«Οι Έλληνες γνωρίζουν ποιος τους εξαπάτησε και συνεχίζει να το κάνει»

Πρωθυπουργική εμφάνιση από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη συνέντευξη Τύπου στα πλαίσια της 83ης ΔΕΘ, όπου εμφανίστηκε σίγουρος για τη νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις επόμενες εθνικές εκλογές -όποτε κι αν αυτές γίνουν-.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει κανένα σενάριο μετεκλογικής συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ χαρακτήρισε καταστροφή το ενδεχόμενο δεύτερων εκλογών με απλή αναλογική. Ωστόσο, λέει «ναι» στη διεύρυνση του κόμματος προς την κεντροαριστερά, ακόμη και την αριστερά. Υποστήριξε ακόμα ότι «ο εκλογικός νόμος θα έχει αλλάξει πριν τεθεί το θέμα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας», ενώ χαρακτήρισε πολύ καλή τη θεσμική συνεργασία του με τον Προκόπη Παυλόπουλο.

Σε ότι αφορά στη συμφωνία των Πρεσπών ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε για μία ακόμη φορά ότι δε θα την ψηφίσει ούτε ως αντιπολίτευση, ούτε ως κυβέρνηση. Μάλιστα, έκανε λόγο για διαπραγμάτευση από μηδενική βάση στην περίπτωση που η συμφωνία δεν επικυρωθεί από την παρούσα Βουλή. Σε ερώτηση για τη δήλωση του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, περί… αλβανικού ζητήματος, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν κατηγορηματικός: «Είχε πει ότι θα λύσει το θέμα πριν τις διακοπές του. Ελπίζω να τον στείλουμε σε μόνιμες διακοπές και αυτόν και την κυβέρνηση Τσίπρα. Δεν έχουμε καμία ενημέρωση. Προφανώς υπάρχει μυστική διπλωματία. Προειδοποιώ τον κ. Τσίπρα να μη μας φέρει προς τετελεσμένων όπως με τα Σκόπια».

Απαντώντας δε στις κατηγορίες του ΣΥΡΙΖΑ και του φιλοκυβερνητικού Τύπου, είπε ότι «δεν υπάρχουν ακροδεξιοί στη Ν.Δ., ο κ. Τσίπρας κυβερνά με τον κ. Καμμένο», ενώ όσο αφορά το πολιτικό στίγμα της παράταξης ξεκαθάρισε ότι: «Είμαστε η μεγάλη φιλελεύθερη, μετριοπαθής, κεντροδεξιά». Σε ερώτηση για το Δημόσιο, παρατήρησε ότι δεν θα γίνουν απολύσεις, χαρακτήρισε «σαχλαμάρες« τα περί απολύσεων συμβασιούχων, επισημαίνοντας ταυτόχρονα την ανάγκη σεβασμού του Συντάγματος και μίλησε για «δεύτερη ευκαιρία σε όσους χρωστούν σε τράπεζες, εφορία και ταμεία». Μάλιστα, υπερασπίστηκε την πολιτική μείωσης φόρων και εισφορών που ανακοίνωσε μιλώντας το Σάββατο στους παραγωγικούς φορείς και κατηγόρησε την κυβέρνηση πως έχει δεσμεύσει τη χώρα σε ένα τέταρτο μνημόνιο.

Ανακοίνωσε εξεταστική επιτροπή για το πρώτο εξάμηνο του 2015, ώστε να μάθουμε πόσο κόστισε στη χώρα και έκανε ειδική αναφορά στους ευρωπαϊκούς πόρους για τους μετανάστες. «Θα το ψάξουμε το θέμα, γιατί αποτελεί ντροπή για τη χώρα» σημείωσε. Τέλος, χαρακτήρισε τον Δημήτρη Κουφοντίνα «ντε φάκτο καθοδηγητή μιας νέας γενιάς τρομοκρατών» και δεσμεύτηκε για την κατάργηση του νόμου Παρασκευόπουλου.

Χαρακτηριστικά αποσπάσματα από τη συνέντευξη Τύπου του Κυριάκου Μητσοτάκη

## Στις 21 Αυγούστου τέλειωσε το τρίτο πρόγραμμα χρηματοδότησης, όπως προβλεπόταν, εξάλλου, από την υπογραφή του τον Αύγουστο του 2015. Θέλω να θυμίσω ότι ο βασικός σκοπός του τρίτου προγράμματος χρηματοδότησης -έχω εδώ το σχετικό αίτημα το οποίο είχε υποβάλει η ελληνική κυβέρνηση τότε στις ελληνικές αρχές- ήταν, και διαβάζω και μεταφράζω:

«Κατά τη διάρκεια του προγράμματος, αλλά και αμέσως μετά η χώρα να αποκαταστήσει σταδιακά την πρόσβαση στις αγορές κεφαλαίου». Ο λόγος που μία χώρα μπαίνει σε ένα πρόγραμμα και υποβάλλεται σε αυτή την αυστηρή δημοσιονομική επιτροπεία έχει να κάνει με το γεγονός ότι δεν μπορεί να δανείζεται, όπως όλες οι κανονικές χώρες, από τις αγορές. Σήμερα, λοιπόν, η Ελλάδα είναι εκτός αγορών. Το επιτόκιο δανεισμού είναι κοντά στο 4,5% και αυτό δημιουργεί μία συγκυρία εξαιρετικά προβληματική για την πατρίδα μας.

Και από αυτό εδώ το βήμα, ο κύριος Τσίπρας είπε ότι περίπου δεν τον νοιάζει η πρόσβαση στις αγορές για τα επόμενα δύο χρόνια. Αυτό είναι τεράστιο σφάλμα. Και δεσμεύομαι ότι, εφόσον με εμπιστευτεί ο ελληνικός λαός, πρώτη μου προτεραιότητα θα είναι η σταδιακή αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμού και θα κάνω ό,τι χρειάζεται για να γίνει αυτό πράξη. Διότι αν αυτό δεν γίνει, καταλαβαίνετε ότι, όταν τελειώσει το μαξιλάρι του αποθέματος, η χώρα θα είναι απολύτως εκτεθειμένη στις ορέξεις των αγορών και αυτό δεν είναι κάτι το οποίο προτίθεμαι να επιτρέψω.

Από εκεί και πέρα, η Ελλάδα βγαίνει από την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος με πολύ διαφορετικά χαρακτηριστικά από ό,τι έγινε για τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες: με αυστηρά πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 3,5%, με προψηφισμένα μέτρα για τις συντάξεις και για τη μείωση του αφορολόγητου και με ένα αυστηρό καθεστώς επιτροπείας. Αυτό ονομάζουμε τέταρτο μνημόνιο και ανταποκρίνεται πλήρως στην πραγματικότητα.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλάει κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στο πλαίσιο της 83ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, στο συνεδριακό κέντρο “Ιωάννης Βελλίδης”, Θεσσαλονίκη, Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου 2018. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΝΔ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

## Δεν έχω το ίδιο πρόγραμμα με τον κ. Τσίπρα. Εμείς έχουμε ένα συνολικό σχέδιο για την ανάταξη της οικονομίας, δίνοντας προτεραιότητα στην απελευθέρωση των υγιών δυνάμεων της ελληνικής επιχειρηματικότητας. Εμείς θέλουμε να μεγαλώσουμε την πίτα και να δημιουργήσουμε πλούτο για όλους. Ο κ. Τσίπρας αρκείται στο να μοιράζει φτώχεια μέσα από επιδόματα. Ο κ. Τσίπρας, εδώ και τριάμισι χρόνια, είναι συνεπής στην πολιτική του, κ. Τζιοβάρα. Τι εννοώ με αυτό; Υπερφορολογεί την παραγωγική Ελλάδα και ταυτόχρονα μεγαλώνει το κράτος. Εμείς παρουσιάζουμε στον ελληνικό λαό μια διαφορετική πολιτική πρόταση. Θέλουμε να μειώσουμε φόρους και εισφορές και θέλουμε να συμμαζέψουμε το κράτος.

Ο κ. Τσίπρας, πράγματι, από αυτό το βήμα, μας είπε ότι θέλει τώρα και αυτός να μειώσει φόρους, αφού επί τριάμισι χρόνια διέλυσε τη μεσαία τάξη και κατέστρεψε την παραγωγική Ελλάδα. Δεν μας μίλησε, όμως, για το συμμάζεμα του κράτους. Μας είπε ότι το κράτος πρέπει να προσλαμβάνει με γρήγορους ρυθμούς δημόσιους υπαλλήλους. Έχει ο ίδιος ανεχθεί την εκτίναξη του αριθμού των συμβασιούχων. Και δεν άκουσα στην ομιλία του ούτε μία τοποθέτηση, ούτε ένα έστω υπονοούμενο ότι η ελληνική δημόσια διοίκηση μπορεί να λειτουργήσει καλύτερα, με λιγότερα χρήματα. Άρα, υπάρχει μια ουσιαστική διαφορά στο σχέδιο το οποίο εμείς προτείνουμε στον ελληνικό λαό, σε σχέση με αυτά τα οποία προτείνει ο κύριος Τσίπρας. Και να σας πω και κάτι ακόμα: Θεωρώ ότι αυτό το οποίο παρουσίασα χθες είναι ένα συνολικό σχέδιο για την ανάταξη της χώρας. Δεν είναι απλά μία αποσπασματική καταγραφή κάποιων μέτρων, που μπορεί να ακούγονται ευχάριστα σε κάποιες κοινωνικές ομάδες.

Γιατί το δικό μου σχέδιο για τη χώρα είναι πολύ πιο φιλόδοξο από το σχέδιο του κ. Τσίπρα. Εγώ δε δυσκολεύομαι να βάλω φιλόδοξους στόχους. Ανάπτυξη 4% και δημιουργία 700.000 νέων θέσεων απασχόλησης, την επόμενη πενταετία. Και εξηγώ και πως αυτό θα γίνει. Με τους ρυθμούς ανάπτυξης που έχει σήμερα η ελληνική οικονομία, κ. Τζιοβάρα, δεν πάμε πουθενά. Η Ελλάδα θα παραμένει εγκλωβισμένη σε έναν κύκλο στασιμότητας. Οι νέοι θα φεύγουν για το εξωτερικό και οι Έλληνες θα αισθάνονται ότι δεν έχουν καμία πραγματική ελπίδα προκοπής. Αυτός είναι ο φαύλος κύκλος, τον οποίο θέλω να σπάσω. Και πιστεύω ότι έχουμε καταθέσει ένα εμπεριστατωμένο σχέδιο, το οποίο θα το κάνουμε πράξη την επόμενη μέρα.

## Χθες ανακοίνωσα μια σημαντική μεταρρυθμιστική πρωτοβουλία. Είναι μια πρωτοβουλία λογοδοσίας, είναι μια πρωτοβουλία η οποία ενισχύει ουσιαστικά την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Τι λέμε να το εξηγήσω με απλά λόγια για να το καταλάβουν όλοι οι Έλληνες πολίτες, αλλά και τα στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Λέμε ότι, μέχρι το 2021, η είσπραξη του ΕΝΦΙΑ, αλλά και το πόσο ψηλός ή χαμηλός θα είναι ο ΕΝΦΙΑ τελικά θα καθορίζεται από τους ίδιους τους δήμους. Ταυτόχρονα, βέβαια, θα περικοπούν και οι κεντρικοί πόροι οι οποίοι μεταφέρονται στους δήμους, οι οποίοι σήμερα είναι περίπου 2 δισ., όσα δηλαδή προσβλέπουμε ότι θα εισπράττουμε από τον ΕΝΦΙΑ. Εάν ένας δήμος ή ένας δήμαρχος θέλει να αυξήσει τον τοπικό φόρο στην ακίνητη περιουσία -διότι θέλει να παρέχει περισσότερες και καλύτερες υπηρεσίες στους πολίτες του- θα έχει τη δυνατότητα αυτό να το κάνει, αλλά θα λογοδοτεί στους πολίτες και για το φόρο που επιβάλλει και για τις παροχές τις οποίες προσφέρει. Σήμερα όλα αυτά χάνονται στο μεγάλο καλάθι του κρατικού προϋπολογισμού.

Έχω πει πολλές φορές ότι πιστεύω στην ενίσχυση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Θέλω επίσης να σας πω ότι σήμερα η Τοπική Αυτοδιοίκηση διαχειρίζεται στη χώρα μας περίπου το 1/3 των πόρων που διαχειρίζονται Τοπικές Αυτοδιοικήσεις στην Ευρώπη. Και αυτό πρέπει να αλλάξει. Αν μιλάμε, λοιπόν, πραγματικά για ένα επιτελικό κράτος το οποίο χαράσσει πολιτική και για μια Τοπική Αυτοδιοίκηση πρώτου και δεύτερου βαθμού, που είναι κοντά στους πολίτες, τότε θα πρέπει να περάσουμε περισσότερες αρμοδιότητες, πόρους, αλλά και υποχρεώσεις στους δήμους. Υπάρχουν τρόποι να αντιμετωπιστούν υπαρκτά προβλήματα. Κάποιος σήμερα μπορεί να είναι αντικειμενικά πιο φτωχός. Να μην έχει, να μην μπορεί να εισπράξει αρκετό ΕΝΦΙΑ, να είναι λιγότερος ο ΕΝΦΙΑ που θα μπορούσε να εισπράξει από τους πόρους που παίρνει σήμερα από την κυβέρνηση. Έχουμε τη δυνατότητα να έχουμε εξαιρετικούς μηχανισμούς ώστε το σύστημα, στην πρώτη του εφαρμογή, να είναι δίκαιο. Για αυτό κιόλας ορίζω ότι θα χρειαστούμε μια διετή μεταβατική περίοδο ώστε το σύστημα αυτό να εφαρμοστεί για πρώτη φορά το 2021.

Η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Μαρία Σπυράκη συντονίζει τη συνέντευξη Τύπου του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκου Μητσοτάκη, στο πλαίσιο της 83ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, στο συνεδριακό κέντρο “Ιωάννης Βελλίδης”, Θεσσαλονίκη, Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου 2018. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΝΔ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

## Η μείωση των συντάξεων πράγματι είναι ψηφισμένο μέτρο. Είναι ψηφισμένο μέτρο από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Είναι μέτρο το οποίο ήταν αχρείαστο, κατά την άποψή μας, εξ ου και δεν το ψηφίσαμε. Είναι ένα μέτρο το οποίο δεν συμπεριλαμβάνεται στο τρίτο μνημόνιο. Είναι ένα μέτρο-τίμημα, επί της ουσίας, της αναξιοπιστίας του κ. Τσίπρα. Εμείς καταθέσαμε τροπολογία να πάρει η κυβέρνηση πίσω τη μείωση των συντάξεων. Την καταθέσαμε, όχι μόνο γιατί πιστεύουμε ότι αυτό είναι το σωστό, αλλά και για να εκθέσουμε αυτή την αφόρητη διγλωσσία η οποία εκπέμπεται από την κυβέρνηση, που κοροϊδεύει τους συνταξιούχους κατάμουτρα. Τη μια λέει ότι θα ακυρωθεί το μέτρο, την άλλη ότι δεν θα ακυρωθεί. Εμείς λοιπόν είμαστε πάρα πολύ ξεκάθαροι. Δεν το ψηφίσαμε το μέτρο και μακάρι το μέτρο αυτό να μην εφαρμοστεί.

Και για το αφορολόγητο ισχύει το ίδιο, είναι ψηφισμένο μέτρο. Και για αυτό έρχομαι και λέω ότι είναι τόσο σημαντικό να μειώσουμε τον εισαγωγικό φορολογικό συντελεστή. Διότι -κάντε τους υπολογισμούς σας- τι σημαίνει σήμερα για έναν μισθωτό ή συνταξιούχο των 700 ευρώ, ο οποίος σήμερα δεν φορολογείται, να φορολογηθεί με εισαγωγικό φορολογικό συντελεστή 22% για πρώτη φορά μετά τη μείωση του αφορολόγητου. Λέμε λοιπόν ότι ο εισαγωγικός φορολογικός συντελεστής πρέπει να είναι 9% ακριβώς για να απαλύνουμε, με κάποιον τρόπο, τον πόνο από τη μείωση του αφορολόγητου. Από εκεί και πέρα, για τους συνταξιούχους και για τις συντάξεις φαντάζομαι θα δεχθώ και άλλες ερωτήσεις, θα μου δοθεί στην συνέχεια η δυνατότητα να αναπτύξω το σχέδιο μου, που είναι ένα σχέδιο, όχι απλά φιλόδοξο αλλά, κυρίως, θέλει να δώσει και να στείλει ένα μήνυμα στη νέα γενιά, στα νέα παιδιά, τα οποία σήμερα δεν έχουν κανένα απολύτως κίνητρο να μπουν στο ασφαλιστικό σύστημα διότι δεν πιστεύουν, κύριε Κοσελόγου, ότι θα πάρουν σύνταξη.

Δεν έχω συναντήσει σχεδόν κανένα νέο ο οποίος να πιστεύει σήμερα ότι, μετά από 50 χρόνια, θα πάρει σύνταξη. Αυτό τι σημαίνει στην πράξη; Ότι ο νέος δεν έχει κίνητρο να μπει σε ένα σύστημα υποχρεωτικής αποταμίευσης. Αυτό, επί της ουσίας, είναι το ασφαλιστικό μας σύστημα. Και για αυτό και επιμένουμε τόσο πολύ στη λογική αυτού του ατομικού κουμπαρά για τους νέους ασφαλισμένους, ώστε ο κάθε νέος να γνωρίζει ότι υπάρχει ένα απόθεμα στην άκρη, το οποίο πρακτικά είναι δικό του, θα τοκίζεται ανάλογα με τις αποδόσεις που μπορεί να προσφέρει η αγορά ή το Δημόσιο, ανάλογα με το τι θα επιλέξει, και στο τέλος αυτός ο κουμπαράς θα είναι δικός του. Και θα ισοδυναμεί -σας διαβεβαιώνω- με μια συμπληρωματική επικουρική σύνταξη, η οποία θα είναι πολύ υψηλότερη από τις επικουρικές συντάξεις, που προβλέπεται σήμερα να δίνει το σύστημα στο οποίο επιμένει ο κ. Τσίπρας.

## Φαντάζομαι ότι στην νέα έκδοση του λεξικού Μπαμπινιώτη, δίπλα στην λέξη “λαϊκιστής” υπάρχει το όνομα του κ. Τσίπρα. Σίγουρα δεν είναι το δικό μου. Και οι Έλληνες πολίτες γνωρίζουν πολύ καλά ποιος τους εξαπάτησε και ποιος έκανε τα ακριβώς αντίθετα από αυτά τα οποία υποσχέθηκε. Και ο οποίος και σήμερα ακόμα συνεχίζει να ψεύδεται, διότι -όπως φαίνεται- είναι το μόνο πράγμα το οποίο ξέρει να κάνει καλά. Τζάμπα μάγκας, κ. Κοραή, είναι ο κ. Καμμένος. Διότι είναι αυτός ο οποίος λέει ότι δεν πρόκειται να στηρίξει τη Συμφωνία αυτή, πλην όμως εξακολουθεί να παρέχει στήριξη και ψήφο εμπιστοσύνης σε μια κυβέρνηση η οποία λέει ότι θα φέρει την συμφωνία στη Βουλή για να τη ψηφίσει.

Εμείς αξιοποιήσαμε όλα τα κοινοβουλευτικά εργαλεία που είχαμε στη διάθεσή μας, συμπεριλαμβανομένης και της πρότασης δυσπιστίας, για να κάνουμε, ότι περνάει από το χέρι μας για να μην υπογραφεί η Συμφωνία των Πρεσπών. Ήμουν πάρα πολύ ειλικρινής με τους Έλληνες πολίτες και τους είπα ότι η Συμφωνία αυτή παράγει αποτελέσματα από τη στιγμή της υπογραφής της. Και το βλέπουμε, δυστυχώς, κ. Κοραή. Το βλέπουμε με τον Σκοπιανό Πρωθυπουργό να πηγαίνει παντού και να αναφέρεται στο πόσο σημαντική κατάκτηση είναι η “μακεδονική” γλώσσα και η “μακεδονική” ταυτότητα και να μην κάνει καμία αναφορά στο ζήτημα της ονομασίας.

Θέλω, λοιπόν, να είμαι απολύτως συγκεκριμένος και ξεκάθαρος, για ακόμα μία φορά. Η Νέα Δημοκρατία δεν θα ψηφίσει τη Συμφωνία αυτή όταν τη φέρει ο κ. Τσίπρας για κύρωση στη Βουλή. Αν για οποιονδήποτε λόγο μεσολαβήσουν εκλογές και η Συμφωνία δεν έχει έρθει στην Βουλή, δεν θα κυρώσει τη Συμφωνία την επόμενη μέρα. Από τη στιγμή, όμως, που η Συμφωνία κυρώνεται, και με βάση τη συμφωνία κυρώνεται ταυτόχρονα από την ελληνική Βουλή και το πρωτόκολλο ένταξης στο ΝΑΤΟ, το ζήτημα του ΝΑΤΟ, κ. Κοραή, έχει τελειώσει. Είμαστε πολύ ειλικρινείς. Και να το πούμε αυτό στους Έλληνες πολίτες: κυρωμένη η Συμφωνία, διεθνής συμφωνία παράγει, δυστυχώς για τη χώρα, έννομα αποτελέσματα τα οποία είναι πολύ δύσκολο να τα ανατρέψουμε.

Από εκεί και πέρα, έχω, -ξέρετε- την “κακή” συνήθεια να λέω τα ίδια πράγματα εκτός και εντός Ελλάδας. Όταν πήγα στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα εξήγησα, με απόλυτη σαφήνεια, ποια είναι η στάση μας και ποια είναι η θέση μας. Και μίλησα στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα για μία Συμφωνία, η οποία βρίσκει αντίθετη τη μεγάλη πλειοψηφία της ελληνικής κοινής γνώμης. Εξήγησα την ευαισθησία του θέματος. Μίλησα για τα ζητήματα ταυτότητας τα οποία, ξέρετε, πόσο πολύ απασχολούν σήμερα την Ευρώπη. Και εξήγησα στους Ευρωπαίους συνομιλητές μου γιατί δεν έπρεπε σε καμία περίπτωση ελληνική κυβέρνηση να αποδεχθεί “μακεδονική” γλώσσα και “μακεδονική” εθνότητα. Όπως τα λέω στην Ελλάδα, έτσι τα λέω και στο εξωτερικό.

Και μιας και με ρωτήσατε και για το ζήτημα του δημοψηφίσματος, η λύση είναι προσφυγή στις κάλπες το συντομότερο δυνατόν. Αυτό ζητάει η Νέα Δημοκρατία. Και μέσα από την ψήφο του, ο ελληνικός λαός θα στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα και για το ζήτημα των Σκοπίων.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλάει κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στο πλαίσιο της 83ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, στο συνεδριακό κέντρο “Ιωάννης Βελλίδης”, Θεσσαλονίκη, Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου 2018. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΝΔ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

## Κύριε Γκάτσιο, το πρόγραμμα το οποίο παρουσίασα ως προς το επικουρικό σκέλος αφορά νέους ασφαλισμένους, τους ασφαλισμένους που τώρα μπαίνουν στην αγορά εργασίας. Άρα, ο επικουρικός αυτός κουμπαράς χτίζεται σε βάθος χρόνου. Οι υφιστάμενοι εργαζόμενοι εξακολουθούν να πληρώνουν τις επικουρικές τους εισφορές στην αναδιανεμητική λογική. Και ξέρετε, επειδή δεν ανακαλύπτουμε εδώ την πυρίτιδα, και άλλες χώρες έχουν κάνει αντίστοιχες μεταρρυθμίσεις. Μπορούμε πάντα να προβλέψουμε μεταβατικές διατάξεις, ώστε να χρηματοδοτείται ο συνταξιούχος ο σημερινός και αυτός ο οποίος θα βγει σύντομα στη σύνταξη και να μην κινδυνεύει η δική του επικουρική σύνταξη.

Δεν καλούμαστε εδώ -το επαναλαμβάνω- να εφεύρουμε ένα καινούργιο ασφαλιστικό σύστημα. Και επειδή πολλοί έσπευσαν, με τη συνηθισμένη αλαζονεία που τους διακρίνει, να δώσουν χαρακτηρισμούς σε αυτό το οποίο πρότεινα θα τους συμβούλευα να πάνε να δουν τι γίνεται στην Ελβετία, τι γίνεται στην Ολλανδία, τι γίνεται στη Σουηδία, τι έγινε στην Ιταλία και πώς αναδιανεμητικά συστήματα απέκτησαν σταδιακά περισσότερα κεφαλοποιητικά χαρακτηριστικά.

Αυτό θέλουμε να κάνουμε και εμείς στην Ελλάδα. Το να το αρνείται αυτό σήμερα η Κυβέρνηση είναι στην ουσία σαν να βάζει το κεφάλι μέσα στην άμμο για να μην βλέπει ότι σήμερα το ασφαλιστικό μας σύστημα εξακολουθεί και έχει προβλήματα και στρεβλώσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν. Κυρίως ως προς την ασφαλιστική συνείδηση, ιδίως των νεότερων Ελλήνων, οι οποίοι σήμερα δεν αισθάνονται ότι θα πάρουν καμία σύνταξη. Αλλά θέλω να επαναλάβω κάτι το οποίο είπα χθες. Το ασφαλιστικό σύστημα έχει ως κεντρικό αιμοδότη τον εργαζόμενο. Αν δεν υπάρχουν πολλές καλές θέσεις εργασίας, το ασφαλιστικό σύστημα πάντα θα έχει πρόβλημα. Άρα μία πολιτική, η οποία θέτει ως πρώτη προτεραιότητα τις νέες δουλειές, δεν αναφέρεται μόνο στο πρόβλημα της επίλυσης της ανεργίας και της επιστροφής των νέων από το εξωτερικό. Οι νέες δουλειές είναι και ο αιμοδότης του συστήματος και αυτοί που θα μας επιτρέψουν να κάνουμε τη μετάβαση από αυτό που έχουμε σήμερα σε αυτό που περιγράφω με ένα τρόπο ήπιο, χωρίς να θιχτεί κανείς από τους υφιστάμενους ασφαλισμένους.

Αλλά να πω και κάτι ακόμα. Η κυβέρνηση αυτή δεν ψήφισε περικοπές συντάξεων, δραματικές για τους νέους ασφαλισμένους; Τι είναι ο νόμος Κατρούγκαλου; Εμείς το κάναμε ή η σημερινή κυβέρνηση; Και πόσες φορές έκοψε τις συντάξεις η σημερινή κυβέρνηση; Τι έκανε τελικά με το ΕΚΑΣ; Δεν το έκοψε αυτή η κυβέρνηση; Τι θέλω να πω με αυτό: Η κυβέρνηση αυτή κυβερνά ήδη τέσσερα χρόνια και έχει ένα μητρώο πεπραγμένων το οποίο οι συμπολίτες μας -και ειδικά οι ασφαλισμένοι- δεν το ξεχνούν. Όπως φαντάζομαι ότι δεν ξεχνούν και την αναφορά του κ. Τσίπρα, από αυτή ακριβώς τη θέση, πριν από μία εβδομάδα, ότι τελικά η λύση στο ασφαλιστικό σύστημα είναι κάποια στιγμή να πεθάνουν όλοι οι ασφαλισμένοι άνω των 70 ετών.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα