Οι δύο «γαλάζιοι» στόχοι στο φώτο φίνις των εκλογών 

Αντεπίθεση Κυριάκου με διακαναλική συνέντευξη την Κυριακή 

Στην τελική ευθεία προς τις κάλπες, η αξιωματική αντιπολίτευση επιχειρεί να αναδείξει τις θετικές προγραμματικές προτάσεις της και να αποδομήσει τα πεπραγμένα της κυβέρνησης μαζί με το υποτιθέμενο ηθικό πλεονέκτημα που κραδαίνει ως σημαία ο ΣΥΡΙΖΑ.

Του Δημήτρη Τζιβελέκη

Το βράδυ της Τετάρτης στη Βουλή η απάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στις προκλήσεις της εναρκτήριας ομιλίας του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ξεπέρασε κάθε προηγούμενο σε οξύτητα και βασίστηκε στο υπόστρωμα που έχει διαμορφώσει η επικαιρότητα το τελευταίο δεκαήμερο. Από τα 62 λεπτά της ομιλίας του τα 40 ήταν αφιερωμένα στον Αλέξη Τσίπρα με προσωπικούς χαρακτηρισμούς για την κάλυψη στον Παύλο Πολάκη, για το Μάτι, αλλά και για τις «διακοπές» με το κότερο της Κατερίνας Παναγοπούλου.

«Από τον Πολάκη στο Μάτι, από το Μάτι στα κότερα, από τα κότερα στη χθεσινή φιέστα των απεγνωσμένων “θα”… Γνωρίζατε ότι η επικαιρότητα ασχολείται με άλλα θέματα και το ηθικό σας πλεονέκτημα βούλιαξε στα γαλαζοπράσινα νερά του Ιονίου στα οποία κάνατε διακοπές με κότερο 25 ημέρες μετά τους 102 νεκρούς στο Μάτι… Νάτος-νάτος ο Τσίπρας ο σκαφάτος, θα είναι στο εξής το σύνθημα… Από την Αριστερά των καταλήψεων στην Αριστερά του κότερου», ήταν μερικές από τις φράσεις του κ. Μητσοτάκη.

Ήταν το σύνθημα –λένε κάποιοι– αυτή η οργίλη αντίδραση του προέδρου της Ν.Δ. για την ενεργοποίηση του τελικού σχεδίου της προεκλογικής της στρατηγικής της «γαλάζιας» παράταξης 15 ημέρες πριν από τις ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου.

Στο να κατατροπώσει το υποτιθέμενο ηθικό πλεονέκτημα του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και στην ανάδειξη των θετικών προγραμματικών προτάσεών της εστιάζεται η δυναμική της Νέας Δημοκρατίας στις δύο εβδομάδες που απομένουν μέχρι το άνοιγμα της κάλπης στις 26 Μαΐου 

Σύμφωνα με τις οδηγίες του Κυρ. Μητσοτάκη προς τον στενό κύκλο των συνεργατών του αλλά και προς όλες τις βαθμίδες του κομματικού μηχανισμού, η προεκλογική προπαρασκευή του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει διπλή στόχευση: αφενός να αναδείξει τις θετικές προγραμματικές προτάσεις του κόμματος, καθώς στην Πειραιώς φέρονται πεπεισμένοι για την υπεροχή του προγράμματός τους σε τομείς όπως η Οικονομία, η Παιδεία, η Υγεία, η Ασφάλεια και οι Θεσμοί, και αφετέρου να αποδομήσει τα κυβερνητικά πεπραγμένα της προηγούμενης 4ετίας μαζί με την κατάρριψη του επιχειρήματος για δήθεν ηθική υπεροχή της Αριστεράς.

Στην οδό Πειραιώς εξηγούσαν πως η επικοινωνιακή τακτική της Ν.∆. επιδιώκει να αντιστρέψει το βασικό κυβερνητικό αφήγημα, σύμφωνα µε το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ μεριμνά για το συµφέρον των πολλών έναντι των ελίτ.

Ο κεντρικός στόχος

Τόσο οι παρεμβάσεις του προέδρου του κόμματος για την αποκλιμάκωση των φορολογικών συντελεστών και των ασφαλιστικών εισφορών και την επαναδιαπραγμάτευση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα, όσο και το σχέδιό του για την απεμπλοκή εμβληματικών επενδύσεων, όπως το Ελληνικό, καταδεικνύουν, σύμφωνα µε υψηλόβαθμες κομματικές πηγές, ότι η πολιτική της Ν.∆. ωφελεί τους πολλούς µέσω της δημιουργίας νέων και καλύτερα αμειβόμενων θέσεων εργασίας και δημιουργεί συνθήκες για την επανεκκίνηση της οικονομίας. Αδιάψευστο μάρτυρα της «κοινωνικής αναλγησίας του συστήματος εξουσίας ΣΥΡΙΖΑ» θεωρούν στην Πειραιώς την επικοινωνιακή διαχείριση της τραγωδίας στο Μάτι, η οποία επανήλθε στην επικαιρότητα µέσω του αφιερώματος του Αλέξη Παπαχελά.

Η Ν.∆. επαναφέρει, μάλιστα, δύο κεντρικά κατ’ αυτήν ερωτήματα προς τον πρωθυπουργό, ρωτώντας κατά πόσον γνώριζε για τους νεκρούς την ώρα της νυχτερινής σύσκεψης και κατά πόσον τα περί δήθεν οργανωμένου σχεδίου εμπρησμού είχαν την εξουσιοδότησή του.

Το Μοσχάτο ήδη άρχισε την τελική αντεπίθεσή του µέσω της προβολής των πρώτων τηλεοπτικών σποτ, στα οποία συνυπάρχουν κωδικοποιημένες οι βασικές δεσμεύσεις του Κυρ. Μητσοτάκη.

Πάντως, παρά τα ενθαρρυντικά δημοσκοπικά ευρήματα και όσα μεταφέρουν από τις εξορμήσεις τους στελέχη του κόμματος, ο κ. Μητσοτάκης ξορκίζει τους… πρόωρους πανηγυρισμούς. Μολονότι ο ίδιος και τα στελέχη του αποφεύγουν να οριοθετήσουν τον εκλογικό πήχη για τις ευρωεκλογές, οι επαναλαμβανόμενες αναφορές του προέδρου της Ν.∆. σε µια ευρεία και καθαρή νίκη υποδηλώνουν, σύμφωνα µε συνεργάτες του, μια ευδιάκριτη και άνετη διαφορά.

Η κριτική για το παροχολογικό πακέτο Τσίπρα

Σχολιάζοντας, εξάλλου, το παροχολογικό πακέτο Τσίπρα στη Νέα Δημοκρατία στέκονται ιδιαίτερα στο δεύτερο σκέλος των μέτρων, δηλαδή σε αυτά που θα εφαρμοστούν από το 2020. Στελέχη της οδού Πειραιώς σημειώνουν ότι ο πρωθυπουργός ουσιαστικά εξαγγέλλει μέτρα που δεν θα κληθεί να εφαρμόσει ο ίδιος, αλλά η επόμενη κυβέρνηση!

Σημαντικό στοιχείο αποτελεί, επίσης, το γεγονός ότι η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση ουσιαστικά αποτελεί την επιστροφή στο μέτρο του 2014 και της κυβέρνησης Σαμαρά, η οποία είχε μειώσει τότε τον ΦΠΑ στο 13% και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στη συνέχεια τον επανέφερε υπό την πίεση των δανειστών – αυξάνοντας μάλιστα και συνολικά από το 23% στο 24% τον ανώτατο συντελεστή του φόρου.

Όσο για τη 13η σύνταξη και την κριτική που δέχθηκε η Ν.Δ. και ο Κυρ. Μητσοτάκης από τον πρωθυπουργό για τη δήλωσή του πως η οικονομία δεν αντέχει τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο τη διανομή 13ης σύνταξης, από την οδό Πειραιώς απαντούν ότι όλα εξαρτώνται από το αφορολόγητο: Εάν, δηλαδή, το αφορολόγητο μειωθεί τελικά, όπως έχει συμφωνηθεί από την 1η Ιανουαρίου του 2020, η 13η σύνταξη θα είναι δώρο-άδωρο, αφού οι συνταξιούχοι θα χάσουν τη δωδέκατη σύνταξη λόγω της αύξησης του φόρου. Το αφορολόγητο, άλλωστε, αποτελεί την αιχμή των «γαλάζιων» πρωτοβουλιών, καθώς η τροπολογία που κατέθεσε η Ν.Δ. εξασφαλίζει ότι δεν θα υπάρξει μείωση του αφορολόγητου με το νέο έτος.

Επίσης, σε ό,τι αφορά στην κριτική που έχει ασκήσει η Ν.Δ. στην κυβέρνηση περί επιδοματικής πολιτικής, δεν φαίνεται ν’ αλλάζουν γνώμη στην αξιωματική αντιπολίτευση. «Φέρνουν την άνοιξη αυτά που θα έδιναν τα Χριστούγεννα», ανέφερε χαρακτηριστικά και η πρώτη αντίδραση στην επίσημη ανακοίνωση της Ν.Δ. για τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στο Ζάππειο. Κυρίως, όμως, σ’ αυτό που στέκονται είναι σε δύο σημεία, τα οποία επισημαίνουν με κάθε τρόπο από το Μοσχάτο.

Το πρώτο είναι ότι ο Αλ. Τσίπρας «αντιγράφει» το πρόγραμμα της Ν.Δ., αφού εκ των υστέρων φαίνεται ν’ ασπάζεται τις θέσεις της για μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα και μείωση της φορολογίας. Το δεύτερο είναι πως ο πρωθυπουργός μιλά για ελαφρύνσεις, αλλά νωρίτερα, στα τέσσερα χρόνια της διακυβέρνησής του, φόρτωσε στις πλάτες του ελληνικού λαού αχρείαστα μέτρα ύψους 10 δισ. ευρώ και διέλυσε τη μεσαία τάξη ως επιλογή του.

Αντεπίθεση Κυριάκου με διακαναλική την Κυριακή 

Πριν καν ολοκληρωθεί η τριήμερη συζήτηση στη Βουλή επί της «γαλάζιας» πρότασης μομφής κατά Πολάκη, που μετέτρεψε σε ψήφο εμπιστοσύνης η κυβερνητική πλειοψηφία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφάσισε να κάνει ρελάνς, ανακοινώνοντας ότι την Κυριακή (12/5) θα παραχωρήσει διακαναλική συνέντευξη Τύπου.

Οι δημοσιογράφοι έχουν ειδοποιηθεί να βρίσκονται στα γραφεία της Ν.Δ. στην οδό Πειραιώς στις 12:30 και κατά τα φαινόμενα βασικό θέμα της συνέντευξης θα είναι οι Ευρωεκλογές. Θα πρέπει, ωστόσο, να θεωρείται βέβαιο ότι ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα θελήσει να έχει εκείνος την τελευταία κουβέντα, απαντώντας στα όσα χωρίς αντίλογο θα έχει πει ο πρωθυπουργός το βράδυ της Παρασκευής ολοκληρώνοντας την κοινοβουλευτική διαδικασία.

Διαβάστε επίσης