι δεν υπάρχει προγραμματισμένη συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο, ισχυριζόμενος ότι δεν συμπίπτουν τα προγράμματά τους. Ωστόσο τα νερά ήρθε να ταράξει μία δήλωση του «Σουλτάνου», ο οποίος εξυπηρετώντας προφανώς το blame game στο οποίο επιδίδεται συχνά πυκνά η Άγκυρα, «αποκάλυψε» ότι κατά τη διάρκεια της παραμονής του στις ΗΠΑ «θα συναντηθεί και θα συζητήσει με τον κ. Μητσοτάκη».

Με το κλίμα να παραμένει νεφελώδες, ο Γ. Οικονόμου επανέλαβε σήμερα ότι δεν υπάρχει προκαθορισμένο ραντεβού των δύο ηγετών, αφήνοντας όμως ανοιχτό το ενδεχόμενο αυτό τελικά να συμβεί υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Η μία είναι να παρατείνει ο Ερντογάν την παρουσία του στη Νέα Υόρκη και μετά τις 22 Σεπτεμβρίου όταν και φτάνει εκεί ο Έλληνας πρωθυπουργός και η δεύτερη να υποβληθεί το σχετικό αίτημα. «Τότε» είπε ο κ. Οικονόμου, «διπλωματικά θα εξεταστεί και θα απαντηθεί και νομίζω ότι θα απαντηθεί θετικά».

Το θέμα είναι γιατί να επιδιώξει ο Ερντογάν ένα τετ-α-τετ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και γιατί αυτή τη συνάντηση να την αποδεχτεί ο Έλληνας πρωθυπουργός, ειδικά σε μία περίοδο που η Άγκυρα επιλέγει ξανά την οδό της έντασης με χαρακτηριστικό παράδειγμα την παρενόχληση γαλλικού ερευνητικού πλοίου από τουρκικά πολεμικά σκάφη νότια της Κρήτης.

Ο λόγος δεν είναι άλλος από το ότι ο Ταγίπ Ερντογάν θέλει να συνεχίσει το σκωτσέζικο ντους των προκλήσεων αλλά και της εκ του σύνεγγυς διπλωματίας με σκοπό να εκθέσει την Ελλάδα ως αδιάλλακτη. Αντίστοιχα η Αθήνα αρνείται «κομψά» τη συνάντηση των δύο ηγετών υπό το πρόσχημα της έλλειψης κοινού τόπου και χρόνου, αλλά θα δυσκολευτεί να επιμείνει στο «όχι» αν υπάρξει επίσημο αίτημα για συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν ακριβώς για να μη χρεωθεί την άρνηση του διαλόγου.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα