Οι δύσκολες μέρες του Βαγγέλη Γραμμένου…

Στην ΕΠΟ ζει και βασιλεύει ο Πετρ Φούσεκ. Τον έστειλαν από τη FIFA, «για να διασφαλίσει την καλύτερη οργανωτική και εκτελεστική εξουσία μέσα στην ομοσπονδία». Έτσι λένε τα κιτάπια για τον Τσέχο «υπερσύμβουλο». Κι όποιος κατάλαβε, κατάλαβε τι σημαίνει καλύτερη οργανωτική και εκτελεστική εξουσία. Ή, μάλλον, για να το καταλάβει κάποιος αυτό, θα πρέπει να έχει εντρυφήσει από Μαρξ μέχρι Μπακούνιν και Κροπότκιν και Ενρίκο Μαλατέστα. Τέλος πάντων, αυτή είναι η καθημερινή εργασία του Πετράν, όπως χαϊδευτικά αποκαλούν στην ΕΠΟ. Άλλοι, πάλι, τον αποκαλούν ο «Ελευθέριος Βενιζέλος». Αεροδρόμιο, δηλαδή, επειδή στην κεφαλή του προσγειώνεται αεροπλάνο. Ο Πετράν τα αντιμετωπίζει με χιούμορ αυτά, είναι ένας καλοκάγαθος τεχνοκράτης. Πρόσφατα, μάλιστα, όπως έγραψε η «Α», έτρωγαν σουβλάκια στην ΕΠΟ και δεν τον είχαν καλέσει και το έριξε στην πλάκα, «εμένα γιατί δεν με καλέσατε;».

 

Επί της ουσίας, ο Πετρ Φούσεκ πράγματι παράγει έργο στην ΕΠΟ, με γνώμονα πάντοτε το συμφέρον της ομοσπονδίας, για να βάλει σε μία τάξη τα οικονομικά της. Έκοψε τις υπερωρίες των εργαζομένων, για να μειωθούν τα έξοδα. Το νέο αυτό προφανώς δεν άρεσε στους υπαλλήλους της ομοσπονδίας, οι οποίοι δεν μπορούν ν’ αντιληφθούν ότι ο Φούσεκ πασχίζει να κρατήσει την ΕΠΟ ζωντανή, και σιγοψιθύριζαν ότι είναι ταμάμ για δεξί χέρι της Αχτσιόγλου ο Τσέχος υπερσύμβουλος. Το γεγονός, όμως, ότι ο Πετράν ελέγχει ποιος κάνει τι στην ΕΠΟ, είναι μία πρόοδος. Μη τυχόν, δηλαδή, και υπάρχουν «λουφαδόροι». Κανένας «λουφαδόρος», φυσικά, δεν υπάρχει στην ΕΠΟ, απλά ο Φούσεκ πρέπει να καταγράψει στο ημερολόγιό του ό,τι κάνει στη διάρκεια της ημέρας. Κάτι σαν τα κρατικά μηχανουργεία στη δεκαετία του ’70, όταν ο αρχιμηχανικός συμπλήρωνε στο ημερολόγιο, «καθάρισμα καρμπιρατέρ και σφίξιμο στις πλατίνες».

Ο πρόεδρος της ΕΠΟ, Βαγγέλης Γραμμένος, είναι… πρόεδρος στην ΕΠΟ. Είναι αναγκαίο να επισημαίνεται προς… εμπέδωσιν. Θα έπρεπε να αντιδρά στις κινήσεις αυτές του Φούσεκ; Προφανώς. Το κάνει; Δεν έχουμε τέτοια πληροφόρηση. Το τελευταίο διάστημα ο πρόεδρος Γραμμένος έχει άλλα πράγματα στο κεφάλι του, κι αυτό είναι λογικό. Η Εθνική ομάδα είναι η προτεραιότητά του. Τι θα γίνει με τον Σκίμπε; Δυο-τρεις σύμβουλοι, από την Εκτελεστική Επιτροπή, πλήρως καταρτισμένοι ποδοσφαιρικά στις αλάνες της επαρχίας (όπως λέμε ότι το πεζοδρόμιο είναι το μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της ζωής), πιέζουν τον Γραμμένο να… ξαναδεί το θέμα του Σκίμπε. Είναι οι ίδιοι που… ανακυκλώνονται και ζητούσαν να απολυθεί ο Ρεχάγκελ πριν από χρόνια. Ο Γραμμένος, ωστόσο, είναι ψύχραιμος στο θέμα αυτό, και καλά κάνει, άλλωστε είναι ένα θέμα που μπορεί να πάρει αποφάσεις, χωρίς να χρειάζεται να ρωτήσει κανέναν Φούσεκ και κανέναν Ντερβίσι. Και αν ο Άγγελος Αναστασιάδης περιμένει στη γωνία, δεν θα… πάθει και τίποτα. Ο Μίλος Σέστιτς, ακόμα περιμένει –περίπου τριάντα χρόνια τώρα– τον Αναστόπουλο να του δώσει την μπάλα, όπως το περιέγραφε τότε ο Μανόλο. Άλλωστε, κατά τας Γραφάς, η υπομονή είναι προτέρημα κι ο θρησκευόμενος Άγγελος την έχει.

Είναι τόσο απασχολημένος με το θέμα του Σκίμπε ο Ευάγγελος Γραμμένος, που δεν είχε μυαλό να χειριστεί το θέμα του Οδυσσέα Βλαχοδήμου. Όταν είδε την «Α» να γράφει «ο Γραμμένος παρέδωσε τον Βλαχοδήμο στους Γερμανούς» στο φύλλο του περασμένου Σαββάτου, τότε αντιλήφθηκε τη σοβαρότητα του θέματος. Ο Βλαχοδήμος ήθελε να παίξει στην Εθνική εδώ κι ένα χρόνο, αλλά κανένας από την ΕΠΟ δεν ενδιαφέρθηκε. Έπαιξε με την Εθνική Γερμανίας στην Κύπρο, κι όταν άκουσε τον Εθνικό Ύμνο της Ελλάδας… τρελάθηκε το παλικάρι. Παιάνιζε ο Εθνικός Ύμνος, αλλά όχι γι’ αυτόν! Και τότε είπε ότι θέλει να παίξει για την Εθνική. Ουδείς ασχολήθηκε μαζί του. Κι αν δεν υπήρχε η «Α» να παιανίζει τον… «εθνικό ύπνο» της ΕΠΟ, ουδείς θα είχε ασχοληθεί. Τελικά, κάποιος τηλεφώνησε στον Βλαχοδήμο και του είπε ότι πρέπει να κάνει μία υπεύθυνη δήλωση ότι θέλει να παίξει στην Ελλάδα κι όχι στη Γερμανία. Άγνωστο μέχρι τώρα αν την έκανε. Φαίνεται, πάντως, ότι είναι σαν να του κάνουμε χάρη να φορέσει τη φανέλα με το εθνόσημο. Αυτός που παίζει σε μία από τις καλύτερες ομάδες της Ευρώπης και η οποία απέκλεισε τον ΠΑΟΚ από το Champions League και νίκησε την ΑΕΚ, παίζοντας με δέκα παίκτες στο ΟΑΚΑ. Αν, βέβαια, ο Βλαχοδήμος κάνει το λάθος και απαντήσει αρνητικά, τότε το σενάριο είναι έτοιμο. Θα φταίει ο Βλαχοδήμος που απαρνήθηκε την πατρίδα του για να φορέσει τη φανέλα της Εθνικής Γερμανίας. Αν και ούτε κι αυτό είναι σίγουρο ότι οι Γερμανοί ασχολούνται με τον Βλαχοδήμο και το ξέρει αυτός ο παίκτης. Δεν είναι μέσα στις βασικές προτεραιότητες του προπονητή της Εθνικής Γερμανίας Ιωακείμ Λεβ και το ξέρει αυτό ο νεαρός Έλληνας τερματοφύλακας.

Ένα, ακόμα, θέμα που βασανίζει τον Ευάγγελο Γραμμένο είναι, φυσικά, η έδρα της Εθνικής ομάδας. Έπρεπε να την πάρει από το «Καραϊσκάκης», γιατί, όπως γράφτηκε τότε αυτό θ’ αποτελούσε μία νίκη του Ιβάν Σαββίδη εις βάρος του Βαγγέλη Μαρινάκη. Πράγματι, έφυγε από το Φάληρο η Εθνική. Και πού πήγε; Στο… ΟΑΚΑ. Και τώρα που τα «βρήκαν» ο Μαρινάκης με τον Σαββίδη, η Εθνική θα ξαναγυρίσει στον Πειραιά. Τόσο απλά.

Οι διεθνείς, ωστόσο, έστειλαν μηνύματα στον Βαγγέλη Γραμμένο, τόσο για τον Σκίμπε, όσο και για την έδρα. Θέλουν να μείνει ο Σκίμπε και να γυρίσει στο «Καραϊσκάκης» η Εθνική. Τώρα, βέβαια, θα φανούν κι οι αντοχές του προέδρου της ΕΠΟ στις πιέσεις. Αν βγει καμία έκτακτη «ταξιδιωτική οδηγία» για Τούμπα ή «Καυτανζόγλειο», θα έχουμε θέματα με τους διεθνείς. Όμως, ο Βαγγέλης Γραμμένος είναι αποφασισμένος να κόψει τον Γόρδιο Δεσμό, πειθαναγκάζοντας τους διεθνείς να κάνουν πίσω. Άλλωστε, όπως είπε και σημαίνον στέλεχος της Εκτελεστικής Επιτροπής, «δεν θα δώσουμε λογαριασμό σε κανέναν υπάλληλό μας τι θα κάνουμε με τον Σκίμπε». Τώρα, αν εννοούσε υπαλλήλους τους παίκτες, ο Θεός κι η ψυχή του.

Κι αν αυτές είναι πραγματικές σκοτούρες για τον Ευάγγελο Γραμμένο, υπάρχει και κάτι πιο σοβαρό, ηθικής τάξεως αυτήν τη φορά. Ξαφνικά, ο πρόεδρος της ΕΠΟ διάβασε στον Τύπο ότι έρχονται κάτι τύποι από την UEFA στην Αθήνα. Δεν πήγε το μυαλό του σε τίποτα κακό. Νόμισε, προς το παρόν, ότι είναι αυτοί οι Ντερβίσηδες. Τον πληροφόρησαν τον πρόεδρο ότι θα είναι καινούργιοι, του… κουτιού, αυτοί που έρχονται. Και θα ερχόντουσαν, όχι για να συναντήσουν τον ίδιο, όπως αυστηρά προβλέπει και απαιτεί το πρωτόκολλο, αλλά για τις τρεις μεγάλες ΠΑΕ! Στην αρχή, ο πρόεδρος ένιωσε μια ανακούφιση, που δεν θα ερχόταν γι’ αυτόν, βαρέθηκε τόσο καιρό να έχει στον σβέρκο του όλους τους Χούμπελς και τους Λάκοβιτς. Όμως, τον προβλημάτισε, και σωστά, το γεγονός ότι δεν ειδοποιήθηκε καν από την UEFA και τον Θεόδωρο Θεοδωρίδη ότι έρχονται μουσαφίρηδες στην ΕΠΟ. Τι ρόλο παίζει ένας πρόεδρος της ΕΠΟ, όταν έρχονται εδώ απεσταλμένοι της ΕΠΟ και δεν πηγαίνουν πρώτα στο γραφείο του, να ενημερώσουν για τον λόγο της επίσκεψής τους; Τον ρόλο τον δεύτερο; Δεν είναι απονομή των Όσκαρ για να έχει αξία ο Β΄ αντρικός ρόλος. Ο Γραμμένος είναι θεσμικό πρόσωπο και ο μοναδικός συνομιλητής της UEFA, έτσι συμβαίνει με όλες τις ομοσπονδίες του κόσμου, εκτός από την ελληνική. Τελικά, πήγε στο δείπνο γιατί κάποιος έπρεπε να πληρώσει το λογαριασμό…

 

«Μας έχουν κατσικωθεί»

Κάποιος, εκ δεξιών του Βαγγέλη Γραμμένου, του έθεσε το ερώτημα: «Εμείς, πρόεδρε, τι κάνουμε εδώ πέρα;» Τώρα το κατάλαβε ο εκ δεξιών ότι η ΕΠΟ είναι υπό αυστηρή ομηρία και δεμένη χειροπόδαρα, άρα δεν υπάρχει κανένα πεδίο αντίδρασης και για τίποτα. Εξακολουθεί, όμως, να υπάρχει η ΕΠΟ, για να διεκπεραιώνει τις επιθυμίες των ανθρώπων της FIFA/UEFA, αδιαφορώντας για τι θα γράψει ο ιστορικός του μέλλοντος. Να καλούνται στη συνάντηση εκπρόσωποι των τριών μεγάλων ομάδων, ούτε καν οι ιδιοκτήτες ή οι πρόεδροι.

Ωστόσο, ο ίδιος, ο εκ δεξιών, έθεσε και ένα ακόμα ερώτημα στον Γραμμένο, ή έτσι έλεγε τουλάχιστον. Ένα σωστό ερώτημα: Τι ήρθαν να κάνουν στην Ελλάδα οι άνθρωποι της UEFA, όταν στο Πάρκο Γουδή έχουν «κατσικωθεί» (έτσι το είπε) και η UEFA και FIFA; Καλή ερώτηση. Σου λέει, ο εκ δεξιών, τόσους νοματαίους έχουμε εδώ από τη FIFA και την UEFA, οπότε τι να τους κάνουμε τους άλλους; Δίκαιο έχει.

Ο «κουμπαράς» του Περέιρα

Εκείνο για το οποίο ο Βαγγέλης Γραμμένος έχει βρει την ησυχία του είναι ο… Περέιρα. Μόνο αν εισέπραξε το μηνιάτικο ενδιαφέρεται. Ποιον βάζει και ποιον βγάζει στις λίστες, δεκάρα δεν δίνει. Κι όποιος του τηλεφωνεί για να κάνει παράπονα, τον παραπέμπει στον Τριτσώνη, ούτε καν στον Περέιρα. Πρώτον, γιατί ο Τριτσώνης είναι άνθρωπος της συζήτησης. Μέγας συζητητής. Έχει άποψη για τη διαιτησία, έχει σπουδάσει την ψυχολογία του διαιτητή κι είναι επαξίως δεξί χέρι του Περέιρα, αφού αποδείχτηκε ο καλύτερος  μαθητής του Πορτογάλου. Και αν συχνάζει σε γκουρμεδάδικα, μαζί με τον Περέιρα, δεν θα του κάνουμε και κουμάντο πού θα πάει να φάει. Όσον αφορά στον Περέιρα, έχει δίπλα στο γραφείο του ένα ξύλινο κουτί, με σχισμή από πάνω σαν κουμπαράς τετράγωνος. Για να βάζουν εκεί, όσοι τον επισκέπτονται, τα παράπονά τους. Όχι κάτι σαν… «θέσατε τον όβολόν σας», αλλά κάτι σαν κυτίον παραπόνων. Αφού τις προάλλες, που τον είδε κάποιος στο γραφείο του, ήθελε να ρίξει μέσα ένα CD της Ελευθερίας Αρβανιτάκη με το τραγούδι «Παράπονο» σε στίχους του Οδυσσέα Ελύτη. Αυτό που λέει «δεύτερη ζωή δεν έχει». Ό,τι γίνει τώρα, να γίνει…

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα